TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 399316 Teme od strane 25052 Članovi Poslednji član: Ancient

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Decembar 22, 2024, 06:38:44 pre podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: [1] Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Čuvanje proteina?  (Pročitano 5453 puta)
bodi-dilber
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

Poruke: 42


« Odgovor #9 poslato: Januar 14, 2015, 11:00:26 posle podne »

To je to bratac, protein je uzrok, a možda i "promena ambalaže"...kontakt sa vlagom i sl.

Znam osećaj i taj opis stolice...tako da batali da piješ...žao mi je što si morao da budeš zamorac sam sebi za takve stvari...ali, "svako iskustvo je škola"...sledeći put obrati pažnju na vlažnost( neadekvatna ambalaža) i temperaturu odlaganja suplementa...kao i rok trajanja...

Ambalaža proteina je originalna. Napisao sam da dekstrozu držim u ambalaži od kreatina jer je inače originalno pakovanje dekstroze u kesi tako da je ovako svakako praktičnije. Pošto sam ovog puta protein konzumirao bez dekstroze, a imao iste posledice, definitivno je u pitanju protein. Niska temperatuja je odradila svoje i uzela svoj danak.
Hvala još jednom na stručnim savetima i posvećenom vremenu.
Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9500


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #8 poslato: Januar 14, 2015, 10:32:22 posle podne »

To je to bratac, protein je uzrok, a možda i "promena ambalaže"...kontakt sa vlagom i sl.

Znam osećaj i taj opis stolice...tako da batali da piješ...žao mi je što si morao da budeš zamorac sam sebi za takve stvari...ali, "svako iskustvo je škola"...sledeći put obrati pažnju na vlažnost( neadekvatna ambalaža) i temperaturu odlaganja suplementa...kao i rok trajanja...
Sačuvana
bodi-dilber
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

Poruke: 42


« Odgovor #7 poslato: Januar 14, 2015, 07:23:59 posle podne »

Istorija se ponavlja. Sve isto, samo iz nekog razloga znatno sporije od prethodnih puta. Do 17.00 ništa (protein popio oko 15.00), a onda najpre mučnina, podrigivanje, neprijatan gorak ukus u ustima. Zatim grčevi, krčanje creva i na kraju proliv. Posle obavljene nužde trenutno olakšanje. Imam utisak da iz mene izlazi živ protein, kao da samo proĂ°e kroz mene. Stolica je nekako ljigava i lepljiva. I pored toga što je tečna, ono što izaĂ°e iz mene voda ne može da spere. Jedva četkom nekako očistim šolju. Proteinski prah je definitivno promenio svoj sastav.
« Poslednja izmena: Januar 14, 2015, 07:26:48 posle podne od strane bodi-dilber » Sačuvana
bodi-dilber
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

Poruke: 42


« Odgovor #6 poslato: Januar 14, 2015, 03:29:41 posle podne »

Ne, nikada ranije nisam imao stomačnih problema od ovog proteina, u pitanju je Ultimatov Prostar.  Posle tog velikog minusa problemi bi nastajali neposredno posle konzumacije i to sledećim redom: prvo krčanje creva, toliko intezivno i glasno da izgleda kao da "Ćamil pila drva" i to motornom testerom, odmah zatim jaki grčevi i u roku od 10-15 minuta dijareja. S tim što creva ne prestaju da se čuju ni posle prvog pražnjenja, niti prestaju grčevi, doduše budu nešto blaži, ali prisutni su čitav dan. Praznim se još nekoliko puta, odnosno sve dok ne izbacim iz sebe to što mi ne prija. Stičem takav utisak.

Započeo sam eksperiment, a zamorac sam ja lično. Pre otprilike 15ak minuta popio sam protein i za sada ništa. Ovog puta nisam stavio dekstrozu, kako bi odagnao i tu sumnju. Svaki prethodni put kada sam imao problem i ona je bila u šejkeru. I ona je takoĂ°e bila izložena istom minusu kao protein. Sad, da li je to na nju uticalo, ili joj je možda rok trajanja istekao, ne bih mogao da tvrdim. Kupio sam je relativno skoro, pre otprilike mesec dana, ali sam je preručio u praznu ambalažu od kreatina, tako da mi rok trajanja ostaje misterija. Za ostalo ću videti, za sada je dobro. Sve će mi se uskoro samo kasti. Prethodnih nekoliko puta već bi uveliko kuckao sa wc šolje.
Sačuvana
weimar
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

