Pansport Forum

Ostale teme => Aktuelni članci => Temu započeo: drokavec Oktobar 23, 2009, 11:11:18 posle podne

Naslov: TRIGGER POINTS
Poruka od: drokavec Oktobar 23, 2009, 11:11:18 posle podne
''TRIGGER POINT''
by Davor Rokavec

Nesnosna bol u leĂ°ima koja otežava i najobičnije ustajanje iz kreveta, neprekidna bol i ukočenost ruku i dlanova nakon svakodnevnog višesatnog sjedenja pred računalom, buĂ°enja usred noći radi bolnog ramena,... Zvuči poznato?? Poznajete li ljude s takvim problemima? Pa naravno, oni su posvuda- u svakoj kući, u svakom uredu, na svakom poslu. Zajedničko svima, osim kronične boli, je da ne dobijaju pomoć koja im je potrebna. Nije da ju nisu tražili. Bili su kod doktora, obavili mnogobrojne pretrage, naplaćali se skupih zdravstvenih računa, prošli raznorazne fizikalne i terapije lijekovima. Ponekad se, na kratko vrijeme, i osjećaju bolje, no bol se uvijek vraća. Čini se da ništa ne pogaĂ°a samu srž problema, izvor boli, nego se bol samo zakamuflira i nakratko otkloni lijekovima protiv bolova a ono što u biti uzrokuje tu bol i dalje ostaje. Bol je znak, od strane organizma, da nešto ne štima i kao takva samo je manifestacija i odraz lošeg stanja negdje na nekom mjestu u tijelu koje se obično ne nalazi na istome mjestu gdje se pojavljuje i bol. Stoga, da bi trajno uklonili bol trebamo pronaći i njen uzrok a ne otklanjati samo bol, jer će se ona, prije ili kasnije, vratiti ukoliko se njen uzrok ne otkloni. Zamislite si da vam prokišnjava krov. Hoćete li na mjesto gdje curi voda samo postaviti nekakvu krpu ili ćete se popeti na krov da bi vidjeli gdje se nalazi pukotina i što zapravo uzrokuje prokišnjavanje i to onda adekvatno riješili?
Zašto bi onda s vašim tijelom bilo drugačije. Zdravstveni stručnjaci koji su se odlučili za opciju ''penjanja na krov'' i otklanjanja same srži problema otkrili su da je velika većina bolova i zagonetnih fizikalnih problema zapravo uzrokovana malim kontraktilnim čvorićima u tjelesnim mišićima, znanim pod jedinstvenim nazivom: trigger points.

-definicija:

Travell i Simons (1992) definirali su trigger point kao ''jako razdražljiva lokalna točka izvrsne blagosti u kvržici u opipljivo napetoj vezi mišićnog tkiva''.
Prvi dio definicije jednostavno znači da trigger point boli ''kao sam vrag'' kada se na njega  pritisne. ''Kvržica'' znači upravo sam  trigger point koji se pod prstima osjeti kao čvor ili grudica koja može biti veličine iglene ušice pa sve do veličine zrna graška.
Trigger point niije lako osjetiti pod prstima, no jaka i izražena osjetljivost na pritisak uvijek ga oda. Dakle, trigger point kada je pritisnut uvijek boli i tu nema rasprave.

(http://i36.tinypic.com/166dtaa.jpg)
slika 1   A- mišićno vlakno u normalnom, opuštenom, stanju (niti kontrahirano niti istegnuto). Razmak izmeĂ°u kratkih poprečnih linija unutar vlakna označava dužinu pojedinih sarkomera. B- označava kvržicu u mišićnom vlaknu koja se sastoji od nagomilanog mnoštva sarkomera u stanju maksimalne kontinuirane kontrakcije koja karakterizira trigger point. C- označava dio mišićnog vlakna koji se proteže od kontrakcijske kvržice prema hvatištu mišića (u ovom slučaju prsna kost). Veći razmak izmeĂ°u poprečnih linija označava da su sarkomere u ovom dijelu mišićnog vlakna istegnute kao posljedica njihove zategnutosti unutar kontrakcijske kvržice. Ovi zategnuti dijelovi mišićnog vlakna su oni koji daju tvrdoću i krutost ''napetoj vezi'' mišićnog tkiva.

