Pansport Forum

Ostale teme => Aktuelni članci => Temu započeo: Robert Oktobar 28, 2017, 09:07:53 posle podne

Naslov: Istina o soji
Poruka od: Robert Oktobar 28, 2017, 09:07:53 posle podne
Istina o soji

(http://cdn-flex0.heartyhosting.com/sites/flexonline.com/files/styles/desktop_responsivecustom_user_desktop_1x/public/media/2017%20Article%20Content/soy-protein.jpg?itok=Z80Cuh9r&timestamp=1508529958)

Ova veoma bitna namirnica za izgradnju mišića, godinama je na lošem glasu. Zato ću pokušati da objasnim određene stvari ovom prilikom. Protein soje je najmanje cenjen danas na tržištu proteina, praćen brojnim pogrešnim informacijama.

Ukoliko ste i vi žrtva neke od ovih zabluda, već se uveliko smejete dok čitate ovaj tekst. Mnogi bodibilderi se klone svega što u svom sastavu sadrži soju, a i neki nazovi eksperti pljuju po ovoj namirnici. Jednim delom, zabuna potiče i usled toga što se najveći broj studija o soji, koji su punile naslovnice novina i magazina, ticao njenog uticaja na zdravlje žena. Često bi promicala činjenica da  nema negativno uticaja na testostetron kod muškaraca i da pozitivno utiče na izgradnju mišićne mase.


Savršena ocena

Soja je biljni protein, a za njih uopšteno važi da su uglavnom nekompletnog aminokiselinskog sastava. Na primer, ne sadrže sve aminokiseline koje su potrebne telu za rast mišića. Međutim, soja nije običan biljni protein, sadrži sve aminokiseline. Doduše, količine metionina su nešto skromnije nego u sastavu proteina surutke, ali ništa toliko drastično. Kada je reč o svarljivosti, tj. procentu aminokiselina koje budu kvalitetno iskorišćene u organizmu, i whey i soja imaju savršenu ocenu – 100%. Pasulj, recimo, ima 85%.

Aminokiselinski profil soje zapravo je vrlo nalik proteinu surutke, a kod pojedinih stavki čak i bolji (količine arginina i glutamina). Arginin je veoma bitan za proizvodnju azot oksida, što dalje ima bezbroj prednosti kod bodibildera – povećava mišićnu pumpu, samim tim omogućava bolju dostavu hranljivih nutrijenata, pojačava lučenje hormona rasta... Glutamin ima još više prednosti, uključujući stimulisanje rasta mišića, ublažavanje katabolizma, jačanje imunog sistema, smanjivanje zamora tokom treninga, stimulisanja proizvodnje hormona rasta...

Muškarci se pribojavaju soje zbog izoflavona, ali oni nude brojne prednosti po zdravlje. Istraživanja su pokazala da se ovi moćni antioksidansi bore protiv određenih tipova raka (posebno rak prostate, debelog creva i grudi), snižavaju nivo holesterola i rizik od kardivaskularnih oboljenja.

Ipak, hemijska struktura izoflavona vrlo je nalik estrogenu, a upravo to je uplašilo muškarce. Boje se da će negativno uticati na anabolički efekat testosterona i čak smanjiti lučenje ovog hormona. Dobre vesti su da ništa od ovoga nije tačno. Istraživanja su pokazala da su muškarci koji su koristili protein soje imali vrlo sličan prirast mišićne mase poput onih koji su pili whey. Ovo ne bi bilo moguće da je vršen bilo kakav negativan uticaj na testosteron. To je potvrdila i 12-nedeljna studija tokom koje su tri grupe muškaraca koristile whey, soju ili kombinovano, i ni kod jedne nisu zabeležene hormonske promene.

Budući da je sličan wheyu po svarljivosti i apsorpciji, protein soje može se koristiti na isti način kao i whey.

1. Čim se probudite
2. Odmah nakon treninga
3. Pre treninga

Jasno vam je da protein soje nastaje iz zrna soje, ali nemojte ih poistovećivati. Zrno sadrži i dosta masti (iako zdrave) i ugljenih hidrata, koji se odstrane u procesu pravljenja proteinskog praha od ove biljke. Za najbolje rezultate, držite se praha. (https://www.pansport.rs/proteini/proteini-iz-drugih-izvora/soy-pro?sku=1182)


Izvor: flexonline.com
Prevod: Robert