TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 398432 Teme od strane 25050 Članovi Poslednji član: jefta86

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Novembar 24, 2024, 12:04:08 pre podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: 1 2 3 [4] 5 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: pitanje  (Pročitano 11139 puta)
Slavisa Stojic
Top poster
Van mreže Van mreže

Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #17 poslato: Septembar 26, 2014, 11:42:18 posle podne »

A ako jedemo u proseku na svakih 3h kako da posle obroka cekamo 3h da bi isli u teretanu kad se tad vec ogladni i vreme je za sledeci obrok?

Postoji jedan termin koji naprosto mrzim da koristim, jer je predugačak...POSTDIGESTIVNA, POSTPRANDIJALNA ISHEMIJA...dakle, da se nadovežem na prethodni post, telo proces varenja smatra prioritetom i dolazi do restribucije krvi u telu, ka sistemu organa za varenje...automatski je manje krvi za mozak i za mišiće, pa ako ne ispoštuješ pravilo "2-3 sata od obroka pa trening", tj. lepo se "naručkaš", pa odeš ubrzo posle toga na trening, tvoj učinak na treningu će biti NEZADOVOLJAVAJUĆI...

Trening ti sigurno neće trajati duže od 60-90 minuta,tako da nije neki "predugi latentni period bez hrane"...a i tu je brz refuel, neposredno posle treninga, oko 30 gr prostih hidrata( dextroza) i whey( kao izvor brzo dostupnih amino kiselina)...

I i kako ćeš naterati mišiće da rastu ako ih ne stimulišeš treningom, nego samo jedeš, jer se ne uklapaš u satnicu "jedem na 3 sata" ???  ;)

Bez uvrede, ali samo malo logike...
« Poslednja izmena: Septembar 26, 2014, 11:54:59 posle podne od strane Slavisa Stojic » Sačuvana
semi-pro
Redovan član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #16 poslato: Septembar 26, 2014, 10:53:35 posle podne »

A ako jedemo u proseku na svakih 3h kako da posle obroka cekamo 3h da bi isli u teretanu kad se tad vec ogladni i vreme je za sledeci obrok?
Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #15 poslato: Septembar 26, 2014, 07:56:52 posle podne »

kombinujem dex,kreatin i whey neposredno nakon treninga,a pirinac pojedem nakon nekih 45m-1h
ujutru uglavnom stavim 100g musli 100g ovsenih ..musli stavljam zbog ukusa ,jer kada samo uzmem ovsene moram da se nalivam vodom kako bih progutao,ne odgovara mi ukus,..sta bih trebao da jedem pre treninga? i ja uglavnom uvece dosta jedem jer ne stignem preko dana da unesem dovoljno kalorija..

baziram se na osnovu ovih online kalkulatora potrosnje energije itd..

imam 67kg i visok 176..unosio sam u pocetk u oko 3200 ,pa sa uvideo da je to previse i smanjio sam na 2800 ,ali i sa 2800 kalorija dnevno mi se stvaralo salo na stomaku tako da sam do pre 2 dana skinuo salo sa stomaka i sada unosim  2500 kalorija .. ja bih voleo da imam malo vise mase,ne previse jer sam nizak i lose bi izgledalo,ali cim krenem da radim masu stomak mi se pojavi..malo je problem i novac,sve ulazem u namirnice ,ali i dalje nije dovoljno..

Vidi i kasni, večernji, obilini obroci, pogotovu, ako su bogati ugljenim hidratima, mogu doprineti pojavi "masno-vodenastog stomačića"...

Dakle, u kasnim večernjim satima izbegavaj "pretovarivanje hidratima"( pogotovu prostim)...oni su ti najbitniji u obroku ujutru, u obroku pre treninga i posle treninga...

Zašto naglašavam ujutru...tvoje telo je ujutru izloženo kataboličkom šoku( razgradnja), period noćnog sna, bez unosa hranljivih materija, visok nivo "hormona razgradnje", tako da...dovoljno složenih hidrata rešava problem...

