TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 355946 Teme od strane 24532 Članovi Poslednji član: bojana11

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Oktobar 22, 2019, 07:59:02 posle podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |  (Urednik: Slavisa Stojic)  | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: 1 ... 281 282 [283] 284 285 ... 335 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Vas poslednji obrok  (Pročitano 219906 puta)
Slavisa Stojic
Moderator
Top poster
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 8522


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #783 poslato: Septembar 07, 2015, 01:31:44 pre podne »

@ Ragnaroksu27

Lepo je videti sagovarnika sa realnim znanjem, ali da ipak neke "polemike" ostavimo za druge, nove, odvojene teme...btw, kao da ne pričam sa istim čovekom na "početku pojavljivanja" na Forumu i sada...verovatno je to i razlog brisanja nekih ranijih postova sa malo "neuobičajenim pitanjima" koje ne priliče "sadašnjem stanju"...ili se varam?

Delovi pomenutog teksta imaju sličnosti, ali je namera autora jasna, a koncept prikaza stvari jedinstven...pre bih to naveo kao izostanak navoĂ°enja referenci za tekst, što prihvatam kao osnovanu kritiku...

Sve u svemu, biti odgovoran prema svom zdravlju je prioritet svih nas...ogledalo našeg uspeha na polju "ishrane i zdravlja" su rezultati "navedenih pretraga, pregleda"...ali, nekada treba biti realan, i problem sagledati sa više aspekata...sadejstvo više faktora rizika...

Preventiva je najbolja kurativa...

« Poslednja izmena: Septembar 07, 2015, 02:43:46 pre podne od strane Slavisa Stojic » Sačuvana
Stefan L.
Gost
« Odgovor #782 poslato: Septembar 06, 2015, 11:36:36 posle podne »

Sve je to ok,kao sto rekoh uvek je individualno ali si poceo da govoris generalno i u pricu si stavio jaja.

Kad vidim jajomrzca najezim se,jer ljudi konstanto kao pokvaren aparat ponavljaju za jaja stvari koje nisu ni blizu tacnih.


Evo primera jedne individualnosti,tj dve...

Moj poznanik i ja imamo jos pre pocetka treniranja u gymu obim noge veci nego 90% muskaraca,genetski razvijen trcanjem,godinama trcanja,kao ono kad sprdaju nekog da su mu noge velike od fudbala,moguce je a istrazivanja,struka...govore drugo i to drugo je upravu,nema razvitka nogu i snage nogu od fudbala,sem u nekim retkim slucajevima koji su genetske prirode.

Nisi bio dovoljno precizan,govorio si generalno a naveo sebe kao primer...a ti i ja nismo parametri koji vaze za vecinu,a u ovom slucaju za vise od 70% zdravih ljudi.
« Poslednja izmena: Septembar 06, 2015, 11:51:27 posle podne od strane Stefan L. » Sačuvana
Stefan L.
Gost
« Odgovor #781 poslato: Septembar 06, 2015, 10:37:58 posle podne »

@Ragnaroksu

Rezultate radio isto kao i ti,laboratorijski...pre i posle navedenog perioda.


Uvek je bilo i bice da je dosta stvari individualno i da zavisi od milion faktora...

A sto se tice mog obrazovanja,sve je samo ne tekstoteka,a tekst koji sam ti dao nema veze sa ovim forumom,vec sa sajta koji vodi nekoliko doktora nauka.

Kod 10-tak razlicitih studija,iz razlicitih izvora,trenera,doktora nauka je isti zakljucak...holesterol iz jaja ne utice na povecanje holesterola u krvi...osim u retkim situacijama tj. kod malog,veoma malog broja ljudi.

Podrazumeva se da govorimo o zdravim ljudima.

No dobro,neka te,evo ovde ima sve potrebno...

https://www.google.com/url?q=http://authoritynutrition.com/diet-cholesterol-and-lipoproteins-explained/&sa=U&ved=0CAYQFjABahUKEwjz2t7trePHAhUGOxQKHfJsBIQ&client=internal-uds-cse&usg=AFQjCNE7EwCeezfUuZ1AMGQWGMEU4LEckg

https://www.google.com/url?q=http://authoritynutrition.com/how-many-eggs-should-you-eat/&sa=U&ved=0CAoQFjADahUKEwi2xY3ZruPHAhXJn3IKHQFVBMo&client=internal-uds-cse&usg=AFQjCNEWEbbPGD02_GMF005GVjmb46p0AQ
Sačuvana
boky95
Aktivan član
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 807


« Odgovor #780 poslato: Septembar 06, 2015, 08:03:09 posle podne »

Otisli svi rice cakes?

