Pansport Forum

Ostale teme => Aktuelni članci => Temu započeo: Robert Januar 29, 2018, 11:25:30 posle podne

Naslov: Najpopularnija vežba sa liste najgorih
Poruka od: Robert Januar 29, 2018, 11:25:30 posle podne
Najpopularnija vežba sa liste najgorih


(https://www.t-nation.com/system/publishing/article_assets/7328/original/BOSU-Ball-Curls.jpeg?ts=1516126463)Sigurno stalno viđate neke neverovatno idiotske vežbe po teretanama, a evo i jedne koja je na samom vrhu popularnosti – biceps pregib na BOSU lopti.

Zašto?

1. Naprosto, ne možete da dižete istu težinu dok ste na stabilnoj i kada ste na nestabilnoj podlozi.

2. Gubi se dragocena povezanost mišića i mozga zbog usmeravanja pažnje i CNS-a na dva potpuno različita zadatka.

Samim tim ne uspevate da izvučete maksimum iz dva najbitnija faktora – da dovoljno opteretite mišić i da poboljšate spregu između mozga i mišića.


"Da, ali zato jačate stabilnost i snagu središnjeg dela tela!"

Možda. No, sigurno je da postoje bolji načini za ostvarivanje takvih ciljeva. Osim toga, ti načini ne čine druge vežbe (pregibe) manje efikasnim.

Bilo kako bilo, hajde da se za trenutak pretvaramo da je ovo odlična vežba. Trebalo bi da predstavlja napredak sa neke jednostavnije vežbe za jačanje balansa i stabilnosti.

Pored svega, dodavanje drugog, potpuno suprotnog motoričkog zadatka vežbi za poboljšanje balansa, čini ovu vežbu znatno težom za njenu osnovnu namenu – balans. Najpre zato što vam pažnju i aktivnost CNS-a odvlači drugi motorički zadatak, a onda i zbog toga što biceps pregib stalno  menja centar ravnoteže, pa telo instinktivno kontrahuje neke mišiće kako bi održalo stabilnost.

Pregib na BOSU lopti je zahtevnije za ravnotežu od čučnja (bez opterećenja) na njoj, a što je opet veći izazov nego stajanje na lopti. I pored toga, mnogi od njih koji rade pregib, ne mogu da stoje ni 45 sekundi (bez opterećenja) a da nemaju problema sa ravnotežom. Dok pokušavaju da rade čučnjeve, izgledaju kao surferi.

Dakle, čak i da je ovo dobra vežba (a nije), bila bi svakako na samom začelju liste onih koje su odlične za poboljšanje balansa. Većina koji izvode biceps pregib na BOSU, imaju lošu ravnotežu. Izgledaju kao putnik sa Parkinsonovom bolešću na Titaniku. Kakva vajda od toga? Naprosto, ukoliko ne možete da održavate savršeno dobru ravnotežu, niste spremni za ovakve vežbačke egzibicije. 


Izvor: t-nation.com
Prevod: Robert