Obrok pre treninga ne treba da bude obilan...bilo bi poželjno 30-40 gr proteina i 50-70 gr složenih ugljenih hidrata, koji će ti dati dovoljno energije za "trenažni napor"...inače, obrok pre treninga bi trebalo da je "udaljen" 2-3 sata od treninga da bi izbegao bilo kakav problem sa varenjem( više krvi ide do digestivnog trakta, a manje do mozga i mišića, tvoje telo uvek pokriva "prioritete")...prosti hidrati, ne...

Obrok posle treninga je jako bitan...neposredno posle treninga, dovoljna količina prostih hidrata( oko 30 gr, tj. 30-50gr , ali biti obazriv, bez preterivanja) i whey za brz skok insulina i dopunu "gladnih" mišića brzo-raspoloživim izvorima gradivnih materija( amino kiseline)...i dopuna glikogena...posle toga "konkretan obrok"( dovoljno proteina visoke biološke vrednosti i složenih hidrata)...

Opet ponavljam da su manipulacije ugljenim hidratim ključ uspeha i u "periodu definicije" i u "periodu rada na masi"...dakle , moraš sam da pronaĂ°eš "modus dovoljne količine hidrata" koja "ne stvara salo"...dakle, 3-5 gr hidrata po kilogramu, postepno ih povećavaj, neko će reći za 10% povećavaj unos na nedeljnom nivou...ali samo ću reći pažljivo...

Po pitanju proteina 2-2,5 gr/ kg je sasvim dovoljno...

P.S. Periodi rada na masi i definicij se razlikuju po pitanju kvaliteta...kvaltet u periodu rada na masi baš i nije moguće maksimalno postići...

Što se tiče rada na definiciji, ne zaboravi, da bi se "sekao", moraš da imaš šta da sečeš...dakle, da si u "periodu" mase pored neželjnog sala i vode( koje se pažljivim manipulacijama hidratima može minimalizovati), dobio dovoljno mišićne mase, koju ćeš "dodatno" oblikovati...( i ne zaboravi, deo te mase se može "razgraditi" u periodu rada definiciji, zato i akcenat na dovoljno mišićne mase)
Sačuvana
Miki91
Redovan član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #14 poslato: Septembar 26, 2014, 05:06:21 posle podne »

kombinujem dex,kreatin i whey neposredno nakon treninga,a pirinac pojedem nakon nekih 45m-1h
ujutru uglavnom stavim 100g musli 100g ovsenih ..musli stavljam zbog ukusa ,jer kada samo uzmem ovsene moram da se nalivam vodom kako bih progutao,ne odgovara mi ukus,..sta bih trebao da jedem pre treninga? i ja uglavnom uvece dosta jedem jer ne stignem preko dana da unesem dovoljno kalorija..

imam 67kg i visok 176..unosio sam u pocetk u oko 3200 ,pa sa uvideo da je to previse i smanjio sam na 2800 ,ali i sa 2800 kalorija dnevno mi se stvaralo salo na stomaku tako da sam do pre 2 dana skinuo salo sa stomaka i sada unosim  2500 kalorija .. ja bih voleo da imam malo vise mase,ne previse jer sam nizak i lose bi izgledalo,ali cim krenem da radim masu stomak mi se pojavi..malo je problem i novac,sve ulazem u namirnice ,ali i dalje nije dovoljno..

I kao sto kaze Slavisa, izbaci musli. Mnogima ovde ne odgovara ukus ovsenih, pa ih jedu, jbg.
Sačuvana
"Put the victim to bad, and wake the hero instead."
Miletić Dušan
Global Moderator
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #13 poslato: Septembar 26, 2014, 03:49:39 posle podne »

bas to dusane...ponekad nemam vremena da spremim nesto ,,pa uzmem tunu ..sad nzm koliko je dobro da se jede?