Zasluzeno!

Brate, rastajao sam se od života sinoć, mučnina, bolovi i sve me stiglo i onda jutros lešenje palo za sve pare, ali i dalje nisam nešto dobar...
Sačuvana
Registruj se na Limundo preko ovog linka da i ja zaradim neku kintu:
www.limundo.com/ref/Magnum953
pocetnik619
Član
**
Van mreže Van mreže

Poruke: 186

« Odgovor #779 poslato: Septembar 06, 2015, 07:32:21 posle podne »

Radio sam za skolu pre godinu dana, bilo super sve, mozda uskoro odradim opet.

A ko zna kakav bi holesterol bio da se hranis kao prosecna osoba?
Pazi, ti si i dosta mlad. Ti bi i trebalo dosta da tolerišeš povećan unos holesterola. Ali opet žučna kesa je i te kako osetljiva kod mlaĂ°ih. Manje kamenja, više upala. Baš zbog bolje eliminacije ali i drugih faktora. Kod stariji suprotno.

Da se hranim kao većina, ne bih unosio više od 80g proteina, pa samim tim olakšavajuća okolnost oko unosa holesterola. Mada moja hrana nije mnogo drugačija od vaše. Samo bez žumanaca i iznutrica.
Mleko umereno, piletina, riba, posniji sirevi, belanca, raž hleb, ponekad pirinač ili ovas za promenu. Bust protein ova dva meseca uz ta žumanca i džigerice je whey protein 2-3 pune doze. Ranije samo kao pwm nekih 15-20g. Salate ko salate, voće umereno itd. Ništa drugačije nego vi.
Ja unosim bas dosta proteina ,da li moze da mi skodi ako predje preko 2.5g/kg?
Sačuvana
Miletić Dušan
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 11498


« Odgovor #778 poslato: Septembar 06, 2015, 07:19:45 posle podne »

1kg pomfrita :D
Sačuvana
Terror
Napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 1800


terroristes

« Odgovor #777 poslato: Septembar 06, 2015, 07:18:33 posle podne »

@Ranga Totalno si u pravu.Koji su efekti odredjene hrane spolja mozemo zakljuciti i okom ali sta se desava unutra samo labaratorijskim analizama.Ja sam konkretno radio pre vise od pola godine brdo pregleda medju kojima i kompletnu krvnu sliku i nije mi pokazala uveceanje holesterola , triglicireda i sl.Secer mi je bio blizu gornje granice ali kako jedem pleh torti i kolaca prilicno cesto kapiram od cega je.Kad sam par dana odmorio od slatkog vratilo se na normalu.Inace jedem sve i svasta a jaja konkretno su mi na svakodnevnom meniju i nisam nikada u zivotu odvajo zumance.E sad kao sto si i sam rekao zavisi od coveka do coveka ko kako reaguje.Inace planiram da se malo distanciram od PL treninga i posvetim se malo ozbiljnije kvalitetnoj ishrani i drugacijem treningu.Plan mi je da odradim neke analize da vidim trenutne vrednosti pa recimo za 3 meseca i to uporedim..Razne literature propagiraju razne stvari,razni lobiji lobiraju ali ipak najvise verujem nekako samom sebi i kad odradim analize i uporedim za predjasnjim stanjem...
Sačuvana
Nase ce sjene hodati po Becu ,lutati po dvoru , plasiti gospodu...
Stefan L.
Gost
« Odgovor #776 poslato: Septembar 06, 2015, 02:30:27 posle podne »

@Stefan L

Pusti sad koja je koncentracija opasna a koja nije. Dao sam na svom primeru da ove namirnice povećavaju holesterol za kratko vreme i to je to.

BB ne vole da pričaju o BMI ali prekomerna telesna težina je udruženi faktor hiperholesterolemiji (sem BMI na račun mišića). A ističem da  nimalo nisam gojazan, da ne bude faktor holesterola. Uostalom, trigliceridi su savršeni što samo dodatno baca svetlo na holesterol. Što se glikemije tiče, to je verovatno zbog nešto većeg unosa voća u letnjim mesecima, ali nije glikemija ovde ni važna.

Na kraju, radite šta god hoćete. Ja sam vam svoje rekao, a vi tumačite izvore kako god želite. Do sada ni jednu bolest nisam umislio, još je nemam hvala Bogu, niti se plašim igle da se odgovorno proverim u vremenu kada intenzivnije menjam telo. Ali eto, mogao sam da uvidim da se ljudi više oslanjaju na tekstoteke nego ličnu objektivnu proveru zdravlja. I to je značajno uvideti.

