TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 357266 Teme od strane 24553 Članovi Poslednji član: Jocabetoven

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Decembar 05, 2019, 11:07:31 posle podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |  (Urednik: Slavisa Stojic)  | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: 1 2 [3] 4 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Hrana/Kalorije  (Pročitano 16576 puta)
Dr Gorana Grkovic
Ultra napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 2082


« Odgovor #27 poslato: Oktobar 26, 2012, 08:32:25 posle podne »



Ni ja slepo ne podržavam ovu teoriju pravilne ishrane ali mi itekako ima smisla pa možda nekoga zainteresuje priča. Čisto zbog toga sam postovao o ovome a ne da bih se sa nekim raspravljao ko je u pravu.

Kako god, postoje razliciti pristupi ishrani, pa svako moze izabrati po svom nahodjenju.

Problem kod ovakve ishrane je sto se na vise razlicitih mesta mogu procitati razliciti podaci koje namirnice kojoj grupi pripadaju pa savetujem da, ko god da se odluci za ovakav pristup treba da konsultuje dijeteticara.

I, samo jedna ispravka, normalna reakcija mokrace je kisela, krece se izmedju 5 i 6, pa priblizavanjem neutralnoj sredini pogodujemo razvoju bakterija.
« Poslednja izmena: Oktobar 26, 2012, 08:33:56 posle podne od strane Dr Gorana Grkovic » Sačuvana
Miraa
PANSPORT TEAM
Ultra napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 2390


« Odgovor #26 poslato: Oktobar 26, 2012, 07:37:50 posle podne »

Ne bih se ja opterecivala ovako necim uopste...
Sačuvana
MightyMO
PANSPORT TEAM NOVI SAD
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 11500


Success comes before work only in the dictionary.

« Odgovor #25 poslato: Oktobar 26, 2012, 04:41:28 posle podne »

Hvala za objašnjenje.

Iskreno za mene bi ovo bilo suviše komplikovano, jer osim toga što gledam koja hrana ima koliko proteina, hidrata i ostalog morala bih da gledam i koja hrana ima kakav ph... 

ono što mi je uvek merilo da li se hranim ok ili ne je to kako se osećam i koliko sam otporna na bolesti
Sačuvana
dingo666
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

Poruke: 109

« Odgovor #24 poslato: Oktobar 26, 2012, 11:25:27 pre podne »

Ne kapiramo se Monika nije problem u konzumiranju navedenih namirnica nego u balansiranju kiseih i baznih namirnica da bi se dobila otprilike neutralna ph vrednost obroka i to je suština moje priče.

Uopsteno gledano meso spada u kisele  namirnice i u kategoriji hrane veoma velikog aciditeta spadaju skoro sve vrste mesa, kao sto su govedina, junetina, pilece meso, jagnjece meso, svinjsko i curece meso i tako dalje. U istu tu kategoriju spadaju i riba i jaja kao i razne vrste plodova mora.
Zatim dolaze namirnice koje su malo manje kisele i spadaju u kategoriju srednjeg aciditeta. Tu su zrnevlje i mahunarke, kukuruz, jecam, raz, ovas, kikiriki, pirinac, zito, orah, i lesnik. Mlecni proizvodi, kackavalj i sir se takodje nalaze u sklopu srednje kisele hrane.
Treci deo bi obuhvatio hranu niske kiselosti. Od voca tu su brusnice i sljive, a zatim tu spadaju i masnoce, kao sto je mast, puter, razne vrste kremova i ulje.

Visoko bazna hrana obuhvata suseno voce, kao sto su susene kajsije, suvo grozdje i slicno, kajsije, masline, urme, zasladjivac melasa, a od povrca cvekla, malsacak, blitva i slicno povrce.
Srednje bazna hrana obuhvata sve vrste voca koje se uzbire sa drveta, banane, dinje, limun, mandarina, mango, kupine, narandze, limnovi, ananas i slicno. Od povrca tu mozemo ubrojiti celer, krastavac, krompir, kesten, kokos, kupus, paradajz, kelj, zelena salata i slicno. Sto se tice mahunastog povrca tu upadaju grasak i boranija.
Hrana niske baznosti obuhvata uglavnom jogurt, jabuku, smokve, jagode, lubenice, proso, pasulj, soju, lukac, repu, karfiol sparglu, brokolice i slicno.

Ni ja slepo ne podržavam ovu teoriju pravilne ishrane ali mi itekako ima smisla pa možda nekoga zainteresuje priča. Čisto zbog toga sam postovao o ovome a ne da bih se sa nekim raspravljao ko je u pravu.

