Pansport Forum

Ishrana => Zdrava ishrana => Temu započeo: createch Avgust 04, 2017, 02:22:41 posle podne

Naslov: Spermogram
Poruka od: createch Avgust 04, 2017, 02:22:41 posle podne
Poštovani admini i članovi,
moj problem je sledeći, naime spermogram nije baš zadovoljavajući i samim tim urolog kod kojeg idem, a veoma je cenjen, mi je prepisao terapiju sa Proxeed plus praškom ujutru i uveče sa tim da više ne pijem proteine.
Imam 41 godinu i 2 godine redovno vežbam sa tegovima i pijem suplemente, Whey, ostale kvalitetne proteinske mešavine, i ostalo.
Razlog zbog kojeg mi je rekao da ne pijem proteine je navodno da postoji mogućnost da u proteinima ima testosterona pa mi snižava nivo mojeg prirodnog, ja u ovo ne verujem ali ajde,da se pridržim terapije na 3 meseca.
Ima li neko neki kvalitetan savet,hvala.
Naslov: Odg: Spermogram
Poruka od: MarkoMare12 Avgust 04, 2017, 03:00:09 posle podne
Pozdrav, nigde jos nisam procitao da u whey proteinu ima testosterona. Molio bih da me neko ispravi ako gresim i napise obrazlozenje. Sto vise starimo tako se i prirodan testosteron smanjuje. Sve je diskutabilno pa cekamo odgovor od nekog ko zna mnogo vise o ovome. :)
Naslov: Odg: Spermogram
Poruka od: Пеђа Avgust 04, 2017, 03:01:39 posle podne
U kom smislu ima testosterona? Jel je mislio da ga ubacuju zbog boljeg mišićnog priraštaja? Što, mislim da nema blage veze.
Jesi li radio hormonski panel?
Imaš li višak sala?
Kakav ti je libido?

Naslov: Odg: Spermogram
Poruka od: Slavisa Stojic Avgust 04, 2017, 03:04:11 posle podne
Znači još jedan "beli mantil" sa etikecijom da su suplementi hemija i da postoji znak jednakosti sa androgeno-anaboličkim steroidima...

Ajmo malo na tu temu... https://www.pansport.rs/tekstoteka/dodaci-ishrani-suplementacija/suplementi-i-doping-istine-i-lazi

Da li je rađen UZ pregled testisa? Varikocela?

A bakterije, hlamidije, mikoplazme i ureaplazme( spermokutura)?

Hromozomi( nasleđe)?

Antispermatozoidna antitela?

Naravno, tu su i druge invazivne metode...

Hm, a hormoni...FSH, LH, ukupni i slobodni tetosteron, prolaktin...? Čemu ta sumnja na hormone ako su hormoni ok...ili ne?

Pušač? Konzumacija alkohola? Problemi sa telesnom težinom?

Uzak donji veš? Tuširanje vrućom vodom? Radno mesto na kome postoji izloženost olovu/isparanje, dugotrajno sednje...

Inače, spermogram bi trebalo ponoviti...raditi na 3 meseca jer spermatogeneza traje 72 dana...inače spermogram ne bi trebalo raditi ukoliko smo neposredno pre toga bili prehlađeni, sa visokom temperaturom, pod groznicom... i sl. jer će spermogram biti lošiji...
Naslov: Odg: Spermogram
Poruka od: createch Avgust 04, 2017, 03:10:49 posle podne
Ovako 2 godine se ''razbijam'' od tegova uz kvalitetne proteine, slatko jedem, viška sala imam kao i ginekomastiju.
Dobio sam za ove 2 godine recimo ''konture'',vide se tu mišići ali je to sve ništa na uloženi trud i novac.
Sad još problemi sa semenom.
Nikad nisam koristio steroide.
Lekar smatra da se u suplemente ubacuje testosteron radi rasta mišićne mase, malo me je to sve uzdrmalo jer kako sad vežbati, suplementi su mi ionako bili nekakva sigurnost,nije problem dobro se hraniti putem mesnih proizvoda  ali opet,u sredini sam gde baš nemam koga pitati ,a i imam ali ne poznam ljude, u vezi mog progresa ali mislim da mi organizam ne odgovara dobro na trening i imam neki problem,sa unutrašnjim organima je sve ok eto sem mošnice leve gde je i vena za 1/3 zadebljana. Ide terapija sa ovim Proxeedom, koja i nije jeftina za mesec dana 16 000,00RSD.
Samo sam uradio ultrazvuk mošnica, unutrašnjih organa.
Za ovo što je lekar rekao da se ubacuje testosteron u proteine lično smatram da nije istina.
Hvala svima koji odgovarate,puno znači.
Nisam nikad pušio niti pijem alkohol.Donji veš,hmmm možda jeste uzak.
Slaviša hvala Vam na odgovoru, da li znate koju još analizu da odradim a da se reši problem sa masnim naslagama?
kad recimo slatko ne jedem 2 nedelje smršam 5 kilograma.
Otkako radim ovu terapiju,slatko ne jedem a i mislim da ću prekinuti sa njim.
Naslov: Odg: Spermogram
Poruka od: Пеђа Avgust 04, 2017, 03:16:39 posle podne
Mislim da je kod tebe samo uzrok genetskoj predispoziciji ka aromatizaciji.
Reguliši ishranu i način života. Sa 41 ne možeš očekivati ništa specijalno. Ali bar da umanjiš efekte aromatizacije. Ima na netu šta i kako. Mrzi ne na fonu da kuckam
Naslov: Odg: Spermogram
Poruka od: Slavisa Stojic Avgust 04, 2017, 07:23:12 posle podne
Da li je ovo prvi put da se radi nalaz spermograma? Ili ponovljeni...ako jeste kakvo je tada bilo stanje...ako nije problem, možete li skenirati nalaz? Da li su ranije rađeni hormoni? Skrenuo bih pažnju i da je masno tkivo hormonski aktivno, a smatra se da postoji korelacija između BF i aromatizacije, tako da ...