P.C. Jedno je pročitati stručnu literaturu a sasvim drugo je rastumačiti. A kad vam se dogodi nešto što nije bilo po "vašem planu", ne znam koja tekstoteka će vam dati novo zdravlje. Ali radite šta god želite...

Moj savet vam je:
- laboratorija 1. godišnje (KKS-Leu formula, SE, lipoproteinski profil, glikemija, serumski Na, K, Ca, Cl, transaminaze, CK, LDH, ureja, kreatinin seruma,  analize mokraće)
- EKG, EHO jednom u dve godine u koliko je sve uredu
- Fizikalni pregled barem dva put godišnje bez dopunskih dijagnostika

Sve ovo vam pokriva zdravstveno, laboratorije i dva put godišnje imate pravo.

Povecao si unos masti a unos hidrata ostavio isti,logicno je da ce ti se holesterol uvecati,a pri tom ti se uvecao u granicama koje su smesne.Sad kapiras sta sam napisao prvi put?

Jedem jaja vec godinu dana svaki dan,iskljucivo cela,jeo sam jedan period od 4-5 meseci i 10-12 komada dnevno,a nikad nisam ispod 4-5 jaja dnevno.

Holesterol nikad bolji,nisam bio bolestan poslednjih 5 godina,tj od kad sam poceo da vodim racuna sta jedem (mehanicke povrede ne racunam posto nemaju veze sa ishranom),a za tih pet godina su jaja bar 5 dana nedeljno po 4-5 komada,a poslednjih godinu dana kao sto sam vec napisao iznad.

Dao sam ti i tekst da procitas (a ima ih jos gomila),da ne bude da ja nesto izmisljam...i kao sto pise tamo nema jednog dokaza i studije koje dokazuju da holesterol radi bilo sta lose nasem organizmu (ako nije enormno uvecan).

Ono sto je u svemu ovde bitno je kako si se osecao u ovom periodu povecanog unosa masti...a siguran sam da si bio snazniji i koncentrisaniji nego ranije ako si isto odmarao i trenirao.

Pa sto se tice zdravlja ne hipohondrisi.

p.s necu vise nista pisati,posto dalje objasnjavanje postaje smesno u bilo kojoj temi o kojoj je sve receno.
Sačuvana
Slavisa Stojic
Moderator
Top poster
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 8522


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #775 poslato: Septembar 06, 2015, 02:16:49 posle podne »

100 gr ovsenih pahuljica, 7 belanaca, 2 cela jaja, 300 ml balans jogurta, 2 kapsule omega-3...

@Stefan L

Pusti sad koja je koncentracija opasna a koja nije. Dao sam na svom primeru da ove namirnice povećavaju holesterol za kratko vreme i to je to.

BB ne vole da pričaju o BMI ali prekomerna telesna težina je udruženi faktor hiperholesterolemiji (sem BMI na račun mišića). A ističem da  nimalo nisam gojazan, da ne bude faktor holesterola. Uostalom, trigliceridi su savršeni što samo dodatno baca svetlo na holesterol. Što se glikemije tiče, to je verovatno zbog nešto većeg unosa voća u letnjim mesecima, ali nije glikemija ovde ni važna.

Na kraju, radite šta god hoćete. Ja sam vam svoje rekao, a vi tumačite izvore kako god želite. Do sada ni jednu bolest nisam umislio, još je nemam hvala Bogu, niti se plašim igle da se odgovorno proverim u vremenu kada intenzivnije menjam telo. Ali eto, mogao sam da uvidim da se ljudi više oslanjaju na tekstoteke nego ličnu objektivnu proveru zdravlja. I to je značajno uvideti.

P.C. Jedno je pročitati stručnu literaturu a sasvim drugo je rastumačiti. A kad vam se dogodi nešto što nije bilo po "vašem planu", ne znam koja tekstoteka će vam dati novo zdravlje. Ali radite šta god želite...

Moj savet vam je:
- laboratorija 1. godišnje (KKS-Leu formula, SE, lipoproteinski profil, glikemija, serumski Na, K, Ca, Cl, transaminaze, CK, LDH, ureja, kreatinin seruma,  analize mokraće)
- EKG, EHO jednom u dve godine u koliko je sve uredu
- Fizikalni pregled barem dva put godišnje bez dopunskih dijagnostika

Sve ovo vam pokriva zdravstveno, laboratorije i dva put godišnje imate pravo.

