Pansport Forum

Saveti lekara => Ostala pitanja iz oblasti medicine => Temu započeo: drAnita Mrdakovic Jun 27, 2022, 07:37:12 posle podne

Naslov: Zaštitite kožu od oštećenja suncem
Poruka od: drAnita Mrdakovic Jun 27, 2022, 07:37:12 posle podne
Krenulo je leto i velike vrućine pa su krenule i učestale opekotine kože izazvane suncem.
Provođenje vremena napolju je odličan način da budete fizički aktivni, smanjite stres i dobijete vitamin D. Možete da radite i igrate se napolju bez povećanja rizika od raka kože tako što ćete zaštititi kožu od sunca.
Većina karcinoma kože je uzrokovana predugim/čestim izlaganja ultraljubičastom (UV) svetlu. UV zraci su nevidljiva vrsta zračenja koja dolazi od sunca, solarijuma i lampi za sunce. UV zraci mogu oštetiti ćelije kože.

Zaštita od UV zraka je važna tokom cele godine, a ne samo tokom leta. UV zraci mogu doći do vas u oblačnim i hladnim danima i odbijaju se od površina kao što su voda, cement, pesak i sneg.
Naslov: Odg: Zaštitite kožu od oštećenja suncem
Poruka od: drAnita Mrdakovic Jun 27, 2022, 07:39:26 posle podne
Kako zaštititi kožu od sunca
Senka/Hladovina
Možete smanjiti rizik od oštećenja od sunca i raka kože ako ostanete u senci ispod suncobrana, drveta ili drugog skloništa. Najbolji način da zaštitite svoju kožu je da koristite kremu za sunčanje ili nosite zaštitnu odeću kada ste napolju - čak i kada ste u senci.
Odeća
Šešir
Naočare za sunce
Ovo su svakako najosnovnije stvari...
Naslov: Odg: Zaštitite kožu od oštećenja suncem
Poruka od: drAnita Mrdakovic Jun 27, 2022, 07:42:33 posle podne
Krema za sunčanje
Stavite kremu za zaštitu od sunca širokog spektra koja blokira i UVA i UVB zrake i ima SPF od 15 ili više pre nego što izađete napolje. Ne zaboravite da nanesete debeli sloj na svu izloženu kožu. Potražite pomoć za teško dostupna mesta poput leđa. I zapamtite, krema za sunčanje najbolje funkcioniše kada se kombinuje sa drugim opcijama.

Krema za sunčanje se ne preporučuje za bebe stare 6 meseci ili mlađe. Američka Uprave za hranu i lekove preporučuje da se beba drži dalje od sunca tokom podneva i da koristi zaštitnu odeću ako moraju da budu na suncu.

SPF. Sredstva za zaštitu od sunca imaju zaštitni faktor (SPF), što je broj koji ocenjuje koliko dobro blokiraju UV zrake. Veći brojevi označavaju veću zaštitu. Trebalo bi da koristite kremu za sunčanje širokog spektra sa SPF od 15 ili više.

Ponovna primena. Krema za sunčanje nestaje. Stavite ga ponovo ako ostanete na suncu duže od 2 sata i nakon plivanja, znojenja ili brisanja peškirom.

Rok upotrebe. Proverite rok trajanja kreme za sunčanje. Krema za sunčanje bez roka trajanja ima rok trajanja ne više od 3 godine. Rok trajanja mu je kraći ako je bio izložen visokim temperaturama
Naslov: Odg: Zaštitite kožu od oštećenja suncem
Poruka od: Dr Nikola Todorov Jun 27, 2022, 07:54:19 posle podne
Lepu si temu izabrala. Sad je vreme da se dobro štitimo od Sunca. Ovih dana najavljuju još veći skok temperature.
Naslov: Odg: Zaštitite kožu od oštećenja suncem
Poruka od: Miletić Dušan Jun 28, 2022, 06:29:25 pre podne
Mislim da treba spomenuti stetnost krema za suncanje i njihov sastav.. I dokazano je da od kada se odredjeni sastojak nalazi u njima, rak koze je u Porastu u USA.
Naslov: Odg: Zaštitite kožu od oštećenja suncem
Poruka od: drAnita Mrdakovic Jun 28, 2022, 08:57:35 pre podne
Postoje tri vrste preparata za sunčanje - mineralni, oni hemijskog sastava i oni koje kombinuju ove dve varijante preparata.

Mineralna krema ili losion sadrži prirodne, aktivni sastojke koji blokiraju UV zrake. Tu ubrajamo cinkov oksid ili titanijum oksid.

Hemijski preparati se sastoje od kombinacije dva ili više ovih aktivnih sastojaka - oksibenzona, avobenzona, oktokrilena, oktinoksata (oxybenzone, avobenzone, octocrylene, octinoxate). Njih koža apsorbuje i pretvaraju u bezbedne toplotne UV zrake. Osobe koje imaju osetljivu kožu preferiraju mineralne kreme za sunčanje jer su manje nadražujuće.

Kombinovani preparati nude najbolje od obe gore spomenute vrste. Važno je napomenuti da i mineralne kreme i hemijski napravljeni losioni za sunčanje čine samo najbolje vašoj koži.
Naslov: Odg: Zaštitite kožu od oštećenja suncem
Poruka od: drAnita Mrdakovic Jun 29, 2022, 01:54:16 posle podne
Takođe, ukoliko želite da organizam bude u stanju da se izbori sa štetnim sunčevim zracima i vašu kožu zaobiđe bolno crvenjenje i ljuštenje, unesite što više sledećih namernica: paradajz, šargarepa, mango, lubenica, brokoli, spanać, citrusno voće, kakao, papaja, losos, jagode, kivi, maslinovo ulje, kupus…

Mnoge studije su pokazale da ljudi koji praktikuju svakodnevno konzumiranje zelenog i crnog čaja smanjuju rizik od dobijanja melanoma (rak kože).

Vitamin E (vitamin lepote) treba tokom leta unositi što više, naročito u kombinaciji sa vitaminom C.

Važno je naći zdravu ravnotežu između upijanja dovoljne količine sunčeve energije da bi se povećala proizvodnja vitamina D i održalo optimalno zdravlje, i istovremeno štiteći sebe od oštećenja koje sunce može da nanese usled preteranog izlaganja.
Naslov: Odg: Zaštitite kožu od oštećenja suncem
Poruka od: drAnita Mrdakovic Jul 02, 2022, 02:04:09 posle podne
Ono što bih isto tela da naglasim ovde je istovremeno uzimanje određenih lekova i sunčanje, tj koliko to može naneti štete za kožu.
Mnogi danas se nekritično odnose prema lekovima i konzumiraju ih kao  bombonice. Retko ko razmišlja o mogućim reakcijama i interakcijam istih  sa suncem. Danas je poznato da veliki broj različitih lekova može povećati osetljivost kože na UV zrake, odnosno izazvati fotosenzitivnost.
Naslov: Odg: Zaštitite kožu od oštećenja suncem
Poruka od: drAnita Mrdakovic Jul 02, 2022, 02:04:43 posle podne
Supstanca koje su sastavni deo određenih lekova su te koje mogu  dovesti do preosetljivosti kože prilikom sunčanja. Fotosenzitivnost je osetljivost kože na sunce izazvana upravo  lekovima. Nastaje kada određeni medikament, koji inače ne izaziva osetljivost, postane fotoaktivan u kombinaciji sa UV svetlošću koja je doprela do i  prodrla u kožu. Dakle, to je rezultat udruženog delovanja hemijskih supstanci iz leka i  UVA i UVB zraka. Pri tome, UVA zraci su zaslužni za većinu lekovima izazvanih fotosenzitivnih reakcija na koži, dok su UVB zraci uglavnom odgovorni za pojavu opekotina od sunca.
Naslov: Odg: Zaštitite kožu od oštećenja suncem
Poruka od: drAnita Mrdakovic Jul 02, 2022, 02:05:21 posle podne
Fotosenzitivnost se uglavnom ispoljava kao fototoksična ili fotoalergijska reakcija, iako postoje i drugi poremećaji koji su znatno ređi (lupusu slična kožna reakcija). Trajanje simptoma je različito, najčešće od par sati do unutar dva dana nakon izlaganja suncu i do dve nedelje. Fototoksične reakcije nastaju usled reakcije leka iz kože sa UV zračanjem sunca, pri čemu se formira štetna supstanca koja direktno oštećuje  tkivo kože. Reakcija nastaje na delovima tela izloženim suncu, a može se razviti i nakon svega nekoliko minuta izloženosti. Javlja se u vidu opekotina, većinom praćenih plikovima, intenzivnim ljušćenjem kože ili u vidu tamnih fleka.
Fotoalergijske reakcije nastaju kada hemijski proizvod reakcije UV zraka i leka aktivira imunološku reakciju celog organizma. Fotoalergijeske reakcije nastaju sporije, a zahtevaju višestruko izlaganje suncu. Manifestuju se osipom ili iritacijom, koja se može proširiti na celo telo, uključujući i delove koji nisu direktno osunčani. U zavisnosti od supstance koja je  alergen, usled njihove ponovljene upotrebe, mogu se alergije javljati i godinama.
Naslov: Odg: Zaštitite kožu od oštećenja suncem
Poruka od: drAnita Mrdakovic Jul 02, 2022, 02:07:20 posle podne
Fotosenzitivne reakcije mogu se javiti kako kod lokalne primene lekova na koži (kreme, gelovi, masti, sprejevi), tako i kod sistemske primene- uzimanja lekova na usta ili primena u vidu infuzija i injekcija.
Zbog toga se treba dobro informisati o svojoj terapiji i ukoliko postoji rizik od fotosenzitivne reakcije posavetovati se sa svojim lekarom.
Naslov: Odg: Zaštitite kožu od oštećenja suncem
Poruka od: Dr Nikola Todorov Jul 02, 2022, 05:23:15 posle podne
Pošto si već rekla nešto o fotosenzitivnosti. Evo da pošaljem spisak lekova koji pokazuju mogućnost fotosenzibilizacije. Naravno da je lista i mnogo veća, ali nije loše da se i ovo zna. U svakom slučaju, kao što kažu u onim reklamama: Pre upotrebe konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom. I zaista je tako. Treba voditi računa u ovom letnjem periodu i o tome.
Naslov: Odg: Zaštitite kožu od oštećenja suncem
Poruka od: Dr Nikola Todorov Jul 02, 2022, 05:23:36 posle podne
Fotosenzitivni lekovi su:
Antibiotici – ciprofloksacin, levofloksacin, ofloksacin, trimetoprim, doksiciklin i tetraciklin, azitromicin
Antimikotici – vorikonazol
Antivirotici – aciklovir
Antidijabetici – glimepirid, glikazid
Oralni kontraceptivi – estrogeni i progestogeni
NSAIL – ibuprofen, naproksen, ketoprofen, celekoksib
Antihistaminici – cetirizin, difenhidramin, loratadin, triprolidin, feniramin, dimenhidrinat
Statini – simvastatin, atorvastatin, pravastatin
Antiaritmici – amjodaron
Diuretici – hidrohlortiazid, furosemid, amilorid, indapamid
Antihipertenzivi – enalapril, kaptopril, diltiazem
Inhibitori protonske pumpe – omeprazol, pantoprazol
Antiepileptici – karbamazepin
Antidepresivi – maprotilin, amitriptilin, klomipramin, sertralin, citalopram, mirtazapin, kao i biljka kantarion
Antipsihotici – hlorpromazin, tioridazin, olanzapin, flufenazin
Sulfonamidi – sulfadiazin
Retinoidi za lečenje akni – izotretinoin, adapalen, acitretin
AHA kiseline u kremama.
Naslov: Odg: Zaštitite kožu od oštećenja suncem
Poruka od: Boban Šaranović Jul 03, 2022, 12:14:00 posle podne
Kakvog ste mišljenja za maslinovo ulje kao zaštita? Prirodno, domaće maslinovo ulje. Kao dijete, pošto sam inače iz Crne Gore, svi smo to koristili i nikad nismo dobili opekotine. Kakva je preporuka lekara po tom pitanju? Znam da mnogi preporučuju.


