TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 398432 Teme od strane 25050 Članovi Poslednji član: jefta86

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Novembar 24, 2024, 07:33:35 pre podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: 1 ... 124 125 [126] 127 128 ... 189 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Brza pitanja!  (Pročitano 702770 puta)
Pecha
Ultra napredni član
Van mreže Van mreže

Eat clean, train hard, die anyway...

« Odgovor #946 poslato: Novembar 03, 2014, 07:56:47 posle podne »

Ja ipak volim da osetim jasnu razliku izmedju ''slane'' i ''slatke'' hrane. Kada jedem pirinac sa proteinom onda ne solim. Ali malo posoljen pirinac sa sveze ispecenom piletinom na teflonu je jedan od najomiljenijih obroka. :)
Ali uglavnom, sve usoljeno duze traje. So je u neku ruku konzervans, doduse malo slabiji. Koliko se secam radi na vrlo prostom principu, usisava vodu iz bakterija i tako ih ubija. Verujem da ce me Slave ispraviti ako gresim. :)
Sačuvana
Panta rei, panta res.
Miki91
Redovan član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #945 poslato: Novembar 03, 2014, 07:50:22 posle podne »

Je l' dobro da spremam pirinac za po 3,4 dana ili ne valja da stoji toliko u frizideru?
Mislim da ne bi trebalo da stoji vise od dan, dva, meni se tako bio pokvario...
Meni je pre stojao i po 6 dana. Ako ga usolis duze ce izdrzati. Vec posle 7-8 dana se pokvari.
Ja ne solim :D
Sačuvana
"Put the victim to bad, and wake the hero instead."
Pecha
Ultra napredni član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #944 poslato: Novembar 03, 2014, 07:45:38 posle podne »

Je l' dobro da spremam pirinac za po 3,4 dana ili ne valja da stoji toliko u frizideru?
Meni je pre stojao i po 6 dana. Ako ga usolis duze ce izdrzati. Vec posle 7-8 dana se pokvari.
Sačuvana
Panta rei, panta res.
Miki91
Redovan član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #943 poslato: Novembar 03, 2014, 06:53:33 posle podne »

Sačuvana
"Put the victim to bad, and wake the hero instead."
Funtunjerović Ivan
Napredni član
Van mreže Van mreže

Say no to racism!

« Odgovor #942 poslato: Novembar 03, 2014, 06:35:34 posle podne »

Sačuvana
-Some people are so poor, all they have is money.
-If you don't live for something, you'll die for nothing.
-Life is hard, but so beautiful.
-Sometimes the hardest thing and the right thing are the same.
-Believe in yourself.
MightyMO
PANSPORT TEAM NOVI SAD
Top poster
Van mreže Van mreže

Success comes before work only in the dictionary.

« Odgovor #941 poslato: Novembar 03, 2014, 05:10:36 posle podne »

Omega -3 masne kiseline mogu samo pozitivno da utiču na zdravlje srca.  Multivitamini i whey ne utiču na simptome koje si opisala.  Jedino da se malo poveća apetit, ali teško čak i to jer Energizer nije jak multivitamin...

U svakom slučaju doktor je kompetentniji od mene za tu oblast, ali ja sam ubeĂ°ena da to efekat suplementacije ne može biti.
Sačuvana
Ironman.
Ultra napredni član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #940 poslato: Novembar 03, 2014, 10:45:41 pre podne »

jako je mali procenat suplemenata koji imaju neki ultar kick ili efekat vidljiv na dnevnoj/nedeljnoj bazi. Isto tako je jako mali procenat onih proizvoda koji mogu izazvati instant probleme ili bilo kakve probleme. Ja se lično nikad ne bih kladio na MATRIX formule u pre-workout varijantama NO reaktora, jer sam se napatio sa stomakom dok nisam skontao da mi to smeta.

