Pansport Forum

Suplementacija => Za početnike => Temu započeo: Boban Šaranović Maj 29, 2022, 01:08:50 posle podne

Naslov: Vitamin C
Poruka od: Boban Šaranović Maj 29, 2022, 01:08:50 posle podne
U mnoštvu vitamina spada u najpoznatije i najznačajnije, imajući u vidu da njegove akcije obuhvataju različite oblasti i fundamentalne fiziološke funkcije. Riječ  je o vitaminu C, ili askorbinskoj kiselini, sjajnoj supstanci koja zaslužuje da se detaljnije objasni.

Za šta se koristi vitamin C?

Reč je o krucijalno važnom vitaminu za zdravlje, posebno kada su u pitanju odbrambeni kapaciteti našeg tijelq, jer ima snažan antioksidativni efekat, promoviše oporavak, zarastanje (eng. healing) i sintezu drugih dragocenih supstanci za naše telo, kao što je kolagen ili glutation. Naše tijelo nije u stanju da ga sintetiše, te ga iz tog razloga moramo uzimati ili kroz ishranu, ili kroz suplementaciju.


Gesendet von iPhone mit Tapatalk
Naslov: Odg: Vitamin C
Poruka od: Boban Šaranović Maj 29, 2022, 01:10:19 posle podne
Imunostimulant

Vitamin C je postao opštepoznat i široko konzumiran prije svega zbog akcija na odbrambene mehanizme imunog sistema našeg tijela, posebno kada je u pitanju borba protiv simptoma gripa, respiratornih bolesti posebno, kada vitamin C doprinosi našem imunom sistemu kao anti-inflamatorni i antivirusni katalizator (eng. adjuvant).

Iako je u poslednje vreme diskreditovan u naučnoj građi, uloga Vitamina C u jačanju imunog sistema je još uvek od ogromnog značaja, jer je, pored ostalog, prisutan i u leukocitima. Treba istaći da se njegova koncentracija naglo i brzo umanjuje tokom infekcija ili stresnih faza. Upravo zato se suplementacija vitaminom C naširoko preporučuje, zarad pomaganja tijelu da se izbori sa svakodnevnim infekcijama, jer jača mehanizme na „prvoj liniji odbrane“ našeg imunog sistema, značajan je za proliferaciju limfocita, hemotakse (eng. chemotaxis), i hiperosetljivosti odloženog tipa (eng. delayed-type hypersensitivity) koji se dešavaju u našem tijelu.


Gesendet von iPhone mit Tapatalk
Naslov: Odg: Vitamin C
Poruka od: Boban Šaranović Maj 29, 2022, 01:11:05 posle podne
Antioksidant

Van sezone gripa, vitamin C je oduvek bio ponosni predstavnik kategorije antioksidansnih agenata zato što, u sinergiji sa vitaminom E, štiti od širenja slobodnih radikala koji nas bukvalno bombarduju na svim frontovima, usporavajući starenje ćelija.


Gesendet von iPhone mit Tapatalk
Naslov: Odg: Vitamin C
Poruka od: Boban Šaranović Maj 29, 2022, 01:12:36 posle podne
Sinteza kolagena i crvenih krvnih zrnaca

Njegova poznata uloga u sintezi kolagena, strukturnog proteina koji izgrađuje strukture mišića, kože, krvnih sudova, kostiju, hrskavice, zuba je takođe veoma važna, jer se u ovom slučaju javlja kao struktura od krucijalnog značaja za održavanje fizioloških funkcija. Vitamin C je samim tim od ogromnog značaja za održavanje vezivnog tkiva zdravim, čak i tokom delikatnih procesa oporavka, kada može promovisati zacelivanje rana, sprečavati kapilarna krvarenja i pomagati rekonstrukciju kostiju u slučaju preloma.

Anemične osobe će sigurno potvrditi da je apsorpcija gvožđa mnogo efikasnija u prisustvu vitamina C, što dalje doprinosi produkciji hemoglobina i sintezi crvenih krvnih zrnaca. Vitamin C,dalje, takođe je fundamentalan za bolju apsorpciju Vitamina E (još jedan antioskidans), koji se „adaptira“ u redukovanoj formi i postaje dostupan za apsorpciju.


Gesendet von iPhone mit Tapatalk
Naslov: Odg: Vitamin C
Poruka od: Boban Šaranović Maj 29, 2022, 01:15:46 posle podne
Posljedice nedostatka vitamina C i načini njegovog diobijanja, ljudima su poznati već stotinama godina.

Pomorci su već oko 1700. godine znali kako će bolesti spriječiti konzumiranjem dovoljne količine naranača i limuna.

U istoriji  postoje poznati primjeri strqdanja pirata i brodolomaca koji su poslije duge plovidbe morima umirali od nedostatka biljnih namirnica.

Postupno su im otpadali zubi, mučile su ih frakture kostiju, gnojne rane i raspadajuća koža. Sličan scenarij očekivao je i posadu Jacquesa Cartiera. Glavu im je spasio Indijanac koji je cijeloj posadi preporučio konzumiranje drvene kore i iglica bogatih vitaminom C.

Jacques Cartier odlučio se podijeliti sa svijetom spoznaju o ljekovitom bilju, no od ljekara ga je dočekao podsmijeh umjesto priznanja. Službeno je vitamin C otkriće dočekao tek mnogo kasnije. Najprije je dobijen  iz kupusa, a zatim iz paprike 1928. godine. Za ovaj čin je naučnik  Albert Szent-Györgyi čak nagrađen Nobelovom nagradom


Gesendet von iPhone mit Tapatalk
Naslov: Odg: Vitamin C
Poruka od: Boban Šaranović Maj 29, 2022, 01:16:57 posle podne
Puno je tema o vitaminu C, ali nikad na odmet još po neki post ispisati. Dodajte i vi neku zanimljivu priču o istom.


Gesendet von iPhone mit Tapatalk