Pansport Forum

Saveti lekara => Sportske povrede => Temu započeo: k_21 Januar 08, 2021, 08:21:07 posle podne

Naslov: Pritisak/bol u glavi
Poruka od: k_21 Januar 08, 2021, 08:21:07 posle podne
Pozdrav svima. Imam par pitanja (da ne kažem problem jer mislim da se rešava nekako sam od sebe), pa bih bio zahvalan na stručnim savetima ili savetima 'iz prve ruke'.

Naime, evo ima mesec da sam završio 'Insanity' program vežbanja. Dosta težak moram da priznam ali nisam odustajao; nisam radio sve kao što je predviđeno već mi je povremeno trebao dodatan kratak odmor (do pola minuta). Prošao sam samo sa jednom kratkotrajnom povredom članka (bila je moja greška jer sam istezao skočni zglob previše); o rezultatima nešto kasnije.
Nakon završetka tog programa, napravio sam pauzu jednu sedmicu i krenuo sam 'T25' - isti čovek, neke varijante vežbi kao u prethodnom programu ali sve traje 25min. i nema odmora, pa ni pola minuta (opet - morao sam praviti par pauza u vežbanju iako nisu predviđene). Prva nedelja prošla solidno, druge nedelje - problem:

ni danas nisam siguran da li je neka povreda/ upala vratnog mišića, gornjeg dela između dve lopatice (ramena) ili nešto treće. Uglavnom, nakon prve nedelje sam morao pauzirati kratko jer je bilo nemoguće uraditi: sklek, sagnuti se prema napred (istazanje), plank, trbušnjake, jer sam osećao jak pritisak u glavi. Da, jesam nakon prve nedelje nakon treninga uzeo da radim trbušnjake do otkaza. Da li je to uzrok - nisam siguran. Što se bola tiče, više je probadajući, nije pulsirajući ali je posle par dana popustio. Nastavio sam sa 'T25' postepeno, sve je izgledalo dobro ali sam povremeno osećao opet najave blagog bola u glavi, i tada bih prestajao sa konkretnom vežbom. Danas sam radio sklekove i  4-5 serija bez problema ali jesam malo osetio taj neki bol koji kad ustanem opet nekako 'zateže' taj deo vrata i između ramena. Trbušnjake ne mogu da radim ako ležim na ledja jer čim krenem nogama u vis - pritisak u glavi, pa sam danas improvizovao i držao glavu savijenu prema napred; uradio jednu kratku seriju i završio za danas.

Pitanje: da li se ovo popustiti samo od sebe? Jer primetio sam ako malo jače napregnem ili se nasmejem jače - opet taj mali pritisak/bol u glavi; nekad i kad savijem glavu napred prema stopalima. Od 'T25' sam odustao; trebao bi da je lakši od 'Insanity' programa ali meni nekako nezgodan.
Unapred se zahvaljujem na odgovorima, sugestijama, dodatnim pitanjima i eventualno savetima oko ishrane.
PS: Rezultati 'Inisanity' programa: hm, nisam oduševljen. Da, imam trbušnjake vidljivije nego ikada pre ali opet 'jastučići' oko struka stoje. Ne znam, da li je moguće da ta ishrana toliko utiče na izgled... Ne jedem slatko toliko (dobro ček, 2. je dan Božića da se ne lažemo), ali generalno izbegavam. Ne pratim nešto kalorijski unos, jedem zdravo i domaće ali se ne pretrpavam.

PPS: Svi su izgledi da nastavljam sa 'Insanity' programom samo da me pusti ovo potpuno. Idemo! :)

EDIT:
Nakon jutrošnjeg treninga imam preciznije informacije: zapravo je reč o samom mišiću/tetivi koji se nalazi iznad vrata, gde se spaja taj deo sa glavom. Npr. čučnem ravno i sve ok, ispružim ruke prema napred i stavim dlanove na pod (dlanovi udaljeni od stopala oko 80cm) i tada počinje pritisak u glavi; sačekam 5-6 sekundi u tom položaju dišući duboko i pritisak prođe; ustanem malo prošetam, pokušam opet - isto. Dosta lagano 'mrtvo dizanje' već u drugojo seriji mi smeta, čim malo koristim trbušne mišiće. Da li neko sada da li je ovo nešto ozbiljno kao i da li je bolje da nastavim sa laganim vežbama ili napravim pauzu? Zahvaljujem.
Naslov: Odg: Pritisak/bol u glavi
Poruka od: Dr Aleksandra Brankovic Januar 09, 2021, 12:40:54 posle podne
Pozdrav
Hvala na detaljnom opisu tegoba.
 
