TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 403022 Teme od strane 25059 Članovi Poslednji član: filipovica01

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Maj 12, 2025, 09:59:11 posle podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: 1 [2] 3 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Tri najbitnije stvari za dobar san i više energije  (Pročitano 11261 puta)
srdjan82
Napredni član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #19 poslato: Decembar 18, 2014, 09:52:25 posle podne »

Nevezano za spavanje, stvarno ima dosta kvalitetnih Robertovih postova ovde.
Šteta što su zatureni...
Da su nekako na "vidljivijem mestu" poštedeo bi' ovaj forum sa mnogim mojim pitanjima...
;D
Još jednom: sredite tekstoteku!!!
:D
Sačuvana
Robert
Top poster
Van mreže Van mreže

Pansport
« Odgovor #18 poslato: Decembar 18, 2014, 09:40:19 posle podne »

Radnim danima spavam striktno po satu (odlazak na spavanje najčešće nešto posle 23, ustajanje u 7.30 h), tako da se automatski sam probudim oko pola 8 i vikendom - kada mi alarm nije uključen. Navika ustajanja. Čak i da odem na spavanje u 3 h, probudim se oko 7.30 h. :)

Alarm mi je uključen više reda radi, najčešće se probudim 5-10 min pre nego što se oglasi.
« Poslednja izmena: Decembar 18, 2014, 09:41:53 posle podne od strane Robert » Sačuvana
srdjan82
Napredni član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #17 poslato: Decembar 18, 2014, 04:24:27 posle podne »

Pa, da...
:)
Meni se to dešava isto...
Ne uvek, ali kada me alarm budi ustanem par minuta pre no što zazvoni...
Ali ako me probudi alarm, mogao bi do podne...
Sačuvana
MightyMO
PANSPORT TEAM NOVI SAD
Top poster
Van mreže Van mreže

Success comes before work only in the dictionary.

« Odgovor #16 poslato: Decembar 18, 2014, 03:08:02 posle podne »

Ima mnogo zanimljivih stvari po pitanju sna.
Meni se dešava da kada radim i kontinuirano ustajem u 6 recimo, posle nekoliko dana počinjem automatski da ustajem tačno tada bez alarma i u danima kad ne radim, kad god da sam lego ustajem tada. Npr. zaglavim do 2 ujtru i budim se u 6 uredno. Naravno da nastavim da spavam, ali buðenje je obavezno. :)

kako se to meni nikad nije desilo...  mislim da me puste da spavam, ne bih se nijedan dan pre 11 probudila, bilo da sam legla u 23 h ili u 3 ujutru.... :/
takoðe, jutarnji trening ću odraditi, ali to nije to... viši puls, manje snage... ne ide kao što ide popodne ili uveče  ::)

svi smo različiti, svako ima drugačiji bioritam...definitivno je tako
« Poslednja izmena: Decembar 18, 2014, 03:09:45 posle podne od strane MightyMO » Sačuvana
TwinSix
Entuzijasta
Van mreže Van mreže

« Odgovor #15 poslato: Decembar 18, 2014, 01:35:14 posle podne »

Ležem oko 22:30 - 23h, ustajanje u 5:20, osim vikendom. Popodne posle posla obavezno oko 45 minuta spavanja.
Sačuvana
srdjan82
Napredni član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #14 poslato: Decembar 18, 2014, 01:54:04 pre podne »

Pa, ne znam onda...
Danas sam baš bio aktivan...
I trening (13:00 i proba sa bendom 22:00).
Žena i ja svakako ne možemo da spavamo u toploj prostoriji, tako da ne prelazi 18 stepeni sigurno.
Na dušek sam se navikao, neki tvdi glupavi Dormeo; budili smo se kao pregaženi dok se nismo navikli...
Sada sam pojeo pet jaja (5B+2Ž) i papriku; zaboravih Elu da kupim danas koju uvek pre spavanja pojedem sa nečim koštunjavim i nekim povrćem.
Probao sam par outa da zaspim bez filma, ali nema šanse; evo, probam i danas.
Film me uspava; nekada mi se desi da film odgledam iz 7-8 tura...
Pre sto godina dok diviks nije mogao da pusti svaki komp, spavao sam uz muziku (i to ne tihu ili morsku) ako su bili loši filmovi na TV-u...
I onako gomilu stvari radim nakaradno, tako da me ne čudi što je i ovo jedna od njih...
Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
Van mreže Van mreže

Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #13 poslato: Decembar 18, 2014, 01:29:59 pre podne »

Evo malo uopštenih saveta za sve...

AKTIVNOST

Budite aktivni preko dana. Umesto da se nakon večere samo izvalite ispred televizora, izaðite i prošetajte, počnite da se bavite jogom, naučite tehniku pravilnog disanja( kao što to reče Monika), a sve to će vam pomoći da naučite da se lakše opustite i samim tim i zaspite rasterećeni.