A od multivitamina, omega 3, wheya i slično: mislim da je 0.0001% šansa u nekom problemu da je rezultat konzumiranja ovih suplemenata. Ali šta ćeš, placebo čini čuda u svakoj suplementaciji, a sumnja na suplementaciju kad doĂ°e neki problem je adverse effect placeba  ;)
Sačuvana
Arbeit macht frei.
Fitnes trkacica
Član
**
Van mreže Van mreže

« Odgovor #939 poslato: Novembar 03, 2014, 09:45:01 pre podne »

Pre 7 dana pocela sam da pijem Natrol-ov multivitamin Energizer i Omega 3 kapsule, i jeste da imam vise energije i osecam kako su mi zglobovi podmazani, ali se istovremeno osecam kao u PMS-u, povremeno me i stomak zaboli, sebi izgledam naduveno. Da li mozda previse unosim tih vitamina jer su poneke doze i do 5 puta vece od preporucenih? U cemu bi mogao biti problem?

Ako se ne varam problem sa "naduvenošću" si navodila i ranije, nevezano za sada "dodatu" suplementaciju...da li imaš neki hormonski problem? Sindrom policističnih jajanika? Neki drugi zdravstveni problem? Problemi sa jetrom i bubrezima? Štitnom žlezdom?

Pomenuću i da "loša ishrana", siromašna u kvalitetnim sastojcima( kao i kalorijski poddozirana) može dovesti do hormonskog dizbalansa, čak i "gubitka normalnog ciklusa"...i gore pomenutih simptoma...

Koliko dugo već korsitiš "energizer"? Posle koliko dana redovnog korišćenja si primetila "naduvenost"? Nadam se da nisi prekoračila preporučenu dozu?
Da li je ciklus u toku? Neki problem sa varenjem? Možda unosiš previše vlakana u ishrani? Imaš li osećaj "stomačne nadutosti", grčeve u stomaku, bolove, gasove, čujnu peristaltiku( rad creva)?

Pomenuti vitaminsko-mineralni kompleks ima veće doze vitamina rastvorljivih u vodi( pre svega vitamini B grupe i vitamin C), tako da ako je hidratacija "na nivou", garantovano neće biti nikakvih problema...naravno moguće su reakcije preosetljivosti na neke od sastojaka ovog suplementa( neki biljni ekstrakti)...pa preporučujem da na nekoliko dana prestaneš sa upotrebom istog, da vidiš da li će se pomenuti "simptomi" izgubiti...

Po pitanju omega-3 smatram da je verovatnoća za bilo kakav problem vezan korišćenje ovog suplementa minimalna...
Sto se tice Natrola, koristim jednu dnevno uz prvi obrok, ne prekoracujem doze. Ima mozda oko nedelju dana da ih koristim. Omega 3 po dve kapsule dnevno.

Tacno je da sam ranije imala izvesne probleme sa varenjem i nadutoscu, ali to sam resila kada sam smanjila zitarice u ishrani i umesto njih pocela da koristim vise zdravih masti i vlakana. Jedino njih koristim u nesto vecoj meri, tako da ako sa necim preterujem to mogu biti samo masti, da bih pokrila odredjeni kalorijski deficit.

Primetila sam da iste simptome imam kada pojedem i nesto vise uljarica (seme bundeve), kikiriki puter... naglo skoci apetit, simptomi kao PMS.. i ja ne verujem da su omega 3 kapsule krive za bilo sta. Ovo za zglobove se ne zaj**avam, mucila sam problem sa upalom noge i stopala vise meseci i tek sad mi je prestala.

Isto tako ubrzao mi se rad srca od kad koristim suplemente, sva "treperim".. mozda se metabolizam ubrzao ako sam dosad bila u deficitu sa nekom hranljivom materijom, sta znam..
Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
Van mreže Van mreže

Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #938 poslato: Novembar 03, 2014, 02:13:08 pre podne »

Pre 7 dana pocela sam da pijem Natrol-ov multivitamin Energizer i Omega 3 kapsule, i jeste da imam vise energije i osecam kako su mi zglobovi podmazani, ali se istovremeno osecam kao u PMS-u, povremeno me i stomak zaboli, sebi izgledam naduveno. Da li mozda previse unosim tih vitamina jer su poneke doze i do 5 puta vece od preporucenih? U cemu bi mogao biti problem?