-spoznaje:

Iako se često, zabunom, trigger points zamjenjuju sa akupresurnim točkama, riječ je zapravo o različitim pojmovima. Akupresura potječe iz drevne kineske medicine i navodno ima pozitivne učinke protoka energije kroz tijelo. I iako se čini da akupresura,  kao i ostale istočnjačke metode liječenja, imaju blagotvoran učinak ipak su poprilično otporne prema konkretnim znanstvenim istraživanjima i zbog toga ih većina doktora,  kao i veliki broj javnosti, gleda kao alternativne metode bez dokazanih rezultata.
No, s druge strane, spoznaje o trigger points dolaze direktno iz zapadno-medicinskih istraživanja kojima je dokazano da su trigger points stvarni i opipljivi te da odašilju karakteristične električne signale koji se mogu izmjeriti osjetljivom elektorničkom opremom. Trigger points su takoĂ°er fotografirani, unutar mišićnog tkiva, uz pomoć elektronskog mikroskopa  (Travell i Simons 1999 ). Pojam trigger point je prvi puta upotrebljen 1942. godine (Janet Travell), no pregledom medicinske literature došlo se do zaključka da je još prije 150 godina pisano o ''čvorolikim'' karakteristikama unutar mišića i njihovoj mogućnosti odašiljanja potisnute boli. Pretpostavka je da su drevni kineski terapeutski sustavi, poznati danas kao akupresura i njemu slični modaliteti, zapravo bili rani pokušaji objašnjavanja i suočavanja sa onim što je danas poznato kao trigger point.
Svakodnevno iskustvo velikog broja masažera, fizikalnih terapeuta i  medicinskih stručnjaka  snažno ukazuje na to da je većina (oko 75%) ''uobičajenih'' bolnih problema uzrokovana trigger points-ima.
Tako je poznato da su oni uzrok glavoboljama, bolovima u vratu i čeljusti, bolovima donjeg dijela leĂ°a, simptomima sindroma karpalnog tunela, te brojnim drugim bolovima u zglobovima pogrešno opisanima kao artritis, tendinitis, bursitis, ili ozljede ligamenata.
Poznato je i da uzrokuju probleme kao što su vrtoglavice, mučnine, žgaravica, ''lažni'' bolovi u srcu, srčana aritmija, teniski lakat, genitalni bolovi,... Mogu bitno doprinijeti u nastanku skolioze, uzrokuju bolove u sinusima i dišne probleme. Ulogu imaju i kod kroničnog umora i umanjene otpornosti na infekcije, a zbog dugotrajnih bolova koje uzrokuju i nemogućnosti opuštanja mogu izazvati i depresiju (C.Davies i A.Davies 2004).

-fiziologija trigger point-a:

Mjesto gdje se, unutar mišićnog vlakna, mišićna kontrakcija zapravo dogaĂ°a je mikroskopska jedinica nazvana sarkomera. Kako bi se izvela i najmanja kretnja potrebna je kontrakcija miliona sarkomera unutar mišića. Trigger point nastaje kada prenadražene sarkomere nisu u mogućnosti opustiti svoje kontrahirano stanje.
Obično, sarkomere djeluju kao sićušne pumpe koje kontrahiranjem i opuštanjem provode krv kroz kapilare koje ih opskrbljuju njihovim metaboličkim potrebama. Kada sarkomere unutar trigger point-a zadržavaju kontrakciju, protok krvi se zaustavlja. Posljedica nedostatka kisika i nakupljanja otpadnih produkata metabolizma je iritacija trigger point-a. Na izvanredno stanje, trigger point, odgovara  odašiljanjem signala
boli.
Prema Travell i Simons ''upućena'' bol je karakterističan simptom miofascijalnog trigger point-a. To znači da se bol, najčešće, ne pojavljuje na mjestu na kojem se nalazi i trigger point. Provedena su brojna istraživanja da bi se otkrilo zašto je to tako i došlo se do najjednostavnije i najprihvatljivije teorije koja govori da se jednostavno elektrokemijski impulsi pomješaju unutar neurološke mreže. Dakle, poznato je da osjetilni ulazi iz nekoliko različitih izvora pritječu u jednu živčanu stanicu na razini leĂ°ne moždine gdje se integriraju i modificiraju prije odašiljanja u mozak. U takvim okolnostima moguće je da jedan električni signal utječe na drugi što rezultira pogrešnim utiskom odakle signali zapravo dolaze. Ukratko, trigger point ometa protok elektrokemijskih impulsa kroz mišićnu stanicu što onda utječe na ''ispravnost'' informacije koja dolazi iz mišića. ''Neispravni'' signali se pomješaju u živčanoj stanici i naposlijetku do mozga dolazi ''iskrivljena slika'' onoga što se i gdje dogaĂ°a.
''Upućena'' bol pojavljuje se prema vrlo predvidljivim obrascima, uz neznatne varijacije i odstupanja. Primjetno je da se ''upućena'' bol vrlo često pojavljuje u zglobu ili u okolici istoga gdje je vrlo izvjesno da će bol utjecati na promjenu ili smanjenje aktivnosti odnosno stanja koje je uzrokovalo problem.

