Pansport Forum

Trening => Teretana => Fitnes => Temu započeo: Dragana Kuzmanović Oktobar 25, 2018, 03:28:23 posle podne

Naslov: ZAŠTO JE VAŽNO DA SE OBROK NAKON TRENINGA NE PRESKAČE?
Poruka od: Dragana Kuzmanović Oktobar 25, 2018, 03:28:23 posle podne
Bez obzira kojom se fizičkom aktivnosti bavili, te bez obzira radite li to redovno ili samo povremeno, kad uhvatite slobodnoga vremena, veoma je bitno da nakon fizičke aktivnosti imate kvalitetan obrok koji će vam pomoći da se oporavite od aktivnosti i organizam obezbedite  svim u tom periodu potrebnim nutrijentima.
Obrok koji se unosi nakon treninga potrebno je da sadrži kvalitetne proteine koji će doprineti  izgradnji i održavanju mišićne mase te jednostavne ugljene hidrate koji će nadomestiti potrošen glikogen.
Glikogen je  nedostatak glukoze i ugljenih hidrata u mišićima i jetri. Tokom fizičke aktivnosti, zalihe glikogena se prazne te iz njih telo crpi energiju za izvođenje aktivnosti. Stoga, jasno je da te zalihe nakon aktivnosti treba nadomestiti, a to se postiže unosom ugljenih hidrata.
U ovom periodu je najbolje unositi jednostavne ugljene hidrate koji će brzo doprineti u krvotok (već u 15 minuta) , a i s kojima će se sprečiti mišićni katabolizam i smanjiti rizik od povrede.
Proteini koje u organizam unosimo hranom neophodnii su za izgradnju mišića, ali i oporavak nakon treninga te zdravlje nemišićnih tkiva, kao što su ligamenti i kosti. U periodu nakon fizičke aktivnosti bitno je uneti proteine iz kvalitetnog izvora kako bi se pokrenulii procesi oporavka i regeneracije mišićnog tkiva.
Obrok posle  treninga nužan je jer njime počinje oporavak organizma od napora kojem je izložen tokom aktivnosti.
Brzi ugljeni hidrati nadoknadjuju  glikogenske rezerve i time čuvaju mišićno tkivo od katabolizma, ali i ubrzavaju apsorpciju proteina koji se uz te ugljene hidrate  unose. Proteini utiču na mišićni rast, oporavak i regeneraciju i pripremaju mišićno tkivo za napore kojima će biti izloženi u sledećoj fizičkoj aktivnosti.
Izvori proteina primarno uključuju meso, ribu, jaja i mlečne proizvode, a zatim i biljne izvore proteina poput orašastih plodova, graška,pasulja... Najbolji primer brzog ugljenog hidrata je bilo koje voće ili sušeno voće.