Razumem, ali nemoj preterivati sa njom. Dva puta maksimalno u toku nedelje konzumiraj tunu.
SVa konzervisana hrana nije kvalitetna, pa makar to bila i riba. Tako da,bolje se drži zdravlja i zdravih namirnica :)
.
Sačuvana
miniLO
Član
**
Van mreže Van mreže

« Odgovor #12 poslato: Septembar 26, 2014, 02:11:55 posle podne »

imam 67kg i visok 176..unosio sam u pocetk u oko 3200 ,pa sa uvideo da je to previse i smanjio sam na 2800 ,ali i sa 2800 kalorija dnevno mi se stvaralo salo na stomaku tako da sam do pre 2 dana skinuo salo sa stomaka i sada unosim  2500 kalorija .. ja bih voleo da imam malo vise mase,ne previse jer sam nizak i lose bi izgledalo,ali cim krenem da radim masu stomak mi se pojavi..malo je problem i novac,sve ulazem u namirnice ,ali i dalje nije dovoljno..
« Poslednja izmena: Septembar 26, 2014, 02:13:58 posle podne od strane miniLO » Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #11 poslato: Septembar 26, 2014, 11:47:26 pre podne »

pa ujutru  uglavnom pojedem ovsene ili musli oko 200g i pola merice whey
kasnije uzmem 150g belog mesa i 200g crnog heldinog hleba koji mi mama sprema
riba uglavnom oslic oko 150g i pirinac 100g,a kada nemam oslica uzmem kao sto rekoh tunjevinu
izmedju obroka uzmem malo lesnika ili oraha,ali njih sam izbacio jer u zadnje vreme je od toga izgleda poceo da mi se stvara salo na stomaku jer sa njima unosim dosta masti..predjem prek 40g masti dnevno,a bez njih oko 20-30g
nakon treninga 45g whey ,dekstroza 1 supena kasika , kreatin ,100g pirinac,a nekada pojedem i jednu bananu uz ovo
na kraju pojedem oko 100g belog mesa i crnog heldinog hleba 100g

ovo je npr sta sam juce jeo,ne jedem uvek isto...nekada je umesto pirinca krompir,umesto belog je nesto drugo i sl.

Vidi problem sa salom na stomaku nije vezan za IZVORE ZDRAVIH MASTI...tj. lesnici,orasi,bademi...za taj problem su zaduzeni PROSTI UGLJENI HIDRATI! Jezgrasti plodovi bogati zdravim mastima ce ti pomoci i u gubitku masnih naslaga...mozes slobodno do 40 gr(i eventualno malo vise,naravno na osnovu tvog TDEE) dnevno zdravih masti( iz jezgrastih plodova)...

Posle treninga, Txin je to odlicno primetio...dextroza, pirinac, plus banana...previse prostih ugljenih hidrata...a i musli je prebogat njima...idi sa ovsenima oko 100 gr za dorucak, plus cela merica whey, ali posle toga obavezno "cvrst obrok"...i da...u poslednjem obroku izbegavaj hidrate,mozes ubaciti ella sir, ili megle sir sa 0% mlecne masti...to je dobar izvor kazeina(mlecni protein), koji se postepeno vari i daje postepno oslobadjanje amino kiselina koje ce hraniti tvoje telo tokom noci...

Heljdin hleb je ok, ako je od "original" heljdinog brasna, bez mixeva sa belim brasnom...

Posle treninga samo dextroza do 30 gr sa whey...posle oko sat vremena cvrst obrok...

Obrati paznju i na obrok pre treninga...

Inace sta ti je cilj? Skidanje stomaka? Kakvi su ti treninzi? Kardio?

Radio si antropometriju? BMR? TDEE? BF? Cime se rukovodis pri sastavljanju svog jelovnika?

BMR- bazalni metabolizam, potrosnja energije tvog tela u stanju potpunog mirovanja...

TDEE-ukupna dnevna potrosnja energije u skladu sa nivoom aktivnosti(PAL)- dnevne energetske potrebe

BF-procenat masnog tkiva

Inace manipulacije unosom hidrata su kljuc uspeha bez obzira na cilj...
« Poslednja izmena: Septembar 26, 2014, 11:49:25 pre podne od strane Slavisa Stojic » Sačuvana
MARKO DIMITRIJEVIC
DO YOU KNOW YOUR NUMBERS ?
Top poster
Van mreže Van mreže

www.dimitrijevicmarko.com

« Odgovor #10 poslato: Septembar 26, 2014, 09:19:38 pre podne »