Slažem se sa Peđom...

Ja sam se u jednom članku potrudio da ukažem na moguće probleme koji se tiču normalizacije nivoa testosterona, blokade aromatizacije, kao i prekida spoljašnjeg unosa estrogenu-sličnih jedinjenja( korekcija ishrane u tom cilju)... https://www.pansport.rs/tekstoteka/ishrana/testosteron-i-ishrana

Inače, ne bi trebalo zaboraviti na udruženost "low-testa" sa drugim metaboličkim poremećajima...hm, metabolički sindrom X, a tu je i udruženost na sindromom adrenalnog zamora...predlažem da se pozabavite i hormonskom slikom - fT3, fT4, TSH, FSH, LH, slobodni testosteron, DHEA, estradiol, jutranji koritizol, prolaktin...

Naravno i varikocela se može dovesti u vezu sa lošim nalazom spremograma( najčešće)...naravno gradaciju "stanja" i sl. bih ostavio urologu...
Naslov: Odg: Spermogram
Poruka od: createch Avgust 04, 2017, 11:07:03 posle podne
Prvi put sam radio spermogram pre 5 godina i nalaz je bio skoro identičan kao sad ali tada nisam radio terapiju.
E sad, sve je meni ovo sumljivo, ginekomastija, salo oko stomaka, moje vežbanje koje ne daje željeni rezultat, hoću reći definitifno imam problem ali Apatin je mala sredina i nema kompetentne stručnjake za sve ovo što Vi Siniša predlažete.
Šaljem vam slike nalaza ako može šta da pojasni, a Vas bi zamolio koje tačno kontrole bih trebalo da uradim?
Ako može tačan naziv a bilo bi dobro i ako nekim slučajem znate gde to ima u Novom Sadu da se odradi.
Naime sa razgovorom stručnjaka, lekara ova terapija nekom donese boljitak ali većinom ne ili malo poboljša spermogram.
Operacija zadebljane vene je biće najbolje rešenje, no mene koliko to toliko brine ove masne naslage, evo odričem se slatkiša ali smatram da tu ima nešto drugo,ono što mi svi vi dobre volje, hvala vam, pišete i Vi i Peđa.
Voljan sam poslušati naravno i radi zdravlja i regulisanja nečeg ako mi je poremećeno i pokušati isto dovesti u normalu,hvala.
Zato Vas zamoljavam za konkretne nazive analiza hormona, testosterona i svega ostalog,hvala.
Naslov: Odg: Spermogram
Poruka od: Slavisa Stojic Avgust 04, 2017, 11:56:16 posle podne
Možda grešim, ali ovde vidim leukocite, hm, neka (ne)lečena infekcija pre toga? Hlamidija?

Varikocela je svakako tu, i to poveća, gradus III...tako da bi trebalo poslušati savete urologa, pominjana operacija?...mada neki urolozi kažu da je posle 40-te operacija testisa je iluzorna...."Što se kasnije otkrije, manja je efikasnost operativnog lečenja. Čak se smatra da posle četrdesete nema smisla operisati varikocelu, jer je već nastupio takav stepen oštećenja na testisima koji ne može da se povrati operacijom."

Btw...uglavnom se operacija izvodi onda kada postoji izrazito proširena vena i lošiji spermogram, pre svega smanjena pokretljivost i lošija morfologija spermatozoida u nekoliko nalaza. Samo u tim slučajevima, operacija može da dovede do poboljšanja spermograma...a tu imamo i druge subjektivne znake( jak bol u testisima koji ne odgovara na drugačije lečenje; atrofija testisa)...ali opet ostaviću to kompetenijima...

A pomenuti hormoni se mogu uraditi pod nazivom kojim su dati u pređašnjem postu...dodao bih i SHBG( sex hormon binding globulin - vezuje testosteron u krvi, više ga ima, manje slobodnog, "aktivnog" testosterona)...

Smatram je veći problem varikocela nego li možda hormonska slika( vredi proveriti)...inače do suspektne atrofije testisa će svakako dovesti pre varikocela nego li inkriminisani whey protein i sumnja da sadrži testosteron ili pak "derivate" istog( nonsense)...zar je urologija došla dotle da nam je glavni krivac whey a ne objektivni znaci?