(http://i35.tinypic.com/vncuo0.jpg)
slika 2 ''upućena'' bol i trigger point koji ju uzrokuje


-tretman:

Prema Travell i Simons, bilo kakva intervencija utjecat će na trigger point dok god je ona fizikalne prirode, a to znači da trigger points ne reagiraju na pozitivne misli, meditaciju ili progresivnu relaksaciju. Čak i fizikalne metode mogu polučiti neuspjeh ukoliko se primjene površno. Tako, na primjer, konvencionalne vježbe istezanja nisu dovoljno specifične da utječu na trigger points nego čak mogu pogoršati stanje ako se pretjerano izvode. Druge terapeutske metode takoĂ°er mogu proizvesti razočaravajuće rezultate. Primjena topline i hladnoće mogu privremeno ublažiti bol, ali neće deaktivirati trigger points. Slično, elektrostimulacija će privremeno olakšati osjećaj boli no bez specifičnog utjecaja na trigger point. Većina terapeutskih sustava, kao što su akupresura, shiatsu, kraniosakralna terapija, miofascijalno opuštanje, švedska masaža pa i dubinska obrada mekog tkiva, unatoč svojim korisnostima, ipak su nedovoljno specifični da bi garantirali uspjeh u obradi trigger points-a. Za pouzdane rezultate potrebno je terapiju primjeniti direktno na trigger point.
U knjizi The Trigger Point Manual, Travell i Simons opsežno i detaljno opisuju samo dvije metode:
•   Trigger point injection ( tretman injekcijom )
•   Spray and stretch ( tretman sprejanjem i istezanjem )

Clair i Amber Davies u svojoj knjizi The Trigger Point Therapy Workbook navode i treću, ujedno i najprihvatljiviju, metodu tretiranja trigger points-a:
•   Deep stroking massage ( tretman dubinskom masažom )

-Prva metoda ( tretman injekcijom ) predviĂ°ena je za uporabu od strane visokoškolovanih i vrlo vještih medicinskih stručnjaka. Iako najbrže otklanja problem prepuna je nedostataka. Metoda se sastoji u tome da se injekcijom direktno u trigger point ubrizga blaga doza lokalnog anestetika-prokaina. Terapeutski efekt sastoji se od mehaničkog prekida, trigger point-om kontrahiranog mišićnog vlakna, iglom. Anestetik sprječava ozljeĂ°ivanje mišićnog tkiva. Nedostatci ove metode su što je potrebna iznimna vještina kako bi se igla zabola točno na pravo mjesto, igla najčešće ostavlja postinjektivnu bol kojoj treba neko vrijeme da proĂ°e, zatim kao i kod svake invazivne metode postoji rizik od nehotičnog oštećenja živaca, krvnih žila i vitalnih organa. Osim toga i tijelo se treba riješiti anestetika koje je u njega ubrizgano čime se ograničava broj trigger points-a koji mogu biti obraĂ°eni odjednom.

- Metoda kojom se najprije rashladnim sredstvom naspreja mišić da bi se potom isti istezao zahtjeva puno manje vještine nego tretman injekcijom, ali i tu postoji nekoliko striktnih zahtjeva s kojima se treba suočiti kako bi se tretman provodio na siguran i uspješan način. Prije svega treba biti siguran da se isteže upravo onaj mišić koji sadrži trigger point koji uzrokuje ''upućenu'' bol. Ukoliko je pažnja u potpunosti usmjerena na mjesto boli, što je obično slučaj, moguće je da se metoda primjenjuje na krivom mišiću ili mišićima.
Drugo-prije samog istezanja, imperativ je, ledom ili nekim rashladnim sredstvom,  ohladiti kožu koja prekriva trigger point i okolno područje ''upućene'' boli. Trigger points skloni su na istezanje odgovoriti obrambenim zatezanjem što se sprječava hlaĂ°enjem kože čime se ''ometa'' živčani sustav i privremeno potiskuje bol. Pri hlaĂ°enju kože od vitalne je važnosti brzina samog postupka kako sredstvo kojim se hladi ne bi ohladilo i mišić koji se nalazi ispod kože što bi rezultiralo sprječavanjem istezanja, a ne njegovim olakšavanjem i krajnji rezultat bi u stvari bilo pojačanje boli.
Nakon istezanja potrebno je odmah zagrijati ohlaĂ°enu kožu, a u slučaju da je prije samog tretmana pokret zbog trigger point-a bio ograničen potrebno je nekoliko puta nježno proći čitavim opsegom pokreta kako bi se tijelu dalo do znanja da je sada u  mogućnosti izvoditi pokret.
Istezanje ne smije biti forsirano zbog opasnosti od ozljeĂ°ivanja hvatišta mišića! To je zbog toga što su mišićne sveze sa svake strane trigger pointa već zategnute do krajnjih granica i upravo ta ograničenja koja postavljaju na istezanje mogu biti kritični faktor u ozljeĂ°ivanju ligamenata i tetiva.

