TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 361478 Teme od strane 24662 Članovi Poslednji član: Kepa

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Jun 05, 2020, 04:44:31 pre podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |  (Urednik: Slavisa Stojic)  | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: [1] Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Salvestrol  (Pročitano 2412 puta)
Dr Gorana Grkovic
Ultra napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 2082


« Odgovor #2 poslato: April 15, 2013, 09:03:07 pre podne »

Nema konkretne teme, ali, ja se trudim da kroz tekstove ukazem na znacaj resveratrola koji je jedan od prvih identifikovani salvestrola. Inace, najvise ga ima u grozdju ( daje mu tamnoljubicastu boju ) i najvise studija pokazuje njegovu antioksidativnu sposobnost upravo u crnom vinu. Znacajan je kako za prevenciju karcinoma, tako i za prevenciju kardiovaskularnih bolesti. Milsim da na trzistu postoje neki preparati.
Sačuvana
MiskoNish
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

Poruke: 49


« Odgovor #1 poslato: April 14, 2013, 05:22:09 posle podne »

Vidim da na forumu nema teme o ovim, izgleda, izuzetno važnim supstancama kojih danas u hrani ima mnogo manje nego nekada.

Citat
TAJNA SALVESTROLA

Što se tiče liječenja raka, trenutni kemoterapijski tretmani praćeni su brojnim ozbiljnim nuspojavama: umorom, gubitkom kose, mučninom i povraćanjem, ranicama u ustima, gubitkom apetita i mnogim drugim.

Nije teško ubiti stanice raka – većina kemoterapijskih lijekova to uspješno radi. Problem je u tome što takvi lijekovi ne razlikuju zdrave od kanceroznih stanica, što rezultira teškim nuspojavama. Sveti gral liječenja raka je pronalazak terapije koja će pogaĂ°ati samo kancerogene stanice a zaobilaziti zdrave.

Zahvaljujući predanosti istraživačkog tima predvoĂ°enog profesorom Denom Burkom, farmakologom, i Gerijem Poterom, profesorom medicinske kemije i direktorom Grupe za pronalazak lijeka za rak na Univerzitetu De Montfort u Lesteru, možda smo tom cilju bliže nego što mnogi misle. Naime oni smatraju da grupa prirodnih jedinjena prisutnih u pojedinim biljkama poznatih pod imenom salvestroli može označiti prekretnicu u području liječenja i prevencije raka. Budući da se salvestroli aktiviraju tek kad se naĂ°u unutar stanice raka, pružaju nam mogućnost liječenja bez strašnih nuspojava koje prate kemoterapiju.

Profesor Burk salvestrole opisuje kao „najveću prekretnicu u oblasti nutricionizma od otkrića vitamina“, a sličnu izjavu za Opserver dao i dr Džon Brifa 2005 godine. No na koji način salvestroli uspijevaju selektivno da djeluju?

Salvestroli: prirodna odbrana od napada

Pošto biljke ne mogu da bježe od raznih životinja i uzročnika bolesti, kako se od njih brane? Odgovor na to je – kemijskim oružjem koje posjeduju. Biljke proizvode supstance koje djeluju kao sredstava protiv raznih vrsta napadača. Takve supstance se sintetiziraju pri napadu mikroba da bi se neutraliziralo djelovanje mikroskopskih patogena, recimo gljivica i bakterija. Kad gljivice napadnu zrelo voće i povrće, što je uobičajena pojava, ono proizvodi odreĂ°enu vrstu supstanci (salvestrole) kao vid prirodne odbrane. Prilikom konzumiranja takvog voća i povrća, salvestrole koji se nalaze u njima aktivira poseban enzim, prisutan samo u pretkanceroznim  i kanceroznim  stanicama, pa se ove supstance obrušavaju na stanice raka na isti način na koji se obrušavaju na gljivice. Dakle, umjesto da u borbi protiv raka koristimo sintetičke lijekove, možda ćemo u budućnosti moći da se oslonimo na obrambene mehanizme koji već postoje u prirodi.