Na ovu priču treba dodati i način pripremanja hrane tako da recimo krompir prženjem postaje ph kiseo a i ova nabrojana mesa koja su različite kiselosti prženjem povećavaju istu!
Sačuvana
dingo666
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

Poruke: 109

« Odgovor #23 poslato: Oktobar 26, 2012, 10:55:08 pre podne »

Evo i ukratko neke priče o tome pa guglajte dalje ako Vas zanima:

Održavanje pH ravnoteže vrlo je važno za dobro zdravlje i pravilno funkcionisanje organizma. Stanje disbalansa može imati za posledicu brojne zdravstvene probleme, kako telesne tako i mentalne. Uravnotežena pH okolina organizmu omogucava da se bori protiv razlicitih bolesti, dok acidoza, stanje preterane kiselosti, cešci i ozbiljniji oblik disbalansa, organizam dovodi u ozbiljno stanje te narušava sve njegove sisteme. Organizam, kada se nade u stanju acidoze, u svrhu
neutralizovanja prevelikih kolicina kiseline, koristi alkalne rezerve dovodeci se pri tome u stanje slabosti.
Koncept pH ravnoteže kao uzroka bolesti nije nov. Još 1933. doktor William Howard Hay objavljeju knjigu A New Health Era u kojoj objašnjava kako su sve bolesti rezultat autointoksikacije (samotrovanja) uzrokovane akumulacijom kiselina u organizmu.

Šta je to pH?
pH je mera aciditeta (kiselosti) illi alkaliteta (baznosti) rastvora. Meri se u skali od 0 do 14, gde pH 7 oznacava neutralni rastvor (voda), pH vrednosti ispod 7 oznacavaju kiselu, a iznad 7 baznu sredinu rastvora.
Voda je najprisutniji sastojak ljudskog tela, ona sacinjava 70 % organizma, pa nije ni cudno da je pH ravnoteža organizma uspostavljena kada se pH vrednost krece u rasponu od 6 – 7,5.

pH ravnoteža ustvari predstavlja ravnotežu pozitivno nclektrisanih jona (kisele baze) i negativno nclektrisanih jona (bazne). Telo se stalno bori kako bi održalo ovu ravnotežu, kada je ona narušena javljaju se razni zdravstveni problemi.

Uzroci i posledice acidoze

Najcešci uzrok acidoze danas je neadekvatna ishrana. Sve više ljudi prelazi na tzv. zapadnjacki tip ishrane koja ukljucuje velike kolicine mesa, jaja, mleka i mlecnih proizvoda, zatim namirnice bogate belim brašnom i šecerom, velike kolicine gaziranih pica, a male kolicine svežeg povrca. Sve navedene namirnice, koje se u ovom tipu ishrane konzumiraju u vecim kolicinama, razgradnjom daju produkte koji zakiseljavaju organizam. Nasuprot tome, povrce i voce, koji su
u ovoj prehrani zastupljeni u mnogo manjoj meri, razgradnjom daju produkte koji povecavaju alkalne rezerve organizma.

Narušavanju pH ravnoteže organizma uveliko pridonose i neki, u svakodnevnom životu sve prisutniji, lekovi, veštacki zasladivaci i konzervansi.

Za razliku od nekih bolesti na ciji razvoj i tok ne možemo uticati, npr. otkazivanje bubrega ili jetre, koji takode mogu biti uzrok acidoze organizma, na gore navedene cinioce može se uticati. Potrebno je samo promeniti loše navike u ishrani i životne navike.

U stanju acidoze, organizam «posuduje» minerale- kalcijum, kalijum, magnezijum – iz vitalnih organa i kostiju kako bi neutralisao kiselinu i uklonio je iz organizma. S druge strane, ukoliko se višak kiseline ne uklanja iz organizma dolazi do autointoksikacije organizma.

Acidoza može uzrokovati:
kardiovaskularna oštecenja, ukljucujuci konstrikciju (sužavanje) krvnih sudova i redukciju kiseonika
povecanje telesne mase, debljanje i dijabetes
probleme sa bešikom i bubrezima
slabljenje imunosnog sistema
nakupljanje slobodnih radikala
prerano starenje
osteoporozu
zapaljenje zglobova i mišica
hronicni umor

Nedavno sprovedena sedmogodišnja studija na 9000 žena pokazala je da su one žene koje su imale hronicnu acidozu bile mnogo rizicnije na razvoj osteoporoze u odnosu na žene koje su imale normalne pH vrednosti. Naucnici koji su sproveli ovu studiju smatraju da je prevalencija frakture kuka medu srednjevjecnim ženama rezultat acidoze uzrokovane ishranom
bogatom proteinima životinjskog porekla i siromašnom povrcem.
Organizam je sposoban da pravilno asimilira minerale i nutrijente samo ukoliko je njegov pH uravnotežen. Stoga Vam se može desiti da se organizam, bez obzira što unosite sve potrebne nutrijente i imate pravilno izbalansiranu ishranu, ponaša kao da je u stanju deficita. Ukoliko ne dobijate željene rezultate od svoje pravilno izbalansirane i nutrijentima bogate ishrane, ili od korišcenja suplemenata u ishrani, pokušajte da se testirate na acidozu.

