TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 402542 Teme od strane 25056 Članovi Poslednji član: Selak

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
April 24, 2025, 12:23:59 posle podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: 1 ... 7 8 [9] 10 11 ... 14 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Celodnevna ishrana  (Pročitano 57252 puta)
cantawait
Zainteresovan član
***
Van mreže Van mreže

Poruke: 302

« Odgovor #90 poslato: Jul 01, 2015, 02:50:36 posle podne »

Mozes i crve..puni su proteina.
Sačuvana
Cvetko
Napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 1815


« Odgovor #89 poslato: Jul 01, 2015, 02:39:27 posle podne »

au brate tvoja pitanja su vrh
Sačuvana
bbahtijarevic
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

Poruke: 126

« Odgovor #88 poslato: Jul 01, 2015, 02:30:55 posle podne »

Interesuje me vaše mišljenje o puževima umesto belog mesa.
Sačuvana
belgrade style
Napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 1203


« Odgovor #87 poslato: Jun 29, 2015, 04:06:13 posle podne »

Hvala :-)
Sačuvana
Miletić Dušan
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 17720


« Odgovor #86 poslato: Jun 29, 2015, 01:20:24 posle podne »

Od kog dela su one? Od buta?
Nisam siguran ali mislim da su od buta.
Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9500


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #85 poslato: Jun 29, 2015, 12:02:11 posle podne »

Ma nije bitna brzina, nego da ode tamo gde treba :) i beli pirinac se brzo apsorbuje pa retko ko jede integralni a ne beli. Int brasno nema skroba? Konkretno da li bi pokvarilo formu ako bi integralno zamenilo ovsene?

Bratac pa neces u obroku samo jesti beli pirinac...sigurno ces u obroku imati i povrce, npr. piletinu, tu na scenu stupa pravilo sumiranja glikemijskih indeksa...

Dakle, iz toga proizilazi da će obrok sastavljen iz belog pirinča, sa dodatkom nekih izvora vlakana, masti i/ili proteina imati približno isti uticaj na nivo šećera u krvi( GI – glikemijski indeks) kao i obrok koji čine smeði pirinač, vlakna, masti i proteini. Zbog toga se može reći da GI postaje neupotrebljiv kao faktor koji odreðuje da li je beli pirinač dobar ili fatalno loš za nas.

Ja vec malo pisah na tu temu... http://www.pansport.rs/tekstoteka/ishrana/uvena-dilema-beli-ili-integralni-pirina.html

Integralno brasno ima skroba...naravno da ga ima...kao sto rekosmo - biljni glikogen...

Pa i belo brasno ima skroba...mada tu su i mala "cepanja" molekula skroba( hlebni dekstrini,maltoza)...pa i prisustvo , tj. odsustvo vlakana...dakle, skroba imas i u bananama, kukuruzu, mahunarkama, krompiru,pirincu, zitaricama...tj. u plodovima, semenkama, liscu, korenju i krtolama biljaka...prisustvo dijetnih vlakana utice na brzinu "varenja"( cepanja) istog, kao i na brzinu otpustanja dekstroze kao finalnog produkta razlaganja skroba u krvotok...

Biljke u procesu fotosinteze stvaraju glukozu( tj. dekstrozu), a od glukoze se stvara nerastvorljivi skrob...pa tu je prica o amiloplastima( stvaranje skrobnih znaraca)...bla, bla...itd.

A sto se tice integralnog brasna, obradom zrna nije uklonjena ovojnica, tako je "brzina skroba" manja...ali skroba ima...

Npr. krtola krompira ima oko 30% skroba, dok psenicna zrna imaju i do 70% skroba...

