Pansport Forum

Saveti lekara => Sportske povrede => Temu započeo: nemanjadz Septembar 13, 2020, 05:36:00 posle podne

Naslov: Problemi nakon operacije ACL - prednjeg ukršenog
Poruka od: nemanjadz Septembar 13, 2020, 05:36:00 posle podne
Pozdrav svima!

25. septembra će biti tačno 3 godine od kako sam operisao prednji ukršteni ligament na desnom kolenu.  Iako je operacija bila uspešna, agonija ne prestaje.
Uspešna u smislu da je ligament operisan, vraćen u funkciju, ali nakon toga kreću novi problemi.

Odmah nakon operacije u samoj časici sam osećao jak i oštar bol, gde je i otvor bio, i taj bol je normalan i mora da se javi, međutim i nakon svog ovog vremena ja i dalje jak bol osećam u prednjem delu časice. I nakon rehabilitacije taj bol je bio prisutan sve vreme, ne mogu koleno da spustim na tvrdu podlogu koliko boli, da kleknem nikako, prilikom čučnja, pokušaja ustajanja iz čučnja, trčanja itd.

Doktor koji me je operisao i godinu dana nakon oepracije je rekao sve je to normalno i da pratim oporavak doktora koji ga je vodio, koji je takodje govorio to je sve nromalno, prilagodjava se koleno, jacaj kvadriceps, trci itd. Znaci i uz bol ja sam sve vreme trenirao, radio sa tegovima, trcao itd. Koleno pritom skripi nenormalno, pogotovo kad čučnem pa krenem da ustajem, sa te prednje strane čašice. Kada mirujem prilikom savijanja škripi nekako sa desne strane.
Isao sam na gomile raznih terapija, vezbi i td, ne vredi. Ove godine u ferbruaru sam radio plazmu, nakon koje je posle nekog vremena bilo bolje u smislu da jedno vreme bola nije bilo uopste, doduse tada je bio karantin na snazi te sam se kretao minimalno i nisam trenirao. Kad sam se vratio treninzima i bol se opet javio, malo manje, ali ga dovoljno ima.

Prilikom trcanja konstatno, o fudbalu gde imam promene pravca i nagla zautavljanja mogu da sanjam, dok kad radim zadnji cucanj prisutan je minimalno ali nestane nakon par serija, dok radim prednji cucanj ne osetim nista, nekad i tokom leg presa. Ali je uglavnom prisutan non stop.

Moram da napomenem da bol nestane na kratko prilikom istezanja zadnje loze, kao i nakon foam rolla kvadriceps, tad prilikom ustajanj i cucanja apsolutno nista me ne boli nekoliko sekundi, zatim se opet javi.
Jos uvek nisam radio magnetnu, mada moracu uskoro. Ima li neko prestavu sta bi mogao da bude problem i kako da se vratim u normalan zivot nakon 3 godine vec?

Hvala unapred
Naslov: Odg: Problemi nakon operacije ACL - prednjeg ukršenog
Poruka od: Dr Aleksandra Brankovic Septembar 13, 2020, 11:34:03 posle podne
Pozdrav
Da li je radjenk.bilo kskvo snimanje nakon operacije?
Ima li otoka?
Da li je bol ispod casice ili gde tacno?
Da li osecas bol prilikom istezanja kvadricepsa? Jesi li radio redovno istezanja uz vezbe za jacanje?