Iz svega navedenog mislim da je u pitanju jaka upala mišića trapeziusa.
Ono što bi pomoglo jesu masaže, i možeš lokalno 2x dnevno da mažeš Pernaton gel.
Naslov: Odg: Pritisak/bol u glavi
Poruka od: Dr Aleksandra Brankovic Januar 09, 2021, 12:42:43 posle podne
Ishrana je jako bitna. Uz to i niz drugih faktora od kojih imamo i genetiku...pa metabolizam...

Koliko dugo sad već traju tegobe?
Jesi li pre toga bio aktivan ili si krenuo u taj program iz sedentarnog režima?
Naslov: Odg: Pritisak/bol u glavi
Poruka od: k_21 Januar 09, 2021, 02:55:40 posle podne
Ishrana je jako bitna. Uz to i niz drugih faktora od kojih imamo i genetiku...pa metabolizam...

Koliko dugo sad već traju tegobe?
Jesi li pre toga bio aktivan ili si krenuo u taj program iz sedentarnog režima?

Aleksandra hvala ti puno na odgovoru/ dijagnostici. Naći ću taj gel ili nešto slično pa ću koristiti 2x dnevno. Da li može savet: da trenutno pauziram ili da radim baš laganim tempom?

Znači ishrana je tol'ko važna, ajde potrudiću se da više korigujem.
Tegobe - ima 3 nedelje da su se javile, ali sam nastavljao da radim vežbe (baš ispod nekog umerenog nivoa - oko 20%). Nisam krenuo iz sede-kakoSeVećKaže režima ali nisam bio u nekoj većoj kondiciji; počeo sam pre 9 meseci osnovne vežbe i postepeno povećavao broj ponavljanja (u stanu), tako da me jeste taj HIIT program iznenadio i uverio da nisam ama baš u kondiciji (nikada nisam radio kardio vežbe ili bolje rečeno nisam im davao značaja naročito). Ova kovid-izolacija me motivisala da počnem sa tim i preporučio bih svakome tempom koji ti godi.

Imam podpitanje: da li je veliki problem što radim ovakvu vrstu programa na prazan stomak od 7 do 8 ujutro? Ustajem rano i nemam nekih obaveza a bih da iskoristim dan maksimalno.
Zahvaljujem (uz zakašnjenje sa čestitanjem praznika svim forumašima) .
Naslov: Odg: Pritisak/bol u glavi
Poruka od: Dr Aleksandra Brankovic Januar 09, 2021, 04:02:23 posle podne
Više bih ti preporučila da radiš istezanja lagano, do nivoa prijatnosti. Jer ako nastaviš trening, pretp. da će se u nekim položajima javljati bol , pa čemu....
Probaj nedelju dana istezanja, uz lokalnu mast, eventualno Paracetamol do 2- 3x1tbl par dana, mada mislim da bi masaža uz lokalnu mast dala zadovoljavajuće efekte. 
Naslov: Odg: Pritisak/bol u glavi
Poruka od: Dr Aleksandra Brankovic Januar 09, 2021, 04:07:20 posle podne
Sad, šta je dovelo do tog stanja...ti znaš. Intenzitet treninga, istezanja nakon vežbanja? Trening svaki dan.?
I drugi faktori...san, ishrana, stres...
Naslov: Odg: Pritisak/bol u glavi
Poruka od: k_21 Januar 09, 2021, 04:16:17 posle podne
Aleksandra hvala ti na preporukama i savetima.
Nisam siguran da li je istezanje doprinelo ili pogoršalo situaciju, ali okvirno kapiram do čega može biti pa ću se ubuduće paziti (btw male su šanse za stres i san).
Dogovoreno, pratiću ono što si predložila i javljam se posle 7 dana.
Bratski pozdrav. 👶
Naslov: Odg: Pritisak/bol u glavi
Poruka od: Dr Aleksandra Brankovic Januar 09, 2021, 06:17:00 posle podne
Srecno  :)
Naslov: Odg: Pritisak/bol u glavi
Poruka od: Slavisa Stojic Januar 10, 2021, 10:42:22 posle podne
A vrtoglavice, omaglice? Krvni pirtisak? Dopler krvnih sudova vrata? Skolioza? Visina, težina?

Pazi na ishranu, vežbaj redovno - dobro formulisan trening sa opterećenjem, dovoljno sna, adekvatna hidratacija...