Gesendet von iPhone mit Tapatalk
Naslov: Odg: Zaštitite kožu od oštećenja suncem
Poruka od: drAnita Mrdakovic Jul 03, 2022, 12:15:10 posle podne
Super, hvala na spisku. Ovo su zaista neki od najčešćih lekova koji izazivaju fotosenzitivnost.
Naslov: Odg: Zaštitite kožu od oštećenja suncem
Poruka od: Dr Nikola Todorov Jul 03, 2022, 07:45:27 posle podne
Kakvog ste mišljenja za maslinovo ulje kao zaštita? Prirodno, domaće maslinovo ulje. Kao dijete, pošto sam inače iz Crne Gore, svi smo to koristili i nikad nismo dobili opekotine. Kakva je preporuka lekara po tom pitanju? Znam da mnogi preporučuju.


Gesendet von iPhone mit Tapatalk
Evo nekih podataka.
Prirodna ulja i zaštitni faktori za sunčanje:
Ulje jojobe – faktor: 4
Sezamovo ulje – faktor: 2 – 4
Shea maslac – faktor: 3 – 6
Ulje kokosa – faktor: 2 – 8
Maslinovo ulje – faktor: 2 – 8
Ulje badema – faktor: 5
Ulje avokada – faktor: 4-15
Sojino ulje – faktor: 10
Ulje pšeničnih klica – faktor: 20
ulje semenki maline – faktor: 30 – 50
Naslov: Odg: Zaštitite kožu od oštećenja suncem
Poruka od: Dr Nikola Todorov Jul 03, 2022, 07:48:15 posle podne
Kakvog ste mišljenja za maslinovo ulje kao zaštita? Prirodno, domaće maslinovo ulje. Kao dijete, pošto sam inače iz Crne Gore, svi smo to koristili i nikad nismo dobili opekotine. Kakva je preporuka lekara po tom pitanju? Znam da mnogi preporučuju.


Gesendet von iPhone mit Tapatalk
Što se mog mišljenja tiče, uvek sam za prirodne varijante.
Sa druge strane, našao sam i suprotne rezultate studija u vezi sa primenom maslinovog ulja kao zaštite od sunčanja.
Naslov: Odg: Zaštitite kožu od oštećenja suncem
Poruka od: Dr Nikola Todorov Jul 03, 2022, 07:51:38 posle podne
Super, hvala na spisku. Ovo su zaista neki od najčešćih lekova koji izazivaju fotosenzitivnost.
Nema na čemu. Mislim da je značajno znati, jer u ovom periodu se primenjuju i recimo antihistaminici, zbog alergija. Vidimo da i oni izazivaju fotosenzitivnu reakciju.
Naslov: Odg: Zaštitite kožu od oštećenja suncem
Poruka od: drAnita Mrdakovic Jul 03, 2022, 10:10:13 posle podne
Ja sam skoro čitala u jednom od najnovijih istraživanja da većina ulja zapravo imaju kontraefekat, tj da privlače sunčeve zrake što nikako nije dobro. S druge strane mnogi su potvrdili Bobanovo iskustvo sa maslinovim uljem.
Naslov: Odg: Zaštitite kožu od oštećenja suncem
Poruka od: Boban Šaranović Jul 03, 2022, 11:42:15 posle podne
Ja sam skoro čitala u jednom od najnovijih istraživanja da većina ulja zapravo imaju kontraefekat, tj da privlače sunčeve zrake što nikako nije dobro. S druge strane mnogi su potvrdili Bobanovo iskustvo sa maslinovim uljem.
Pa ja ih znam barem njih 50 sa pozitivnim iskustvom. Istina, zadnji put sam ga koristio kao klinac, ali sećam se i to dobro jako dugo izloženog boravka na suncu, kao i većina u tom dobu kada smo bili bez računara i mobilnih telefona. Niko nije dobijao opekotine.

Da danasnje kreme rade bolji posao, sigurno rade. Ali jednostavno povoljno maslinovo, radi posao, je bilo sve što nam treba u tim godinama.


Gesendet von iPhone mit Tapatalk
Naslov: Odg: Zaštitite kožu od oštećenja suncem
Poruka od: Boban Šaranović Jul 03, 2022, 11:42:56 posle podne
Kakvog ste mišljenja za maslinovo ulje kao zaštita? Prirodno, domaće maslinovo ulje. Kao dijete, pošto sam inače iz Crne Gore, svi smo to koristili i nikad nismo dobili opekotine. Kakva je preporuka lekara po tom pitanju? Znam da mnogi preporučuju.


Gesendet von iPhone mit Tapatalk
Što se mog mišljenja tiče, uvek sam za prirodne varijante.
Sa druge strane, našao sam i suprotne rezultate studija u vezi sa primenom maslinovog ulja kao zaštite od sunčanja.
I ja sam, zato sam se pitao kakavo je stanje s pogleda medicine.


Gesendet von iPhone mit Tapatalk
Naslov: Odg: Zaštitite kožu od oštećenja suncem
Poruka od: Miki Mihajlovic Jul 04, 2022, 08:44:36 pre podne
Kakvog ste mišljenja za maslinovo ulje kao zaštita? Prirodno, domaće maslinovo ulje. Kao dijete, pošto sam inače iz Crne Gore, svi smo to koristili i nikad nismo dobili opekotine. Kakva je preporuka lekara po tom pitanju? Znam da mnogi preporučuju.


Gesendet von iPhone mit Tapatalk
I ja sam ga koristio,em sto je bio jeftiniji,em sto je radio svoj posao,em sto su ga prodavali na plazi,tako da i ako si zaboravio da poneses nisi se morao vracati u kucu po kremu.
Naslov: Odg: Zaštitite kožu od oštećenja suncem
Poruka od: Boban Šaranović Jul 04, 2022, 10:59:15 pre podne
Kakvog ste mišljenja za maslinovo ulje kao zaštita? Prirodno, domaće maslinovo ulje. Kao dijete, pošto sam inače iz Crne Gore, svi smo to koristili i nikad nismo dobili opekotine. Kakva je preporuka lekara po tom pitanju? Znam da mnogi preporučuju.


Gesendet von iPhone mit Tapatalk
I ja sam ga koristio,em sto je bio jeftiniji,em sto je radio svoj posao,em sto su ga prodavali na plazi,tako da i ako si zaboravio da poneses nisi se morao vracati u kucu po kremu.
Mirisiš čitav dan na maslinovo ulje. Skoro me to podsjetilo kada sam bio kući u Cg na odmor, taj miris pomijesan sa mirisom mora. Dobra stara vremena i kvalitetno maslinovo ulje


Gesendet von iPhone mit Tapatalk
Naslov: Odg: Zaštitite kožu od oštećenja suncem
Poruka od: drAnita Mrdakovic Jul 04, 2022, 12:05:30 posle podne
Miris prepečene kože ...  ;D  ;D Znam da se mnoga ulja koriste za potamnjivanje takođe.
Naslov: Odg: Zaštitite kožu od oštećenja suncem
Poruka od: drAnita Mrdakovic Jul 04, 2022, 12:06:14 posle podne
Ipak krema sa što boljim zaštitnim faktorom ipak je najbolje rešenje danas.
Naslov: Odg: Zaštitite kožu od oštećenja suncem
Poruka od: Miki Mihajlovic Jul 04, 2022, 02:22:48 posle podne
Ipak krema sa što boljim zaštitnim faktorom ipak je najbolje rešenje danas.
Naravno,samo smo se malo vratili u proslost i setili se nekih davnih,bezbriznijih vremena.Onda smo jos i biciklo mogli voziti bez kaciga i vodu piti sa cesme itd.
Naslov: Odg: Zaštitite kožu od oštećenja suncem
Poruka od: drAnita Mrdakovic Jul 04, 2022, 03:48:27 posle podne
E bukvalno si to lepo rekao. Mnogo stvari s promenilo... Iskreno ne znam da li i dalje ulja za kožu koja se mogu kupiti na plaži su prirodna ..
Naslov: Odg: Zaštitite kožu od oštećenja suncem
Poruka od: Dr Nikola Todorov Jul 04, 2022, 03:57:51 posle podne
Kakvog ste mišljenja za maslinovo ulje kao zaštita? Prirodno, domaće maslinovo ulje. Kao dijete, pošto sam inače iz Crne Gore, svi smo to koristili i nikad nismo dobili opekotine. Kakva je preporuka lekara po tom pitanju? Znam da mnogi preporučuju.