Profesor Poter vjeruje da su salvestroli napredni spasonosni mehanizam koji pokretanjem niza procesa može eliminirati kancerozne stanice prije nego što preĂ°u u tumor, čime se mogu objasniti zaštitni efekti ishrane bazirane na velikim količinama voća i povrća.

Kako salvestroli ciljano djeluju samo na stanice raka – priča o CYP1B1

Sve je počelo 1995 godine kada su profesor Burk i njegov tim s Medicinskog fakulteta Univerziteta u Aberdinu otkrili enzim CYP1B1 (izgovara se sip jedan b jedan).

Danas nam je dobro poznato da je CYP1B1 prisutan u tumorskim stanicama niza humanih karcinoma, a da ga je praktično nemoguće detektirati u normalnim stanicama odgovarajućih zdravih tkiva. Ovo otkriće je proglašeno jednim od najznačajnijih na polju istraživanja raka u posljednjih 25 godina, a potvrdu toga dalo je barem 12 studija provedenih u eminentnim laboratorijima širom svijeta, meĂ°u kojima su i Institut ta rak „Dejna-Farber“ i Grejov institut za rak u Londonu. Prema institutu „Dejna-Farber“, kemoterapijski agensi uglavnom ne razlikuju stanice raka od normalnih i zdravih stanica, zbog čega su prilično toksični. Pošto je ekspresija CYP1B1 ograničena u normalnim tkivima, a izuzetno naglašena u humanim karcinomima, imunoterapija usmjerena prema stanicama sa aktivnim CYP1B1 je daleko konkretnija. CYP1B1 je pronaĂ°en u kanceroznim stanicama tumora mokraćnog mjehura, mozga, dojke, debelog crijeva, bubrega, jetara, pluća, jednjaka, jajnika, kože, tankog crijeva, želuca i maternice i smatra se tumorskim markerom jer je gotovo isključivo prisutan u stanicama raka.

Zanimljivo je ako se enzim CYP1B1 umjetno blokira, selvestroli ne uspjevaju da unište stanice raka. O CYP1PB1 se, dakle, ne može razmišljati kao o trojanskom konju unutar stanica raka jer on mora biti potpomognut salvestrolima unijeti putem hrane ili dodataka prehrani, koji pokreću lavinu kemijskih agensa smrtonosnih po stanice raka. Drugim riječima, stanice raka u kojima je prisutan CYP1B1 zapravo sadrže klicu osobnog uništenja – koje se aktivira ako konzumiramo hranu bogatu salvestrolima ili ako unosimo svakodnevno salvestrole kao dodatak svakodnevnoj prehrani.

Što su salvestroli?

Molekule salvestrola nisu nam nepoznanica jer su nam njihova kemijska struktura i biljke u kojima se nalaze poznati već nekoliko godina. Ali nikada ranije ova jedinjena nisu bila klasificirana kao jedinstvena grupa sa stanovišta antikancerogenog djelovanja.

Salvestroli su otkriveni 2002/2003. godine prilikom zajedničkog istraživanja profesora Burka i profesora Potera. S obzirom na to da je profesor Burk stručnjak za CYP enzime, bio je svjestan da je otkriće CYP1B1, prisutnog isključivo u stanicama raka, otvoriti put ka stvaranju boljeg i manje štetnog lijeka protiv raka – lijeka koji je izvorno neaktivan i bezazlen, ali se djelovanjem CYP1B1 u stanicama raka pretvara u moćnu antikancerogenu molekulu (ovakva vrsta lijeka naziva se pred lijekom). Normalne stanice bi ostale neoštećene jer ne sadrže enzim CYP1B1, pa ne bi mogle da aktiviraju pred lijek. Profesor Burk se 1996. godine udružio s profesorom Poterom, koji je prije toga 20 godina radio na pronalaženju sintetičkog lijeka protiv raka, da bi smislili i napravili lijek.