Hormonski, sve ok?

Suplementacija? Magnezijum, taurin? Magnezijum hlorid gel? Sedanterni način života, posao vezan za dugotrajno sedenje?
Naslov: Odg: Pritisak/bol u glavi
Poruka od: k_21 Januar 13, 2021, 10:37:20 pre podne
Pozdrav Slavisa, kažem sebi "odgovoricu danas-sutra" i evo tek sada.
Hormonski - nemam pojma, nemam smetnji a ne verujem ni da ću skorije raditi analize zbog ove vanredne situacije.
Sedenje - da ali sa pauzama tj sa ustajanjem. Sumplementacija - u poslednje 2 godine ništa osim B vitamina (u teretani je to bio protein i amino-kis.). Za san i hidrataciju ne moram brinuti (video sam odgovor na drugu temu vezan za disanje, malo je to teže kod HIIT programa, od sad ću više paziti na disanje).
Vrtoglavica, omaglica, skolioza - miran sam. Visina/težina: 185/84.

E sad pritisak - uglavnom mi je nizak; nikad nisam bio sportski aktivan a rekreativno sam pokušavao sa kratkim prekidima (teretana uglavnom), a od prethodne godine sam počeo sa redovnim treninzima od kuće, to ide i redovan sam i nameravam da nastavim.
Naslov: Odg: Pritisak/bol u glavi
Poruka od: Slavisa Stojic Januar 14, 2021, 01:24:21 pre podne
Uz kolegenicine savete preporučio bih oralanu suplementaciju magnezijumom - citrat, bisglisicinat( visokoapsorptivni oblici) bar 300 mg dnevno uz lokalnu aplikaciju magnezijum hlorida, kao i taurin 2000-3000 mg dnevno, najbolje posle treninga uz magnezijum...

Ne zaboravi da dostizanje jednocifrenog bf u all natural varijanti je jako teško ili je ipak dostižno uz drastičan gubitak na mišićnoj masi, ali i hormonskom balansu( restriktivne dijete)....

Što se tiče ishrane, neke uopštene smernice...detaljno pogledati... https://forum.pansport.rs/index.php?topic=250925.0
Naslov: Odg: Pritisak/bol u glavi
Poruka od: k_21 Januar 18, 2021, 02:42:53 posle podne
Slavisa, hvala ti na savetima. Magnezijum sam uzeo da pijem (nije ovaj najbolji) 300mg i koristim ulje magnezijuma (mag.-hlorid), taurin još nisam uzimao.
Želim da se zahvalim i tebi i Aleksandri na savetima - bol trapeziusa je prošao; danas sam radio laganije istezanje i simbolične vežbe i bilo je ok, dok nije isplivao novi problem:

Zapravo nije nov problem već se pojavljivao, nešto pre ovog sa trapeziusom; bol se povremeno javljao ali je bio prolazan kada se zagrejem. Danas se opet aktivirao, iako sam odmarao evo već nedelju dana a naporni HIIP program ne radim skoro 3 nedelje, jako mi smeta pa kad nastavim da radim opet mi se pojavljuje kratkotrajna glavobolja.

Naime, reč je o sredini leđnih mišića (ovi mišići uz kičmeni stub, naspram stomaka). Ono što jako teško radim je 'skakutanje na prstima' sa sastavljenim stopalima, zatim plank sa ispravljenim rukama kao i onaj na laktovima, trčanje u mestu sa podignutim kolenima. Jednostavno me probada taj bol, kao da ide kroz mene i završi kod gornjeg dela stomačnih mišića. Baš kao da me nešto probada. Ako radim npr. plank 10 sekundi i ustanem kao da u trenutku teško dolazim do daha upravo zbog toga. Čvrsto verujem da mi je ovo upravo od toga trčanja u mestu sa kolenima što više u vis tj. u ravni stomaka.

Ako je u pitanju mišić, zar ne bi popustio u roku od nedelju dana pauze, jer nisam radio ništa osim istezanja vratnog dela? Ili tu ima i nekih tetiva.
Unapred zahvaljujem na pomoći.