Kako se testirati na acidozu? Sami kod kuce možete da napravite jednostavan test kako bi uvrdili da li je pH vrednost vašeg organizma uravnotežena.

Koristeci pH papirice, proverite pH Vaše mokrace i sline. Ukoliko se pH vrednost mokrace ujutro krece u rasponu od 6-6,5, a uvece od 6,5-7, Vaše telo funkcioniše unutar zdravog nivoa. Ukoliko se pH Vaše sline tokom citavog dana zadržava u vrednostima izmedu 6,5 – 7,5, Vaše telo takode funkcionše unutar zdravog nivoa. Najbolje vreme za testiranje pH vrednosti je sat pre i dva sata posle obroka, dva puta nedeljno.

pH urina pokazuje koliko dobro Vaš organizam asimilira minerale, posebno kalcijum, magnezijum, kalijum i natrijum. Oni su tzv. kiselinski puferi jer ih telo koristi u kontroli nivoa kiseline. Ukoliko je nivo kiseline prevelika, telo je nece moci izbacivati nego ce je skladištiti u tkivima (autointoksikacija) ili neutralizirati navedenim mineralima koje ce uzeti iz vitalnih organa.

pH sline pokazatelj je aktivnosti probavnih enzima, pogotovo aktivnosti jetre i želuca.
Sačuvana
dingo666
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

Poruke: 109

« Odgovor #22 poslato: Oktobar 26, 2012, 10:43:25 pre podne »

Ne kapiramo se Monika nije problem u konzumiranju navedenih namirnica nego u balansiranju kiseih i baznih namirnica da bi se dobila otprilike neutralna ph vrednost obroka i to je suština moje priče.

Uopsteno gledano meso spada u kisele  namirnice i u kategoriji hrane veoma velikog aciditeta spadaju skoro sve vrste mesa, kao sto su govedina, junetina, pilece meso, jagnjece meso, svinjsko i curece meso i tako dalje. U istu tu kategoriju spadaju i riba i jaja kao i razne vrste plodova mora.
Zatim dolaze namirnice koje su malo manje kisele i spadaju u kategoriju srednjeg aciditeta. Tu su zrnevlje i mahunarke, kukuruz, jecam, raz, ovas, kikiriki, pirinac, zito, orah, i lesnik. Mlecni proizvodi, kackavalj i sir se takodje nalaze u sklopu srednje kisele hrane.
Treci deo bi obuhvatio hranu niske kiselosti. Od voca tu su brusnice i sljive, a zatim tu spadaju i masnoce, kao sto je mast, puter, razne vrste kremova i ulje.

Visoko bazna hrana obuhvata suseno voce, kao sto su susene kajsije, suvo grozdje i slicno, kajsije, masline, urme, zasladjivac melasa, a od povrca cvekla, malsacak, blitva i slicno povrce.
Srednje bazna hrana obuhvata sve vrste voca koje se uzbire sa drveta, banane, dinje, limun, mandarina, mango, kupine, narandze, limnovi, ananas i slicno. Od povrca tu mozemo ubrojiti celer, krastavac, krompir, kesten, kokos, kupus, paradajz, kelj, zelena salata i slicno. Sto se tice mahunastog povrca tu upadaju grasak i boranija.
Hrana niske baznosti obuhvata uglavnom jogurt, jabuku, smokve, jagode, lubenice, proso, pasulj, soju, lukac, repu, karfiol sparglu, brokolice i slicno.

Ni ja slepo ne podržavam ovu teoriju pravilne ishrane ali mi itekako ima smisla pa možda nekoga zainteresuje priča. Čisto zbog toga sam postovao o ovome a ne da bih se sa nekim raspravljao ko je u pravu.
Sačuvana
MightyMO
PANSPORT TEAM NOVI SAD
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 11500


Success comes before work only in the dictionary.