Sa svim se slažem, ali ne i sa interpretacijom naše tekstoteke, ipak, bi trebalo razlikovati "stručne forume iz oblasti medicine" i forume koji imaju nešto drugačiju tematiku, što se odražava i na teme "tekstoteke"...niko nikada nije rekao na ovom Forumu da ne bi trebalo raditi ( preventivno) osnovne lab. pretrage i "dodatne" preglede( "iz paketa osn. zdrav. osiguranja"), niti je promovisano neodgovorno ponašanje prema svom zdravlju bilo sa aspekta ishrane ili "životnih navika", suplementacije, upotrebe nedozvoljenih sredstava...svaka konstruktivna sugestija je dobrodošla, ali ne i neosnovane kritike...sem, ako se ne radi o ličnom animozitetu prema autoru tih tekstova, eventualno uočenim netačnostima, realnim, "fatalnim propustima" ili animozitetu prema sportu, tj. grupi sportova koji se promovišu kroz Forum, tj. Tekstoteku...








« Poslednja izmena: Septembar 06, 2015, 02:30:28 posle podne od strane Slavisa Stojic » Sačuvana
Vegeta
Zainteresovan član
***
Van mreže Van mreže

Poruke: 336


« Odgovor #774 poslato: Septembar 06, 2015, 01:20:25 posle podne »

tuna, krastavac salata, stari sir, casa mleka, whey to je bilo jutros oko 9
Sačuvana
Mind is everything!
If you dont believe that you can do something, then you cant!
Its almost like you have to save your own life..
Because nobodys gonna be able to save it for you,
so we have to do what we have to do,
no matter what it is!
morsi
Redovan član
****
Van mreže Van mreže

Poruke: 723


« Odgovor #773 poslato: Septembar 06, 2015, 01:01:33 posle podne »

pwm- banana
kuci - 2 parceta belog + krompirići + kečap + 2 kapsule omega 3
Sačuvana
Cvetko
Napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 1820


« Odgovor #772 poslato: Septembar 06, 2015, 12:54:39 posle podne »

Otisli svi rice cakes?

Zasluzeno!
Sačuvana
boky95
Aktivan član
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 807


« Odgovor #771 poslato: Septembar 06, 2015, 10:52:11 pre podne »

Doručak posle jučerašnjeg takmičenja, nije otišla cela tegla šampinjona,pola  :D
Sačuvana
Registruj se na Limundo preko ovog linka da i ja zaradim neku kintu:
www.limundo.com/ref/Magnum953
Cicaa
Gost
« Odgovor #770 poslato: Septembar 06, 2015, 10:21:01 pre podne »

Heljdine palacinke sa elom i jajima
Sačuvana
Slavisa Stojic
Moderator
Top poster
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 8522


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #769 poslato: Septembar 05, 2015, 11:40:24 posle podne »

Više faktora utiče na moguću pojavu holelitijaze (kamena u žučnoj kesi)...

Ovo stanje se najčešće javlja kod osoba ženskog pola preko 40 godina starosti, koje imaju problema sa prekomernom telesnom težinom...procenjuje se da 10% stanovništva boluje od žučnih kamenaca, a 30% populacije iznad 65 godina ima "problema ovog tipa"...bar tako kaže statistika...

Po pitanju faktora rizika za pojavu holelitijaze u prvom planu su "globalno", prekomerna telesna težina, ženski pol, starost preko 40 godina, premenopauza, ishrana sa malo vlakana i previše holesterola i "loših" masti, nedovoljan unos zdravih masti, smanjen unos magnezijuma, kalcijuma i vitamina C, hormonska terapija, trudnoća i oralna kontracepacija. Za nastanak holelitijaze, najčešće postoje kombinacije više pomenutih faktora.

Naravno da bi trebalo biti odgovoran prema sebi i svom zdravlju...ali na neke faktore rizika ne možemo "direktno" uticati( predispozicija)...bilo da se radi o posledicama "povišenog holesterola", koje nekada mogu biti i "asimptomatske" dugi niz godina, decenijama...zato, bolje sprečiti, nego lečiti( kumulativne efekte)...

A ko tekstoteku "Pansporta" prati dovoljno revnosno i sam uočava šta se stavlja u prvi plan...umerenost, opreznost i parola - "primum non nocere"( osnovno je ne naškoditi)...

Ajmo malo o žuči...

Žuč je sastavljena od vode, organskih materija (žučne kiseline, fosfolipidi, holesterol, bilirubin, itd.) i neorganskih materija (elektroliti).

Žučne kiseline se delimično reapsorbuju u crevima: uspostavlja se, zbog toga, kruženje (cirkulacija) tih jedinjenja izmeĂ°u creva i jetre sa ciljem da se ograniči njihov gubitak putem eliminacije sa stolicom (masti). Fosfolipidi predstavljaju 15-20% lipida jetrene žuči normalnog čoveka (žučne kiseline čine 70-80%, a holesterol oko 8%).