EDIT:
Zaboravio sam da dodam - takođe imam slabiji bol između 2 lopatice kada radim plank na dlanovima, dok npr sklekove kada radim ne smeta mi. Pretostavljam da i ovo ima veze sa leđnim mišićima. A kad će da prođe jel se zna.
Naslov: Odg: Pritisak/bol u glavi
Poruka od: Dr Aleksandra Brankovic Januar 19, 2021, 06:17:16 pre podne
Jesi li razmisljao o nekoj masazi? Dobar maser ce uspeti da napravi razliku izmedju hipertonicnih misica. Da vidimo da ne panicimo i ne krenemo sa snimanjima...
Naslov: Odg: Pritisak/bol u glavi
Poruka od: k_21 Januar 19, 2021, 09:13:44 pre podne
Ne, nisam razmisljao o masazi. Da li treba da razmisljam o tome i zašto? Jel misliš da je u pitanju upala određenog/grupe mišića ili nešto ozbiljnije. Da se razumemo, nisam radio sa težinama, pa negde računam nisam ništa mogao zeznuti. A zašto bi paničili i išao na snimanje? Pitam te jer ne razumem i ne ide mi se na snimanja. Nisam povredio leđa ili kičmeni stub pa da se može videti na snimku. Opet to kažem jer mi logično.

Hvala unapred na pojašnjenju, razumevanju i malog unošenja panike. 👶
Naslov: Odg: Pritisak/bol u glavi
Poruka od: Dr Aleksandra Brankovic Januar 19, 2021, 11:24:17 posle podne
Mislim da je upala i zato bi masaza koristila. Ponekad mirovanje i istezanja nisu dovoljna ako je neki specif.misic ili grupa pod upalom
Naslov: Odg: Pritisak/bol u glavi
Poruka od: k_21 Januar 20, 2021, 07:57:22 pre podne
Nisam mogao juče da odgovorim između ostaloga jer mi se od podne javila blaga mučnina u glavi, kao da mi ravnoteža nije na 100% da tako kažem, nije da sam imao klasičnu vrtoglavicu. Da, to je osećaj kao kada ti vade krv a nisi ništa jeo pre toga. Radiću 'standardno' vađenje krvi krajem ovog meseca (ne mogu ranije zbog obaveza na poslu), a uradiću i hormonske nalaze (valjda ide isto preko krvi).

Kako god, nastaviću sa pauzom i kompletnim istezanjem, a masažu ću samostalno.
Aleksandra, hvala ti na savetima i dodatnom objašnjenju.
Naslov: Odg: Pritisak/bol u glavi
Poruka od: Dr Aleksandra Brankovic Januar 21, 2021, 06:23:44 posle podne
Kako je danas?
Pa dobro, to je sl nedelje...javi nalaze
Naslov: Odg: Pritisak/bol u glavi
Poruka od: k_21 Januar 27, 2021, 03:29:15 posle podne
Zaboravljam da pogledam temu koju sam započeo a tek da odgovorim... ali evo, tu sam.
Toga dana, 21. sam bio bolje. Ovog ponedeljka (25.) sam ponovo počeo sa vežbama i tempo je laganiji nego pre mesec-dva. Ali dobro, vratiću se čim je bol prođe. Da, nije još sasvim prošao; osećam da npr kada 'nategnem' te trbušne mišiće tj kompletan stomak i malo zadržim, da imam neki bol unutra. Kako da objasnim. Kao mišić sa unutrašnje strane kičme, između  stomaka i kičmenog stuba.

Vežbe poput: sklekova, ramena, čučnjeva, istezanja prema napred, pa i kada radim plank - ne osećam bilo kakav bol (mada nisam radio do otkaza bilo koju od navedenih vežbi). Jednom kao da mi je prostrujalo izmedju dve lopatice, neki nerv; napravio sam pauzu i više se nije javljalo. Trbušnjake nisam radio a nisam ni probao da skačem u mestu (tada mi se javljao bol, ne znam da li sam to napisao u svojim odgovorima). Znam da pre 4-5 dana kada sam potrčao - boli (slučajno krenuo da potrčim ali osetio sam automatsko probadanje i morao sam da nastavim normalnim hodom samo malo brže).

Verujem da će me i to proći u skorije vreme. Razmišljam, možda sam se previše iskakao. 👶

Aleksandra, obećavam da ću čim uradim nalaze (vrv naredne sedmice, makar ove 'standardne') i dobijem rezultate, javiti vama ovde. Magnezijum koristim, gel za ledja a ulje u predelu lakta sa unutrašnje strane.
Naslov: Odg: Pritisak/bol u glavi
Poruka od: Dr Aleksandra Brankovic Januar 30, 2021, 06:09:30 pre podne
Ako sumnjaš da se problem javio nakon skokova u mestu, boli pri trčanju i trbušnjacima, to je onda neka duboka muskulatura trbušnog zida.
Javi nalaze