Nisam iz Novog Sada, studirao sam u Bg, tako da možda dr Branković ima neki predlog...ili neko od naših forumaša...
Naslov: Odg: Spermogram
Poruka od: Пеђа Avgust 05, 2017, 08:36:11 pre podne
Definitivno da je varikocela uzrok lošeg spermograma. Ali ginkomastija ima druge uzročnike. Odradi ovo što ti je Slaviša preporučio. Nivoi slobodnog testosterona i estradiola (estrogena) će ti puno reći.
Što se tiče belog masnog tkiva, ono se kod muškaraca ponaša bukvalno kao organ koji slobodan testosteron uz pomoć enzima aromataze pretvara isti u estradiol. Estrogen je ženski polni hormon koji je glavni "krivac" za ginko.
Sve i da se odlučiš za TRT, ostaje ti problem aromatizacije. Njega ćeš najvećim delom rešiti gubitkom belog masnog tkiva.
Sve se svodi na ono što sam ti rekao u prvoj mojoj poruci. Ishrana i način života se mora promeniti. A sanacija varikocele je koliko vidim isto potrebna jer je III stepena.
Msm da ti je ostavljen link kako povećati testosteron prirodnim putem. Opet za nas sa 40+ to je daleko od onoga na šta smo, da kažem, navikli.

TRT - Testosterone Replacement Therapy
Naslov: Odg: Spermogram
Poruka od: createch Avgust 05, 2017, 11:30:47 pre podne
Poslušaću Peđa i Vas i Sinišu naravno i odraditi ove nalaze.
Upalu nikad nisam lečio a da li je bilo i to ne znam, ako jeste verovatno sam ''preležao''.
Za ovaj problem stvarno trebaju stručnjaci, ali i ljudi koji imaju iskustva.
Urolog mi je rekao nakon terapije sa Proxeed-om ako ne bude bolje onda operacija.
Komšija je imao isti problem sa varikocelom,operisao i tek tad dobio, hvala Bogu, dete, sa 30 i neku.
Za TRT  i ostalo što bi mi koristilo naravno da sam otvoren, što god bi mi pomoglo, pokušaću.
U Utorak idem na 2 nedelje van Srbije i čim se vratim uradiću testove koje mi Vi i Siniša predlažete vrlo rado.
Obavestiću vas o nalazima, samo još da skapiram gde se sve to radi.

Naslov: Odg: Spermogram
Poruka od: Slavisa Stojic Avgust 05, 2017, 02:48:23 posle podne
TRT je postala pravi hit na zapadu( antiaging medicina), naravno doziranje "bioidentičnog" testosterona je najpribližnije prirodnoj produkciji( jedina kontraindikacija - BHP i sl.)...mada naša medicina mi se čini daleko od uvođenja ovakvih terapijskih protokola( ili sam možda nedovoljno obavešten, bar što se tiče "držvnih institucija")...

Low test je često udružen i sa povećanim krvnim pritiskom, gojaznošću( visceralna mast - abdominalna...), povišenjem "masnoća i šećera" u krvi, narušavanjem odnosa dobrog – HDL holesterola i lošeg – LDL holesterola s prevagom lošeg; sve ovo nosi rizik od nastanka oboljenja srca i krvnih sudova, pa eto opisali smo ukratko pomenuti metabolički sindrom X. Pad testosterona nosi sa sobom i rizik od nastanka Alchajmerove demencije, depresije, osteoporoze i sledstvenih preloma, povećanja zapaljenskih procesa u telu itd....a tu je i problem sa libidom( ...potencijom) i sl.