-Najsigurnija i najefektivnija metoda terapije trigger points-a odnosi se na tretman dubinskom masažom izravno na trigger point. Uz malo znanja moguće je primjenjivati i tretman samomasažom zbog čega je u direktnoj prednosti pred ostale dvije metode. Tretman se provodi nizom ponavljajućih pritisaka kojima se vrši kompresija trigger  point-a čime se potiče protok krvi i limfe koja sadrži akumulirane otpadne produkte nakupljene kontinuiranom kontrakcijom mišićnih vlakana. Osim toga pomaže u povratku rastezljivosti u mišićna vlakna unutar kojih se nalazi trigger point.
Natuknice za provedbu tretmana dubinske masaže:
•   Upotrebljavati pomagala ( loptice, ''the knobble'', ''thera cane'', ...) pri masaži kako bi se sačuvale ruke
•   Primjenjivati dubinsku ponavljajuću masažu, a ne statički pritisak
•   Masirati kratkim ponavljajućim pritiscima
•   Pritisak vršiti samo u jednom smjeru, polagano
•   Ciljati na razinu boli od 7 (na skali od 1 do 10 )
•   Ograničiti masažu na 6 do 12 pritisaka po trigger point-u
•   ObraĂ°ivati trigger point 3 do 6 puta dnevno
•   Ukoliko ne dolazi do opuštanja i olakšanja možda se obraĂ°uje krivo mjesto


Zvuči pomalo ludo vjerovati da nekakvi mali čvorići u mišićima mogu biti odgovorni za toliko različitih problema. No, vjerovali ili ne to su medicinski dokazane činjenice. Razmišljajući na način da mišići čine 50%  našeg tijela, da se nalaze posvuda, te da pokrivaju gotovo svako tkivo ili strukturu u tijelu, ideja se više i ne čini tako ludom. Simptomi za koje se čini da se pojavljuju u zglobu, unutarnjim ili vanjskim organima ustvari vrlo lako mogu biti uzrokovani trigger points-ima u obližnjim mišićima ili čak i  nešto udaljenijim mišićima. Tako su na primjer zabilježeni slučajevi osoba koje su imale osjećaj srčanog infarkta a zapravo se radilo o â€â€™upućenoj’’ boli iz prsnoga mišića. â€â€™Upućena’’ bol iz trigger point-a u vratnom mišiću može uzrokovati trzaje očnog kapka, pritisak na živac od strane mišića koji je u stanju konstantne napetosti uzrokovane trigger point-om može uzrokovati ukočenost ruke ili stopala, bolovi u zglobovima koji imaju osjećaj artritisa kao i zubobolja mogu biti ništa drugo do â€â€™upućena’’ bol iz trigger points-a.
Dakle, neosporno je da trigger points postoje i da imaju veliki utjecaj na pojavu različitih problema u tijelu i stoga ih treba shvatiti ozbiljno te ubuduće razmišljati i na način da bol koja se pojavljuje možda ima uzrok u nečemu tako jednostavnom kao što su nekakvi čvorići unutar mišića i da se tih istih bolova može riješiti i na jednostavniji način od uzimanja kojekakvih lijekova i skupih i dugotrajnih liječničkih tretmana.

Naslov: Odg: TRIGGER POINTS
Poruka od: M a r k o n i Oktobar 24, 2009, 07:28:42 pre podne
posledica trigger point ne mora biti bol , moze biti ne lagodnost , zatezanje u misicima 

dva problema su glavna kod trigger point , prvo i pre svega naci trigger point ,  i najveci problem kako resiti

hladjenje i istezanje zvuci dobro , ovo je po meni tesko izvesti

samo masaza , dobra je , ali treba dosta vremena , sve sto je potrebno je pre svega teniska loptica , ostalo sto moze pomoci  , foam roller i PVC cev   , pomaze dosta , ali dugo treba vremenski da bi se tako resi problem

akupunktura , po meni ako  ima akupunturolog koji je upoznat  sa trigger point  ,  po meni ovo je najefikasnija , iako jos nisam probao , jer jos trazim nekoga ko zna ovo , mada imam jednog kineza na umu


ja sada probam unani ,  na pola sam terapije , pa da vidim kako ce biti na kraju , za sada je ok


ovo je i moje licno iskustvo , bukvalno ne znaju sta je to
"Dakle, neosporno je da trigger points postoje i da imaju veliki utjecaj na pojavu različitih problema u tijelu i stoga ih treba shvatiti ozbiljno te ubuduće razmišljati i na način da bol koja se pojavljuje možda ima uzrok u nečemu tako jednostavnom kao što su nekakvi čvorići unutar mišića i da se tih istih bolova može riješiti i na jednostavniji način od uzimanja kojekakvih lijekova i skupih i dugotrajnih liječničkih tretmana. "

