Pansport Forum

Ostale teme => Aktuelni članci => Temu započeo: Robert Decembar 30, 2017, 12:39:28 pre podne

Naslov: 5 načina da ubrzate metabolizam
Poruka od: Robert Decembar 30, 2017, 12:39:28 pre podne
5 načina da ubrzate metabolizam

(https://s14.postimg.org/ayj0izjz1/FL06208_2014-1.png) (https://postimg.org/image/ayj0izjz1/)

1) Dobar balans kardio treninga

Imate dve opcije i morate da pronađete ono što vam najviše odgovara. Visokointenzivne aerobne aktivnosti 1) sagorevaju više kalorija ukupno, ali najviše šećera 2) ubrzavaju metabolizam (što je odlično), ali sputavaju razvoj mišićne mase, pokazujući čak i kataboličko dejstvo. Niskointenzivni aerobni trening 1) odličan je za korišćenje masti kao primarnog izvora energije ali 2) ne pokazuje dovoljno efekata na ostale faktore dobrog metabolizma.

Obe vrste treninga su nam neophodne i ne bi trebalo potpuno izbaciti neku od njih, samo je potrebno eksperimentisati i pronaći njihov pravi odnos.


2) Izgradite više mišića

Što više mišića, to je brži metabolizam i veća potrošnja kalorija. Međutim, iako su bodibilderi prepuni mišića, tu i dalje postoji dosta "neaktivnog dela", budući da su mišići najvećim delom sastavljeni od vode – koja nije metabolički aktivna. Dolazimo do toga da je još bitniji faktor gustina mišića.  Istraživanja pokazuju da će trening sa velikim težinama i malim brojem ponavljanja najviše unaprediti sveukupnu gustinu kontraktilnih elemenata mišića.

Zato je poželjno da povremeno ubacujete i treninge snage u svoju uobičajenu rutinu. Recimo, na svaka 3-4 meseca odradite mesec dana treninga snage, gde ćete izvoditi 4-5 serija po 6 ponavljanja sa što većom težinom.

3) Povećajte tempo treninga

Kad je snaga primaran cilj, radi se sa većim težinama i dužim pauzama između serija, dok je za čistu mišićnu masu najbolje držati se kraćih pauza i većeg broja ponavljanja. Kako biste sprečili da se telo navikne, možete povremeno da menjate tempo treninga. Primera radi, sveki treći ili četvrti trening skratite pauze na 30-45 sekundi između serija. Drugi način da ubrzate tempo jeste da probate da uradite 12 ponavljanja za 10 sekundi. Budite pažljivi sa drugom varijantom, jer i dalje morate da kontrolišete težinu sa kojom radite, a ne da je neoprezno bacakate.

4) Hrana

Dokazano je da začinjena hrana ubrzava metabolizam, i to primarno putem kapsaicina koji se nalazi u začinu i podiže temperaturu. Čisti izvori proteina, a naročito riba, takođe podižu nivo metabolizma. Pokušajte da jedete ribu što češće. Citrusno voće sadrži sinefrin i naringin, za koje je dokazano da mobilišu masnoću, ubrzavaju metabolizam i smanjuju apetit.

Povrće poput karfiola i brokolija takođe ima vrlo moćan uticaj, i to putem bogatog antioksidativnog sastava. Negativna strana je što kod nekih osoba ova vrsta povrća može da izazove nelagodnost i gasove  u stomaku, pa ne preterujte. Naravno, kada je reč o hrani, verovatno već znate da bi trebalo da imate češće i kvalitetne obroke, bez "džanka".

5) Pojačajte gas

Suplementi su vrlo važan aspekat izgradnje mišićne mase i ubrzavanja metabolizma. Protein je jedan od najbitnijih suplemenata, a tu su još i kreatin i amino kiseline. Za energiju su zaduženi kofein (ne prelazite 300 mg) i ekstrakt zelenog čaja (oko 150 mg za maksimalan efekat).Prevod: Robert
Izvor: flexonline.com