Dakle, realno bi trebalo sagledati hormonski milje našeg tela, čuti mišljenje kompetentnih stručnjaka, koji razlikuju šta je suplementacija, a šta nedozvoljena sredstva...zanimljivo je da neki naši specijalisti leče "low test" antidepresivima, pogotovu SSRI, čiji je glavni neželjeni efekat - impotencija...i tako samo pogoršavaju stanje ne uzimajući u obzir sve aspekte "priče"...
Naslov: Odg: Spermogram
Poruka od: createch Avgust 06, 2017, 12:36:48 posle podne
Nakon što odradim ove nalaze koje ste predložili i vidi se potreba za adekvatnom terapijom, gledaću da odradim što bude potrebno i dostupno.
Ako nema kod nas u zvaničnim institucijama zbog kašnjenje za ''svetom'' možda ima privatno.
E sad, kažite vi meni, pošto ću nastaviti da vežbam do kraja mog života, jer volim vežbati, inače vežbam vani na +45 i na -20,to je moj način, sa tegovima u prostoriji gde su mi sprave,naravno pod krovom i provetreno je ali opet kažem to je moj sistem, napolju i na tim temperaturama, znači ove zadnje 2 godine je tako, ostali su tegovi jer fudbal,košarka i tenis zbog ligamenata na desnom stopalu ne dolazi u obzir (u trku stao na loptu i popucali pre 10 godina), mogu li ja pri ovoj mojoj terapiji da koristim suplemente:
l-glutamin
l-arginin
tribulus
i bcaa, makar?
Gledaću da se hranim po, Slaviša kako ste opisali, u temi za boost testosterona, crveno meso, kelj i na osnovu toga, znači meso i povrće koji suspenzuju aromatizaciju i podižu nivo testosterona ali ne bi da mi katabolizam poremeti rast mišića zbog neunosa suplemenata, tako da ako već ne koristim whey ili ostale komplexne proteine njam njam bar da ovako pojedinačno nekako dadem energiju i zaštitu mišiću a nadam se da ove komponente ne utiču na rad mošnica.
Hvala.
Naslov: Odg: Spermogram
Poruka od: Пеђа Avgust 06, 2017, 01:55:32 posle podne
Mislim da sve nabrojano neće imati nikakvu kontraindikaciju, ali bih ja prvo obezbedio kvalitetnu vitaminsko mineralne, kao i omega 3 dodatke.
Što se tiče katabolizma nemaš potrebe da se sa njim opterećuješ. On mora biti prisutan i tačka. Suština se krije u oporavku nakon njega. Mora se dati vremena telu da izvrši balansiranje/uravnoteženje na hormonskom nivou.
Konkretno to znači da je potreban trening koji će izazvati veliki stres na telo, a pri tome ne napraviti štetu u smislu povrede. Posle toga dan odmora.
Naslov: Odg: Spermogram
Poruka od: createch Avgust 06, 2017, 02:37:10 posle podne
Imam Amix-ov Multimega multivitamin komplex, kupiću i Omega 3 riblje ulje.
Da li dobro radim:
Pon: biceps,listovi,zadnja loža,trbušnjaci
Uto:triceps,listovi,kvadriceps,ramena,trbušnjaci
Sre:grudi,zadnja loža,trbušnjaci
Čet:leđa,biceps,listovi
Pet.ramena,triceps,listovi trbušnjaci
Sub:leđa,kvadriceps,peks ponovo,listovi,trbušnjaci
Ned:odmor
Zvekam ja ovo 2x na dan, ujutru i uveče,do sat ipo vremena baš zbog toga jer nekako sporo napredujem.
Zašto steroide ne koristim?
Ako mi bude trebalo za zdravlje,vjerovatno hoću ali saaaamo pod stručnim nadzorom i odrađenim tumor markerima.
Taj tzv. TRT, ali nisam se još dovolljno raspitao.
Pre par dana umre momak od 30 god.,kod nas,ragbista, imao operaciju srca i ugrađen stent,nije smeo jesti masno i piti i koristiti steroide,a sve je to koristio nakon operacije,neki dan šlog...i nema ga.
Prešao sam malo dalje od moje teme,izvinjavam se.
Zahvaljujem na savetima i javim vam se nakon kontrole hormona i ostalog za 20-ak dana, u vezi teme,a savete uvek prihvatam kad neko ima više znanja i iskustva zato sam i pokrenuo temu.
Hvala.
Naslov: Odg: Spermogram
Poruka od: Пеђа Avgust 06, 2017, 03:31:18 posle podne
Neki će možda reći da je dobro uz neke izmene. Iz mog ugla, nije!
Šest dana radiš pa tek jedan odmaraš. Teško da će i biti nekog napretka. Kada si telu ostavio mogućnost da odradi oporavak? Namerno koristim izraz "telo" jer svaki mišić koristi isti endokrini aparat, CNS, itd... Od tih sistema zavisi naš oporavak. Ako je 6 dana sve u funkciji i pod konstantnim stresom, a to automatski znači pod konstantnim katabolizmom. Kako misliš da pređe u anabolizam?

Pročitaj prethodni moj post, ali sa razumevanjem.
Naslov: Odg: Spermogram
Poruka od: Slavisa Stojic Avgust 06, 2017, 04:02:09 posle podne
Ako ja razumeh 2 x dnevno po sat ipo trening sa opterećenjem? Ili...

Sve u svemu i pretrenirnost može dovesti do problema sa hormonskim balansom i upravo dovodi do pomenutog nezadovoljstva napretkom...a tu je sasvim sigurno pored nedeljnog plana treninga u pitanju i sama organizacija treninga - doziranje opterećenja, odabir vežbi, tehnika izvođenja...

Što se tiče suplemenata i rezultata vašeg spremograma i stanja( suspektni "low test"), detaljnije o triblusu( koji ste naveli da koristite), koji u vašem slučaju ima sve indikacije da bude delotvoran... https://www.pansport.rs/tekstoteka/dodaci-ishrani-suplementacija/istina-o-tribulusu-mitovi-i-cinjenice

Ali opet, svakako da bi varikocela trebala da bude u centru interesovanja...loše koncipiran trening čak može dovesti do pogoršanja problema!

Uh jedno su fiziološke doze hormona, približne priridnoj produkciji( TRT), a sasvim drugo suprafiziološke doze hormona u kurama AAS( nekada i 100 i više puta veće od prirodne produkcije), i postojeće "oštećenje zdravlja"...ali pre diskusije odradimo traženo...

