Pansport Forum

Ostale teme => Aktuelni članci => Temu započeo: Dusan Savic Avgust 11, 2019, 02:48:10 posle podne

Naslov: VODA JE KLJUČ SVEGA
Poruka od: Dusan Savic Avgust 11, 2019, 02:48:10 posle podne
Mišićna stanica bez vode nema svoj volumen stoga logički gledano kontrakcije prilikom vežbanja su slabije pa time i sami benefit od istog.
Slabije kontrakcije znače manje laktata, manje hormona, manje regeneracije…
Dakle narušena pretpostavka za održavanje ili povećanje mišićne mase, a time i gubitak masnih naslaga...
Između ostalog glavni nosioci vode u stanicu su ugljenihidrati ali i elektroliti te nedostatak istih uzrokuje gore navedene pojave.
Također tu su i loš san i hormonalna nestabilnost uzrokovana njime.

Kako to definišemo?

Na treningu nemamo jednak osećaj u mišiću, smanjen je pump i vidljivi tonus, pada snaga, koža nam se nabire , stolica kasni, izgledamo deblji, a nema promene na vagi.

Tada je vreme za nadopune, uzmemo dan bez treninga izbacimo masti i maksimalno podignemo unos ugljenih hidrata, koncentriramo se na namirnice koje su odgovorne za staničnu vodu, dakle kalijum (krompir, banana).

Ukoliko se stanje ubrzo ponovi odradimo istu stvar ali ovoga puta ubacimo hranu po izboru, tzv junk day bogat natrijumom i preostalim elektrolitima.
Taj dan vodimo računa da hrana nije u celosti procesuirana jer kod osoba sa klasičnim metaboličkim sindromima današnjice to znači veliki pad energije kroz sledećih nekoliko dana.

Hranite telo a ne mozak, hrana za telo dolazi iz kuhinje...

Naravno ova druga opcija ne može imati istu frekvenciju kao prva i ukoliko smo skroz naučili čitati signale organizma i ovo nam se stanje ponavlja, vreme je da dignemo i standardni jelovnik jer došlo je do evolucije, rastemo, a novi mišići zahtevaju extra hrane kako bi se održali, radili i trošili masne naslage....

Mnogi me klijenti pitaju što sa cheat obrocima, zar je taj jelovnik toliko strog?

Cheat je termin koji nema mesta u programu, jedino koga varamo smo mi unošenjem hrane koju ne možemo apsorbovati onemogućavamo naše metaboličke mogućnosti pa hrana koja nas oporavlja neće doći do naših mišića…

Treba znati da sve ono što se hranom zove ima ulogu u našem razvoju, samo je pitanje vremena kada i koliko ćemo je uključiti.

Nema gladovanja, samo postoje principi.

Vežbamo da bi uživali u hrani i obrnuto, gladovanje ostavimo drugima...

(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20190811/2567c4348e90d040d3817c3c05dddfdd.jpg)


Sent from my iPhone using Tapatalk