TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 395990 Teme od strane 25010 Članovi Poslednji član: lamni

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Jun 05, 2024, 06:39:12 pre podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: 1 ... 157 158 [159] 160 161 ... 282 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Ishrana pitanja  (Pročitano 722508 puta)
Slavisa Stojic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9518


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #1859 poslato: Maj 09, 2015, 12:59:12 posle podne »

Eh...pripema povrca...  ;)


"Povrće spada meĂ°u najzdravije namirnice. Ono je prepuno vitamina i drugih materija koje su nam potrebne. Istraživanja su pokazala da što više povrća redovno jedemo, imamo manji rizik od mnogih hroničnih bolesti, uključujući srčane bolesti, dijabetes tipa 2, kao i neke oblike raka.
Jedan od razloga zašto ljudi ne uzimaju minimum preporučenog unosa povrća, može biti činjenica da im ponekad priprema i kuvanje može delovati komlikovano.

To ne mora da bude tačno. Predstavljamo nekoliko brzih i jednostavnih tehnika spremanja povrća.
 
Sotiranje povrća
Sotiranje ili dinstanje povrća predstavlja brz i jednostavan način da se povrće pripremi sa relativno malo ulja. Sotirano povrće sadrži vitamine i minerale, kao i ukus i boju.
Povrće treba iseći na komade veličine jednog zalogaja, tako da može brzo da se pripremi, a nakon toga treba zagrejati tiganj pa zatim sipati ulje.
Povrće treba dodati kada ulje bude dobro zagrejano i ima blagi odsjaj.

Prženje povrća
Prženje povrća je veoma slično sotiranju, uz dve bitne razlike. Ova tehnika pripremanja vrši se putem veoma visoke toplote, a hrana se konstanto meša kako ne bi zagorela na vrelom tiganju. Važno je samo da tiganj ima dovoljno debelu donju stranu kako bi se ravnomerno distribuirala visoka toplota.
Pomoću ove metode povrće se može najbolje spremiti sa jestivim uljem koje može da se zagreje do visoke temperature, kao što je sojino ulje. Kada se povrće priremi, po želji ga možete preliti maslinovim ili susamovim uljem.

Kuvanje povrća
Povrće možete kuvati kada želite da zadržite ukus i svežinu povrća kao što se to radi kad se priprema boranija, brokoli, krompir i drugo. Povrće treba ubaciti u šerpu sa vodom neposredno pre nego što voda proključa. Na taj način se povrće priprema na nešto nižoj temperaturi.
Dodavanje soli u ključalu vodu poboljšava ukus povrća. Ipak, ne treba preterivati, jer povrće ne bi trebalo da bude slano, a pored toga, višak soli povećava rizik od krvnog pritiska.

Pečenje povrća
Pečenje povrća poput krompira, špargle ili luka veoma je jednostavno. Treba poreĂ°ati povrće na pleh, posuti ga sa malo biljnog ulja i staviti u rernu da se peče. Visoka temperatura pečenja pomaže da se sačuvaju vitamini i minerali, ali i ukus koji može biti izgubljen kuvanjem.
Napravite obrok sa namirnicama koje se mogu pripremiti u rerni, kao što je piletina ili riba, zajedno sa povrćem. Začini kao što su lovor, beli luk i drugi mogu se dodati za bolji ukus.

Priprema povrća na pari
Priprema povrća na pari sa razlogom je sinonim za zdravu ishranu. Ova metoda ne zahteva ulje za pripremanje tako da predstavlja odličan način pripreme ako pazite na kalorije. Za pripremu povrća na pari nije potrebno potapati povrće u vodu, tako da postoje veće šanse da se zadrže vitamini i minerali. Povrće koje se najbolje sprema ovom metodom: brokoli, šargarepa, karfiol, boranija, spanać i drugo.
Aromatični začini kao što su štapići cimeta i Ă°umbir, mogu se dodati pri spremanju kako bi se dobio pikantniji ukus povrća.

