Pansport Forum

Ishrana => Zdrava ishrana => Temu započeo: lonewolf Avgust 01, 2020, 12:36:52 posle podne

Naslov: Iskoristljivost biljnih proteina ?
Poruka od: lonewolf Avgust 01, 2020, 12:36:52 posle podne
Kolika je iskoristljivost u organizmu biljnih proteina ? Pre svega mislim na bundevin protein.
Naslov: Odg: Iskoristljivost biljnih proteina ?
Poruka od: Boban Šaranović Avgust 01, 2020, 12:51:16 posle podne
Proteini biljnog porijkla, osim onih koje su sadržane u mahunarkama, imaju nižu biološku vrijednost, jer im neke esencijalne aminokiseline nedostaju ili su prisutne u veoma malim količinama. Zagovornik sam biljnih proteina, nemam ništa protiv njih, čak mnogi iz svijeta sporta koriste iste, ali svakako dajem prednost proteinima visoke biološke vrijednosti.

A to su oni proteini koji su po aminokiselinskom sastavu najsličniji proteinima ljudskog organizma. Dakle najveću biološku vrijednost imaju proteini  mlijeka i  jaja, budući da se nakon resorpcije u organizmu gotovo u potpunosti iskoriste.

Meso takođe spada u proteine visoke biološke vrijednosti.

Sent from my Mi MIX 2 using Tapatalk

Naslov: Odg: Iskoristljivost biljnih proteina ?
Poruka od: Slavisa Stojic Avgust 02, 2020, 01:22:41 pre podne
Postoji nešto što se zove komplementarnost proteina...svi smo upoznati sa onim čuvenim pravilom da se biljni proteini, kao nekomplentni "ne računaju" ( nemaju sve esencijalne amino kiseline), vegani u prvi plan stavljaju kombinovanje proteina iz različitih izvora u cilju dobijanja komletnog profila amino kiselina(npr. kombinacija mahunarki i pirinča)...daakle, to može biti u istom obroku ili čak u različitim obrocima, pa se navodno postižu izbalansirani odnosu u "amino kiselinskom pulu" našeg tela što je preduslov uspešne sinteze proteina...

sve u svemu, mnogo komplikovanja...protein budneve nije najbolji izbor...zato se okani nepotrebnog komplikovanja i usmeri na proteine visoke biološke vrednosti...meso, riba, sir, jaja, whey...
Naslov: Odg: Iskoristljivost biljnih proteina ?
Poruka od: Dr Aleksandra Brankovic Avgust 02, 2020, 11:35:15 pre podne
Neki poseban razlog za bundevin protein?
Svakako moze biti zastupljeno u ishrani, niko ne savetuje suprotno. Ali ovo sto su kolege oznacile ti je mnogo bolja varijanta.