Naslov: Odg: TRIGGER POINTS
Poruka od: daniela svarc Oktobar 24, 2009, 08:22:41 posle podne
i mi tražimo dobrog akupunkturistu... čini se da ih nema previše...
Naslov: Odg: TRIGGER POINTS
Poruka od: M a r k o n i Oktobar 25, 2009, 06:56:43 pre podne
i mi tražimo dobrog akupunkturistu... čini se da ih nema previše...

ja razmisljam , ako mi unani ne resi problem , da odem kod ovoga  http://www.krozbeograd.rs/view_details.php?fid=18480&sid=375   vidim da je zavrsio ortopediju , valjda zna
Naslov: Odg: TRIGGER POINTS
Poruka od: daniela svarc Oktobar 25, 2009, 06:45:32 posle podne
mi u NS imamo jednog dobrog neurologa koji se bavi time.. pomaže kad je neko završio medicinu ali nije nikakva garancija... no čovek mora da proba... drugog načina nema
Naslov: Odg: TRIGGER POINTS
Poruka od: M a r k o n i Oktobar 25, 2009, 07:22:43 posle podne
http://www.triggerpointacupuncture.com/

ovo je dobro zavrsiti , ja gledao da li ima ko u evropi , ali nema niko , samo u USA i jedan u japanu

evo sta ja mislim , posto sam i citao i probao sve zivo , pa da kazem sta bi po meni bilo najbolje resenje , neke nisam probao ali mislim da mogu pomoci   , to su  unani , akupunktura (direktna aplikacija igle u trigger point ) , self massage , znaci tradicionalna medicina  i samo masaza , ali samo masaza da kazem kao prevencija da se ne bi povratilo prdjasno stanje , posto postoji tendencija da se to desi , ako bi sami masazom probali , to treba mnogo vise vremena , jer bi trebalo dnevno 6-12 puta po 1 min , treba se toga setiti
Naslov: Odg: TRIGGER POINTS
Poruka od: Beka_S Oktobar 26, 2009, 12:27:46 posle podne
Mislim da i ja imam ovih problema,po svemu ovome sto sam procitala u donjem textu.
Bas sam se preksinoc bukvalno budila iz sna,i sto je najgore ja ne mogu da kazem konkretno sta me i gde boli,sto vec neko rece to je vise neka nelagodnost koju osecam u misicima.Ali zato su bolovi u donjem delu ledja veoma cesti i znaju da mi ogranice trening prilicno.A nekad mi se i u srednjem delu kicme javi jaci bol.U sustini osecam da to nije kicma vec neki deo misica uz samu kicmu mozda.Jednom mi je i jedna cura rekla koja je fizioterapeut inace da je to verovatno spazam u pitanju ili vec tako nesto...

Misli da sam te "kvrzice" kod sebe napipala nekako jos odavno negde u trapezijusu,blizu vrata,i pretpostavljam da je to od nepravilnog polozaja pri spavanju.Takodje i na ledjnom misicu,kako bih objasnila negde izmedju kicme i ajde da kazem plecke :) jer taj deo misica veoma tesko uspem da istegnem.
Jel vi mislite da to moze biti to i problem o kome je ovde rec,jer vec duze vreme pokusavam da nadjem resenje ovih problema?

A ja sam iz Krusevca i izbor tih strucnih ljudi iz ove oblasti je jako mali,pa nikako da se odlucim gde da odem vec jednom na tu masazu.Mozete li mi dati neku orjentaciju kako da izaberem pravu osobu,nesto sto bi moglo da mi da znakda ce znati sta radi.Bez obzira sto svi oni imaju neke skole ipak mislim da vecina njih nije strucna
Naslov: Odg: TRIGGER POINTS
Poruka od: M a r k o n i Oktobar 26, 2009, 03:00:42 posle podne
http://www.symptomchecker.myofascialtherapy.org/

evo ovde mozes da vidiskod kojih simptoma , mozes da vidis gde se nalazi trigger point

veoma lako moze da bude na trapezu i tu misicima oko scapulae  , ne mozes istezanjem nista da uradis ,  uradi ovako , uzmi tenisku lopticu , stavi je u carapu , ja stavim u sporsku carapu , manje kliza , i  loptica neka bude tako gde prsti stoje , znaci skroz duboko u carapi , uzmes jednom rukom drzis drugi  kraj carape , a drugom rukom namestis  taj deo gde je loptica , stavis izmedju tebe i zida , i onda samo pomeras telom gore dole , osetices kada pogodis trigger point , i vec posle prvog puta osetices znacajno opustanje


http://www.youtube.com/watch?v=blJQOxgSU_c  evo ovaj pokazuje
Naslov: Odg: TRIGGER POINTS
Poruka od: M a r k o n i Oktobar 26, 2009, 03:05:03 posle podne
dzaba trazis , nema u BG da zna neko a kamo li u drugim mestima , meni evo jedino pomogao ovaj unani , sutra idem na trening  pa cu videti kako je