« Odgovor #21 poslato: Oktobar 26, 2012, 09:39:58 pre podne »

Mene zanima tema ali
1) nisi me ubedio... niti objasnio... jer sve ovo što si naveo ja konzumiram u ishrani
2) da li misliš da je situacija ista za nekoga ko se aktivno bavi sportom i za nekoga ko je kancelarijski miš?
Sačuvana
dingo666
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

Poruke: 109

« Odgovor #20 poslato: Oktobar 26, 2012, 08:20:24 pre podne »

a sada nam objasni kako da pravilno kombinujemo namirnice po tvom mišljenju?   pitala sam te da li misliš na odvajanje proteina i UH?

Ne mislim na odvajanje proteina i UH jer recimo i crveni pasulj, ječam, testenine, spanać, koštunjavo voće... su takoĂ°e namirnice koje organizam čine kiselim kao i meso, jaja, riba...

Mislim da je osim kalorija i sastava jako bitno uzeti u obzir i ph vrednost namirnica i truditi se da vrednosti obroka budu izbalansirane jer je za apsorbciju nutrijenata to jako bitna stvar a primetio sam da se jeko slabo spominje na ovom forumu!

Opste uzevsi, nije samo bitno za apsorpciju. Ali, ukoliko pogledas ishranu nekoga ko vezba, vidis da zapravo oni kombinuju namirnice pravilno. A vezbanje pospesuje eliminaciju kiselih materija iz organizma pa se uspesno odrzava optimalni Ph organizma.

Doktorka pa ne moram valjda Vama da objašnjavam da vežbanje do iscrpljenosti stvara neželjenu kiselu reakciju! (naglašavam, do iscrpljenosti jer se u bb upravo tako i vežba)

Opa! Evo još gluposti se rasipa?

Reci mi molim te koliko si ti sicrpljenih ljudi video u teretani i koliko bi recimo jednom vežbaču trebalo meseci da se oporavi od treninga do iscrpljenosti?

Možda se u teretani ipak trenin ra do oktaza mišića, a ti si taj treninga popbrkao sa zemljoradnjom jer kada se fizička aktivnost radi do iscrpljenosti to znači da više nije moguće raditi i da je telo...pa sama reč kaže - iscrpljeno.

Ono što je najbitnije je da ti treba još malo da čitaš to što si čito jer nisi baš najbolje shvatio šta se želi reći ;)

Dajte bre ljudi ne ložite se oko gluposti, valjda na forumu diskutujemo i razmenjujemo mišljenja i znanja? ne razumem taj nadrkani stav iz fazona mi smo prepametni a vi nemate pojma. Stvari koje sam spomenuo imaju smisla i primerene su temi o kojoj diskutujemo i nebi se složio sa tobom da su to gluposti a pogotovo ulazio u raspravu šta definišemo pod pojmom iscrpljenosti.
« Poslednja izmena: Oktobar 26, 2012, 08:50:39 pre podne od strane dingo666 » Sačuvana
Alen Radošević
Alen
Global Moderator
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 4434


Lični trener - Novi Sad - Katona Gym

FB
« Odgovor #19 poslato: Oktobar 25, 2012, 02:35:43 posle podne »

Mislim da je osim kalorija i sastava jako bitno uzeti u obzir i ph vrednost namirnica i truditi se da vrednosti obroka budu izbalansirane jer je za apsorbciju nutrijenata to jako bitna stvar a primetio sam da se jeko slabo spominje na ovom forumu!

Opste uzevsi, nije samo bitno za apsorpciju. Ali, ukoliko pogledas ishranu nekoga ko vezba, vidis da zapravo oni kombinuju namirnice pravilno. A vezbanje pospesuje eliminaciju kiselih materija iz organizma pa se uspesno odrzava optimalni Ph organizma.

Doktorka pa ne moram valjda Vama da objašnjavam da vežbanje do iscrpljenosti stvara neželjenu kiselu reakciju! (naglašavam, do iscrpljenosti jer se u bb upravo tako i vežba)

Opa! Evo još gluposti se rasipa?

Reci mi molim te koliko si ti sicrpljenih ljudi video u teretani i koliko bi recimo jednom vežbaču trebalo meseci da se oporavi od treninga do iscrpljenosti?

Možda se u teretani ipak trenin ra do oktaza mišića, a ti si taj treninga popbrkao sa zemljoradnjom jer kada se fizička aktivnost radi do iscrpljenosti to znači da više nije moguće raditi i da je telo...pa sama reč kaže - iscrpljeno.