Profesor Burk je izjavio:
„Geri je briljantan stručnjak za medicinsku kemiju i još prije nego smo se udružili, uz njegovo ime su se vezivala fantastična postignuća u oblasti pronalaženja lijeka protiv raka. Zajedno smo napravili nove antikancerogene pred lijekove, a potom je Geri došao do briljantnog zaključka da takvih istih molekula vjerojatno u voću, povrću i biljkama. I bio je u pravu – pronašli smo ih i nazvali salvestroli“

Kako su otkriveni salvestroli?

Nakon stvaranja sintetskog lijeka koji poslije aktivacije enzimom CYP1B1 ubija stanice raka i koji je trenutno u fazi kliničkog ispitivanja, profesor Poter je shvatio da je sintetska molekula strukturno jako slična rasveratolu (supstanci prisutnoj u kožici grožĂ°a i crvenom vinu). Kome se pripisuju antikancerogena svojstva. Poter je otkrio da rasveratol pod utjecajem enzima CYP1B1 počinje da proizvodi toksičnu supstancu koja uzrokuje szaničnu smrt (apoptozu) i samim time uništava stanice raka- Ta supstanca, izuzetno toksična za stanice raka, zove se piceatinol. Zato resveratrol pripada salvestrolima. Pošto su salvestroli krajnje selektivni i aktivni samo unutar stanica raka, nisu štetni po ne kancerogene stanice.

Poter je, meĂ°utim, uočio da je, iako rasveratrol može djelovati na očekivani način, nivo željene aktivnosti prilično nizak, pa je počeo da traga za drugim biljkama sa sličnim supstancama, kao potencijalnim prirodnim lijekovima protiv raka.

On i njegov tim su analizirali brojne namjernice i otkrili su na desetine prirodnih molekula sličnih rasveratrolu, prisutnih u široko rasprostranjenim biljkama i namjernicama, a meĂ°u njima i one s jačim antikancerogenim djelovanjem od rasveratrola. Ova grupa prirodnih jedinjena obuhvaćena je zajedničkim nazivom salvestroli (od latinske riječi salve što znači spasiti). Formalna definicija salvestrola je „prirodni prehrambeni pred lijek protiv raka“.

Poterov tim je nastojao da pronaĂ°e biljke s najvišim sadržajem salvestrola. Po njihovoj definiciji, salvestrol nije jedinjene poput vitamina C, na primjer, već se taj naziv odnosi na odreĂ°eno djelovanje. Dakle svaka biljka koja može da pokrene proizvodnju antikancerogenih agensa unutar stanice raka, ali ne i u normalnim stanicama, djeluje kao salvestrol. Kao što ću vam ukratko objasniti, Poterov tim je jačinu djelovanja svake biljke odredio preko salvestrol „bodova“.

Profesor Poter je potom počeo da ispituje dali odreĂ°eno jedinjene uništava aktivni kancer ako se uzme u koncentriranom obliku, kao suplement (dodatak prehrani). Rezultati su bili impresivni. Odgledao sam film koji prikazuje odvijanje tog procesa u stanicama raka i djeluje prilično uvjerljivo. Ako ova jedinjena mogu na stanice raka u tijelu djelovati kao što djeluju u laboratorijskim uvjetima, zaista smo na pragu velike revolucije!

Kako sam već napomenuo stanice raka se maltene neprestano stvaraju u našem organizmu, ali većina njih biva uništena prije nego što prerastu u maligni tumor. Unošenjem salvestrola hranom ili dodacima prehrani mogu biti osnovni mehanizam za prevenciju raka na taj način. Sada je sasvim očigledno da ne postoji samo jedan, već više mehanizama putem kojim nam biljke pomažu u prevenciji i zaustavljanju kanceroznog procesa.

Ključna odlika salvestrola je početna inertnost. Oni se aktiviraju tek kad se naĂ°u u stanici raka, koju zarobe ili ubiju. Antikancerogeno djelovanje u ovom slučaju nije, dakle zasluga biljnih supstanci samih po sebi, već onoga u što se, pod djelovanjem enzima CYP1B1, pretvore u stanici raka.