Poruke: 60

« Odgovor #5 poslato: Januar 14, 2015, 02:05:27 posle podne »

Ja bih barem 2-3 puta isprobao taj protein. Verovatno su stomačni problemi od nečeg sasvim drugog. Ono jeste, nije preporučljivo čuvati proteine na minusu, pogotovo na -10 i niže, ali kažeš da je tako hladno to bilo samo jednu noć. Uz to ipak nisu bili napolju, nego unutra.
Ne bih rekao da to ide tako brzo. Bar ne sa samim mlečnim proteinima. Kako bi se inače pravio sladoled i stojao u zamrzivaču po pola godine?
E sad ne znam kako ide sa enzimima. Možda su oni ti koji su se denaturisali, pa otuda i problemi sa varenjem.
U svakom slučaju, nema mesta strahu. Najgore što može da se desi da te još jednom protera, pa da zaključiš da ipak treba da ih baciš.
Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9500


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #4 poslato: Januar 14, 2015, 01:16:40 posle podne »

"Bilderska je tuga golema"...pogotovu kada treba "liferovati" dragocene nam proteine...

Da li si ranije imao problema sa varenjem od tog proteina, mislim na brend i proizvodjaca?

Nekima se desava da su osetljivi na neke oblike obrade proteina...pogotovu kod ne tako renomiranih proizvodjaca ciji suplementi nisu "proverenog" kvaliteta...

Ako nije nista od navedenog...mozes da iskljucis neki stomacni virus, "probleme sa varenjem" drugog uzroka...ili ako se problemi javljaju "neposredno" posle "konzumacije" suplementa( svaki put kada popijes protein), a ranije se to nije javljalo...onda prihvati tuznu istinu...

Svaka greska se placa...ali eto novog iskustva za sledeci put...ta preporuka (raspon temperature) za odlaganje suplemenata vazi za vecinu...
« Poslednja izmena: Januar 14, 2015, 01:46:45 posle podne od strane Slavisa Stojic » Sačuvana
bodi-dilber
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

Poruke: 42


« Odgovor #3 poslato: Januar 14, 2015, 10:41:38 pre podne »

Znam da se čuvaju na suvom, mračnom i hladnom mestu, ali me u stvari interesuje koliko to hladno može da bude, da li postoji granica dozvoljenog minusa (kao u banci :)), tačnije da li veliki minus može da utiče na sastav proteina i pokvari ga?
Naime, kanta proteina mi je stajala u ostavi u kojoj inače stoji i u kojoj nema grejanja. Od pre neki dan kada je temperatura bila oko -12 prilikom konzumacije najpre sam primetio da ukus nije više tako intezivan, kao da je izlapeo. Napominjem da je protein sa važećim rokom trajanja. Zatim sam ga preneo u drugu topliju prostoriju, ukus se povratio ali sada posle svakom gutljaja u ustima osećam neku blagu gorčinu, koju inače nikada pre nisam osećao. Isti brend koristim godinama i nikada ranije nisam imao stomačne probleme. Ni od ove poslednje kante mesec dana nisam imao nikakve probleme, ali od spornog dogaĂ°aja imam grčeve i dijareju čim ga popijem. Inače, struktura mu je nepromenjena kao i miris. Šta je u pitanju?

Najosnovnije, bez potrebe za neki specijalnim "naučnim" objašnjenjem je da proteinske suplemente ne treba čuvati na temperatura nižim od 10°C, tj. "drastično ispod" nule duže vreme...(a gornja granica bi bila oko 30°C)...a na nekim pakovanjima proteina stoji, naglašeno - ne čuvati u frižideru...

"na suvom i hladnom mestu, ali ne i u frizideru"

A negde stoji i ovakva preporuka proizvoĂ°ača - "čuvati na suvom i hladnom mestu, na temperaturi izmeĂ°u 15 i 30 stepeni, van domašaja dece"...

Slikovit primer....sigurno da nije isti ukus sveže i smrznute ribe( kad se otopi), posle termičke obrade? Zar ne?