Naslov: Odg: Spermogram
Poruka od: createch Avgust 06, 2017, 05:34:14 posle podne
Da, 2x dnevno trening sa opterećenjem kao što sam naveo u prethodnom tekstu.
Najpre sam masle naslage i ginekomastiju pridavao jetri ili žuči,rekoh garant od slatkiša jetra masna pa ne radi kako treba,na uzv kao što ste videli sve je ok sem prostate,od toga je sve i krenulo daklen.
Ispostavilo se da masne naslage nisu od problema sa jetrom ili žuči.
Onda odradih i uzv mošnica i kanala i tu se ukazala varikocela, ja sam to naravno znao ali nisam pridavao značaja,mislim nisam znao da je varikocela nego sam znao da ima odebljanje neko,znači bio sam nemaran,čak sam mislio da možda to tako treba.
Nisam o tome s nikim pričao ni sa devojkom.
E sad meni je 41,mada izgledam mnogo mnogo mlađe (a tako se i ponašam) hahahah, i sve ovo je možda ''poslednji voz'' koji hvatam , al' ono baš.
Najteže je ostaviti se slatkiša, sad donekle razumem pušače, nije problem zdrava ishrana, nego prestanak konzumiranja slatkiša, moža crna čokolada 1 nedeljno, mislim da je to ok.
Što se tiče mog treninga baš zbog toga što ne vidim napredak ja treniram jačim tempom a katabolizam reko kvalitetnim proteinima takođe u većoj količini to ću da rešim.
Ne lažem vas, toliko vežbam.
Napredak slab,sve bi bilo ok da nema sala na stomaku i ginekomastije,stvarno mi ruži izgled, koji ionako nije nešto u odnosu na vreme treniranja i potrošene pare na suplemente.
Ako želite mogu vam poslati sliku trenutnog izgleda da upotpunimo temu?
mislim kad bih vežbao po pravilu da bih izgledao lošije i tek tad ne bi imao napredak.
Imamo mi u Apatinu i šampione Mišu Blanušu i brata mu i Ćopića, profesionalce u body buildingu, no nisam sa njima u kontaktu, ali meni pored toga treba i medicinska pomoć koju od Vas Slaviša i Peđa ovim putem dobijam.
Akcenat na salo oko stomaka i ginekomastiju, od toga je sve krenulo i sve ostalo se otkrilo.
3. dan bez slatkog, teškooo jeee ali ja hoću ovo Spartanski da odradim i da živim kako mi duh i telo nalažu, da se moja volja radi zdravlja prema tome koriguje.
Vežbao bih ja Peđa kako treba daklen ali to salo sa stomaku i pektoralisima me sekira.
Jedva čekam da odradim kontrolu hormona i ostalo da znam šta dalje.
Hvala vam obojici puno na strplljenju i što uopšte hoćete da mi izađete u susret sa savetima.

Naslov: Odg: Spermogram
Poruka od: Пеђа Avgust 06, 2017, 05:48:02 posle podne
Na sve što te muči, sada možemo da dodamo i pretreniranost.
Naslov: Odg: Spermogram
Poruka od: createch Avgust 06, 2017, 05:50:10 posle podne
Peđa, voleo bih da sam lepo građen usto i zdrav.
Da li je degutantno da postavim sliku?
Ako treba obrisaću odmah.
Naslov: Odg: Spermogram
Poruka od: Пеђа Avgust 06, 2017, 05:56:01 posle podne
Moraćeš da kreneš sa učenjem svih osnova.
Ako tebi ne smeta, verujem da ni ostalima ne smeta. Objavi ako misliš da treba

Edit
Više treninga, traži i više odmora. Više treninga, nikako ne znači brže do rezultata. Umerenost je osnova napretka
Naslov: Odg: Spermogram
Poruka od: createch Avgust 06, 2017, 06:07:06 posle podne
Želim da imate uvid u stanje pa smatram da i fizionomija upotpunjuje, smeta mi hahahaha jer ovako ne želim da izgledam, hoću mišićnu definiciju.
Čitao sam ja o BB vežbe,pravila,ishrana ali naravno to je sve  ''zbrda-zdola'' izgleda, par vaših i Slavišinih saveta diže mi samopouzdanje.
Znači ovo sam ja nakon 2 god vežbe i oko 1000e na suplementima + hrana.
Kao da sam juče krenuo hahaha.
visina 183 cm
težina 104 kg
ramena 132 cm
grudi 121 cm
struk 107 cm
biceps 47 cm
kvadriceps 70
list 42 cm

Hvala.
Naslov: Odg: Spermogram
Poruka od: Slavisa Stojic Avgust 06, 2017, 06:28:36 posle podne
Back to basic, ne kažu tek tako ono si što jedeš...ne znam da li je u pitanju lipomastija ili ginekomastija...

Kako ti izgleda ishrana po obrocima( sastav obroka, odabir namirnica...), pratiš li ciljani unos proteina, hidrata, masti?
Naslov: Odg: Spermogram
Poruka od: createch Avgust 06, 2017, 06:59:27 posle podne
U osnovi:
-doručak : banana,pomrandža, kajsija,grožđe,dinja,jabuka, kruška, nar, grejp,mandarina (kombinujem 3 namirnice pa sledeći dan druge 3 i u krug, oko 400g)
- protein posle doručka
svaki 2. dan kajgana i povće
-ručak : meso pileće ,juneće, jagnjetina (svinjsko ne volim) ćevapi ponekad, sa povrćem ali svih vrsta bukvalno, obožavam povrće,supa,e tu su i sarma i punjena paprika,špagete i ostalo,pasulj u suštini domaća kuhinja
užina dinja ili lubenica trenutno...breskva
- večera : kulen,viršle,kobasica,sir,slanina
 hleb crni vrlo malo, šnjita
slatkiši do pre 3 dana oko 200 grama uglavnom čokolada i na toj bazi
sokove ne pijem
alkohol ne pijem
i preko 2 l vode
još po mericu ipo proteina posle treninga a ponekad i pre spavanja znači 3-4 puta unos proteina ili aminokiselina
Ne pratim nikakav odnos unosa ugljenih hidrata,masti i proteina.
Dadoh kolegi SYNTRAX WHEY SHAKE zbog urologovog saveta ali mi se čini da ću kupiti posebno l-glutamin,l-arginin,bcaa i tribulus kao što napisah, ako smatrate da neće nauditi kasnijoj kontroli spermograma? Ili samo da koristim meso.jaja,sir,ribu i povrće ova 3 meseca?
Ja bi ipak i suplemente koristio.
Naslov: Odg: Spermogram
Poruka od: Slavisa Stojic Avgust 06, 2017, 07:34:05 posle podne
Mesne prerađevine, slatkiši, voćni obroci( obilni)...meni ishrana deluje kranje nesređeno, tako da smatram da je ishrana u značajnoj meri doprinela problemu "nenapretka"...osnove "priče" nisu savladane