Odakle dobijemo salvestrole?

Resveratrol, prvi otkriveni ali ograničeni salvestrol, bio je predmet mnogih istraživanja i ustanovljeno je da ima brojna pozitivna svojstva, izmeĂ°u ostalog i antikancerogena, naročito kad je riječ o raku dojke. Resveratrola najviše ima u crvenom i zelenom voću i povrću te mnogim ljekovitim i začinskim biljkama, naročito ga ima u onom organski uzgajanom.

Važno je naglasiti da ne sadrže svi varijeteti salvestrole. Zato nije dovoljno reći „pojedite naranču“, na primjer, jer mnogi varijeteti imaju malo ili nemaju nimalo čistog salvestrola. Istraživanjima je utvrĂ°eno da koncentracija salvestrola u hrani značajno varira i da u velioj mjeri zavisi od toga gdje i kako se biljka uzgaja, kao i od varijeteta vrste.

Salvestroli su gorkog ukusa, pa je problem ne samo to što inače ne jedemo dovoljno takve hrane, već i to što se prilikom prerade hrane u komercijalne svrhe obično odabiru i njeguju hibridi koji izlaze u susret potrošačkim zahtjevima za što slaĂ°im ukusom voća i povrća. Veće koncentracije salvestrola nalaze se u starijim, gorčim varijetetima voća, povrća i biljaka. Salvestroli se često ekstrahiraju i odstranjuju, kao na primjer u sosu od brusnica i maslinovom ulju. Zbog takvih postupaka, nažalost, naša ishrana postaje siromašna ovim jedinjenjima koja štite maše zdravlje. Salvestrola najviše ima u hladno cijeĂ°enom, nefiltriranom maslinovom ulju (ako možete da ga naĂ°ete) i organskom voću, povrću i biljkama.

Prirodni izvori salvestrola

Smatra se da u prirodi postoji oko 50 salvestrola prisutnih u različitim biljkama. U tabeli koja slijedi navedene su one do sada ispitane. Kao što je već rečeno, nemoguće je rangirati namjernice u pogledu djelotvornosti; na primjer, dvije jabuke zlatni delišes kupljenih u različitim krajevima mogu sadržati bitno drugačije koncentracije salvestrola, što ovisi od mjesta načina uzgoja, pa makar obje bile organske. A jabuka gala će se razlikovati od zlatnog delišesa i tako redom. Aktivnost salvestrola (u bodovima) može biti postojana (standardizirana) samo kod salvestrola u vidu dodataka prehrani. Ipak ako želite da steknete okvirnu predstavu o odnosu bodova i namjernica koje konzumirate možete sa sajta http:/www.naturesdefence.com.sg/dietrecipe.html preuzeti besplatan kuhar pod nazivom Salvestrol Richest Recipes (Najukusniji recepti na bazi salvestrola)

VOĆE

POVRĆE

BILJKE

Borovnice
Artičoke glavica
Bosiljak
Brusnice
Avokado
Sikavica
Crni ribiz
Biljne klice
Kamilica
GrožĂ°e (i vino)
Brokule
Kadulja
Jabuke
Celer
Majčina dušica
Jagode
Crvene i žute paprike
Maslačak
Kruške
Karfiol
Metvica
Naranče i mandarine
Kineski kupus
Peršin
Ribiz
Kupus
Ružmarin
Masline
Plavi patlidžan
Potočarka
Kelj
Zelena salata

Ishrana i dodaci prehrani

Salvestroli su dobri za sve nas i trebalo bi da budu sastavni dio svakodnevne prehrane. Koliko bodova dnevno vam je potrebno zavisi od toga što želite da postignete (pogledajte tablicu ispod) Realno gledano, neorganskom hranom ćete vjerojatno osigurati 20 bodova dnevno ukoliko jedete puno (pet ili više porcija) voća i povrća, dok vam organska hrana može donijeti 60 do 70 bodova, s time što sve ovisi od vrste namjernica koje konzumiramo. U praktičnom smislu, današnja ishrana ima malo dodirnih točaka s lovačko-sakupljačkom ishranom naših predaka, za koju se procjenjuje da je osiguravala oko 100 bodova dnevno. A genetski se ipak ne razlikujemo toliko.