A i proteinski suplementi, tj. njihovi aktivni sastojci, proteini, trpe neke, strukturne promene( "molekulski nivo") na ovim niskim temperaturama...pa promena temperature sa "velikog" minusa na "sobnu temperaturu" takoĂ°e doprinosi svemu tome...





Hvala na brzom i detaljnom odgovoru. Samo još jedno pitanje, šta mi je dalje činiti, hoću reći, piti ili ne piti pitanje je sad? Po svemu sudeći mogu da se oprostim od preostalog proteina.
Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9500


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #2 poslato: Januar 14, 2015, 12:48:46 pre podne »

Znam da se čuvaju na suvom, mračnom i hladnom mestu, ali me u stvari interesuje koliko to hladno može da bude, da li postoji granica dozvoljenog minusa (kao u banci :)), tačnije da li veliki minus može da utiče na sastav proteina i pokvari ga?
Naime, kanta proteina mi je stajala u ostavi u kojoj inače stoji i u kojoj nema grejanja. Od pre neki dan kada je temperatura bila oko -12 prilikom konzumacije najpre sam primetio da ukus nije više tako intezivan, kao da je izlapeo. Napominjem da je protein sa važećim rokom trajanja. Zatim sam ga preneo u drugu topliju prostoriju, ukus se povratio ali sada posle svakom gutljaja u ustima osećam neku blagu gorčinu, koju inače nikada pre nisam osećao. Isti brend koristim godinama i nikada ranije nisam imao stomačne probleme. Ni od ove poslednje kante mesec dana nisam imao nikakve probleme, ali od spornog dogaĂ°aja imam grčeve i dijareju čim ga popijem. Inače, struktura mu je nepromenjena kao i miris. Šta je u pitanju?

Najosnovnije, bez potrebe za neki specijalnim "naučnim" objašnjenjem je da proteinske suplemente ne treba čuvati na temperatura nižim od 10°C, tj. "drastično ispod" nule duže vreme...(a gornja granica bi bila oko 30°C)...a na nekim pakovanjima proteina stoji, naglašeno - ne čuvati u frižideru...

"na suvom i hladnom mestu, ali ne i u frizideru"

A negde stoji i ovakva preporuka proizvoĂ°ača - "čuvati na suvom i hladnom mestu, na temperaturi izmeĂ°u 15 i 30 stepeni, van domašaja dece"...

Slikovit primer....sigurno da nije isti ukus sveže i smrznute ribe( kad se otopi), posle termičke obrade? Zar ne?

A i proteinski suplementi, tj. njihovi aktivni sastojci, proteini, trpe neke, strukturne promene( "molekulski nivo") na ovim niskim temperaturama...pa promena temperature sa "velikog" minusa na "sobnu temperaturu" takoĂ°e doprinosi svemu tome...



« Poslednja izmena: Januar 14, 2015, 12:55:07 pre podne od strane Slavisa Stojic » Sačuvana
bodi-dilber
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

Poruke: 42


« Odgovor #1 poslato: Januar 13, 2015, 05:53:26 posle podne »

Znam da se čuvaju na suvom, mračnom i hladnom mestu, ali me u stvari interesuje koliko to hladno može da bude, da li postoji granica dozvoljenog minusa (kao u banci :)), tačnije da li veliki minus može da utiče na sastav proteina i pokvari ga?
Naime, kanta proteina mi je stajala u ostavi u kojoj inače stoji i u kojoj nema grejanja. Od pre neki dan kada je temperatura bila oko -12 prilikom konzumacije najpre sam primetio da ukus nije više tako intezivan, kao da je izlapeo. Napominjem da je protein sa važećim rokom trajanja. Zatim sam ga preneo u drugu topliju prostoriju, ukus se povratio ali sada posle svakom gutljaja u ustima osećam neku blagu gorčinu, koju inače nikada pre nisam osećao. Isti brend koristim godinama i nikada ranije nisam imao stomačne probleme. Ni od ove poslednje kante mesec dana nisam imao nikakve probleme, ali od spornog dogaĂ°aja imam grčeve i dijareju čim ga popijem. Inače, struktura mu je nepromenjena kao i miris. Šta je u pitanju?
Sačuvana
Stranice: [1] Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »
 

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.129 sekundi sa 17 upita.