Pansport Forum

Ishrana => Način ishrane u odnosu na cilj => Temu započeo: Dusan Savic Oktobar 01, 2019, 04:38:05 posle podne

Naslov: Aerobik vs Kružni treninzi sa rekvizitima
Poruka od: Dusan Savic Oktobar 01, 2019, 04:38:05 posle podne
KOJU AKTIVNOST ODABRATI?
AEROBIK, KRUŽNI TRENINZI SA REKVIZITIMA…?


Naravno sve zavisi o našim prioritetima i zašto se uopšte želimo aktivirati, ali kako je velika većina u gymu iz zdravstvenog i estetskog razloga, krenimo tako. 
Ako je trening u svojoj biti aeroban, kondicijski, naši mišići ostaju bez kiseonika i bivaju nesposobni za kontrakciju. Reč je o klasičnoj potrošnji i uz korigovanu ishranu, takav fitness put dovesti će do gubitka kilograma.
Međutim, moramo znati da našem telu mišići ne trebaju ili barem mu mi našom aktivnošću nismo dokazali suprotno stoga će u tom procesu stradati i naša mišićna masa što će ponovo usporiti metabolizam i mogućnost potrošnje masnog tkiva. 

Tada mnogi pomisle da put do željene forme vodi kroz daljnje povećanje aktivnosti i restriktivniju ishranu pa se nađu u stanju tzv metabolic damagea i vrte se u krug polako gubeći motivaciju. 
Sve to rezultira narušenim hormonalnim balansom koji se najčešće prvo oseti kroz pojačan stres, pad libida i uopšte narušenu homeostazu.

Ovde treba napomenuti i strukturu mišićnih vlakana, tzv “mišićni potpis” koji delom nasledimo genetski ali u određenom postotku ga formiramo kroz život našim aktivnostima jer telo se uvek adaptira i jedina je opcija preživljavanje.
Ako stalno trčimo bićemo bolji u tome , imat ćemo više tzv. kortizolskih vlakana i time manju sposobnost lučenja hormona kao i topljena masnih naslaga dok ako se baziramo na težinskom treningu stvari se kreću u suprotnom smeru;
više mišića = viši metabolizam = bolja insulinska osetljivost = kvalitetna homeostaza = gubitak masnih naslaga.

Tu leži odgovor kako isprovocirati naš metabolizam i ne gubiti vreme…
Treba promeniti ugao gledišta, mi ne smemo trošiti nego graditi, novo stvoreni mišići će se pobrinuti za gubitak masnih naslaga i time za naše zdravlje i naposletku izgled. 

Takođe moramo znati da masno tkivo ne gubimo lokalno, ne treniramo trbuh, noge i gluteus jer bi tu želeli stanjiti kožu, metabolizam dižemo na nivou čitavog tela. 

Klasični pokreti koji involviraju najviše mišićnih skupina poput svih izvedbi mrtvog dizanja, čučnjeva, nabačaja, stojećih potisaka, raznih veslanja, propadanja i sklekova osnova su svakog programa.  

Aktivirajmo se i redovno izađimo iz zone komfora kako bi telo uvek iznova lučilo hormone…
Da bi se oporavili od ovakvog treninga prvi je preduslov da se adekvatno hranimo, tada dolazi do crpljenja masnih resursa i mišići rastu te s vremenom imaju sve veće potrebe, da pojednostavimo mora ćete jesti više da bi izgledali bolje….(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20191001/4da3a7279c9ceb61ec29a94b21c4687f.jpg)


Sent from my iPhone using Tapatalk