najbolje sto mozes da ucinis je da procitas ovu knjigu sto se pominje u clanku  , i da radis kako pise
Naslov: Odg: TRIGGER POINTS
Poruka od: drokavec Oktobar 26, 2009, 10:45:12 posle podne
Mislim da i ja imam ovih problema,po svemu ovome sto sam procitala u donjem textu.
Bas sam se preksinoc bukvalno budila iz sna,i sto je najgore ja ne mogu da kazem konkretno sta me i gde boli,sto vec neko rece to je vise neka nelagodnost koju osecam u misicima.Ali zato su bolovi u donjem delu ledja veoma cesti i znaju da mi ogranice trening prilicno.A nekad mi se i u srednjem delu kicme javi jaci bol.U sustini osecam da to nije kicma vec neki deo misica uz samu kicmu mozda.Jednom mi je i jedna cura rekla koja je fizioterapeut inace da je to verovatno spazam u pitanju ili vec tako nesto...
bol u leĂ°ima u velikom postotku uzrokuju neaktivni gluteusi i problemi sa psoasom- kod ženskog je roda to još više naglašeno jer u većini pokreta (što zbog tjelesne graĂ°e , što zbog drugih karakteristika) dominantno radi kvadriceps.
Baš trenutno radim sa nekoliko sportašica na rješavanju upravo tih problema tako da bih ti ja (da se mene pita) preporučio da se orjentiraš na taj dio i kad to riješiš siguran sam da ćeš osjetiti poboljšanje i napredak.
Naslov: Odg: TRIGGER POINTS
Poruka od: Beka_S Oktobar 27, 2009, 09:18:23 pre podne
MRKONI hvala na ovome,svvakako cu pokusati,i sada sam vec sigurna da su ti "cvorici" u pitanju

Drokavec nisam sigurna da je to u pitanju,mada ne kazem ni da je nemoguce.Uvek se trudim da sto se kaze "guram" iz gluteusa,i da njih aktiviram najvise jer su mi oni uostalom i veoma bitni kao i mnogim zenama,mnogo bitniji nego kvadriceps.Sad opet kazem nije nemoguce da je sve to nedovoljno aktivno,ali cisto sumljam da je to problem mojih bolova u lumbalnom delu,jer ih ja ranije nisam imala a tada definitivno nisam aktivirala gluteuse koliko sada,jer sam manje i trenirala
Naslov: Odg: TRIGGER POINTS
Poruka od: M a r k o n i Oktobar 27, 2009, 11:34:33 pre podne
drkovec dobro kaze ,  to je veoma cest problem i ja imam od stajanja i sedenja trigger points u gluteusu ,  znas kako da uradis , sama uzmi rukom pritiskaj  gluteus ili kao da masiras , ili nadji nekoga da ti pomogne , samo polako neka prelazi ,  ako osetis  bol u jednoj tacki dok to radis  predji par puta rukom na tom mestu i ako osetis nesto kao boli ali ono prijatno kao da pritisak popusta , e onda ti je to  trigger point na gluteusu

to mozes uraditi isto sa teniskom lopticom i PVC cev uzmes , sednes jednim guzom na lopticu i ides polako , znaci loptica izmedju guza i poda , i saras :)  i ako osetis ovo sto sam gore opisao , onda je to to

najverovtnije je ovo   http://www.symptomchecker.myofascialtherapy.org/symptomcheck/symptom_leg_medius.html
Naslov: Odg: TRIGGER POINTS
Poruka od: Beka_S Oktobar 27, 2009, 01:17:26 posle podne
Da neko ne zna o cemu pricamo ko zna sta bi pomislio :D

U svakom slucaju moracu to sve da isprobam kada dodjem kuci,pa da vidim jel je to problem.
Naslov: Odg: TRIGGER POINTS
Poruka od: vuksa Oktobar 27, 2009, 02:32:41 posle podne
uh puna mi ledja tih kvrzica...
Naslov: Odg: TRIGGER POINTS
Poruka od: M a r k o n i Oktobar 27, 2009, 02:42:39 posle podne
vecina sportista ih ima