Kreni sa čitanjem... https://www.pansport.rs/tekstoteka/ishrana/kako-napraviti-plan-ishrane

Inače tribulus je poznatiji zbog "kontaminacije dopingom" nego li protein, ako pratimo literaturu...

Inače i mesne prerađevine zbog svog sastava i dodataka, mogu doprineti hormonskom disbalansu...čak bih rekao da se u potunosti odreknesš indutrijski prerađene hrane...

Ne zamenjuj konkretne obroke proteinom...
Naslov: Odg: Spermogram
Poruka od: createch Avgust 06, 2017, 07:44:54 posle podne
Hvala Vam pročitao,korigovaću i ishranu, neće biti problem.
Bazira se na svežem, organskom, kvalitetnoj termalnoj obradi, ima tu da se bude dosledan vidim ja.
Naslov: Odg: Spermogram
Poruka od: Miletić Dušan Avgust 06, 2017, 08:04:52 posle podne
Kako ti izgledaju treninzi u teretani ?
Mnogi su spremi da izdvoje puno novca na suplemente ali ne zele da plate i nauce pravilno da treniraju pa na kraju sva ta kupovina suplemenata bude skoro pa uzaludna.
Naslov: Odg: Spermogram
Poruka od: Пеђа Avgust 06, 2017, 08:06:24 posle podne
Uf, al ajde sad.
Bilo bi vrlo zgodno, da ne kažem poželjno, da ispišeš jedan dnevni meni. Onako po obrocima i gramima. Čisto da vidimo, a i sam da vidiš, gde si, a gde bi trebao biti.
Naslov: Odg: Spermogram
Poruka od: createch Avgust 06, 2017, 08:45:47 posle podne
Danas doručak banana i dinje oko 500g
Ručak supa, pileće belo 300 gr dinstano na luku i povrću dodana pavlaka i topljeni sir da bude nagusto lol i paradajz salata.
Užina pola kg lubenice.
Večera kulen i paradajz jer se nisam pripremio za zdravije.
Vežbanje ide ovako:
zagrevanje , početak malom težinom pa ''ubijanje'' i ponovo za kraj sa malom težinom.
Particiju vežbam oko pola sata sa pauzama od 40 sekundi što bi rekao Pakulski Ben pa do minute.
Setovi 3-4 , ponavljanja do 16, čak i 21 , listovi i preko 30, za particiju.
Ovo kad sam kući 14 dana.
Nisam ja budimo realni za 4 seta pa od 4-6 ponavljanja ili 8 za jednu particiju.
Kardio ajoj nikakav, svaki 2. dan preskakanje vijače do 5 min sa pauzama.
Kad sam van zemlje, takođe 14 dana radim vežbe sa TubeR gumama (simulišu do 50 kg) i više aerobne vežbe sa sopstvenom težinom koja eto i nije mala lol.
Sklekovi,zgibovi, kvadriceps na stepenicama, kardio sobni bicikl i potrošim 70-100 kalorija to takođe svaki 2. dan.
I ovde vežbam do umaranja, samo što ovde vežbam duže jer vežbajući ubijam vreme, radim kao negovatelj.
Eto ukratko.
Hvala.
Naslov: Odg: Spermogram
Poruka od: Пеђа Avgust 07, 2017, 10:24:47 pre podne
Ovo je približno tvoj jelovnik, pošto mi nisi naveo grame.

Pogledaj sada dobro ostvareni unos i potrebni unos klaorija. Ne mora ovo biti precizno, više je informativno.

TDEE ti je 3669 sa redukcijom 10% treba 3302 ti unosiš 2084. Ovo je sve približno jer nisi naveo tačne grame i vrste proizvoda, ali ne odstupa mnogo siguran sam.

Uz ovoliko treninga i sa ovakvom isharanom ti ćeš gubiti na težini ali će salo da ostane.

Dalje. Protein unosiš ispod neke donje granice od 1,5 g/kg TT (1,5 gram po kilogramu telesne težine). Kod tebe je na 1,24 a kada bi iz sira računao opet je nisko i iznosi 1,38
Masti su ok ali im je odnos očajan
UH isključivo UHs (skrobni UH) prenisko i uglavnom iz voća gde ima dosta nepotrebnog šećera.

Tvoje telo se nalazi u režimu šoka i po svoj prilici će biti i većih komplikacija ako nešto ne odradiš po svim pitanjima.

