Pansport Forum

Ostale teme => Aktuelni članci => Temu započeo: daniela svarc Januar 10, 2007, 05:27:19 posle podne

Naslov: Anatomija i povrede ramena
Poruka od: daniela svarc Januar 10, 2007, 05:27:19 posle podne
Nastavljamo serijal upoznavanja sa telom koje nam tako dobro služi i kome mi tako vredno služimo u teretani.
Ovoga puta pričaćemo o zglobu ramena. Povrede i bol u ovom zglobu nisu retkost i treba se dobro upoznati prvo sa anatomijom a potom i sa najčešćim povredama.

Rame je zglob koji se sastoji iz zglobne čašice koja je deo skapule (lopatice) i zbglobne glave koja je deo humerusa (ramene kosti). Vrlo blizu ramenog zgloba nalazi se i zglob skapule i klavikule (ključne kosti). Ovaj zglob je često mesto doslokacija (uganuća).

Zglob ramena drže mišići rotatori. Njihova uloga je da pored naravno spoljašnje i ututrašnje rotacije u ovog kuglastom zglobu i osiguraju da glava humerusa ne izaĂ°e iz čašice.

Ova četiri mišića imaju ulogu i u podizanju ruke iznad glave. Sva tri pokreta (dve rotacije i podizanje ruku) su vam dobro poznata jer su to vežbe koje izvodite da bi ojačali i povećali ove ramena.
Najčešće povrede su na mišiću m. supraspinatus koji se nalazi za gornje i prednje strane zgloba ramena (ali u dubini).
Naravno pored mišića i brojni ligamenti drže zglob u pravom položaju. Pored njih postoji i prstenasto tkivo (labrum) oko zgloba čija je uloga takoĂ°e da sprečava dislokaciju ramena. Ako doĂ°e do povrede ovog mišića rame „iskoči“ i postoji intenzivan bol u predelu ovog zgloba.

Pored povrede mišića ramena koje se može desiti i dešava se i tokom treninga i tokom utakmice, mogu se dogoditi i povrede samog zgloba (uganuće) a može doći i do upale zgloba - artritisa.

Evo najčešćih simptoma obolelog ramena i najčešćih razloga zbog kojih oni nastaju.
Simptomi povrede ramena su
1.   bol – može biti usled povrede mišića ili upale zgloba;
ako je u pitanu mišić obično boli na dodir, dok upala zgloba boli pri pokretu
2.   slabost ramena – mišići ramena su najčešće uzročnici slabosti i nemogućnosti podizanja ruku iznad glave
3.   Iskakanje ramena i „klik“ pri pokretu; može biti uzrokovan sa dosta stvari. Može biti u pitanju povreda mišića ili oštećenje hrskavice, a može biti u pitanju i samo nestabilnost ovog zgloba.
4.   Ukočenost – zbog ograničenosti pokreta usled bola može doći do nagomilavanja ožinog tkiva te zbog toga do ukočenosti. Ukočenost može nastati i kao posledica upale zgloba – artritisa.