Grilovano povrće
Kada vam vreme omogućava, povrće možete pripremiti na roštilju. Kao i prilikom pečenja, grilovanje karamelizuje površinu povrća i daje mu hrskavu slast. Grilovanje je odličan način za pripremu kukuruza, slatke paprike, tikvica, plavog paradajza, bundeve, luka, krompira i drugog povrća.
Držite povrće mašicama iznad plamena i okrećite ga kako bi se ravnomerno ispeklo.
"

Sve u svemu sto manje termicke obrade to bolje...moja prepouka uvek ide kuvanju i "pripremi na pari"( pogotovu kod boranije)...kao i mixu povrca...
Sačuvana
srdjan82
Napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 1558


« Odgovor #1858 poslato: Maj 09, 2015, 12:45:58 posle podne »

Da, ali ako boranija ide u rernu zatvorena u posudi (sa mlevenim mesom, recimo), nema potrebe da se kuva pre toga; skuvaće se sa mesom; ali to mu ne odgovara.
:)
Ja povrće "kuvam" tako što kada voda provri, sklonim šerpu sa ringle, ubacim povrće, poklopim i držim oko pola sata.
:)
Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9518


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #1857 poslato: Maj 09, 2015, 12:37:05 posle podne »

Zasto bas boranija?!  ;)

Sve u svemu, vecina recepata obuhvata prvo kuvanje boranije, pa "obradu" u rerni( ako vec ima potrebe za tim)...tako da...ako ti vec boranija ne odgovara, alternative uvek ima...

Inace...

"Boranija potiče iz Perua, odakle su je indijanska plemena prenela na ceo američki kontinent,a španski osvajači je doneli u Evropu u 16. veku. Danas su najveći proizvoĂ°ači boranije SAD, Kina, Japan, Spanija, Italija i Francuska.

Boranija i zdravlje

Iako boranija ima malo kalorija prepuna je hranljivih sastojaka. Ona je odličan izvor vitamina C, K i mangana, veoma dobar izvor vitamina A, hranljivih vlakana, kalijuma, folata i gvožĂ°a, a dobar izvor magnezijuma, tiamina( vitamina B1), riboflavina( vitamina B2), bakra, kalcijuma, fosfora, proteina, omega-3 masnih kiselina i niacina( vitamin B3).
Zbog obilja vitamina A i C preporučuje se pacijentim koje pate od ateroskleroze i dijabetesom prouzrokovanih srčanih bolesti. Ova dva vitamina su odličan tandem u borbi protiv slobodnih radikala.Šolja boranije obezbeĂ°uje 16,6% preporučenih dnevnih doza vitamina A i 20,2% vitamina C. Zaštitnici kardiovaskularnog sistema su i hranljiva vlakna, kalijum, folat, magnezijum i riboflavin. Magnezijum i kalijum snižavaju pritisak, dok folat pretvara potene koji štite ovaj organ od oštećenja. Pored toga hranljiva vlakna iz boranije vezuju toksine i uklanjaju ih pre nego što naude ćelijama debelog creva. Ovo povrće pomaže i pacijentima koji pate od astme, osteo i reumatoidnog artritisa.

Boranija može da se koristi u prevenciji raka debelog creva, zbog sadržaja vitamina C i beta-karotina koji štiteboranija ovaj organ od oštećenja cijalno opasan molekul homocistein u benigni molekul. Kako homocistein direktno oštećuje zidove krvnih sudova njegova koncentracija u organizmu može da poveća rizik od srčanog i moždanog udara.
Boranija može da se koristi u prevenciji raka debelog creva, zbog sadržaja vitamina C i beta-karotina
.

Boranija je dobar izvor riboflavina( vitamin B2) koji pomažu da se smanje migrenozni napadi, a s obzirom da sadrži gvožĂ°e koje obezbeduje prenos kiseonika iz pluća u sve ćelije tela pospešuje proizvodnju energije i metabolizam.

BORANIJA KALORIJE VITAMINI MINERALI
u 120 g (jedna šolja)

43,75 kalorija
20 mcg vitamina K
12,13mg vitamina C
0,37 mg mangana
832,50 IU vitamina A
4 g hranljvih vlakana
373,75 mg kalijuma
1,60 mg gvožĂ°a
31,25 mg magnezijuma
57,50 mg kalcijuma
48,75 mg fosfora
2,36 g proteina

SAVET PLUS:
Probajte kratko proprženu boraniju sa šitake pečurkama.
Prodinstajte boraniju sa crvenim paprikama i belim lukom, dodajte maslinovo ulje, so i biber i dobićete ukusnu salatu.
"