Popravi ishranu i OBAVEZNO samnji treninge. I sam vidiš da toliko treniraš a nema rezultata. Znači nije samo do treninga. Preseci to odmah na 3x nedeljno bar dva meseca dok se malo ne oporaviš.
Ne brini neće se ništa pogoršati, već naprotiv. Tebi je metabolizam usporio na nivo puža.

Ovo su podaci sa sajta http://nutritiondata.self.com/
Naslov: Odg: Spermogram
Poruka od: createch Avgust 07, 2017, 10:49:11 pre podne
Hvala Peđa na proračunu,odmah sam skapirao TDEE i uneo podatke i tamo mi je telo u nezavidnoj situaciji.
Poslušaću te i u vezi treninga i u vezi ishrane, koju moram da pronađem za sebe a da je na korist.
Takođe kad se vratim moram u Somboru pogledati da li ima nutricionista, pa trebalo bi da bude.
Odlučan sam da se korigujem u svemu, možda će ići sporije zbog godina ali naše telo je čudo tako da mislim da neće biti problema.
1.korigovanje hrane i vežbanja
2.kontrola hormona i ostalog što je Slaviša naveo
3.po svemu sudeći operacija Varikocele jer nekako sumnjam da će mi Proxeed pomoći da se to popravi, možda samo stanje kvaliteta semena
4.nakon svega ovoga ne dopustiti neznanju da uzme maha nad zdravljem a i ranije, odmah ću da čitam stručnu literaturu u vezi svega ovog što me dotiče
Vama svima sam zahvalan, nadam se da ću vam se jednom odužiti na neki način.
Neverovatan je osećaj kad ti neko pomaže a još bolji kad pružaš pomoć bilo koje vrste.
 :) :) :)
Naslov: Odg: Spermogram
Poruka od: Miletić Dušan Avgust 07, 2017, 02:36:33 posle podne
Puno je to ponavljanja, moraš raditi sa većim opterećenjem 8- 10 ponavljanja, a nekad i manje od 8 ako zeliš da postignes rezultate po pitanju misicne mase. Dao si jako malo informacija o treningu( nisi napisao koje vezbe najčešće radis i kako ti je organizovan trening po danima) ali mi se cini da se tvoj trening svodi samo na umaranje i preznojavanje izvodjenjem vezbi i da misicima ne dajes dovoljan stimulans za rast i napredak.
Naslov: Odg: Spermogram
Poruka od: createch Avgust 09, 2017, 03:42:31 posle podne
Na 2. stranici ima opis vežbi po danima, a što se načina vežbanja tiče.... uzmimo za princip biceps, znači umesto 40 kg sa ez šipkom i 16 ponavljanaj stavim 50-55 kg i uradim 6-8 ponavljanja, i onda manipulišem sa težinama i ponavljanjima radi šokiranja mišića, nekako sam mislio da od većeg opterećenja i manjeg broja ponavljanaj imaju koristi samo oni koji uzimaju ''konkretne'' suplemente, mislio sam da meso i suplementi tipa proteini i aminokiseline tu nemaju značaj, jer ja ponekad radim i po 12-16 serija za jednu particiju, očituje se moje neznanje u načinu ''više-bolje'', mislim da moj napredak ima veze i sa varikocelom, aromatizacijom i ostalim što moram iskontrolisati i dovesti u red, onda ishrana i vežbanje koje je takođe nepravilno. Moraću potražiti stručni savet ili dobro ugrejati stolicu pri ''češljanju'' internet foruma na našem i engleskom jeziku u vezi vežbanja i svega što s tim ide,hvala tebi i Slaviši i Peđi još jednom.
Naslov: Odg: Spermogram
Poruka od: Miletić Dušan Avgust 09, 2017, 08:12:38 posle podne
Meni ovaj trening deluje malo razbacano, druga stvar koja meni odmah upada u oko je to što si za primer uzeo biceps. Ako zeliš neke rezultate onda nema razmisljanja o bicepsu ( ja ga na primer skoro nikad ne radim) i potpuno je nebitno da li ces ga raditi sa 60kg ili 30kg jer to je biceps( mali i ne tako bitan misic koji svakako učestvuje kod svih vezbi za ledja). Ono o  čemu ti treba da razmisljas su složene vežbe ( mrtvo dizanje, bench, cucanj, potisak iznad glave, iskoraci, zgibovi i slicno). Za biceps je mozda cak i bolje da ga radis sa 30kg i 15 ponavljanja ali kod ovih slozenih vezbi je opterećenje veoma bitno. Bitno je i da pokreti budi tehnicki ispravni i kada se vremenom tehnika uvezba povecaju kilaze na ovim vezbama što će verujem pozivtivno uticati i na tvoje hormone i tvoj problem. Dok ovo pumpanje bicepsa  i slicne izolacije drugih misicnih grupa mene ni ne cudi sto nije dalo zadovoljavajuce rezultate bez obzira na tvoj problem.
Naslov: Odg: Spermogram
Poruka od: createch Avgust 28, 2017, 10:40:36 pre podne
Biceps sam uzeo samo za primer, njega najmanje i radim lol, u suštini gleadam da radim sve grupe mišića podjednako sem listova koji zahtevaju veću pažnju.
Danas predveče dobijam nalaz krvi i testosterona, estradiola, kortizona, pa postavljam kako sam i rekao da vidimo šta se tu može odraditi, hvala.
Naslov: Odg: Spermogram
Poruka od: createch Avgust 29, 2017, 08:07:32 posle podne
Evo i rezultata analize krvi.
Naslov: Odg: Spermogram
Poruka od: createch Avgust 29, 2017, 08:08:12 posle podne
2, deo
Naslov: Odg: Spermogram
Poruka od: createch Avgust 29, 2017, 08:08:32 posle podne
3.deo
Naslov: Odg: Spermogram
Poruka od: createch Avgust 29, 2017, 08:09:19 posle podne
Zadnji deo, nije mi dalo da odjednom pošaljem sva 4 fajla a nisu veća od dozvoljene veličine, sorry.
Naslov: Odg: Spermogram
Poruka od: Slavisa Stojic Avgust 29, 2017, 09:04:08 posle podne
Peđa ti je dao jako detaljan i precizan savet ispoštuj i sve će se srediti...ti problema sa "bitnim hormonima" nemaš...