Gesendet von iPhone mit Tapatalk
Što se mog mišljenja tiče, uvek sam za prirodne varijante.
Sa druge strane, našao sam i suprotne rezultate studija u vezi sa primenom maslinovog ulja kao zaštite od sunčanja.
I ja sam, zato sam se pitao kakavo je stanje s pogleda medicine.


Gesendet von iPhone mit Tapatalk
Teško da će neki dermatolog da preporuči maslinovo ulje. Samo neke komercijalne kreme za sunčanje sa različitim zaštitnim faktorima.
Naslov: Odg: Zaštitite kožu od oštećenja suncem
Poruka od: Dr Nikola Todorov Jul 04, 2022, 04:03:47 posle podne
Ipak krema sa što boljim zaštitnim faktorom ipak je najbolje rešenje danas.
Naravno,samo smo se malo vratili u proslost i setili se nekih davnih,bezbriznijih vremena.Onda smo jos i biciklo mogli voziti bez kaciga i vodu piti sa cesme itd.
To si me podsetio- da vizimo biciklu bez kaciga. Kada se prošetam parkom, pa vidim decu kako voze rolere, pa i bicikle. Znači većina su oklopljeni skroz- kaciga, zaštitnici za laktove, za kolena, neki i one rukavice. Opremljeni od glave do pete, kao da su antiteroristička jedinica. Pa ja imam ožiljke iz detinjstva, kada sam padao sa bicikla, pa ništa. I mnogi moji drugovi,pa šta ima veze.
Naslov: Odg: Zaštitite kožu od oštećenja suncem
Poruka od: Boban Šaranović Jul 04, 2022, 10:30:27 posle podne
Kakvog ste mišljenja za maslinovo ulje kao zaštita? Prirodno, domaće maslinovo ulje. Kao dijete, pošto sam inače iz Crne Gore, svi smo to koristili i nikad nismo dobili opekotine. Kakva je preporuka lekara po tom pitanju? Znam da mnogi preporučuju.


Gesendet von iPhone mit Tapatalk
Što se mog mišljenja tiče, uvek sam za prirodne varijante.
Sa druge strane, našao sam i suprotne rezultate studija u vezi sa primenom maslinovog ulja kao zaštite od sunčanja.
I ja sam, zato sam se pitao kakavo je stanje s pogleda medicine.


Gesendet von iPhone mit Tapatalk
Teško da će neki dermatolog da preporuči maslinovo ulje. Samo neke komercijalne kreme za sunčanje sa različitim zaštitnim faktorima.
Tako je. Poenta je da smo svi bili zdravi i da smo do danas ostali zdravi. Jer opšte je poznato da opekotine na suncu  mogu da se održe godinama kasnije.


Gesendet von iPhone mit Tapatalk
Naslov: Odg: Zaštitite kožu od oštećenja suncem
Poruka od: Miletić Dušan Jul 05, 2022, 02:14:11 posle podne
Ipak krema sa što boljim zaštitnim faktorom ipak je najbolje rešenje danas.
Naravno,samo smo se malo vratili u proslost i setili se nekih davnih,bezbriznijih vremena.Onda smo jos i biciklo mogli voziti bez kaciga i vodu piti sa cesme itd.
To si me podsetio- da vizimo biciklu bez kaciga. Kada se prošetam parkom, pa vidim decu kako voze rolere, pa i bicikle. Znači većina su oklopljeni skroz- kaciga, zaštitnici za laktove, za kolena, neki i one rukavice. Opremljeni od glave do pete, kao da su antiteroristička jedinica. Pa ja imam ožiljke iz detinjstva, kada sam padao sa bicikla, pa ništa. I mnogi moji drugovi,pa šta ima veze.

Pa koliko roditelja trci oko male dece i ne da im da padnu....
Kako deca da nauce da se prihvataju?
Naslov: Odg: Zaštitite kožu od oštećenja suncem
Poruka od: Miletić Dušan Jul 05, 2022, 02:15:10 posle podne
Kakvog ste mišljenja za maslinovo ulje kao zaštita? Prirodno, domaće maslinovo ulje. Kao dijete, pošto sam inače iz Crne Gore, svi smo to koristili i nikad nismo dobili opekotine. Kakva je preporuka lekara po tom pitanju? Znam da mnogi preporučuju.


Gesendet von iPhone mit Tapatalk
Što se mog mišljenja tiče, uvek sam za prirodne varijante.
Sa druge strane, našao sam i suprotne rezultate studija u vezi sa primenom maslinovog ulja kao zaštite od sunčanja.
I ja sam, zato sam se pitao kakavo je stanje s pogleda medicine.


Gesendet von iPhone mit Tapatalk
Teško da će neki dermatolog da preporuči maslinovo ulje. Samo neke komercijalne kreme za sunčanje sa različitim zaštitnim faktorima.
Tako je. Poenta je da smo svi bili zdravi i da smo do danas ostali zdravi. Jer opšte je poznato da opekotine na suncu  mogu da se održe godinama kasnije.


Gesendet von iPhone mit Tapatalk

Ne ulazis u kucu celog dana, padnes, uzmes prasnjavu bokvicu i zalepis na nogu i teras dalje. 😁
Naslov: Odg: Zaštitite kožu od oštećenja suncem
Poruka od: Dr Nikola Todorov Jul 05, 2022, 06:08:37 posle podne
Kakvog ste mišljenja za maslinovo ulje kao zaštita? Prirodno, domaće maslinovo ulje. Kao dijete, pošto sam inače iz Crne Gore, svi smo to koristili i nikad nismo dobili opekotine. Kakva je preporuka lekara po tom pitanju? Znam da mnogi preporučuju.


Gesendet von iPhone mit Tapatalk
Što se mog mišljenja tiče, uvek sam za prirodne varijante.
Sa druge strane, našao sam i suprotne rezultate studija u vezi sa primenom maslinovog ulja kao zaštite od sunčanja.
I ja sam, zato sam se pitao kakavo je stanje s pogleda medicine.


Gesendet von iPhone mit Tapatalk
Teško da će neki dermatolog da preporuči maslinovo ulje. Samo neke komercijalne kreme za sunčanje sa različitim zaštitnim faktorima.
Tako je. Poenta je da smo svi bili zdravi i da smo do danas ostali zdravi. Jer opšte je poznato da opekotine na suncu  mogu da se održe godinama kasnije.


Gesendet von iPhone mit Tapatalk
Naravno. Kao što sam već rekao, ja sam uvek za prirodne varijante. A to da opekotine ostavljaju dugotrajne posledice, to je poznato. Stalno se govori o uticaju UV zraka na izazivanje mutacija na DNK.
Naslov: Odg: Zaštitite kožu od oštećenja suncem
Poruka od: Dr Nikola Todorov Jul 05, 2022, 06:12:17 posle podne
Ipak krema sa što boljim zaštitnim faktorom ipak je najbolje rešenje danas.
Naravno,samo smo se malo vratili u proslost i setili se nekih davnih,bezbriznijih vremena.Onda smo jos i biciklo mogli voziti bez kaciga i vodu piti sa cesme itd.
To si me podsetio- da vizimo biciklu bez kaciga. Kada se prošetam parkom, pa vidim decu kako voze rolere, pa i bicikle. Znači većina su oklopljeni skroz- kaciga, zaštitnici za laktove, za kolena, neki i one rukavice. Opremljeni od glave do pete, kao da su antiteroristička jedinica. Pa ja imam ožiljke iz detinjstva, kada sam padao sa bicikla, pa ništa. I mnogi moji drugovi,pa šta ima veze.

Pa koliko roditelja trci oko male dece i ne da im da padnu....
Kako deca da nauce da se prihvataju?
Baš tako. Totalno su zaštićeni od svega, i od fizičkog i od psihičkog stresa. Ispada da nas roditelji nisu lepo čuvali. A ova deca današnja su prezaštićena. Da ne kritikujem mnogo, ali ne znam šta će biti kada odrastu. Vreme će pokazati...
Naslov: Odg: Zaštitite kožu od oštećenja suncem
Poruka od: drAnita Mrdakovic Jul 05, 2022, 07:21:09 posle podne
Jedno je preterana zaštita od povreda i efekat staklenog zvona, a drugo su opekotine. Po meni su opekotine jedna od najtežih stvari koje sam videla u medicini.
Naslov: Odg: Zaštitite kožu od oštećenja suncem
Poruka od: Miletić Dušan Jul 06, 2022, 06:32:52 pre podne
Jedno je preterana zaštita od povreda i efekat staklenog zvona, a drugo su opekotine. Po meni su opekotine jedna od najtežih stvari koje sam videla u medicini.