« Poslednja izmena: Maj 09, 2015, 12:40:56 posle podne od strane Slavisa Stojic » Sačuvana
srdjan82
Napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 1558


« Odgovor #1856 poslato: Maj 09, 2015, 11:06:33 pre podne »

Pa, da...
Ako ti se svidi pravićeš ponovo, ako ne, nešto promeniš...
:)
Mada, ako kuvanu u rernu staviš, kontam da će gnjecava biti i vodu će pustiti.
Probaj u svakom slučaju...
:)
Sačuvana
Cvetko
Napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 1820


« Odgovor #1855 poslato: Maj 09, 2015, 10:47:40 pre podne »

Ja razmisljam da probam kuvanu da stavim na pek papir sa piletinom, ali se plasim ishoda :D
Eksperimentisi, nikad nista neces znati dok ne probas sam
Sačuvana
Tranda90
Član
**
Van mreže Van mreže

Poruke: 161

« Odgovor #1854 poslato: Maj 09, 2015, 10:30:04 pre podne »

Ja razmisljam da probam kuvanu da stavim na pek papir sa piletinom, ali se plasim ishoda :D
Sačuvana
Cvetko
Napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 1820


« Odgovor #1853 poslato: Maj 09, 2015, 09:50:44 pre podne »

Mozes sa piletinom u rerni na pek papiru
Sačuvana
srdjan82
Napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 1558


« Odgovor #1852 poslato: Maj 09, 2015, 09:31:15 pre podne »

Pa, pravio sam musaku od nje, ali je i onda kao barena (bez obzira što je u rerni)...
:/
:)
Probaj da je manje bariš, ili na pari...
:)
Sačuvana
Tranda90
Član
**
Van mreže Van mreže

Poruke: 161

« Odgovor #1851 poslato: Maj 09, 2015, 09:13:19 pre podne »

Zato sto ne mogu da je smislim kuvanu :)
Sačuvana
srdjan82
Napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 1558


« Odgovor #1850 poslato: Maj 09, 2015, 12:43:29 pre podne »

Zbog čega baš u rerni...?!?
:)
Sačuvana
Tranda90
Član
**
Van mreže Van mreže

Poruke: 161

« Odgovor #1849 poslato: Maj 09, 2015, 12:19:50 pre podne »

Pozdrav, ako nije problem napisite neki recept za pripremu boranije (u rerni). Hvala
Sačuvana
srdjan82
Napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 1558


« Odgovor #1848 poslato: Maj 04, 2015, 10:34:36 pre podne »

Ovo je bilo baš jako tamno; bilo je dosta krtije i duže mu je trebalo da se ispeče.
Možda i nije bilo pileće; primetio sam to kada sam kupovao, ali mi je bilo glupo da pitam...
:D
Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9518


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #1847 poslato: Maj 04, 2015, 10:15:46 pre podne »

Pored boje mesa i boja masnog tkiva kod zivine moze biti indikativna na nacin tova, tj. "hranu za tov"...

Zuckasta boja masnog tkiva kod "pilica" jasno ukazuje na nesto "prirodniji" nacin tova...( kukuruz,jecam i sl.)...
Sačuvana
TwinSix
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 4430


« Odgovor #1846 poslato: Maj 04, 2015, 06:18:54 pre podne »

Hvala, takodje...
:D
Meso volim, tako da se verovatno neću razočarati...
:)
Fazan mi se svideo; a kada si spomenuo tamnu boju mesa, par puta mi se dešavalo da pileće belo bude baš dosta tamno (što mi se svidelo...).
:)
Razlika u boji mesa i žumanceta kod živine pokazuje da li je živina tovljena koncentratima u kavezima ili na ''seoski'' način malo ''čistijom'' hranom. Gusto i žuto žumance i tamno i žilavo meso su odlike ovog drugog.
Sačuvana
srdjan82
Napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 1558


« Odgovor #1845 poslato: Maj 01, 2015, 08:50:26 pre podne »

Hvala, takodje...
:D
Meso volim, tako da se verovatno neću razočarati...
:)
Fazan mi se svideo; a kada si spomenuo tamnu boju mesa, par puta mi se dešavalo da pileće belo bude baš dosta tamno (što mi se svidelo...).
:)
Sačuvana
Stranice: 1 ... 157 158 [159] 160 161 ... 282 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »
 

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.054 sekundi sa 15 upita.