Hm...razlika je samo u kolicini skroba...  ;D

E sad da li ce pokvariti tvoju formu za Mr. O , ne znam, ne bi trebalo  ;)

Sve u svemu,kombinuj...ne bi trebalo da bude problema, ako je brasno provereno integralno...  ;)

Sačuvana
semi-pro
Redovan član
****
Van mreže Van mreže

Poruke: 687

« Odgovor #84 poslato: Jun 29, 2015, 08:51:12 pre podne »

Ma nije bitna brzina, nego da ode tamo gde treba :) i beli pirinac se brzo apsorbuje pa retko ko jede integralni a ne beli. Int brasno nema skroba? Konkretno da li bi pokvarilo formu ako bi integralno zamenilo ovsene?
Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9500


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #83 poslato: Jun 29, 2015, 03:34:55 pre podne »

A to integralno brasno od celog zrna i ovseno brasno (smlevene ovsene u blenderu) su isti djavo? Tj i jednu i drugo se deponuje kao glikogen u misicima? I da li je takvo brasno ravnopravno sa ostalim proverenim izvorima uh (pirinac,ovsene,krompir) ?

Skrob je skrob bratac...mada tu je i malo dijetnih vlakana koja modifikuju "brzinu hidrata"( ovsene, celo zrna žitarica, integralni pirinač...)...ali sve se svodi na rezervni ugljeni hidrat kod svih biljaka - SKROB( biljni glikogen)...  ::)

Sve što si naveo ima skroba u sebi - i pirinač, i krompir i ovsene...

A skrob ide do...  :D
« Poslednja izmena: Jun 29, 2015, 03:37:44 pre podne od strane Slavisa Stojic » Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9500


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #82 poslato: Jun 29, 2015, 03:27:03 pre podne »

Pošto krompir ima manje ugljenih hidrata koliko može da se pojede za obrok.

Zanimljiva konstrukcija pitanja...poði od toga koliko imaš hidrata na 100 gr krompira...oko 20 gr( ako se ne varam)...

A na 100 gr pirinča ima oko 70-80 gr hidrata...dakle, kako će glasiti logička proporcija? Koji bi to odnos bio?

Mada neki ljudi teže "podnose" da pojedu 350 gr krompira, nego li 100 gr pirinča?!  ;)
« Poslednja izmena: Jun 29, 2015, 03:36:23 pre podne od strane Slavisa Stojic » Sačuvana
belgrade style
Napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 1203


« Odgovor #81 poslato: Jun 28, 2015, 11:09:50 posle podne »

Od kog dela su one? Od buta?
Sačuvana
Miletić Dušan
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 17720


« Odgovor #80 poslato: Jun 28, 2015, 08:14:33 posle podne »

Svinjske šnicle a pošto sam video da je dzigerica jeftinija ubacicu i nju, barem 1/3 u odnosu na šnicle. Mora da se uštedi a ja nemam problem sa dobijanjem masti i kilaže pa gledam ono što je jeftinije a da kroz njega unesem proteine.
Sačuvana
belgrade style
Napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 1203


« Odgovor #79 poslato: Jun 28, 2015, 08:04:04 posle podne »

Mene puno krompira naduje. Inace, ljustilica za krompir, bez toga nigde ne idem haha. Jedna od najboljih stvari ikad smišljenih.
 @Dusane, koje crveno meso kupuješ?
Sačuvana
Cvetko
Napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 1815


« Odgovor #78 poslato: Jun 28, 2015, 07:17:15 posle podne »

Pošto krompir ima manje ugljenih hidrata koliko može da se pojede za obrok.
zavisi od tvojih dnevnih potreba za ugljenim hidratima

100g krompira 20-25g hidrata
Sačuvana
semi-pro
Redovan član
****
Van mreže Van mreže

Poruke: 687

« Odgovor #77 poslato: Jun 28, 2015, 07:17:10 posle podne »

400g krompira ti ima uh kao 100g pirinca pa vidi
Sačuvana
Miletić Dušan
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 17720


« Odgovor #76 poslato: Jun 28, 2015, 07:16:48 posle podne »

Ja kad jedem krompir ne bitno dal u kesi ili kao pomfrit pojedem preko 1kg nekad i preko 2kg, mene on ne može da zasiti.
Sačuvana
Stranice: 1 ... 7 8 [9] 10 11 ... 14 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »
 

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.054 sekundi sa 15 upita.