Pansport Forum

Saveti lekara => Sportske povrede => Temu započeo: lopobree Decembar 26, 2019, 11:46:29 posle podne

Naslov: Ukocenost
Poruka od: lopobree Decembar 26, 2019, 11:46:29 posle podne
Nije povreda, vec sam jednostavno previse ukocen. Treniram borilacke sportove, i nekako ne mogu da budem opusten vec ssam ukocen. Gornji deo tela mogu da opustim, ali noge i kukove ne mogu. Inace, bas se redovno istezem i ne znam sta je u pitanju, kao da su mi nekako kukovi zakljucani. Kada npr. hocu da radim neke kickove sa nogama, osecam kao neki mali bol i nelagodnost u kukovima i gornjem delu butine. Kada bas nabijem temperaturu onda je ok. Neki saveti za otvaranje kulova, masaze, vasa iskustva ?
Naslov: Odg: Ukocenost
Poruka od: Simo Boltic Decembar 27, 2019, 09:10:53 pre podne
Pozdrav! Ja sam imao problem sa zakljucanim kukom,resio sam to odlascima kod kiroprakticara i isao sam na casove joge. Odakle si?


Sent from my iPhone using Tapatalk
Naslov: Odg: Ukocenost
Poruka od: Slavisa Stojic Decembar 27, 2019, 11:14:47 posle podne
Šta koristiš od suplemenata? Adekvatna hidratacija? Magnezijum? Taurin? Pojava grčeva?

Da li dovoljno spavaš? Kako ti izgledaju treninzi? Trening u teretani? Koliko puta nedeljno treniraš? Trajanje treninga? Da li bar 2 puta nedeljno imaš "potpuni odmor od treninga"? Profesionalno se baviš borilačkim sportovima?

Kako se hraniš( broj obroka, sastav obroka - odabir namirnica)? Neke povrede? Koliko dugo imaš pomenuti problem sa ukočenošću?

Uzimaš nešto od lekova? Neki zdravstveni problem?
Naslov: Odg: Ukocenost
Poruka od: lopobree Decembar 28, 2019, 12:22:36 pre podne
Ne koristim suplemente redovno, ali kada uzimam to je whey, bcaa, kreatin. Sto se hidratacije tice, mislim da unosim u proseku od 2 do 2,5 l dnevno. Magnezijum sto unesem kroz ishranu, i znam da mazem magnezijum hlorid gel pred spavanje. Taurin ne koristim, i nemam grceve, nego kada sedim na wc solji obicno mi desna noga utrne skroz.
Sto se spavanja tice, mislim da spavam preko noci 5h u proseku, a znam nekada preko dana da legnem malo. Treniram od 7 do 10 puta nedeljno, i to su uglavnom treninzi bjj i kickbox, i jednom ili dvaput teretana. Kada odem u teretanu uglavnom radim kardio, i istezanje, mada ponekad odradim i neku snagu malo (bench, cucanj, mrtvo).
Duzina treninga iznosi nekih 1h i 30m prosecno, i trenutno radim amaterski, ali imam ozbiljan odnos prema tome, jer zelim da se bavim profesionalno. Ranije sam se jako lose hranio konstantno, dok sada uglavnom pazim na ishranu, mada imam trenutke kada znam da jedem lose. Od namirnica koristim int hleb, pirinac, jaja, meso, voce i povrce, neke mahunarke. Mnogo volim slatko, i tu znam cesto da preteram. Da se razumemo, nisam ja ukocen da su mi onemoguceni pokreti, vec sam nekako previse stegnut. Nemam neke zdravstvene probleme, ne koristim lekove.

Edit: inace sam iz Sapca.
Naslov: Odg: Ukocenost
Poruka od: Dr Aleksandra Brankovic Decembar 28, 2019, 08:39:15 pre podne
Pozdrav

Koja istezanja radiš za donji deo tela?
Naslov: Odg: Ukocenost
Poruka od: lopobree Decembar 28, 2019, 01:25:28 posle podne
Na pocetku treninga kada povecam temperaturu, radim istezanje od 15-20 m, i na kraju treninga neko lagano istezanje. Radim neko klasicno istezanje, mada nikada nisam radio neko specificno istezanje za otvaranje kukova.
Naslov: Odg: Ukocenost
Poruka od: Slavisa Stojic Decembar 29, 2019, 12:20:03 pre podne
Na našu veliku žalost "osnovna ishrana" ishrana je jako deficitarna magnezijumom( industrijska obrada, kvalitet zemljišta...), uz sve to termičika obrade hrane umanjuje iskoristljivost istog, tako da moja preporuka ide ka suplementaciji istog...

U prvom planu su visokoapsorptivni oblici magnezijuma - helati( citrat, glicinat...)...300-600 mg dnevno

Upotreba magnezijum-hlorida tj "transdermalna apsorpcija" istog može imati određene benefite, ali bih ipak "dodao" pre os suplementaciju istim...

Uz sve to dodao bih i vitamin D3( 1000-5000 ij dnevno), vitamin K2( Mk-7) 100 mcg dnevno, kao i cink( pikolinat, glukonat, citrat) 15-30 mg dnevno...uz vitamin C, kao i vitamine B-grupe...omega-3( bar 1000 mg EPA + DHA)...taurin 2000-3000 mg dnevno, podeljno u dve doze idealno pre i posle treninga...

Većina ljudi pri odbiru suplemenata uvek prvo akcentuje manje bitan deo priče...krenimo prvo od mikroelemenata koji su optimizatori svih bitnih procesa u našem telu...pa tek onda idu proteini, amino kiseline, kreatin i sl.

Čini mi se da bi trebalo razmotriti i pretreniranost kao jedan od mogućih uzroka problema.....dobro doziran odmor( između dva treninga) - preporuka za bar 2 puta nedeljno potpunog odmora od treninga( pogotovu ako nisu pripreme u toku...ne bi trebalo ići u krajnost), kao i kvalitetan, okrepljuć san su bitan deo oporavka...

Povećao bih i unos vode na bar 3 litra dnevno...

O ishrani, neke univerzalne smernice... https://forum.pansport.rs/index.php?topic=250925.0
Naslov: Odg: Ukocenost
Poruka od: Dr Aleksandra Brankovic Decembar 30, 2019, 07:36:54 posle podne
Na pocetku treninga kada povecam temperaturu, radim istezanje od 15-20 m, i na kraju treninga neko lagano istezanje. Radim neko klasicno istezanje, mada nikada nisam radio neko specificno istezanje za otvaranje kukova.

Videću da ti pošaljem par vežbica koje verujem da će ti biti korisne
Naslov: Odg: Ukocenost
Poruka od: Dr Aleksandra Brankovic Januar 29, 2020, 08:46:35 pre podne
Izvini na kašnjenju...
Korisna istezanja za tebe

https://youtu.be/YxKq84cF6Eg
https://youtu.be/FhcZuQRC-mI
https://youtu.be/iN3sHkni1gI