Ok, ovde se slazem sa tobom.
Naslov: Odg: Zaštitite kožu od oštećenja suncem
Poruka od: Miki Mihajlovic Jul 06, 2022, 10:34:25 pre podne
Ipak krema sa što boljim zaštitnim faktorom ipak je najbolje rešenje danas.
Naravno,samo smo se malo vratili u proslost i setili se nekih davnih,bezbriznijih vremena.Onda smo jos i biciklo mogli voziti bez kaciga i vodu piti sa cesme itd.
To si me podsetio- da vizimo biciklu bez kaciga. Kada se prošetam parkom, pa vidim decu kako voze rolere, pa i bicikle. Znači većina su oklopljeni skroz- kaciga, zaštitnici za laktove, za kolena, neki i one rukavice. Opremljeni od glave do pete, kao da su antiteroristička jedinica. Pa ja imam ožiljke iz detinjstva, kada sam padao sa bicikla, pa ništa. I mnogi moji drugovi,pa šta ima veze.

Pa koliko roditelja trci oko male dece i ne da im da padnu....
Kako deca da nauce da se prihvataju?
I ne samo to nego ni ne penju se ni na drvo kao sto smo mi radili zato sto im to roditelji brane iz istog razloga da se ne povredi dete....slazem se treba ih cuvati ali neke stvari moraju da se dese.
Naslov: Odg: Zaštitite kožu od oštećenja suncem
Poruka od: Miki Mihajlovic Jul 06, 2022, 10:35:46 pre podne
Jedno je preterana zaštita od povreda i efekat staklenog zvona, a drugo su opekotine. Po meni su opekotine jedna od najtežih stvari koje sam videla u medicini.
Da,malo smo otisli od glavne teme.
Naslov: Odg: Zaštitite kožu od oštećenja suncem
Poruka od: drAnita Mrdakovic Jul 06, 2022, 08:13:13 posle podne
Dobro, neminovno je da se dotaknemo i te socijalne teme, to u jeste veliki problem danas.
Naslov: Odg: Zaštitite kožu od oštećenja suncem
Poruka od: drAnita Mrdakovic Jul 07, 2022, 08:30:36 pre podne
Evo i par stvari o opekotinama.
Opekotine od sunca su zapravo odbrambeni mehanizam tela od UV zraka. Kada je koža izložena UV svetlosti, telo proizvodi melanin, tamni pigment, koji stvaraju ćelije kože zvane melanociti. Melanin se luči sa primarnom ulogom da zaštiti kožu. Koliko ga neka osoba proizvodi, zavisi od genetike. Kada su ljudi koji proizvode manje melanina preterano izloženi UV zracima, oštećuje se DNK u gornjim slojevima ćelija kože. To rezultira opekotinama od zračenja. Zaštićenih su ljudi koji proizvode više melanina.
Naslov: Odg: Zaštitite kožu od oštećenja suncem
Poruka od: drAnita Mrdakovic Jul 07, 2022, 08:32:15 pre podne
Međutim, bez obzira i na količinu proizvodnje, ipak su svi tipovi kože, od svetle do tamne, podložni UV zračenju. Oštećenja mogu da nastanu u uslovima veoma sunčanog i toplog vremena, ali i kada je oblačno i lošije vreme jer UV svetlo prodire kroz oblake.
Naslov: Odg: Zaštitite kožu od oštećenja suncem
Poruka od: drAnita Mrdakovic Jul 07, 2022, 08:34:17 pre podne
Bol od opekotina izazvanim suncem obično počinje u roku od dva do šest sati nakon izlaganja. Vrhunac dostiže u periodu od 24 sata. Kada se radi o ozbiljnijim opekotinama, koža može dobiti plikove i da se ljušti. Plikovi se obično pojavljuju između 6-24 h nakon izlaganja suncu, ali ponekad je potrebno i više vremena.
Naslov: Odg: Zaštitite kožu od oštećenja suncem
Poruka od: Miletić Dušan Jul 08, 2022, 06:34:27 pre podne
Sta mislite o tabletama bogatim karotenom?
Naslov: Odg: Zaštitite kožu od oštećenja suncem
Poruka od: Miki Mihajlovic Jul 08, 2022, 08:52:03 pre podne
Međutim, bez obzira i na količinu proizvodnje, ipak su svi tipovi kože, od svetle do tamne, podložni UV zračenju. Oštećenja mogu da nastanu u uslovima veoma sunčanog i toplog vremena, ali i kada je oblačno i lošije vreme jer UV svetlo prodire kroz oblake.
To mi je uspelo kada sam bio klinac i nije mi bilo jasno kako je to bilo moguce da izgorim a celo vreme je bilo oblacno i vetrovito.Ni jednog sekunda sunce nije izaslo i uspeo sam da izgorim.
Naslov: Odg: Zaštitite kožu od oštećenja suncem
Poruka od: Miki Mihajlovic Jul 08, 2022, 08:53:59 pre podne
Sta mislite o tabletama bogatim karotenom?
Probao sam ih pre nekih 15-20 godina i nisam primetio nikakvu razliku,iako sam koristio 2-3 puta vecu dozu nego sto su preporucili,sto naravno nikome ne preporucujem.Isto sam izgoreo i nisam bio ni za nijansu tamniji nego bez tih tableta,tako da slobodno mogu da izjavim da meni uopste nije delovao.
Naslov: Odg: Zaštitite kožu od oštećenja suncem
Poruka od: Zoltan Kozma Jul 08, 2022, 10:38:39 pre podne
Sta mislite o tabletama bogatim karotenom?

Znam ljude kojima je pomoglo u smislu da oni tako kažu da od kako koriste boja je bolja.
E sada, jel to zaista od toga ne znam.
Naslov: Odg: Zaštitite kožu od oštećenja suncem
Poruka od: Miki Mihajlovic Jul 08, 2022, 12:31:28 posle podne
Sta mislite o tabletama bogatim karotenom?

Znam ljude kojima je pomoglo u smislu da oni tako kažu da od kako koriste boja je bolja.
E sada, jel to zaista od toga ne znam.
Ili mozda samo misle da deluje tzv placebo efekat.Isto kao ja kad su klinci bili mladi pa smo putovali na more i ja sam im davao tic-tac tablete i rekao da su to tablete protiv mucnine tokom putovanja i nijedno dete nije imalo muku,a kad su isli sa skolom na ekskurziju i zaboravio sam dati tabletu klinci su povracali.
Mada svaki organizam je razlicit i razlicito ce reagovati na razlicite stvari.Ono sto je meni davalo rezultate ne znaci automatski da ce i drugima davati iste rezultate.
Naslov: Odg: Zaštitite kožu od oštećenja suncem
Poruka od: drAnita Mrdakovic Jul 08, 2022, 05:00:47 posle podne
One navodno povećavaju nivo melanina i samim tim pomažu u zaštiti kože i boljem tamnjenju. Ali kao što sam već spomenula, bez obzira na nivo melanina rizik od opekotina uvek postoji. Jedino možda za lepšu boju.
Naslov: Odg: Zaštitite kožu od oštećenja suncem
Poruka od: drAnita Mrdakovic Jul 08, 2022, 05:01:46 posle podne
Međutim, bez obzira i na količinu proizvodnje, ipak su svi tipovi kože, od svetle do tamne, podložni UV zračenju. Oštećenja mogu da nastanu u uslovima veoma sunčanog i toplog vremena, ali i kada je oblačno i lošije vreme jer UV svetlo prodire kroz oblake.
To mi je uspelo kada sam bio klinac i nije mi bilo jasno kako je to bilo moguce da izgorim a celo vreme je bilo oblacno i vetrovito.Ni jednog sekunda sunce nije izaslo i uspeo sam da izgorim.
Kažu da je to oblačno vreme upravo najopasnije jer niko ne očekuje da će izoreti. Posebno tad treba biti obazriv jer svi se šetaju onda bez zaštite.
Naslov: Odg: Zaštitite kožu od oštećenja suncem
Poruka od: Dr Nikola Todorov Jul 09, 2022, 10:07:25 posle podne
Oblačnost može otprilike 50% zraka da redukuje. Tog podatka se sećam iz jednog udžbenika iz fizikalne medicine iz srednje škole. Verovatno da mogu i neki drugi podaci da se nađu, ali nisam to pretraživao. Tako da uvek ima šansi da se zarade opekotine od sunca, što sve zavisi naravno i od individualnih osobina.
Naslov: Odg: Zaštitite kožu od oštećenja suncem
Poruka od: Boban Šaranović Jul 10, 2022, 01:16:56 posle podne
Oblačnost može otprilike 50% zraka da redukuje. Tog podatka se sećam iz jednog udžbenika iz fizikalne medicine iz srednje škole. Verovatno da mogu i neki drugi podaci da se nađu, ali nisam to pretraživao. Tako da uvek ima šansi da se zarade opekotine od sunca, što sve zavisi naravno i od individualnih osobina.
Dakle uvijek treba biti pod nekim faktorom zaštite . E jbg


Gesendet von iPhone mit Tapatalk
Naslov: Odg: Zaštitite kožu od oštećenja suncem
Poruka od: Miletić Dušan Jul 10, 2022, 04:05:21 posle podne
Sta mislite o tabletama bogatim karotenom?
Probao sam ih pre nekih 15-20 godina i nisam primetio nikakvu razliku,iako sam koristio 2-3 puta vecu dozu nego sto su preporucili,sto naravno nikome ne preporucujem.Isto sam izgoreo i nisam bio ni za nijansu tamniji nego bez tih tableta,tako da slobodno mogu da izjavim da meni uopste nije delovao.

