Pansport Forum

Ostale teme => Aktuelni članci => Temu započeo: Robert Septembar 28, 2017, 09:15:16 posle podne

Naslov: Za miran san - kazein
Poruka od: Robert Septembar 28, 2017, 09:15:16 posle podne
Za miran san - kazein

(https://s26.postimg.org/grwgfqmrp/cassin-muscle-and-performance.jpg) (https://postimg.org/image/grwgfqmrp/)Želite da maksimalno pojačate rast i oporavak mišića? Onda se postarajte da završite dan sa kazeinom (https://www.pansport.rs/proteini/proteini-iz-drugih-izvora/night-pro?sku=589). No, da se vratimo malo nazad. Trening sa opterećenjem gradi mišiće i povećava snagu tako što pospešuje anaboličke procese, naročito u treniranim mišićnim partijama. Nekoliko sati nakon treninga telo je u stanju pojačane sinteze proteina (izgradnje mišića), a kao kontrabalans javlja se neznatno jačanje procesa katabolizma (razgradnje mišića).

Nauka kaže da će snabdevanje tela amino kiselinama u ovom važnom periodu pojačati anabolizam i ublažiti katabolizam, što dalje vodi do bržeg oporavka i boljih rezultata. Zato nije ni čudo što većina vežbača ispija svoje proteinske šejkove već na izlazu iz teretane.

Istraživanja pokazuju i da postoji čvrsta veza između pojačanog prisustva amino kiselina u krvi i većeg anabolizma, bilo da ste tog dana imali trening ili niste. Zbog toga je bitno da imate proteinske obroke u redovnim vremenskim intervalima, kako bi mišići stalno imali na raspolaganju dovoljno gradivnog materijala.

Da se vratimo sada na početak. Nedavno je grupa naučnika iz Holandije objavila rezultate studije koja potvrđuje veliku važnost proteinskog unosa, a naročito pre spavanja. Utvrdili su da je nivo proteinske sinteze posebno nizak tokom spavanja, čak i u slučaju da je proteinski šejk konzumiran odmah nakon večernjeg treninga.

Međutim, kada bi sportisti dobijali 40 grama kazeina pre odlaska u krevet, njihov nivo sinteze proteina povećavao se za čak 22% u odnosu na placebo grupu. Naučnici su došli do zaključka da dostupnost amino kiselina u velikim dozama tokom spavanja stimuliše proteinsku sintezu i poboljšava oporavak tela.

Šta činiti? Kako biste izvukli najbolje iz ovog saznanja, uzimajte najmanje 40 grama visokokvalitetnog micelarnog kazeina pred odlazak u krevet, u trening danima i danima odmora. Kao zamena, dobro će poslužiti i neka proteinska mešavina produženog vremena apsorpcije.Izvor: muscleandperformance.com
Prevod: Robert