Dorucak mora biti bogat proteinima ,whey je dodatak ishrani a ne obrok.Mozes uz ovsene spremiti 4 kuvana jajeta i jedno zumance.
Sačuvana
TwinSix
Entuzijasta
Van mreže Van mreže

« Odgovor #9 poslato: Septembar 26, 2014, 09:16:20 pre podne »

Kako kombinuješ whey, dex, kreatin i pirinač?? Zajedno??
Sačuvana
miniLO
Član
**
Van mreže Van mreže

« Odgovor #8 poslato: Septembar 26, 2014, 09:14:02 pre podne »

pa ujutru  uglavnom pojedem ovsene ili musli oko 200g i pola merice whey
kasnije uzmem 150g belog mesa i 200g crnog heldinog hleba koji mi mama sprema
riba uglavnom oslic oko 150g i pirinac 100g,a kada nemam oslica uzmem kao sto rekoh tunjevinu
izmedju obroka uzmem malo lesnika ili oraha,ali njih sam izbacio jer u zadnje vreme je od toga izgleda poceo da mi se stvara salo na stomaku jer sa njima unosim dosta masti..predjem prek 40g masti dnevno,a bez njih oko 20-30g
nakon treninga 45g whey ,dekstroza 1 supena kasika , kreatin ,100g pirinac,a nekada pojedem i jednu bananu uz ovo
na kraju pojedem oko 100g belog mesa i crnog heldinog hleba 100g

ovo je npr sta sam juce jeo,ne jedem uvek isto...nekada je umesto pirinca krompir,umesto belog je nesto drugo i sl.
Sačuvana
TwinSix
Entuzijasta
Van mreže Van mreže

« Odgovor #7 poslato: Septembar 26, 2014, 07:52:54 pre podne »

pozdrav svima.zanima me da koliko tunjevina otprilike ima masti kada se iscedi ulje iz konzerve i da li moze da se jede svakih 2-3 dana?
U Idei imaš tunu u salamuri. Dobra je jer je u komadima, i u tom sopstvenom soku. Nema dodatog ulja.
Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #6 poslato: Septembar 25, 2014, 11:51:54 posle podne »

Kako se hraniš inače, može neki dnevni meni?

Miki je to dobro primetio...ne preporučujem bilo koju varijantu ribe iz konzerve više od dva puta nedeljno..."malo" teških metala i sumnjiv kvalitet dodatih ulja...

Akcenat uvek na svežu ribu, i "neposrednu" pripremu jela...kuvanje, gril ( el. pekač, bez ćumura), poširanje ( u sopstvenom soku ili sa vrlo malo vode)

Izbegavaj suhomesnate proizvode i mesne preraĂ°evine...premalo kvalitetnog mesa, previše sojinih surogata, aditiva, konzervanasa...nitrita, nitrata za koje je dokazan kancerogeni potencijal...

Hranu možeš pripremiti i ranije, pa je nositi u odgovarajućim posudama ili držati u frižideru do "konzumacije"...

Rešenja uvek ima...samo malo bolje organizacije i inventivnosti...
Sačuvana
miniLO
Član
**
Van mreže Van mreže

« Odgovor #5 poslato: Septembar 25, 2014, 11:32:31 posle podne »

bas to dusane...ponekad nemam vremena da spremim nesto ,,pa uzmem tunu ..sad nzm koliko je dobro da se jede?
Sačuvana
Miletić Dušan
Global Moderator
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #4 poslato: Septembar 25, 2014, 10:16:35 posle podne »

Rešio si se za tunjevinu zato što ti je lak obrok u smislu brzine pripreme ili iz nekog drugog razloga?
Sačuvana
Miki91
Redovan član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #3 poslato: Septembar 25, 2014, 09:07:01 posle podne »

pozdrav svima.zanima me da koliko tunjevina otprilike ima masti kada se iscedi ulje iz konzerve i da li moze da se jede svakih 2-3 dana?
I nas doktor predlaze nekih 2 dana nedeljno...
Sačuvana
"Put the victim to bad, and wake the hero instead."
Stranice: 1 2 3 [4] 5 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.106 sekundi sa 17 upita.