Da li ti je prirodno svetla put?
Da li inace mozes da potamnis?
Koliko si dana pio rpe izlaganja suncu?
Naslov: Odg: Zaštitite kožu od oštećenja suncem
Poruka od: Miletić Dušan Jul 10, 2022, 04:06:11 posle podne
Međutim, bez obzira i na količinu proizvodnje, ipak su svi tipovi kože, od svetle do tamne, podložni UV zračenju. Oštećenja mogu da nastanu u uslovima veoma sunčanog i toplog vremena, ali i kada je oblačno i lošije vreme jer UV svetlo prodire kroz oblake.
To mi je uspelo kada sam bio klinac i nije mi bilo jasno kako je to bilo moguce da izgorim a celo vreme je bilo oblacno i vetrovito.Ni jednog sekunda sunce nije izaslo i uspeo sam da izgorim.
Kažu da je to oblačno vreme upravo najopasnije jer niko ne očekuje da će izoreti. Posebno tad treba biti obazriv jer svi se šetaju onda bez zaštite.

A ja bas nekako mislim da se najbolje tamni pod oblacima....
Naslov: Odg: Zaštitite kožu od oštećenja suncem
Poruka od: Miki Mihajlovic Jul 10, 2022, 06:52:44 posle podne
Sta mislite o tabletama bogatim karotenom?
Probao sam ih pre nekih 15-20 godina i nisam primetio nikakvu razliku,iako sam koristio 2-3 puta vecu dozu nego sto su preporucili,sto naravno nikome ne preporucujem.Isto sam izgoreo i nisam bio ni za nijansu tamniji nego bez tih tableta,tako da slobodno mogu da izjavim da meni uopste nije delovao.

Da li ti je prirodno svetla put?
Da li inace mozes da potamnis?
Koliko si dana pio rpe izlaganja suncu?

Jeste,svetla mi je koza,tesko potamnim i onmda vise pocrvenim kao rak nego sto potamnim.
Jako tesko.
Ne secam se sad vec tacno,bilo je to davno,ali pridrzavao sam se instrukcija sto je bilo napisano na kutiju.
Naslov: Odg: Zaštitite kožu od oštećenja suncem
Poruka od: Dr Nikola Todorov Jul 10, 2022, 08:19:16 posle podne
Oblačnost može otprilike 50% zraka da redukuje. Tog podatka se sećam iz jednog udžbenika iz fizikalne medicine iz srednje škole. Verovatno da mogu i neki drugi podaci da se nađu, ali nisam to pretraživao. Tako da uvek ima šansi da se zarade opekotine od sunca, što sve zavisi naravno i od individualnih osobina.
Dakle uvijek treba biti pod nekim faktorom zaštite . E jbg


Gesendet von iPhone mit Tapatalk
Stalno moramo biti na oprezu ;D ;D ;D
Naslov: Odg: Zaštitite kožu od oštećenja suncem
Poruka od: Miletić Dušan Jul 12, 2022, 06:44:35 pre podne
Sta mislite o tabletama bogatim karotenom?
Probao sam ih pre nekih 15-20 godina i nisam primetio nikakvu razliku,iako sam koristio 2-3 puta vecu dozu nego sto su preporucili,sto naravno nikome ne preporucujem.Isto sam izgoreo i nisam bio ni za nijansu tamniji nego bez tih tableta,tako da slobodno mogu da izjavim da meni uopste nije delovao.

Da li ti je prirodno svetla put?
Da li inace mozes da potamnis?
Koliko si dana pio rpe izlaganja suncu?

Jeste,svetla mi je koza,tesko potamnim i onmda vise pocrvenim kao rak nego sto potamnim.
Jako tesko.
Ne secam se sad vec tacno,bilo je to davno,ali pridrzavao sam se instrukcija sto je bilo napisano na kutiju.

Onda ti je prosto taj tip koze... Ne tamnis. 😁 Dzabe suplementacija za to kada tvoja koza apsolutno nema taj kapacitet.
Naslov: Odg: Zaštitite kožu od oštećenja suncem
Poruka od: drAnita Mrdakovic Jul 12, 2022, 08:00:43 pre podne
Bez obzira na oblačnost ukoliko je koža dugo izložena dejstvu sunčevih zraka potrebno je naneti neku kremu sa zaštitnim faktorom, posebno ukoliko osoba ima osetljivu kožu
Naslov: Odg: Zaštitite kožu od oštećenja suncem
Poruka od: drAnita Mrdakovic Jul 12, 2022, 08:02:10 pre podne
Sta mislite o tabletama bogatim karotenom?
Probao sam ih pre nekih 15-20 godina i nisam primetio nikakvu razliku,iako sam koristio 2-3 puta vecu dozu nego sto su preporucili,sto naravno nikome ne preporucujem.Isto sam izgoreo i nisam bio ni za nijansu tamniji nego bez tih tableta,tako da slobodno mogu da izjavim da meni uopste nije delovao.
Koliko dugo vremenski si ih koristio?
Naslov: Odg: Zaštitite kožu od oštećenja suncem
Poruka od: Miki Mihajlovic Jul 17, 2022, 05:43:06 posle podne
Sta mislite o tabletama bogatim karotenom?
Probao sam ih pre nekih 15-20 godina i nisam primetio nikakvu razliku,iako sam koristio 2-3 puta vecu dozu nego sto su preporucili,sto naravno nikome ne preporucujem.Isto sam izgoreo i nisam bio ni za nijansu tamniji nego bez tih tableta,tako da slobodno mogu da izjavim da meni uopste nije delovao.

Da li ti je prirodno svetla put?
Da li inace mozes da potamnis?
Koliko si dana pio rpe izlaganja suncu?

Jeste,svetla mi je koza,tesko potamnim i onmda vise pocrvenim kao rak nego sto potamnim.
Jako tesko.
Ne secam se sad vec tacno,bilo je to davno,ali pridrzavao sam se instrukcija sto je bilo napisano na kutiju.

Onda ti je prosto taj tip koze... Ne tamnis. 😁 Dzabe suplementacija za to kada tvoja koza apsolutno nema taj kapacitet.
Da,sta god sam probao na tu temu nista mi nije pomagalo,ni more,ni sunce,ni solarijum,ni tablete nista...
Naslov: Odg: Zaštitite kožu od oštećenja suncem
Poruka od: Miki Mihajlovic Jul 17, 2022, 05:44:04 posle podne
Sta mislite o tabletama bogatim karotenom?
Probao sam ih pre nekih 15-20 godina i nisam primetio nikakvu razliku,iako sam koristio 2-3 puta vecu dozu nego sto su preporucili,sto naravno nikome ne preporucujem.Isto sam izgoreo i nisam bio ni za nijansu tamniji nego bez tih tableta,tako da slobodno mogu da izjavim da meni uopste nije delovao.
Koliko dugo vremenski si ih koristio?
Ne secam se tacno ali mislim da je kutija glasila na mesec dana i to sam sve i popio,sto znaci mesec dana.
Naslov: Odg: Zaštitite kožu od oštećenja suncem
Poruka od: drAnita Mrdakovic Jul 18, 2022, 06:48:48 pre podne
Solarijum je označen kao posebno štetan, to nikako kao rešenje za potamnjivanje.
Naslov: Odg: Zaštitite kožu od oštećenja suncem
Poruka od: Miki Mihajlovic Jul 18, 2022, 07:52:19 pre podne
Solarijum je označen kao posebno štetan, to nikako kao rešenje za potamnjivanje.
Sada vec da,ali kad je to doslo u modu da tako kazem devedesetih godina onda je to bio hit,svako je isao u solarijum i onaj ko nije trebao.Ja posto sam se onda takmicio u bodi bildingu sam smatrao da ce mi to pomoci,ali posle par pokusaja sam shvatio da ni to nije za mene,pogotovo nije pomoc.
Naslov: Odg: Zaštitite kožu od oštećenja suncem
Poruka od: Zoltan Kozma Jul 18, 2022, 08:20:00 pre podne
Solarijum je u mnogim zemljama zabranjen jer dokazano je da je štetan.
Trebalo je to važiti i kod nas ali koliko vidim ima i dalje mnogo salona koji ga praktikuju.
Naslov: Odg: Zaštitite kožu od oštećenja suncem
Poruka od: drAnita Mrdakovic Jul 18, 2022, 11:34:25 pre podne
Kod nas je u dalje hit, nije bio samo devedesetih.  :'(
Naslov: Odg: Zaštitite kožu od oštećenja suncem
Poruka od: Miletić Dušan Jul 19, 2022, 06:43:10 pre podne
Solarijum je u mnogim zemljama zabranjen jer dokazano je da je štetan.
Trebalo je to važiti i kod nas ali koliko vidim ima i dalje mnogo salona koji ga praktikuju.

Slazem se da je stetan, ali koliko znam i danasnje Sunce je stetno?
Naslov: Odg: Zaštitite kožu od oštećenja suncem
Poruka od: drAnita Mrdakovic Jul 19, 2022, 06:54:18 pre podne
Naravno, o tome smo već pričali, nego smo se dotakli i ove teme kao nešto što je posebno štetno, a trend.
Naslov: Odg: Zaštitite kožu od oštećenja suncem
Poruka od: Miki Mihajlovic Jul 19, 2022, 08:56:37 pre podne
Solarijum je u mnogim zemljama zabranjen jer dokazano je da je štetan.
Trebalo je to važiti i kod nas ali koliko vidim ima i dalje mnogo salona koji ga praktikuju.