vuksa to veoma lako moze biti problem zasto su ti grudi slabije u odnosu na ostalo
Naslov: Odg: TRIGGER POINTS
Poruka od: vuksa Oktobar 27, 2009, 03:05:38 posle podne
aj malo pojasni to kako zbog cega ako imas vremena :)
Naslov: Odg: TRIGGER POINTS
Poruka od: COOLic Oktobar 27, 2009, 03:24:45 posle podne
AJde i ja da pitam nesto  :)
Ja tih kvrzica nemam, ali osecam tu nelagodnost, znaci nije bol nego bas nelagodnost u donjem delu ledja kada neko vreme stojim u mestu, a i kad hodam duze vreme, a to olaksanje koje je jako prijatno osetim pa skoro odmah kada sednem i posle recimo 5 min sedenja nema te nelagodnosti u ledjima vise, ali cim ustanem, here we go again  :(  Masaza pomaze... Sta to moze biti i ima li nekih dugotrajnijih resenja od masaze?
Naslov: Odg: TRIGGER POINTS
Poruka od: M a r k o n i Oktobar 27, 2009, 03:29:43 posle podne
mozes imati npr trigger point na trapezu ,  ili tu oko scapulae , ili na vratu ,  rezultat trigger point ne mora biti  bol , moze biti osecaj zatezanja

npr kao sto si rekao imas na ledjima , to odmah automatski znaci da su ti ti misici slabiji , , rezultat toga moze biti da su ti ramena blago rotirana unutra ,  i  onda bukvalno kada radis potisak , sve ide na ramena i triceps , veoma malo se angazuju grudi

mozes imati na vratu , scalenus , bukvalno ti zateze pectoralis minor , cini mi se ,  dovoljno je da ti je na jednom vlaknu sarcomere , odmah ti ceo misic isto reaguje , odnosno prakticno ne moze da reaguje


verovatno misici , manji misici oko scapule  su ti slabiji ,kao i donji deo trapeza ,  posto koliko vidim ti si shoulder and arms dominant , to je obicno slucaj  

Naslov: Odg: TRIGGER POINTS
Poruka od: M a r k o n i Oktobar 27, 2009, 03:33:25 posle podne
AJde i ja da pitam nesto  :)
Ja tih kvrzica nemam, ali osecam tu nelagodnost, znaci nije bol nego bas nelagodnost u donjem delu ledja kada neko vreme stojim u mestu, a i kad hodam duze vreme, a to olaksanje koje je jako prijatno osetim pa skoro odmah kada sednem i posle recimo 5 min sedenja nema te nelagodnosti u ledjima vise, ali cim ustanem, here we go again  :(  Masaza pomaze... Sta to moze biti i ima li nekih dugotrajnijih resenja od masaze?

moguce je da imas u misicima kuka a najverovatnije u gluteusu
http://www.symptomchecker.myofascialtherapy.org/symptomcheck/symptom_leg_medius.html

pogledaj na ovim mestima , ako kada masiras taj deo , osetis bol , a kada masiras bol polako popusa i postaje prijatno , onda je trigger point
Naslov: Odg: TRIGGER POINTS
Poruka od: MightyMO Oktobar 27, 2009, 07:34:46 posle podne
Kad sam išla na tretmane kod kiropraktičara bila sam iznenaĂ°ena kada je tačno nalazio čovek neke tačke na telu koje nenormalno bole kada ih pritiska... to je takav bol da sam htela da vrištim... imala sam čak male modrice na tim mestima... ali kroz nekoliko tretmana prestalo je da boli, kao što je rekao, zahvaljujući dobroj cirkulaciji...
Naslov: Odg: TRIGGER POINTS
Poruka od: vuksa Oktobar 27, 2009, 11:44:31 posle podne
mozes imati npr trigger point na trapezu ,  ili tu oko scapulae , ili na vratu ,  rezultat trigger point ne mora biti  bol , moze biti osecaj zatezanja

npr kao sto si rekao imas na ledjima , to odmah automatski znaci da su ti ti misici slabiji , , rezultat toga moze biti da su ti ramena blago rotirana unutra ,  i  onda bukvalno kada radis potisak , sve ide na ramena i triceps , veoma malo se angazuju grudi

mozes imati na vratu , scalenus , bukvalno ti zateze pectoralis minor , cini mi se ,  dovoljno je da ti je na jednom vlaknu sarcomere , odmah ti ceo misic isto reaguje , odnosno prakticno ne moze da reaguje


