Pansport Forum

Suplementacija => Katalog => Vitamini i minerali => Temu započeo: Dr Nikola Todorov Januar 04, 2022, 07:37:26 posle podne

Naslov: Kalijum
Poruka od: Dr Nikola Todorov Januar 04, 2022, 07:37:26 posle podne
Kalijum je mineral koji je važan za mnoge telesne funkcije. Hrana u kojoj ima kalijuma je raznovrsna:  voće, žitarice, pasulj, mleko i povrće.

Kalijum igra ulogu u prenosu nervnih signala, kontrakcijama mišića, ravnoteži tečnosti i raznim hemijskim reakcijama.

Koristi se za lečenje visokog krvnog pritiska i prevenciju moždanog udara. Takođe se koristi za predijabetes i mnoga druga stanja.
Naslov: Odg: Kalijum
Poruka od: Dr Nikola Todorov Januar 04, 2022, 07:38:44 posle podne
Smatra se da je bezbedan za većinu ljudi kada se uzima na usta u količinama do 3900 mg dnevno. Kod nekih ljudi, kalijum može da izazove stomačne tegobe, mučninu, dijareju, povraćanje.
Naslov: Odg: Kalijum
Poruka od: Dr Nikola Todorov Januar 04, 2022, 07:40:14 posle podne
Posebna upozorenja vezana za kalijum:

Poremećaji digestivnog trakta koji mogu promeniti brzinu prolaska hrane i suplemenata kroz telo: Ako imate neki od ovih poremećaja, nemojte uzimati suplemente kalijuma. Kalijum bi se mogao nakupiti do opasnih nivoa u telu.

Bolest bubrega: Bubrezi koji ne funkcionišu dobro imaju problema sa održavanjem količine kalijuma u ​​telu. Ako imate neku bolest bubrega, koristite suplemente kalijuma samo uz savet nefrologa.
Naslov: Odg: Kalijum
Poruka od: Dr Nikola Todorov Januar 04, 2022, 07:41:52 posle podne
Opšte preporuke za doziranje kalijuma:

Preporučuje se da odrasle žene konzumiraju 2,6 g dnevno, a odrasli muškarci 3,4 g dnevno da bi održali adekvatnu ishranu.
U trudnoći treba konzumirati 2,9 g dnevno, a za vreme dojenja 2,8 g dnevno.
Preporučene količine za decu zavise od uzrasta.