Slazem se da je stetan, ali koliko znam i danasnje Sunce je stetno?
Da,nekad su rekli nemoj na sunce izmedu 12-14 casova a sad vec skoro ceo dan...Sve nas je oremetio ostecenje ozonskog omotaca.
Naslov: Odg: Zaštitite kožu od oštećenja suncem
Poruka od: drAnita Mrdakovic Jul 19, 2022, 11:56:25 pre podne
Ranije je postojala preporuka da je zdravo šetati po prvom jutarnjem suncu do nekih 10h. Sada dermatolozi ne preporučuju šetnju ni u 6h ujutru bez kreme.
Naslov: Odg: Zaštitite kožu od oštećenja suncem
Poruka od: Dr Nikola Todorov Jul 19, 2022, 03:16:39 posle podne
Solarijum je označen kao posebno štetan, to nikako kao rešenje za potamnjivanje.
Sada vec da,ali kad je to doslo u modu da tako kazem devedesetih godina onda je to bio hit,svako je isao u solarijum i onaj ko nije trebao.Ja posto sam se onda takmicio u bodi bildingu sam smatrao da ce mi to pomoci,ali posle par pokusaja sam shvatio da ni to nije za mene,pogotovo nije pomoc.
Jesi koristio one kreme za samopotamnjivanje, dok si se takmičio u bodibildingu?
Naslov: Odg: Zaštitite kožu od oštećenja suncem
Poruka od: Dr Nikola Todorov Jul 19, 2022, 03:17:45 posle podne
Solarijum je označen kao posebno štetan, to nikako kao rešenje za potamnjivanje.
A toliko ljudi ga koristi. Još je ultra trend. O štetnosti ne treba ni da se komentariše.
Naslov: Odg: Zaštitite kožu od oštećenja suncem
Poruka od: Dr Nikola Todorov Jul 19, 2022, 03:20:03 posle podne
Solarijum je u mnogim zemljama zabranjen jer dokazano je da je štetan.
Trebalo je to važiti i kod nas ali koliko vidim ima i dalje mnogo salona koji ga praktikuju.
Teško da će se nešto promeniti po tom pitanju. Ali je mnogo važnije da ljudi ne odlaze u solarijume. Ista stvar, kao na pakli cigara što piše da su štetne, pa ih ljudi konzumiraju. Tako i sa solarijumom. Znaju da je štetno, pa odlaze tamo.
Naslov: Odg: Zaštitite kožu od oštećenja suncem
Poruka od: Dr Nikola Todorov Jul 19, 2022, 03:21:16 posle podne
Solarijum je u mnogim zemljama zabranjen jer dokazano je da je štetan.
Trebalo je to važiti i kod nas ali koliko vidim ima i dalje mnogo salona koji ga praktikuju.

Slazem se da je stetan, ali koliko znam i danasnje Sunce je stetno?
Da,nekad su rekli nemoj na sunce izmedu 12-14 casova a sad vec skoro ceo dan...Sve nas je oremetio ostecenje ozonskog omotaca.
Još malo pa ćemo u skafanderima da izlazimo na ulicu.
Naslov: Odg: Zaštitite kožu od oštećenja suncem
Poruka od: drAnita Mrdakovic Jul 20, 2022, 12:13:56 posle podne
Solarijum je u mnogim zemljama zabranjen jer dokazano je da je štetan.
Trebalo je to važiti i kod nas ali koliko vidim ima i dalje mnogo salona koji ga praktikuju.

Slazem se da je stetan, ali koliko znam i danasnje Sunce je stetno?
Da,nekad su rekli nemoj na sunce izmedu 12-14 casova a sad vec skoro ceo dan...Sve nas je oremetio ostecenje ozonskog omotaca.
Još malo pa ćemo u skafanderima da izlazimo na ulicu.
To je već rizik za topli udar. Ali blizu smo.  ::)  ;D
Naslov: Odg: Zaštitite kožu od oštećenja suncem
Poruka od: Miletić Dušan Jul 21, 2022, 06:29:07 pre podne
Solarijum je u mnogim zemljama zabranjen jer dokazano je da je štetan.
Trebalo je to važiti i kod nas ali koliko vidim ima i dalje mnogo salona koji ga praktikuju.

Slazem se da je stetan, ali koliko znam i danasnje Sunce je stetno?
Da,nekad su rekli nemoj na sunce izmedu 12-14 casova a sad vec skoro ceo dan...Sve nas je oremetio ostecenje ozonskog omotaca.

U 9h sam izgoreo jedno jutro....
Naslov: Odg: Zaštitite kožu od oštećenja suncem
Poruka od: Miletić Dušan Jul 21, 2022, 06:29:40 pre podne
Solarijum je označen kao posebno štetan, to nikako kao rešenje za potamnjivanje.
A toliko ljudi ga koristi. Još je ultra trend. O štetnosti ne treba ni da se komentariše.

Mislim da se sada manje koristi, a primetio sam i manje salona....
Naslov: Odg: Zaštitite kožu od oštećenja suncem
Poruka od: Miki Mihajlovic Jul 21, 2022, 07:39:37 pre podne
Solarijum je označen kao posebno štetan, to nikako kao rešenje za potamnjivanje.
Sada vec da,ali kad je to doslo u modu da tako kazem devedesetih godina onda je to bio hit,svako je isao u solarijum i onaj ko nije trebao.Ja posto sam se onda takmicio u bodi bildingu sam smatrao da ce mi to pomoci,ali posle par pokusaja sam shvatio da ni to nije za mene,pogotovo nije pomoc.
Jesi koristio one kreme za samopotamnjivanje, dok si se takmičio u bodibildingu?
Jesam,nazalost ni to nije pomoglo.Tojest bilo je super dok se nisam tusirao,onda sam oprao svu boju sa sebe....
Naslov: Odg: Zaštitite kožu od oštećenja suncem
Poruka od: Miki Mihajlovic Jul 21, 2022, 07:40:49 pre podne
Solarijum je označen kao posebno štetan, to nikako kao rešenje za potamnjivanje.
A toliko ljudi ga koristi. Još je ultra trend. O štetnosti ne treba ni da se komentariše.

Mislim da se sada manje koristi, a primetio sam i manje salona....
Primenjuje se blagi pad,ali bi trebalo puno vise da opadne,samo je tesko dopreti do ljudi....
Naslov: Odg: Zaštitite kožu od oštećenja suncem
Poruka od: drAnita Mrdakovic Jul 21, 2022, 06:51:46 posle podne
Nisam se raspitivao koliko su dobre ili loše te kreme za samopotamnjivanje ali znam da estetski vrlo loše izgledaju kad krenu da se ispiraju.
Naslov: Odg: Zaštitite kožu od oštećenja suncem
Poruka od: Dr Nikola Todorov Jul 21, 2022, 09:08:44 posle podne
Solarijum je u mnogim zemljama zabranjen jer dokazano je da je štetan.
Trebalo je to važiti i kod nas ali koliko vidim ima i dalje mnogo salona koji ga praktikuju.

Slazem se da je stetan, ali koliko znam i danasnje Sunce je stetno?
Da,nekad su rekli nemoj na sunce izmedu 12-14 casova a sad vec skoro ceo dan...Sve nas je oremetio ostecenje ozonskog omotaca.

U 9h sam izgoreo jedno jutro....
Meni su najbolji oni koji idu u podne da se suncaju. Kao mazu se i crne postepeno. A i te kreme za suncanje ko zna sta sve sadrze. Ne verujem da su svi sastojci navedeni na pakovanju.
Naslov: Odg: Zaštitite kožu od oštećenja suncem
Poruka od: Dr Nikola Todorov Jul 21, 2022, 09:10:06 posle podne
Solarijum je označen kao posebno štetan, to nikako kao rešenje za potamnjivanje.
Sada vec da,ali kad je to doslo u modu da tako kazem devedesetih godina onda je to bio hit,svako je isao u solarijum i onaj ko nije trebao.Ja posto sam se onda takmicio u bodi bildingu sam smatrao da ce mi to pomoci,ali posle par pokusaja sam shvatio da ni to nije za mene,pogotovo nije pomoc.
Jesi koristio one kreme za samopotamnjivanje, dok si se takmičio u bodibildingu?
Jesam,nazalost ni to nije pomoglo.Tojest bilo je super dok se nisam tusirao,onda sam oprao svu boju sa sebe....
Naravno. To ne moze trajno da obezbedi boju.
Naslov: Odg: Zaštitite kožu od oštećenja suncem
Poruka od: drAnita Mrdakovic Jul 23, 2022, 08:52:27 posle podne
Ne možemo svi da imamo savršen ten. Toliko se to neko vreme ptopagiralo... "Savršen ten, savršena linija, lice bez bora..." Nije to ni lako niti u potpunosti moguće.
Naslov: Odg: Zaštitite kožu od oštećenja suncem
Poruka od: Dr Nikola Todorov Jul 23, 2022, 09:43:59 posle podne
Jeste. Samo sto mediji bombarduju sa svih strana o tome kako nase telo mora da bude savrseno.
Naslov: Odg: Zaštitite kožu od oštećenja suncem
Poruka od: Miletić Dušan Jul 26, 2022, 12:38:35 posle podne
Ne možemo svi da imamo savršen ten. Toliko se to neko vreme ptopagiralo... "Savršen ten, savršena linija, lice bez bora..." Nije to ni lako niti u potpunosti moguće.

Ko moze da kaze sta je savrseno?
Savrseno je sta mediji plasiraju kao takve.
Naslov: Odg: Zaštitite kožu od oštećenja suncem
Poruka od: Miki Mihajlovic Jul 26, 2022, 03:46:35 posle podne
Nisam se raspitivao koliko su dobre ili loše te kreme za samopotamnjivanje ali znam da estetski vrlo loše izgledaju kad krenu da se ispiraju.
Da,skida se u flekama i jako je ruzno.
Naslov: Odg: Zaštitite kožu od oštećenja suncem
Poruka od: Dr Nikola Todorov Jul 26, 2022, 09:14:46 posle podne
Ne možemo svi da imamo savršen ten. Toliko se to neko vreme ptopagiralo... "Savršen ten, savršena linija, lice bez bora..." Nije to ni lako niti u potpunosti moguće.