verovatno misici , manji misici oko scapule  su ti slabiji ,kao i donji deo trapeza ,  posto koliko vidim ti si shoulder and arms dominant , to je obicno slucaj ti si vidovit :D
imam na trapezima to znam posto kad me neko masira uglavnom tu najvise primetim...a probleme sa misicima tu oko skapule imam vec nekih 4-5 godina...levo rame mi ispada...desno skripi i krcka ko ludo...radim redovno vezbe za rotatore i pomazu dosta...al levo rame je zrelo za generalni remont samo cekam da vidim kad ce
Naslov: Odg: TRIGGER POINTS
Poruka od: DHEA Oktobar 28, 2009, 01:07:13 pre podne
Да се и ја укључим... док сам ишао у теретану, долазила је и "супер бака од 73 лета". У једном тренутку ми рече да имам чворић на леђима и да останем после тренинга, она ће то средити... И све било ок, док ми није набила прст на то чворнато место! Прво, нисам могао да верујем да жена од 73 године има толико снаге. Друго, бол је био толико јак да сам умало пао у несвест (почеле црно-беле звездице да ограју пред очима)! Вриштање сам оставио за код куће, чисто да се не бламирам у теретани...  ;D
Naslov: Odg: TRIGGER POINTS
Poruka od: Beka_S Oktobar 28, 2009, 08:24:45 pre podne
Evo Markoni poslusala sam vas i krenula da resavam svoj problem pomocu teniske loptice.I stvarno i meni je trapezijus u pitanju i par tacki na ledjima,a na gluteusu,o cemu smo vec pricali,nisam uspela da napipam ako sam ja to dobro uradila  :)
Naslov: Odg: TRIGGER POINTS
Poruka od: M a r k o n i Oktobar 28, 2009, 08:25:09 pre podne
mozes imati npr trigger point na trapezu ,  ili tu oko scapulae , ili na vratu ,  rezultat trigger point ne mora biti  bol , moze biti osecaj zatezanja

npr kao sto si rekao imas na ledjima , to odmah automatski znaci da su ti ti misici slabiji , , rezultat toga moze biti da su ti ramena blago rotirana unutra ,  i  onda bukvalno kada radis potisak , sve ide na ramena i triceps , veoma malo se angazuju grudi

mozes imati na vratu , scalenus , bukvalno ti zateze pectoralis minor , cini mi se ,  dovoljno je da ti je na jednom vlaknu sarcomere , odmah ti ceo misic isto reaguje , odnosno prakticno ne moze da reaguje


verovatno misici , manji misici oko scapule  su ti slabiji ,kao i donji deo trapeza ,  posto koliko vidim ti si shoulder and arms dominant , to je obicno slucaj  ti si vidovit :D
imam na trapezima to znam posto kad me neko masira uglavnom tu najvise primetim...a probleme sa misicima tu oko skapule imam vec nekih 4-5 godina...levo rame mi ispada...desno skripi i krcka ko ludo...radim redovno vezbe za rotatore i pomazu dosta...al levo rame je zrelo za generalni remont samo cekam da vidim kad ce

za levo rame , pogledaj na vratnom misicu , tu oko kljucne kosti  , taj misic , pa sve gore , znaci spreda , vrat , leva strana , pogledaj da nemas tu trigger point , posto to moze da bude uzrok , dodje do zatezanja pectoralis minor i onda se rame rotira ka unutra , a kako se bavis rvanjem , to je veoma moguce , cak sta vise proveri i desnu stranu
Naslov: Odg: TRIGGER POINTS
Poruka od: M a r k o n i Oktobar 28, 2009, 08:27:54 pre podne
Evo Markoni poslusala sam vas i krenula da resavam svoj problem pomocu teniske loptice.I stvarno i meni je trapezijus u pitanju i par tacki na ledjima,a na gluteusu,o cemu smo vec pricali,nisam uspela da napipam ako sam ja to dobro uradila  :)

odlicno , sada kada god imas vremena masiraj , samo pritisni jace , trebalo bi negde 1min da masiras , bol na skali  1-10 da bude oko 7
Naslov: Odg: TRIGGER POINTS
Poruka od: Beka_S Oktobar 28, 2009, 08:36:12 pre podne
Vazi,moracu tako i hvala jos jednom...
Ali zanimljivo mi je da sam sada pomocu loptice uspela da otkrijem jos te neke za koje nisam znala da ih imam,ali osetim ih kada lopticom predjem preko njih.Malo mi je nezgodnije na trapezijusu zbog samog polozaja,a i tu bas bole nekako cini mi se vise nego na ledjima :)
Naslov: Odg: TRIGGER POINTS
Poruka od: M a r k o n i Oktobar 28, 2009, 08:56:22 pre podne
znam , i meni je desni trapez pun trigger points
Naslov: Odg: TRIGGER POINTS
Poruka od: M a r k o n i Oktobar 28, 2009, 02:56:34 posle podne
@Danijela
jesi li  nasla nekoga ko radi sa iglicama , zabada u trigger point ?

"a physician or physiotherapist who wishes to make
use of them has to have is the skill required to locate
TrPs and tender points, and the ability to insert
needles into the tissues at these particular sites. "Naslov: Odg: TRIGGER POINTS
Poruka od: daniela svarc Oktobar 28, 2009, 04:26:01 posle podne
moj muž je izuzetno vešt u masažama ( i po trigger pointima) tako da sad njemu tražimo terapeuta...
Naslov: Odg: TRIGGER POINTS
Poruka od: Nikola237 Septembar 02, 2019, 06:24:37 posle podne
Pozdrav svima,
Može li preporuka za nekog masera (ili maserku) iz Beograda koji zna da radi trigger point masažu?