ATMOSFERA

Napravite odgovarajuću atmosferu pred spavanje. Veoma je važno da temperatura u spavaćoj sobi bude adekvatna, a mnogi ljudi greše jer spavaju u pregrejanoj prostoriji ili pak u sobi koja je suviše hladne. Optimalna temperatura je oko 18 stepeni. Takoðe vodite računa da vam krevet bude udoban, a posteljina od prirodnog materijala koji će omogućiti vašoj koži da diše. Ukoliko niste alergični na perije, dušeci punjeni perijem su idealni za spavanje. Izbacite iz sobe sve ureðaje koji zrače, a tu spadaju digitalni časovnici, muzički stubovi, punjači za mobilne telefone...

OSTAVITE PROBLEME

Ne nosite svakodnevne probleme sa sobom u krevet. Sve dileme koje imate rešite u toku dana, jer noć je vreme za odmor. Može vam pomoći i sledeći trik. U posebnoj svesci pred spavanje zapišite sve što vas muči, pa se time pozabavite narednog dana. Garderobu koju ćete nositi sutradan na posao spremite uveče i eto još jedne brige manje. Umesto brigama prepustite se maštanju.

BANANE ZA LAK SAN

Provedite opušteno veče. Hrana takoðe može biti stimulans koji će vas dugo noću držati budnim, baš kao kafa, cigarete, alkohol i neke vrste čaja. Melatonin, hormon koji izaziva pospanost možete stimulisati "supstancama" koje se nalaze u bananama, žitaricama, urmama, suvim smokvama, jogurtu, ćuretini, tofu siru. Ipak, uzdržite se od kasnih obroka, jer će vam trebati dugo vremena da ga svarite i da se i vaš digestivni sistem primiri. Zaboravite na masnu i prženu hranu za večeru, a prednost dajte salatama i pasti.

KUPKA ZA OPUŠTANJE

Sat vremena pred spavanje uživajte u toploj kupki. Kako bi efekat bio još bolji, možete u vodu dodati i malo sode bikarbone, neko esencijalno ulje, poput onoga od kamilice ili lavande sa umirujućim dejstvom. Pored kade upalite sveće i udišite mirisne arome, sve dok se ne osetite spokojno. Kada budete puštali da voda isteče iz kade, zamislite kako zajedno sa vodom odlaze i svi vaši problemi. Seks pred spavanje je takoðe način da se opustite i lako utonete u zemlju snova.

ZAŠTITA OD BUKE

Koristite čepove za uši, masku za oči i biljne preparate koji vam mogu pomoći da zaspite. Napravite u jednoj vrećici mešavinu lekovitog bilja prijatnog mirisa i ubacite je u jastučnicu. Čim spustite glavu na jastuk, mirisi polja, livada i šuma pomoći će vam da otputujete u neke lepe predele, probudiće prijatne emocije i lakše ćete zaspati. Za neke ljude uspavljujuće dejstvo ima i šum morskih talasa koje možete pustiti na CD plejeru.

POLOŽAJ

Uspostavite sopstveni ritam. Potrudite se da idete u krevet u približno isto vreme i da se u isto vreme i budite. Neka vam glava bude okrenuta ka severu zbog uticaja magnetnih polja. Pokušajte da spavate na leðima jer će se tako i vaši unutrašnji organi odmoriti na pravi način. Evo jedne vežbe: dok ležite na leðima, osam puta udahnite, zatim se okrenite na desnu stranu i udahnite 16 puta, na kraju se okrenite na levi bok i udahnite 32 puta. Većina ljudi zaspi i pre nego što dovrši ovu vežbu.

Preuzeto iz Blica  8) ;) http://www.blic.rs/Slobodno-vreme/Vesti/228496/Sedam-trikova-za-brzo-uspavljivanje
« Poslednja izmena: Decembar 18, 2014, 01:32:08 pre podne od strane Slavisa Stojic » Sačuvana
srdjan82
Napredni član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #12 poslato: Decembar 18, 2014, 01:14:12 pre podne »

Nikada ne treniram posle 16:00-17:00.
Uglavnom idem u periodu 07:00-10:00 (zavisi kada mogu da pobegnem sa posla) i oko 13:00-14:00...
Zaspim izmedju 00:00-02:00, zavisi kako radim.
Kafe sam prepolovio; 'mesto ispijanja kafa sa kolegama, odem u teretanu.
Mislim da sam spao u proseku na 5-6 nedeljno, a retko kad' je pijem posle 18:00...
Čaj nekada 'mesto kafe, a Guarane i tako to nisam više od pola godine pio...
Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
Van mreže Van mreže

Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #11 poslato: Decembar 18, 2014, 01:05:14 pre podne »

Ništa od navedenog...
xD
'ajde, OK, temperatura... Valjda mi je 20... ...u proseku...
Ne grejem spavaću sobu, pa pola sata pre spavanja uključim grejalicu koja radi dok spavamo (ne radi konstantno, nego se uključuje i isključuje sama)...
Ne mogu da zaspim ako ne gledam nešto-što povlači elektronske uredjaje i ne mrak u sobi.
Ako sam baš jako umoran i zaspim bez filma, probudim se nakon sat-dva i nema šanse da zaspim ako ne pustim film.
I primetio sam da sam mnogo odmrniji sa oko šest sati sna; ako spavam 8-9 sati probudim se uvek umoran i obavezno odradim još 2-3 sata spavanja (ako sam u mogućnosti)...

Bata Srle, a koliko ti je trening vremenski udaljen od "počinka"?

Da li u intervalu kraćem od 4 sata pre počinka uzimaš neki izvor kofeina?
Sačuvana
MightyMO
PANSPORT TEAM NOVI SAD
Top poster
Van mreže Van mreže

Success comes before work only in the dictionary.

« Odgovor #10 poslato: Decembar 17, 2014, 06:55:28 posle podne »

vežbe disanja (dijafragmatično disanje)  utiču na smirivanje uma i celog organizma, vremenom kada se nauči pravilno izvoðenje jako brzo opuste i zaspi se lako.

Inače, kada ste pod stresom, vežbe disanja mogu biti kao "bensedin"...

Organizam na ovaj način dobija daleko više kiseonika nego običnim "plitkim" disanjem
« Poslednja izmena: Decembar 17, 2014, 06:57:50 posle podne od strane MightyMO » Sačuvana
srdjan82
Napredni član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #9 poslato: Decembar 17, 2014, 06:37:45 posle podne »

Ništa od navedenog...
xD
'ajde, OK, temperatura... Valjda mi je 20... ...u proseku...
Ne grejem spavaću sobu, pa pola sata pre spavanja uključim grejalicu koja radi dok spavamo (ne radi konstantno, nego se uključuje i isključuje sama)...
Ne mogu da zaspim ako ne gledam nešto-što povlači elektronske uredjaje i ne mrak u sobi.
Ako sam baš jako umoran i zaspim bez filma, probudim se nakon sat-dva i nema šanse da zaspim ako ne pustim film.
I primetio sam da sam mnogo odmrniji sa oko šest sati sna; ako spavam 8-9 sati probudim se uvek umoran i obavezno odradim još 2-3 sata spavanja (ako sam u mogućnosti)...
Sačuvana
A. Kolocka
Zainteresovan član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #8 poslato: Avgust 09, 2014, 04:03:11 posle podne »

Ima mnogo zanimljivih stvari po pitanju sna.
Meni se dešava da kada radim i kontinuirano ustajem u 6 recimo, posle nekoliko dana počinjem automatski da ustajem tačno tada bez alarma i u danima kad ne radim, kad god da sam lego ustajem tada. Npr. zaglavim do 2 ujtru i budim se u 6 uredno. Naravno da nastavim da spavam, ali buðenje je obavezno. :)
Sačuvana
Medalja se osvaja na treningu, na takmičenje samo odeš po nju.
Robert
Top poster
Van mreže Van mreže

Pansport
« Odgovor #7 poslato: Avgust 09, 2014, 03:43:46 posle podne »

Baš kao i ja što se automatski probudim posle 7 i po do 8 sati sna. Uzalud se ja sto puta zaričem da ću jednom u životu spavati kao "normalan svet", pa vikendom isključim alarm - ma, kakvi, probudim se standardno. :D Ne umem da spavam preko 8 sati, to mi je optimum. Znači, legnem kasnije no obično, ali se probudim tačno nakon 7.5-8 h.
Sačuvana
CharonJr
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #6 poslato: Avgust 09, 2014, 03:13:26 posle podne »

Dobar tekst! Ja sam navikao svoj organizam da spavam 10 sati i da se budim nesto pre 9, kada je najvazniji obrok dana :D
Sačuvana
Visina: 175 cm
Masa: 68 kg
Cilj: +2-3 kg ciste misicne mase
Nikola Najdanovic
Aktivan član
Van mreže Van mreže

Personalni trener FISAF International

Fitness Portal
« Odgovor #5 poslato: Avgust 08, 2014, 07:52:34 posle podne »

Ja ne volim da stavljam brojku na san jer ako legnem s ciljem da se odmorim, onda lezim dok se ne odmorim!!
Sačuvana
Stranice: 1 [2] 3 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.049 sekundi sa 13 upita.