Ko moze da kaze sta je savrseno?
Savrseno je sta mediji plasiraju kao takve.
Tako je.  Mediji su odgovorni za plasiranje takvih savrsenih slika naseg tela. To najvise utice na decu. Skoro je pisalo u novinama- kako devojcice vec u cetvrtom razredu osnovne skole idu na tretmane kod manikira, mislim da je bilo izlivanje noktiju.
Naslov: Odg: Zaštitite kožu od oštećenja suncem
Poruka od: Dr Nikola Todorov Jul 26, 2022, 09:17:46 posle podne
Danas deca imaju pristuoa informacijama preko neta, pa nije ni cudo sto nailazimo na takve situacije. Ako idu na izlivanje noktiju u 4.osnovne,onda cd na faxu verovatno sve biti sa silikonima. Pa ne znam sta drugo da ocekujemo.
Naslov: Odg: Zaštitite kožu od oštećenja suncem
Poruka od: Miletić Dušan Jul 27, 2022, 06:31:40 pre podne
Ne možemo svi da imamo savršen ten. Toliko se to neko vreme ptopagiralo... "Savršen ten, savršena linija, lice bez bora..." Nije to ni lako niti u potpunosti moguće.

Ko moze da kaze sta je savrseno?
Savrseno je sta mediji plasiraju kao takve.
Tako je.  Mediji su odgovorni za plasiranje takvih savrsenih slika naseg tela. To najvise utice na decu. Skoro je pisalo u novinama- kako devojcice vec u cetvrtom razredu osnovne skole idu na tretmane kod manikira, mislim da je bilo izlivanje noktiju.

Zaista preterivanje.
A sad je postalo popularno da Insta "zvezde" izbacuju obradjene i neobradjene slike tela kako bi kao podigle svest o tome sta je realno.
Pa cekaj. Probudi svest tako sto ces izbacivati samo realne slike!
Naslov: Odg: Zaštitite kožu od oštećenja suncem
Poruka od: Miki Mihajlovic Jul 27, 2022, 07:38:20 pre podne
Zato treba detetu objasniti sta je dobro a sta nije isto tako koje slike su obradene i zasto to rade insta zvezde.I to ne jednom vec stalno ponavljati.Ja recimo svom sinu dosta dugo nisam ni dopustao da bude prisutan na ovim drustvenim mrezama.
Naslov: Odg: Zaštitite kožu od oštećenja suncem
Poruka od: Miletić Dušan Jul 27, 2022, 01:02:17 posle podne
Zato treba detetu objasniti sta je dobro a sta nije isto tako koje slike su obradene i zasto to rade insta zvezde.I to ne jednom vec stalno ponavljati.Ja recimo svom sinu dosta dugo nisam ni dopustao da bude prisutan na ovim drustvenim mrezama.


A opet sa druge strane.... Ne zelis da ga izolujes od aktuelnih stvari....
Naslov: Odg: Zaštitite kožu od oštećenja suncem
Poruka od: drAnita Mrdakovic Jul 27, 2022, 06:17:12 posle podne
Možda ni ne treba da se izoluje, samo lepo uz činjenice da se objasni šta je dobro šta loše.
Naslov: Odg: Zaštitite kožu od oštećenja suncem
Poruka od: Dr Nikola Todorov Jul 27, 2022, 09:10:27 posle podne
Ne možemo svi da imamo savršen ten. Toliko se to neko vreme ptopagiralo... "Savršen ten, savršena linija, lice bez bora..." Nije to ni lako niti u potpunosti moguće.

Ko moze da kaze sta je savrseno?
Savrseno je sta mediji plasiraju kao takve.
Tako je.  Mediji su odgovorni za plasiranje takvih savrsenih slika naseg tela. To najvise utice na decu. Skoro je pisalo u novinama- kako devojcice vec u cetvrtom razredu osnovne skole idu na tretmane kod manikira, mislim da je bilo izlivanje noktiju.

Zaista preterivanje.
A sad je postalo popularno da Insta "zvezde" izbacuju obradjene i neobradjene slike tela kako bi kao podigle svest o tome sta je realno.
Pa cekaj. Probudi svest tako sto ces izbacivati samo realne slike!
Pa tako je. Neki ljudi su navikli da zive u iluziji.
Naslov: Odg: Zaštitite kožu od oštećenja suncem
Poruka od: Dr Nikola Todorov Jul 27, 2022, 09:11:53 posle podne
Ja jos uvek nemam profil ni na fejsu, ni na instagramu. Sto bi rekli danas- prakticno ne postojim😀
Naslov: Odg: Zaštitite kožu od oštećenja suncem
Poruka od: Dr Nikola Todorov Jul 27, 2022, 09:16:54 posle podne
Tesko je sada sa decom, po pitanju Interneta i drustvenih mreza. To je i psiholoski i socioloski problem. Situacija je najgora po roditelje. Ne znaju sta da kazu deci u vezi sa brojnim dilemama na drustvenim mrezama. Ovo je jedna o kojoj pricamo. Deca treba da znaju da recimo necije savrseno lice je rezultat fotosopa, a ne da ta osoba nema bore i bubuljice na licu. Dao sam neki banalan primer, ali mislim da je to sustina.
Naslov: Odg: Zaštitite kožu od oštećenja suncem
Poruka od: Miletić Dušan Jul 28, 2022, 06:40:23 pre podne
Ja jos uvek nemam profil ni na fejsu, ni na instagramu. Sto bi rekli danas- prakticno ne postojim😀

Ne pijes, nemas drustvene mreze... Zabrinjavas me 😁
Naslov: Odg: Zaštitite kožu od oštećenja suncem
Poruka od: Miletić Dušan Jul 28, 2022, 06:41:31 pre podne
Tesko je sada sa decom, po pitanju Interneta i drustvenih mreza. To je i psiholoski i socioloski problem. Situacija je najgora po roditelje. Ne znaju sta da kazu deci u vezi sa brojnim dilemama na drustvenim mrezama. Ovo je jedna o kojoj pricamo. Deca treba da znaju da recimo necije savrseno lice je rezultat fotosopa, a ne da ta osoba nema bore i bubuljice na licu. Dao sam neki banalan primer, ali mislim da je to sustina.


To stvaranje svesnosti pod obavezno.
A koriscenje svega toga..... Pa i mi smo generacija koja je odrasla uz tv. Sada je to prosto nesto drugo....
Naslov: Odg: Zaštitite kožu od oštećenja suncem
Poruka od: Miki Mihajlovic Jul 28, 2022, 08:46:57 pre podne
Zato treba detetu objasniti sta je dobro a sta nije isto tako koje slike su obradene i zasto to rade insta zvezde.I to ne jednom vec stalno ponavljati.Ja recimo svom sinu dosta dugo nisam ni dopustao da bude prisutan na ovim drustvenim mrezama.


A opet sa druge strane.... Ne zelis da ga izolujes od aktuelnih stvari....
Ne,nikako izolacija,to nije dobro,dopustis mu ali pod kontrolisanim uslovima.Isto kao i u treningu,prvo moras da naucis kako se odredene vezbe izvode da bi mogao da treniras kako treba.
Naslov: Odg: Zaštitite kožu od oštećenja suncem
Poruka od: Miki Mihajlovic Jul 28, 2022, 08:48:15 pre podne
Ja jos uvek nemam profil ni na fejsu, ni na instagramu. Sto bi rekli danas- prakticno ne postojim😀
Znas kako kazu ako nisi objavio na fejsu ili instagramu da si trenirao,jeo,bio na moru onda se to nije ni desilo.... ;D ;D ;D ;D
Naslov: Odg: Zaštitite kožu od oštećenja suncem
Poruka od: Miki Mihajlovic Jul 28, 2022, 08:49:35 pre podne
Tesko je sada sa decom, po pitanju Interneta i drustvenih mreza. To je i psiholoski i socioloski problem. Situacija je najgora po roditelje. Ne znaju sta da kazu deci u vezi sa brojnim dilemama na drustvenim mrezama. Ovo je jedna o kojoj pricamo. Deca treba da znaju da recimo necije savrseno lice je rezultat fotosopa, a ne da ta osoba nema bore i bubuljice na licu. Dao sam neki banalan primer, ali mislim da je to sustina.
Upravo tako i to je ono kad sam rekao da treba detetu dopustiti kada je malo stariji da ima svoj profil na fejsu ili instagramu ali pod kontrolisanim uslovima,objasniti neke stvari i pratiti.
Naslov: Odg: Zaštitite kožu od oštećenja suncem
Poruka od: Miletić Dušan Jul 28, 2022, 01:52:27 posle podne
Zato treba detetu objasniti sta je dobro a sta nije isto tako koje slike su obradene i zasto to rade insta zvezde.I to ne jednom vec stalno ponavljati.Ja recimo svom sinu dosta dugo nisam ni dopustao da bude prisutan na ovim drustvenim mrezama.


A opet sa druge strane.... Ne zelis da ga izolujes od aktuelnih stvari....
Ne,nikako izolacija,to nije dobro,dopustis mu ali pod kontrolisanim uslovima.Isto kao i u treningu,prvo moras da naucis kako se odredene vezbe izvode da bi mogao da treniras kako treba.

Tako je, ograniciti samo... Ispratiti desavanja.
Naslov: Odg: Zaštitite kožu od oštećenja suncem
Poruka od: Boban Šaranović Jul 28, 2022, 02:43:46 posle podne
Jeste. Samo sto mediji bombarduju sa svih strana o tome kako nase telo mora da bude savrseno.
Danas je to nažalost jako dostupno na svakom koraku. Dok evo npr u Njemackoj ima jako puno reklama gdje su modeli debeli ljudi, bukvalno gojazni. Što smatram da opet kao propaganda nije na mjestu. Jer time se stavlja gledaocu da je to nešto sasvim normalno. A nije... Biti gojazna nije normalno stanje našeg tijela.