SREDI ISHRANU! Vrati se na neke podeljene tekstove...isprati savete date oko treninga i sve će doći na svoje mesto...loše savladni osnovi nas mogu koštati ne samo "nenapredovanja", već i zdravlja...

Pozdravi urologa koji je izgleda prevideo da uradi osnovne stvari - provera hormona, pa onda da priča o "low test" i sl.

Razmisli o operativnom rešenju za varikocelu!
Naslov: Odg: Spermogram
Poruka od: createch Avgust 29, 2017, 09:16:15 posle podne
Zahvaljujem se i povešću računa o ishrani i treningu, bitno da nije na ''hormonskom'' nivou ništa strašno a trigliceride i loš holesterol pripisujem slatkišima i ugljenim hidratima koji mi nisu potrebni.
Malo sam, recimo, ljut na sebe zbog slatkiša ali ok, 40 godina sam ih tamanio sad je red da ih ostavim.
Hvala još jednom svima.  :)
Naslov: Odg: Spermogram
Poruka od: Slavisa Stojic Avgust 29, 2017, 10:37:40 posle podne
Voleo bih da pročitaš 1 tekst na temu "zavisnosti od slatkiša"...da, da, visok adikrivni potencijal...

https://www.pansport.rs/tekstoteka/ishrana/zavisnost-od-ugljenih-hidrata-mit-ili-istina

Što se tiče holesterola, predlog za obaveznu suplementaciju omega-3( 1000-2000 mg EPA + DHA, tj. 3-6 "standardnih kapsula"), lecitin( 1200 mg, 1 kapsula dnevno)...iz ishrane striktno izbaciti zejtin, pržnje na ulju, margarin, sve industrijski prerađene namirnice( hidrogenizovana biljna mast se dodaje baš slatkišima i grickalicama)...veliko NE trans mastima...ODLUČNO NE PUŠENJU!

Detaljnije...https://www.pansport.rs/tekstoteka/zdravlje/holesterol-vas-najbolji-neprijatelj

Naslov: Odg: Spermogram
Poruka od: createch Avgust 30, 2017, 09:32:16 pre podne
Hvala Slaviša, poslušaću sve i što se suplemenata tiče i ishrane.
Idem onako spartanski u borbu protiv slatkiša, nije to baš lako ali po uzoru na jednu drugaricu koja je bila pušač, ja niti pijem alkohol niti pušim, nikad i nisam, samo je rekla NE i cvrc, cigarete nije uzela u ruku od tad.
Ima tu za grickanje, orasi, bademi, lešnik  itd.
Što se suplemenata tiče već koristim Anabolic State od Nutrabolic-a, a poručiću i ovo što si mi napisao, budući da nema mesta sumnji na osnovu urologa hahaha.
Vratiću se i proteinima uz Peđin savet da ih nedovoljno konzumiram u odnosu na kilažu, pojačaću.
Za TRT nema potrebe dakle, no, čitao sam istraživačke studije, profi tekstove i iskustva članova na engleskom, jel gde se to već koristi....i... ni oni nisu sigurni, svi koje napomenuh, iako su male doze, dolazilo je do komplikacija u slučajevima dok su drugi podnosili i podnose dobro, valjda je do organizma i njegovih predispozicija i podložnosti nečemu.
Hipotetički je sve to.
Hvala, čujemo se još pošto će mi danas biti predložena jedna dijeta pa da čujem vaša mišljenja, ako ne smaram lol .
Naslov: Odg: Spermogram
Poruka od: Slavisa Stojic Avgust 30, 2017, 02:17:09 posle podne
Da ne komplikujemo nepotrebno, ispoštuj date savete, pojednostavi sebi život i trening... ;)

Hm biće ti predložena dijeta...hm, nutriconiste iz Doma zdravlja...to su one čuvene šablon dijete, dominacija hidrata, voćne užine, proteina minimalno, bezmasne = propast sa više aspekata...ali sačekajmo...

Zanimljivo je da npr. na ketogeniji dijeti koji karakteriše visok unos "spornih mesa" i zasićenih masti je čak dolazilo do poboljšanja lipidnog profila...

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19641727