TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 365351 Teme od strane 24691 Članovi Poslednji član: marko_m3

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Oktobar 20, 2020, 06:44:48 pre podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: 1 [2] Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Namirnice koje ciste jetru  (Pročitano 8556 puta)
Dr Gorana Grkovic
Ultra napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 2082


« Odgovor #1 poslato: Novembar 22, 2012, 08:39:48 posle podne »

Jetra predstavlja centralnu laboratoriju organizma koja svoju funkciju obavlja u tišini pa je često nepravedno zanemarena. Zadužena za veliki broj funkcija, ujedno prestavlja najopterećeniji organ našeg organizma. Jetra učestvuje u metabolizmu svih materija, sintezi gotovo svih proteina ( izuzev VIII faktora koagulacije ), skladištenju supstanci (depo glikogena, masti, vitamina-A, D, E, K, B12), biotransformaciji endogenih supstanci, lekova i toksina ( prevoĂ°enjem u oblik koji se izbacuje iz organizma stolicom ili mokracom ), katabolizmu hormona, sintezi žučnih kiselina ( značaj u varenju i apsorpciji lipida i liposolubilnih vitamina i uklanjanju viška holesterola) i drugih.

Na zdravlje jetre u velikoj meri utiče životni stil ( pušenje, alkohol, ishrana bogata trans mastima, stres, konzervansi, aditivi pa čak i lekovi ) pa onda ne čudi da njena funkcija može oslabiti usled nakupljanja toksina. To se manifestuje povišenim vrednostima enzima jetre i često je praćeno osećajem umora i nedostatkom energije, glavoboljama, lošim varenjem, lošim dahom, padom imuniteta, promenama na koži, hipoglikemijama i promenom lipidnog statusa, ali ponekad i težim poremećajima ( gojaznost, visoki pritisak, alergije, kožne bolesti,  hormonalni poremećaji, depresija, artritis, astma ).

MeĂ°utim, impresivna stvar kod jetre je njena sposobnost da se regeneriše ali sve ima svoju granicu. Na neke stvari ne možemo da utičemo ( ne možemo da izbegnemo sredinu u kojoj je vazduh zagaĂ°en )  ali možemo da više razmišljamo o hrani koju unosimo u organizam. Osnovno je izbegavati brzu hranu, alkohol, grickalice, šećer, aditive i konzervanse, i unositi dosta vode, min 2-3 litra dnevno. Ne treba se prejedati jer usled obimnih obroka deo hrane ostaje nesvaren sto dodatno opterećuje jetru. Poželjno je  unos soli svesti na minimum, koristiti maslinovo ulje i izbegavati obroke najmanje dva sata pre spavanja kako bi jetra tokom noći nesmetano radila i ne bi dodatno bila opterećena procesom varenja.
Neke od namirnica iz prirode nam mogu dosta pomoći u prevenciji poremećaja uzrokovanih nepravilnim radom jetre.

Limun
Glavna karakteristika limuna je stimulacija oslobaĂ°anja enzima koji će modifikovati toksine u svrhu lakšeg izbacivanja iz organizma. Najbolje ga je koristiti ujutro, kao laganu limunadu bez šećera, što će izbalansirati kiselost hrane koju unosimo tokom dana u organizam.

Jabuke
Jabuke su odličan izvor vlakana, vitamina, minerala, bioflavonoida i terpenoida, koji svi redom pomažu jetri u detoksikaciji organizma. Naravno, jabuke koje nisu prskane. Ovo voće bogato je pektinom, koji se pokazao kao sredstvo za blago sniženje nivoa holesterola u krvi u nekoliko kontrolisanih eksperimenata, vezujuci se za žucne kiseline.

Beli luk
Svojstva belog luka poznata su od davnina. Izmedju ostalog,  on redukuje količinu toksina u organizmu zahvaljujući sumpornim jedinjenjima koja vezuju teške metale ( živa ), i upravo je taj efekat zaslužan za indirektno povoljno dejstvo na jetru.
Beli luk, limun, jabuka, grejpfrut, praziluk, peršun, celer, jagode, trešnje, artičoke i zeleni čaj takodje ubrzavaju metabolizam i podstiču sagorevanje masnoća.