Veće količine se mogu unositi putem koncentriranih salvestrola u vidu dodataka prehrani. Oni su postali dostupni na zahtjev pacijenata oboljelih od raka nakon objavljivanja prvobitnog „dokaza o primjenjivosti koncepta“ Kapsula uglavnom sadrži izmeĂ°u 100 i 2000 bodova, pri čemu se niska doza daje preventivno zdravim osobama, dok se doza od 4000 bodova primjenjuje u terapeutske svrhe. Ipak imajte na umu da je u ovom drugom slučaju jako bitno da se posavjetujete sa terapeutom-nutricionistom koji će odrediti koji dodaci prehrani najbolje odgovaraju tipu raka koji pacijent ima.

BODOVI SALVESTROLA DNEVNO

Zdrava ishrana

100 bodova

Dodatna zaštita

350 bodova

Pomoć u oporavku (2 X 2000)

4000 bodova

Zašto ih ne unosimo dovoljno putem hrane?

Iako odreĂ°ene količine salvestrola možemo unijeti konzumiranjem puno organskog voća, povrća, biljaka, ekstra djevičanskog maslinovog ulja i nefltriranih sokova, teško je unijeti ga dovoljno samo putem ishrane iz razloga koje smo već objasnili. Uopće govoreći, organski proizvodi imaju mnogostruko više salvestrola u odnosu na proizvode intenzivne poljoprivrede – čak i do 30 puta više ako se uzgajaju bez fungicida.

U suvremenoj poljoprivredi je rasprostranjena uporaba kemijskih sredstava u cilju sprečavanja truljenja i gljivičnih bolesti. Oni značajno smanjuju sadržaj salvestrola u hrani jer ako biljci ne prijeti opasnost od gljivica, ona nema poticaj da sintetizira salvestrole. Osim tog mnogi fungicidni agensi koji se danas koriste u poljoprivredi ometaju mehanizam CYP1B1, a samim tim blokiraju antikancerogeno djelovanje salvestrola u organizmu. U kontekstu izmijenjenih poljoprivrednih metoda, ovim se može objasniti zašto je stopa obolijevanja od raka porasla kada smo prestali da jedemo organsku hranu i počeli da konzumiramo namjernice prskane fungicidima.

Smanjene koncentracije salvestrola u vinu

Današnje metode pravljenja vina mogu osiromašiti sadržaj salvestrola. U tradicionalnoj proizvodnji se grožĂ°e izlaže fermentaciji zajedno sa kožicom, što rezultira prisutnošću rasveratrola u vinu. Boca vina proizvedenog na ovakav način može sadržavati i do 20 mg rasveratrola, što osigurava solidno salvestrološko djelovanje. Današnje crno vino uglavnom sadrži oko 2 mg rasveratrola  - 10 puta manje od tradicionalnog vina. Razlog je što se grožĂ°u prije fermentacije skida kožica. Bijela vina, uključujući i šampanjac takoĂ°er se prave na ovaj način, tako da ni ona ne sadrže resveratrol jer izostaje njegova ekstrakcija.

Osim toga, pošto se odreĂ°ena količina salvestrola može ekstraktirati u vrućoj vodi, najbolje da sosove i umake pravite od vode u kojoj je prokuhano povrće, a da povrće jedete sirovo ili kuhano na pari.

Dali su potrebni dodaci prehrani od salvestrola?