Ako se ne varam problem sa "naduvenošću" si navodila i ranije, nevezano za sada "dodatu" suplementaciju...da li imaš neki hormonski problem? Sindrom policističnih jajanika? Neki drugi zdravstveni problem? Problemi sa jetrom i bubrezima? Štitnom žlezdom?

Pomenuću i da "loša ishrana", siromašna u kvalitetnim sastojcima( kao i kalorijski poddozirana) može dovesti do hormonskog dizbalansa, čak i "gubitka normalnog ciklusa"...i gore pomenutih simptoma...

Koliko dugo već korsitiš "energizer"? Posle koliko dana redovnog korišćenja si primetila "naduvenost"? Nadam se da nisi prekoračila preporučenu dozu?
Da li je ciklus u toku? Neki problem sa varenjem? Možda unosiš previše vlakana u ishrani? Imaš li osećaj "stomačne nadutosti", grčeve u stomaku, bolove, gasove, čujnu peristaltiku( rad creva)?

Pomenuti vitaminsko-mineralni kompleks ima veće doze vitamina rastvorljivih u vodi( pre svega vitamini B grupe i vitamin C), tako da ako je hidratacija "na nivou", garantovano neće biti nikakvih problema...naravno moguće su reakcije preosetljivosti na neke od sastojaka ovog suplementa( neki biljni ekstrakti)...pa preporučujem da na nekoliko dana prestaneš sa upotrebom istog, da vidiš da li će se pomenuti "simptomi" izgubiti...

Po pitanju omega-3 smatram da je verovatnoća za bilo kakav problem vezan korišćenje ovog suplementa minimalna...
Sačuvana
semi-pro
Redovan član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #937 poslato: Novembar 03, 2014, 01:17:45 pre podne »

Podmazani zglobovi :D
Sačuvana
Fitnes trkacica
Član
**
Van mreže Van mreže

« Odgovor #936 poslato: Novembar 02, 2014, 11:08:50 posle podne »

Sačuvana
MightyMO
PANSPORT TEAM NOVI SAD
Top poster
Van mreže Van mreže

Success comes before work only in the dictionary.

« Odgovor #935 poslato: Oktobar 31, 2014, 11:33:54 pre podne »

naravno, sastojci poput belog mesa, ella sira, jaja i slicnih izvora proteina se podrazumevaju kao primarni. ali kako imam ~100kg i ne bas apetit adekvatan kilazi, gotovo da mi je nemoguce da bez wheya unesem dovoljno proteina dnevno redovno (to bi bilo bar 1.5gr/kg ako se ne varam?)

Kada sam citao IFu pokazivali su studije gde je otprilike pokazano da mali obroci prave i male termicke skokove naspram velikih. Nacicu clanak pa cu da ga ubacim u sledeci post, mozda je i zabluda u pitanju.

Medjutim, ono sto mene brine jeste da sam par puta dok sam vodio evidenciju svodio kalorijski unos oko 1100, a da nisam osecao glad iako sam tih dana konkretno proveo 70min na eliptiku i 45-50 sa tegovima. Ako je verovati trenazeru (LifeFitness, uneti tacni podaci, random uspon, opterecenje 15 od 25), ja sam onda tih dana proveo cak u kalorijskom minusu a da se nisam osecao nesto lose.

Brine me u smislu da mi to ne deluje kao nesto normalno, ali, u svakom slucaju, kalorijski deficit mi nece predstavljati problem koliko mozda dovoljan unos hrane,

glad, kao i gubitak apetita, takoĂ°e mogu biti na psihičkoj bazi. Ukoliko si bio pod jakim stresom, može biti da je i do toga. Sigurno ćeš vremenom, uz redovne treninge, ubrzati metabolizam i osećaćeš više potrebu za hranom :) 
naravno, veliki kalorijski deficit u dužem vremenskom periodu ima samo štetne posledice i cifra na vagi prestaje da se pomera na dole....
Sačuvana
Pecha
Ultra napredni član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #934 poslato: Oktobar 31, 2014, 08:56:31 pre podne »

Malo obrnute psih. nije na odmet. Zelim da postignem kontra efekat kod lika, mozda sam i uspeo. ;)
Sačuvana
Panta rei, panta res.
Slavisa Stojic
Top poster
Van mreže Van mreže

Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #933 poslato: Oktobar 30, 2014, 11:15:27 posle podne »

naravno, sastojci poput belog mesa, ella sira, jaja i slicnih izvora proteina se podrazumevaju kao primarni. ali kako imam ~100kg i ne bas apetit adekvatan kilazi, gotovo da mi je nemoguce da bez wheya unesem dovoljno proteina dnevno redovno (to bi bilo bar 1.5gr/kg ako se ne varam?)