Mahunarke
Namirnice poput graška i soje bogate su aminokiselinom argininom, koja pomaže u procesu detoksikacije amonijaka u jetri, toksičnog nusprodukta koji nastaje prilikom razgradnje proteina.

Maslačak
Maslačak bi trebao biti osnovni element svake zdrave ishrane zahvaljujuci bogatstvu hranljivih sastojaka. Kao superantioksidant, on uspešno čisti digestivni sistem i utiče na obnavljanje ćelija jetre. Najčešće se koristi kao dodatak salatama, ali i kao čaj, koji ujedno deluje i diuretički pa pomaže bubrezima u eliminaciji produkata metabolizma.

Ananas
Ananas je jedna od najkorisnijih namirnica u mršavljenju, spada u red odličnih antioksidanata, pa ucestvuje u detoksikaciji organizma uopšte. Poboljšava varenje, odnosno podstiče rad creva, a idealan je i kao meĂ°uobrok.

Artičoka
Redovno konzumiranje artičoke stimulise funkciju jetre, utiče na proizvodnju žuči, štiti jetru od propadanja. Pored toga, artičoke su prirodni diuretik koji pomaže eliminaciju toksina putem bubrega. Glavni sastojci su inulin i silimarin, koji imaju hepatoprotektivni uticaj. Inulin, polisaharid, ima blago laksativno dejstvo pa pomaže kod opstipacije. Ujedno je i hrana za “dobre” bakterije u debelom crevu pa pokazuje probiotski efekat. Na taj način smanjuje nivo toksina koji dospevaju u jetru, i održava zdravlje čitavog organizma.
Pored ovih namirnica, tu su još brokoli, Ă°umbir, semenke lana, zeleni čaj, kopriva, cvekla, šargarepa, trešnje koji pomažu radu jetre i dobro ih je uvrstiti redovnu ishranu.

Danas postoje i razni detoksikacijski programi, ali suština je da dosta toga možemo odraditi sami, jednostavnom i prirodnom ishranom. Način ishrane koji odgovara jetri  zapravo je način ishrane koji bi trebali koristiti svi koji žele iz hrane uzeti ono najbolje. Tako ćemo poštedeti jetru “ prekovremenog rada “ i dopustiti da se oporavi na prirodan način, kako bi nam što duže bila od koristi.
Napomena: sve što se pojede i popije imaće bolji efekat ako se uz to budemo i kretali, pa ne treba zanemariti fizičku aktivnost.

Literatura koriscena u izradi teksta:

1: Ding RB, Tian K, He CW, Jiang Y, Wang YT, Wan JB. Herbal medicines for the prevention of alcoholic liver diseases: A review. J Ethnopharmacol. 2012 Oct 9. pii: S0378-8741(12)00652-6. doi: 10.1016/j.jep.2012.09.044.
2: Shi L, Liu ZW, Li Y, Gong C, Zhang H, Song LJ, Huang CY, Li M. The prevalence of nonalcoholic fatty liver disease and its association with lifestyle/dietary habits among university faculty and staff in Chengdu. Biomed Environ Sci. 2012 Aug;25(4):383-91. doi: 10.3967/0895-3988.2012.04.002.
3: Kim CH, Kallman JB, Bai C, Pawloski L, Gewa C, Arsalla A, Sabatella ME,Younossi ZM. Nutritional assessments of patients with non-alcoholic fatty liver disease. Obes Surg. 2010 Feb;20(2):154-60. Epub 2008 Jun 17.
4: Sagar SM. Future directions for research on Silybum marianum for cancer patients. Integr Cancer Ther. 2007 Jun;6(2):166-73.
Sačuvana
Stranice: 1 [2] Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »
 

SMF 2.0.15 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.296 sekundi sa 18 upita.