Pansport Forum
Ishrana => Zdrava ishrana => Temu započeo: Dr Nikola Todorov Februar 20, 2022, 10:20:23 pre podne
-
Povećajte nivo beta karotena
Baš kao i njihovi narandžasti rođaci, šargarepa i slatki krompir, bundeve su bogate beta karotenom. Telo konvertuje ovaj antioksidans u vitamin A. Vitamin A je neophodan za vid, odbranu od mikrobnih agenasa i za normalno funkcionisanje reproduktivnog sistema. Takođe, pomaže da srce, pluća, bubrezi i drugi organi ostanu zdravi.
-
Izoštrite svoj vid
Jedna šolja bundeve sadrži 200% preporučenog dnevnog unosa vitamina A. Ako ga unesete u ovoj količini, vaše oči će vam biti zahvalne. Vitamin A pomaže da imate zdrave oči i da vidite jasnije, posebno u uslovima slabog osvetljenja.
-
Smanjite rizik od raka
Vitamin A iz bundeve donosi još jednu veliku stvar: smanjen rizik od određenih vrsta raka, poput raka pluća i prostate. Studije pokazuju da ova korist dolazi samo kada jedete hranu sa vitaminom A. Ne dobijate istu zaštitu samo od suplemenata vitamina A.
-
Ojačajte svoj imunitet
Pored beta karotena, bundeve sadrže i vitamin C, vitamin E, gvožđe i folat - koji jačaju imuni sistem. Više bundeve u ishrani može pomoći imunim ćelijama da bolje funkcionišu kako bi odbranile organizam od mikrobnih agenasa i ubrzale zarastanje rana nakon povreda.
-
Regulišite krvni pritisak
Izrazita narandžasta boja bundeve je takođe znak da je puna kalijuma. Ovo je ključno za snižavanje krvnog pritiska. Semenke bundeve (bez soli) su takođe prepune minerala i biljnih sterola koji podižu nivoe HDL holesterola („dobar“ holesterol) i takođe pomažu u smanjenju krvnog pritiska.
-
Regulišite nivo kalijuma
Još dobrih vesti o snazi kalijuma u bundevi: studije pokazuju da viši nivoi kalijuma mogu smanjiti rizik od moždanog udara, kamena u bubregu i dijabetesa tipa 2. Još jedan bonus: kalijum takođe može povećati mineralnu gustinu kostiju, poboljšavajući zdravlje kostiju.
-
Regulišite telesnu masu
Bundeve su bogate vlaknima i imaju malo kalorija. To znači da se osećate sitim bez dodavanja ukupnog dnevnog unosa hrane. Ako tražite zdrav način da se zasitite, bundeva bogata hranljivim materijama je dobar izbor. Povećanje količine vlakana u vašoj ishrani takođe poboljšava zdravlje probave.
-
Spavajte zdravije
Seme bundeve sadrži triptofan, aminokiselinu koja pomaže u stvaranju serotonina. Osim što čini da se osećate dobro, serotonin je takođe ključni igrač u obezbeđivanju dobrog sna.
-
Umirite kožu
Antioksidativna moć beta karotena u bundevi deluje u borbi protiv efekata starenja na vašoj koži. Takođe pomaže u ublažavanju upale.
-
Pomozite svom srcu
Vaše šanse za srčane bolesti se smanjuju kako se povećava unos vlakana, a bundeva je puna vlakana. Ali nisu samo vlakna ta koja brinu o vašem zdravlju: vitamin A i kalijum koje dobijate kada dodate bundevu u vašu ishranu takođe igraju ulogu u zdravlju srca.
-
Najbolji načini da jedete bundevu
Najbolji način da dobijete prednosti od bundeve je izbegavanje šećera i prerađenih pekarskih proizvoda ili dodavanja ukusa bundeve. Odlučite se za zdravije izbore, poput pečene bundeve, pirea od bundeve, humusa od bundeve ili supe od bundeve.
-
Treba spomenuti i razlicite vrste bundeva od kojih je jedna oblika tambure- muskatna tikva.
Nutritivne vrednosti muskatne tikve:
Nutritivni sastav 100 g ( očišćene bundeve):
EV=27 Kcal
Voda 91%
Ugljeni hidrati 4,9g (šećeri 2,7 g, skrob 0,7 g i dijetna vlakna 1.4 g)
Belančevine 0,6 g
Min. materije = K 202 mg, Na 1 mg, Ca 20 mg i P 40 mg i Mn 0,125.
Vitamini = provitamin A 3593 mcg, vitamini B grupe (B1, B2 i niacin).
-
Pečena bundeva je odlična poslastica. Šteta što je zapostavljena u ishrani u poslednje vreme.
-
Slažem se da je izuzetno ukusna kada se ispeče. A to jeste problem što se ne konzumira često. Verovatno nije dovoljno fensi :)
-
Pečena bundeva je odlična poslastica. Šteta što je zapostavljena u ishrani u poslednje vreme.
Zadnjih mjesec dana jedem pred spavanje, malo mi je teža po želudac, izaziva mi nadutost. A inace bih mogao da pojedem jako puno ako se ne iskontrolišem.
Gesendet von iPhone mit Tapatalk
-
Obično je lako varljiva ali sve zavisi od organizma. Inače je baš zdrava za gastrointestinalni trakt.
Bundeva je korisna i preporučuje se osobama koje pate od čira na želudcu ili dvanaestopalačnom crevu, od kolitisa ili gastritisa. Pečena bundeva ima sposobnost da omekša stolicu i preporučuje se osobama koje imaju zatvor.
-
Meni se pokazala dosta teška, a bas je volim.
Gesendet von iPhone mit Tapatalk
-
Ok, namirnice su neki put i individualna stvar.
-
Nije neki put, već je u većini tako. Svako treba pronaći sta mu najviše prija.
Gesendet von iPhone mit Tapatalk
-
Sok od bundeve je isto dosta zdrav. Sok se preporučuje za dobar rad bubrega i kardiovaskularnog sistema, za dobro varenje i raspoloženje.
-
Sok od bundeve dobar je i protiv upale jajnika, kao i kod problema izazvanih menopauzom.