Kada sam citao IFu pokazivali su studije gde je otprilike pokazano da mali obroci prave i male termicke skokove naspram velikih. Nacicu clanak pa cu da ga ubacim u sledeci post, mozda je i zabluda u pitanju.

Medjutim, ono sto mene brine jeste da sam par puta dok sam vodio evidenciju svodio kalorijski unos oko 1100, a da nisam osecao glad iako sam tih dana konkretno proveo 70min na eliptiku i 45-50 sa tegovima. Ako je verovati trenazeru (LifeFitness, uneti tacni podaci, random uspon, opterecenje 15 od 25), ja sam onda tih dana proveo cak u kalorijskom minusu a da se nisam osecao nesto lose.

Brine me u smislu da mi to ne deluje kao nesto normalno, ali, u svakom slucaju, kalorijski deficit mi nece predstavljati problem koliko mozda dovoljan unos hrane,

Nikada ne treba po svaku cenu nametati svoje mišljenje( nije mi cilj da prebacujem nikome)---

Neko gleda to sa naučnog aspekta, neko iz iskustvene perspektive...

Moje preporuke će se uvek odnositi na najbezbedniji put...dakle, sa što manje zdravstevnih rizika i uz maksimalnu učinkovitost...

"Kalorijski deficit" se odnosi na dva aspekta, dakle, deficit na račun treninga( trening hipertrofije i kardio trening) i deficit na račun ishrane( "na konto" smanjenog unosa ugljenih hidrata)...odnos bi trebalo da bude pola/pola...deficit se pravi na račun TDEE( precizna vrednost se dobija kroz antropometriju, impedanca), dakle, 500-1000 kCal u odnosu na TDEE( dnevna potrošnja energije=dnevne potrebe za energijom)...tj. "defcitom" "sagoriš" više energije nego što uneseš...ali bez preterivanja, jer to može biti kontraproduktivno( "jo-jo" efekat)...

Dakle, unosom ugljenih hidrata se manipuliše, a unos proteina i zdravih masti je isti...

Elem, 2-2,5 gr proteina po kg, i 0,5-0,6 gr zdravih masti po kg...

Smatram da na dnevnom nivou ne bi trebalo da ideš ispod 2300-2500 kCal...dakle, cilj nam nije izgladnjivanje, već razuman deficit kroz ishranu i trening...

Smatra se da 1 kg masnog tkiva ima oko 7000 kCal, ako npr. na dnevnom niovu imaš deficit od oko 500 kCal...da nedeljnom nivou to je 3500 kCal, dakle pola kg sala nedeljno...

Sačuvana
Laufer
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #932 poslato: Oktobar 30, 2014, 11:34:16 pre podne »

Volim kada neko kaze krecem sa zdravom ishranom/dijetom od ponedeljka ili prvog u mesecu. Sve mi bude jasno.

Kada te vec zanima, upravo sam prelezao grip, putujem veceras i vracam se u subotu uvece - zato kazem od "sutra",tj. od nedelje kada znam da cu imati uslove da stvorim potrebnu disciplinu i organizaciju oko ishrane i treninga. Znam okolnosti pod kojima cu biti na putu i nema potrebe da pocinjem pre toga.

Ako nemas sta pametno da kazes nekad je bolje cutati. Mada i ne moras - u dva posta si pokazao da si prepun predrasuda i nekog nepotrebnog hejta. Nista novo za generacije oko 90tog u principu...
« Poslednja izmena: Oktobar 30, 2014, 11:35:50 pre podne od strane Laufer » Sačuvana
Stranice: 1 ... 124 125 [126] 127 128 ... 189 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.086 sekundi sa 17 upita.