Iako već nekoliko tisuća ljudi, uglavnom oboljelih od raka, uzima salvestrole i unatoč nevjerojatnim pričama o njihovom ozdravljenju o kojima svjedoče i mnogi liječnici, čvrstih i pouzdanih dokaza imamo samo za stanice raka ispitane u laboratoriju, u tzv. in vitro uvjetima. Još uvijek nema zvaničnih ogleda na pacijentima oboljelim od raka, pa ćemo nesumnjivo morati da sačekamo još nekoliko godina da bismo dobili takvu vrstu dokaza. Kako je pokazalo jedno istraživanje, glavni problem je što su randomizirani kontrolirani pregledi (tzv. zlatni standard za medicinske dokaze) veoma skupi, dugo traju i provode se gotovo isključivo za supstance koje se mogu patentirati. Budući da su salvestroli prirodna jedinjena, ne mogu biti patentirani, pa nema financijskih sredstava za obavljanje spomenutih pregleda. Mogli bi se doduše provesti klinički pregledi, koji su manjeg obima i kraće traju. Ipak iz etičkih razloga, u takvim bi pregledima u početku mogli učestvovati samo pojedinci koji ili ne reagiraju na standardne konvencionalne terapije, ili odbijaju da se podvrgnu konvencionalnom liječenju raka. Objavljeno je meĂ°utim pet prikaza slučaja i to 2007 godine u Časopisu za ortomolekularnu medicinu (Journal of Orhtomolecular Medicine). Oni su se odnosili na pacijente u različitim stadijima raka pluća, prostate, dojke, mokraćnog mjehura i melanoma. Svi pacijenti su pozitivno reagirali. A neki su i izliječeni (više informacija na www.patrickhalford.com/salvestrolcasestudies). Ako želite da uzimate koncentrirani salvestrol, možda će vas zanimati da se upoznate s mogućim koristima od dodataka prehrani salvestrola. Kako naglašava televizijski doktor Kris Stil, impresioniran rezultatima koje je postigao dajući salvestrol pojedinim svojim pacijentima oboljelim od raka, „izuzetno je teško dobiti sve ove fitonutrijente samo putem hrane, pa makar ona bila isključivo organska“. Procjenjuje se da je ishrana danas za 5 do 10 puta siromašnija salvestrolima nego prije 100 godina. Čini se da čak ni organska dijeta tipa pet puta dnevno ne osigurava dovoljno salvestrola, svakako ne dovoljno za borbu protiv raka.

Treba li svi da uzimamo dodatke prehrani na bazi salvestrola?

Svakako da ima razloga za uzimanjem ovog dodatka prehrani. Ja osobno ali i većina članstva naše udruge piju antioksidativnu formulu koja sadrži salvestrole, a uzimam i dodatak prehrani čistog u prahu vitamina C. Vrijeme će pokazati dali je to dovoljno. Da imam konkretnih problema sa karcinomom sigurno bih uzimao još salvestrola te da bi mi terapija salvestrolom bila osnova cjelokupnog liječenja.

S obzirom na to da su salvestroli prirodni ekstrakti iz organskih namjernica i biljaka, opasnost ili rizik od neželjenog djelovanja je svedena na minimum minimuma, mada velika doza ekstrakta na bazi salvestrola može kod pojedinaca no vrlo rijetko uzrokovati dijareju.

Zaključak:

Svi spomenuti istraživači su izuzetno renomirani i kompetentni. Kliničko ispitivanje salvestrola je u tijeku i nadamo se da će potvrditi korisnost ovih jedinjena za očuvanje našeg zdravlja.

U meĂ°uvremenu su nam na raspolaganju dodaci prehrani na bazi salvestrola sa 100 do 2000 bodova po kapsuli. Kao što je već rečeno, manja doza je namijenjena onima koji žele da spriječe pojavu raka, dok se više doze primjenjuju u terapeutske svrhe. Ipak ako imate rak, molimo vas da imate na umu da je veoma bitno da se posavjetujete s liječnikom koji je upoznat sa efektima uporabe salvestrola.

http://www.drzivkov.com/SALVESTROL.htm

Nadam se da će u skorijoj budućnosti i kod nas moći da se nabave ovi suplementi.:)
Sačuvana
Stranice: [1] Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »
 

SMF 2.0.15 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.164 sekundi sa 20 upita.