Holesterol je potpuno nerastvoran u vodi, a samim tim i u žuči, koja je sastavljena 90% od vode( holesterol ima tendenciju da stvara kristale)...

TakoĂ°e i molekuli fosfolipida su nerastvorni u vodi i stvaraju kristalnu listastu strukturu.

Žučne kiseline, s druge strane, sadrže u molekulu hidrofilne grupe (koje "vole" vodu) i hidrofobne grupe (koje ne vole vodu), koje samom molekulu daju detergentna svojstva u smislu da može stvoriti rastvor od materija koje su normalno nerastvorne u vodi.

Molekuli žučnih kiselina imaju tendenciju spajanja u polimolekularne agregate poznate pod imenom micele. Kod micela hidrofilne grupe molekula žučnih kiselina su orijentisane prema napolje (tj. prema vodi), dok je hidrofobni deo okrenut prema unutrašnjosti polimolekularnog agregata.

Središte micela ima svojstva prikladna za rastvaranje masti i, posebno, holesterola. Fosfolipidi se umeću kao klin u micele žučnih kiselina: njihovo prisustvo uzrokuje povećanje dimenzija micela koje dobijaju naziv ,,proširenih“ micela, i uzrokuju istovremeni porast sposobnosti rastvaranja holesterola.

Inače, bilo bi dobro da napomenemo, kako nastaju holesterolski kamenci( 80% svih kamenaca)...

I fosfolipidi i žučne kiseline su neophodni radi održavanja rastvorenog holesterola u žuči, s obzirom da je stepen rastvorljivosti holesterola odreĂ°en količinskim odnosom izmeĂ°u holesterola, žučnih kiselina i fosfolipida, a ne ukupnim nakupljanjem. U normalnim uslovima ćelije jetre proizvode žuč sa takvim sadržajem žučnih kiselina, fosfolipida i holesterola da se lako ulazi u područje micelarne rastvorljivosti holesterola. Litogena žuč (tj. ona koja podstiče stvaranje holesterolskih kamenaca), sadrži pak višak holesterola koji se može taložiti u žučnoj kesi stvarajući kamence, čemu je primami uzrok sekrecija u jetri. Uzrok jetrine produkcije litogene žuči su smanjeno izlučivanje žučnih kiselina i preterana eliminacija holesterola putem žuči( koju mogu izazvati čak i neki lekovi za tretman "povišenog holesterola").

Ajmo detaljnije o tome...

Stanja koja podstiču sekreciju litogene žuči – Brojni činioci učestvuju u podsticanju produkcije litogene žuči i samim tim holesterolskih kamenaca. Povezanost izmeĂ°u godina starosti, pola i žučne holesterolske kalkuloze( pojava hol. kamenja) bolesnika je dobro dokumentovana: kamenci, retki kod dece, postaju česti nakon puberteta manifestujući se izraženom sklonošću ženskog pola, zbog visokih vrednosti estrogena prisutnih kod žene u fertilnoj dobi( doba plodnosti). Viskokalorična ishrana i ishrana bogata holesterolom je često navoĂ°ena kao jedan od osnovnih uzroka odgovornih za povišenu učestalost žučne kalkuloze kod stanovnika razvijenih zemalja. Možemo dodati da se i proširena konzumacija pripremljene ili konzervirane hrane, koja sadrži različite tipove hemijskih aditiva, smatra uzrokom sposobnim da izazove razvoj holesterolske kalkuloze, posebno kod mladih osoba koje nisu gojazne.

Dakle, holesterol je i ovde svedok disabalansa koji mogu da od slučajnog svedoka naprave krivca...naravno ako izuzmemo ekstremne slučajeve i "nasleĂ°e", kao i druge predisponirajuće faktore...

Dovoljna infomisanost je najbolji lek protiv hipohondrije...naravno u skladu sa "činjeničnim stanjem"( nalazi)...

P.S.

Ne treba se baviti uopštavanjem nekih stvari, jer svi reagujemo drugačije na neke namirnice, tj. način ishrane...budimo odgovorni prema svom zdravlju, ali bez opsesivnosti i hipohondrije...zdravlje nema cenu...dakle, i genetika i ishrana...

« Poslednja izmena: Septembar 06, 2015, 12:41:21 pre podne od strane Slavisa Stojic » Sačuvana
Stranice: 1 ... 281 282 [283] 284 285 ... 335 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »
 

SMF 2.0.15 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.383 sekundi sa 17 upita.