Ono što je najbitnije je da ti treba još malo da čitaš to što si čito jer nisi baš najbolje shvatio šta se želi reći ;)
Sačuvana
Lični trener - Katona gym - Novi Sad
Dr Gorana Grkovic
Ultra napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 2082


« Odgovor #18 poslato: Oktobar 24, 2012, 04:53:12 posle podne »

Mislim da je osim kalorija i sastava jako bitno uzeti u obzir i ph vrednost namirnica i truditi se da vrednosti obroka budu izbalansirane jer je za apsorbciju nutrijenata to jako bitna stvar a primetio sam da se jeko slabo spominje na ovom forumu!

Opste uzevsi, nije samo bitno za apsorpciju. Ali, ukoliko pogledas ishranu nekoga ko vezba, vidis da zapravo oni kombinuju namirnice pravilno. A vezbanje pospesuje eliminaciju kiselih materija iz organizma pa se uspesno odrzava optimalni Ph organizma.

Doktorka pa ne moram valjda Vama da objašnjavam da vežbanje do iscrpljenosti stvara neželjenu kiselu reakciju! (naglašavam, do iscrpljenosti jer se u bb upravo tako i vežba)

Razumem ja na sta mislis, ali, i kada se u stanju iscrpljenosti stvori kisela sredina, ti produkti se brzo eliminisu iz organizma. Zato mislim da takva ishrana dobija na znacaju vise kod osoba koje fizicki nisu aktivne i lose se hrane pa njihov organizam nije u stanju da brzo uspostavi ravnotezu.
Sačuvana
MightyMO
PANSPORT TEAM NOVI SAD
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 11500


Success comes before work only in the dictionary.

« Odgovor #17 poslato: Oktobar 24, 2012, 01:32:45 posle podne »

a sada nam objasni kako da pravilno kombinujemo namirnice po tvom mišljenju?   pitala sam te da li misliš na odvajanje proteina i UH?
Sačuvana
dingo666
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

Poruke: 109

« Odgovor #16 poslato: Oktobar 24, 2012, 09:35:32 pre podne »

Mislim da je osim kalorija i sastava jako bitno uzeti u obzir i ph vrednost namirnica i truditi se da vrednosti obroka budu izbalansirane jer je za apsorbciju nutrijenata to jako bitna stvar a primetio sam da se jeko slabo spominje na ovom forumu!

Opste uzevsi, nije samo bitno za apsorpciju. Ali, ukoliko pogledas ishranu nekoga ko vezba, vidis da zapravo oni kombinuju namirnice pravilno. A vezbanje pospesuje eliminaciju kiselih materija iz organizma pa se uspesno odrzava optimalni Ph organizma.

Doktorka pa ne moram valjda Vama da objašnjavam da vežbanje do iscrpljenosti stvara neželjenu kiselu reakciju! (naglašavam, do iscrpljenosti jer se u bb upravo tako i vežba)
Sačuvana
dingo666
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

Poruke: 109

« Odgovor #15 poslato: Oktobar 24, 2012, 09:25:29 pre podne »

Upravo tako, ljudi često mešaju babe i žabe pa pročitaju neki podatak koji je vezan za bake i deke i pokušaju da ga ubace u sport...što je sasvim drugi svet...

O kakvim babama i žabama pričaš?
Sačuvana
dingo666
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

Poruke: 109

« Odgovor #14 poslato: Oktobar 24, 2012, 09:20:17 pre podne »

Mislim da je osim kalorija i sastava jako bitno uzeti u obzir i ph vrednost namirnica i truditi se da vrednosti obroka budu izbalansirane jer je za apsorbciju nutrijenata to jako bitna stvar a primetio sam da se jeko slabo spominje na ovom forumu!

A zašto misliš da je to jako bitno?

Da ne drvim mnogo o fiziologiji odgovor je zato što ceo metabolički proces zavisi od kiselo-bazne uravnoteženosti odnosno zato što je naše telo u stanju da pravilno apsorbije hranljive materije samo kad je ph uravnotežen pa je moguće unositi zdrave hranljive materije a ipak ih ne apsorbovati ako je kiselo-bazni odnos poremećen.
Sačuvana
Alen Radošević
Alen
Global Moderator
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 4434


Lični trener - Novi Sad - Katona Gym

FB
« Odgovor #13 poslato: Oktobar 24, 2012, 09:19:26 pre podne »

Upravo tako, ljudi često mešaju babe i žabe pa pročitaju neki podatak koji je vezan za bake i deke i pokušaju da ga ubace u sport...što je sasvim drugi svet...
Sačuvana
Lični trener - Katona gym - Novi Sad
Stranice: 1 2 [3] 4 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »
 

SMF 2.0.15 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 1.743 sekundi sa 17 upita.