Gesendet von iPhone mit Tapatalk
Naslov: Odg: Zaštitite kožu od oštećenja suncem
Poruka od: drAnita Mrdakovic Jul 28, 2022, 06:42:43 posle podne
Samo kad bi se sve manje potencijali i eksponiralo bilo bi lakše. Nema potrebe za tolikim usiljavanjem bilo čega.
Naslov: Odg: Zaštitite kožu od oštećenja suncem
Poruka od: Dr Nikola Todorov Jul 28, 2022, 09:33:04 posle podne
Ja jos uvek nemam profil ni na fejsu, ni na instagramu. Sto bi rekli danas- prakticno ne postojim😀

Ne pijes, nemas drustvene mreze... Zabrinjavas me 😁
Lepo mi kazes. Nekada se i sam zamislim sta mi je🤣🤣🤣
Naslov: Odg: Zaštitite kožu od oštećenja suncem
Poruka od: Dr Nikola Todorov Jul 28, 2022, 09:34:57 posle podne
Ja jos uvek nemam profil ni na fejsu, ni na instagramu. Sto bi rekli danas- prakticno ne postojim😀
Znas kako kazu ako nisi objavio na fejsu ili instagramu da si trenirao,jeo,bio na moru onda se to nije ni desilo.... ;D ;D ;D ;D
Bas tako. Ja kao da nista ne radim🤣🤣🤣
Naslov: Odg: Zaštitite kožu od oštećenja suncem
Poruka od: Dr Nikola Todorov Jul 28, 2022, 09:37:55 posle podne
Jeste. Samo sto mediji bombarduju sa svih strana o tome kako nase telo mora da bude savrseno.
Danas je to nažalost jako dostupno na svakom koraku. Dok evo npr u Njemackoj ima jako puno reklama gdje su modeli debeli ljudi, bukvalno gojazni. Što smatram da opet kao propaganda nije na mjestu. Jer time se stavlja gledaocu da je to nešto sasvim normalno. A nije... Biti gojazna nije normalno stanje našeg tijela.


Gesendet von iPhone mit Tapatalk
Upravo. Oni su onda otisli na suprotnu stranu. Dovoljno je biti normalno, prirodno gradjen. Mediji moraju da nadju zlatnu sredinu.
Naslov: Odg: Zaštitite kožu od oštećenja suncem
Poruka od: Dr Nikola Todorov Jul 28, 2022, 09:39:05 posle podne
Samo kad bi se sve manje potencijali i eksponiralo bilo bi lakše. Nema potrebe za tolikim usiljavanjem bilo čega.
To im je danas svima omiljeno. Da se potenciraju odredjene teme, koje su u najmanju ruku diskutabilne na vise nivoa.
Naslov: Odg: Zaštitite kožu od oštećenja suncem
Poruka od: Dr Nikola Todorov Jul 28, 2022, 09:40:33 posle podne
Zato treba detetu objasniti sta je dobro a sta nije isto tako koje slike su obradene i zasto to rade insta zvezde.I to ne jednom vec stalno ponavljati.Ja recimo svom sinu dosta dugo nisam ni dopustao da bude prisutan na ovim drustvenim mrezama.


A opet sa druge strane.... Ne zelis da ga izolujes od aktuelnih stvari....
Ne,nikako izolacija,to nije dobro,dopustis mu ali pod kontrolisanim uslovima.Isto kao i u treningu,prvo moras da naucis kako se odredene vezbe izvode da bi mogao da treniras kako treba.
Nema izolovanja od drustvenih mreza, ni Interneta, ali moraju sve stvari da se objasne deci. Sve kako sta funkcionise, koje su realne stvari, i koje su opasnosti.
Naslov: Odg: Zaštitite kožu od oštećenja suncem
Poruka od: Miki Mihajlovic Jul 29, 2022, 09:11:04 pre podne
Zato treba detetu objasniti sta je dobro a sta nije isto tako koje slike su obradene i zasto to rade insta zvezde.I to ne jednom vec stalno ponavljati.Ja recimo svom sinu dosta dugo nisam ni dopustao da bude prisutan na ovim drustvenim mrezama.


A opet sa druge strane.... Ne zelis da ga izolujes od aktuelnih stvari....
Ne,nikako izolacija,to nije dobro,dopustis mu ali pod kontrolisanim uslovima.Isto kao i u treningu,prvo moras da naucis kako se odredene vezbe izvode da bi mogao da treniras kako treba.
Nema izolovanja od drustvenih mreza, ni Interneta, ali moraju sve stvari da se objasne deci. Sve kako sta funkcionise, koje su realne stvari, i koje su opasnosti.
Ja evo to radim vec trecu godinu zaredom i mislim da sam uradio dobar posao.
Naslov: Odg: Zaštitite kožu od oštećenja suncem
Poruka od: Boban Šaranović Jul 29, 2022, 11:47:27 pre podne
Ide se u krajnost, ili top model ili top debela žena -muškarac. Samo takvi privuku pažnju,nebitno da li je kontekst dobar ili loš, bitno je da se o tome priča. To je i svrha takvih kampanja. Ona zlatna sredina je najmanje i interesantna. Zato se i najmanje forsira.


Gesendet von iPhone mit Tapatalk
Naslov: Odg: Zaštitite kožu od oštećenja suncem
Poruka od: drAnita Mrdakovic Jul 29, 2022, 03:38:35 posle podne
Umerenost i odmerenost se uče od malih nogu.
Naslov: Odg: Zaštitite kožu od oštećenja suncem
Poruka od: Miletić Dušan Jul 29, 2022, 08:24:50 posle podne
Ja jos uvek nemam profil ni na fejsu, ni na instagramu. Sto bi rekli danas- prakticno ne postojim😀

Ne pijes, nemas drustvene mreze... Zabrinjavas me 😁
Lepo mi kazes. Nekada se i sam zamislim sta mi je🤣🤣🤣

I da li si dosao do nekog zakljucka? :D
Naslov: Odg: Zaštitite kožu od oštećenja suncem
Poruka od: Miletić Dušan Jul 29, 2022, 08:26:18 posle podne
Ide se u krajnost, ili top model ili top debela žena -muškarac. Samo takvi privuku pažnju,nebitno da li je kontekst dobar ili loš, bitno je da se o tome priča. To je i svrha takvih kampanja. Ona zlatna sredina je najmanje i interesantna. Zato se i najmanje forsira.


Gesendet von iPhone mit Tapatalk

Upravo.
Kada poglrdam sad npr. reklame za kupace kostime, upravo to sto ti kazes, ili su top ili one ultra debele zene. Cekaj...gde je ona sa ajcim nogama, stomakom, itd.....one realne zene??
Naslov: Odg: Zaštitite kožu od oštećenja suncem
Poruka od: Dr Nikola Todorov Jul 30, 2022, 09:06:45 posle podne
Ja jos uvek nemam profil ni na fejsu, ni na instagramu. Sto bi rekli danas- prakticno ne postojim😀

Ne pijes, nemas drustvene mreze... Zabrinjavas me 😁
Lepo mi kazes. Nekada se i sam zamislim sta mi je🤣🤣🤣

I da li si dosao do nekog zakljucka? :D
Bolje da ne kazem🤣🤣🤣
Naslov: Odg: Zaštitite kožu od oštećenja suncem
Poruka od: Boban Šaranović Jul 31, 2022, 01:41:20 posle podne
Ide se u krajnost, ili top model ili top debela žena -muškarac. Samo takvi privuku pažnju,nebitno da li je kontekst dobar ili loš, bitno je da se o tome priča. To je i svrha takvih kampanja. Ona zlatna sredina je najmanje i interesantna. Zato se i najmanje forsira.


Gesendet von iPhone mit Tapatalk

Upravo.
Kada poglrdam sad npr. reklame za kupace kostime, upravo to sto ti kazes, ili su top ili one ultra debele zene. Cekaj...gde je ona sa ajcim nogama, stomakom, itd.....one realne zene??
Da ne pominjem gey lobi i njihove propagande


Gesendet von iPhone mit Tapatalk
Naslov: Odg: Zaštitite kožu od oštećenja suncem
Poruka od: Boban Šaranović Jul 31, 2022, 01:42:00 posle podne
Ide se u krajnost, ili top model ili top debela žena -muškarac. Samo takvi privuku pažnju,nebitno da li je kontekst dobar ili loš, bitno je da se o tome priča. To je i svrha takvih kampanja. Ona zlatna sredina je najmanje i interesantna. Zato se i najmanje forsira.


Gesendet von iPhone mit Tapatalk

Upravo.
Kada poglrdam sad npr. reklame za kupace kostime, upravo to sto ti kazes, ili su top ili one ultra debele zene. Cekaj...gde je ona sa ajcim nogama, stomakom, itd.....one realne zene??
Da ne pominjem gey lobi i njihove propagande


Gesendet von iPhone mit Tapatalk
Naslov: Odg: Zaštitite kožu od oštećenja suncem
Poruka od: Miletić Dušan Jul 31, 2022, 06:57:34 posle podne
Ja jos uvek nemam profil ni na fejsu, ni na instagramu. Sto bi rekli danas- prakticno ne postojim😀
Red bi bio da podelis sa nama. 😁

Ne pijes, nemas drustvene mreze... Zabrinjavas me 😁
Lepo mi kazes. Nekada se i sam zamislim sta mi je🤣🤣🤣

I da li si dosao do nekog zakljucka? :D
Bolje da ne kazem🤣🤣🤣