Pansport Forum

Ishrana => Način ishrane u odnosu na cilj => Temu započeo: Aleksandar8 Jul 30, 2018, 02:42:15 posle podne

Naslov: Ishrana(kalorije)
Poruka od: Aleksandar8 Jul 30, 2018, 02:42:15 posle podne
Treba mi pomoc oko ishrane..

Izracunao sam preko nekog kalkulatora da moram dnevno da unesem 3300 kalorija dnevno(Visina 1.93,tezina 94kg,22 godine i bavim se 5x nedeljno crossfitom),ali ja ne mogu ni priblizno tome da dodjem.

Evo mog dnevnog jelovnika:
Dorucak: 5 jaja(3 cela i 2 belanca) i salata
Pre treninga bcaa(razmisljam da ubacim bananu,jer su tezi treninzi)
Posle treninga: whey protein,bcaa i dekstroza
Sat vremena nakon toga: 200g piletine,200 integralne riže i kupus salata
“Uzina”: 200 belog mesa i salata
4 obrok: 170g tunjevine i salata
I za veceru 200g ella sira i whey protein(bcaa uz njega)
I izmedju obroka 50g badema
Stavljam maslinovo ulje na salatu

I sve to kada saberem ja dodjem na nekih 2200 kalorija,sto je za 1100 manje.Treba mi neki savet da li da ubacim jos ugljenih hidrata,ili je ovako okej..Cilj mi je da ostanem na ovoj tezini(da skinem samo masne naslage,i nabacim malo vise misica od trenutno).
Naslov: Odg: Ishrana(kalorije)
Poruka od: Slavisa Stojic Jul 31, 2018, 05:26:41 pre podne
Ok...a jesi li te kalorije preveo u taj neki ciljani unos proteina, hidrata, masti... koliki je udeo isth u tom "kalorijskom unosu"? 50% na hidrate, 35% na proteine, 15% na masti( samo ilustrativno)? A zar planirani deficit nije malko poveći ;) a da ti sabiraš i "hoćeš" TDEE ? Zar ne bi trebalo da se postepeno krene 500-1000 kCal u odnosu na TDEE? Pravilo decicita? A kako si se ranije hranio? Koliko dugo vežbaš? Paziš na ishranu?

Obrati pažnju na unos hidrata...hm, upoznat sa rotacijama, low-carb, LCHF pristupom? Princip svih dijeta koje provereno rade je dovoljno nisko sa hidratima, umereno sa proteinima, dovoljno visoko sa mastima( uz realno planirani kal. deficit "na račun hidrata")...dakle, uvek manipulišemo unosom hidrata( kao i odabirom izvora istih), dok unos proteina i masti mora biti na zavidnom nivou?

Na parametre energetske potrošnje gledaj samo na koristan orijentir...a neka ti u prvom planu bude ono što je vredno računa - proteini visoke biološke vrednosti, svarljivi hidrati( vlakna su nesvarljiva i energestki nekonvertibilna), zdrave masti...dakle, te kalorije oplemeni prevođenjem u realan svet "makrosa" ;)

A što ne kreneš sa nekim dobro formulisanim treningom sa opterećenjem, mislim da CF neće dati željene učinke u pogledu telesne "rekompozicije" ;) Mada pitanje je i da li su tvoji ciljevi realni...

Dakle cilj opravdava sredstvo, tj. manipulacije makrosima...kada su to u pitanju hidrati - količina, izvori, prilagođavanje unosa danu treninga i odmora, tajming za "carb-load"... ;)

Banana i dekstroza su ipak prosti hidrati ;)

Dakle, znaj šta želiš, realno sagledaj želje, tome se prilagođava sve ostalo..