TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 395224 Teme od strane 25007 Članovi Poslednji član: mileddd

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
April 30, 2024, 02:16:28 posle podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: 1 [2] Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Razlika omega 3 - fish oil  (Pročitano 6766 puta)
Slavisa Stojic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9519


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #2 poslato: Mart 03, 2015, 01:25:16 pre podne »

Hm, ne znam na šta konkretno ciljaš?

Omega-3 esencijalne masne kiseline su najbitniji "aktivni sastojak" ribljeg ulja...mada omega-3 imaš i u lanenom ulju...orahovom ulju...ulju konoplje...

Ili misliš na natpis vezan za ime suplementa? Npr.  Omega-3 Fish Oil 1000 mg od Natrol INC, oznaka da su omega-3 poreklom iz ribljeg ulja...ili...

Omega 3 Flax Seed Oil 1000 mg od Natrol INC, poreklom iz lanenog ulja...

Misliš na vrstu ulja ili izvor omega-3 esencijalnih masnih kiselina u suplementu iz nekog ulja?

...sve u svemu ako suplement ima standardizovane vrednosti EPA i DHA, nema razloga za brigu...ipak su to samo omega-3  ;) iz različitih izvora...  ;)


Inače, evo mog članka iz jednog od "Pansport biltena" o ribljem ulju...


ZNAČAJ RIBLJEG ULJA U ISHRANI


Pozitivni efekti redovne upotrebe ribljeg ulja u ishrani se mogu povezati sa prisustvom Omega-3 esencijalnih masnih kiselina, pre svega ALA(alfa-linolenska), kao i DHA(dokozaheksanoična kiselina)  i EPA(eikozapentanoična kiselina). Osim njih, tu su i druge korisne nezasićene masne kiseline poput GLA(gama-linoleinske kiseline ).

Najčešće vrste ribe koje se koriste za dobijanje ribljeg ulja su tuna, haringa, sardine, pastrmka i losos. U zavisnosti od toga koja se vrsta ribe koristi i od standarda čistoće u procesu rafinisanja ulja, dobija se različit kvalitet ribljeg ulja.

Pokušajmo da ukratko nabrojimo „skoro” sve pozitivne učinke ribljeg ulja na ljudski organizam...

Bolesti srca: Prema nekim kliničkim ispitivanjima, omega-3 masne kiseline su najefikasnije po pitanju smanjenja rizika za pojavu kardiovaskularnih bolesti.
Riblje ulje, koje obiluje omega-3 masnim kiselinama, znatno smanjuje rizik od bolesti srca i srčanih aritmija( poremećaji rada srca)...smanjuje nivo LDL holesterola, „loš holesterol”, a povećava nivo HDL holesterola, „dobar holesterol”.
Riblje ulje sprečava “gomilanje” triglicerida u krvi i deluje na smanjenje već povišenog nivoa trglicerida u krvi.
Preliminarna ispitivanja su pokazala da riblje ulje može da se koristi za prevenciju ateroskleroze( masni plakovi na zidovima krvnih sudova) kod pacijenata sa koronarnim problemima( srčani krvi sudovi), posledično, riblje ulje je efikasno u prevenciji i tretmanu infarkta miokarda.

Gubitak masnih naslaga: Riblje ulje takoĂ°e pomaže kod mršavljenja. Istraživanje profesora Petera Hovea, iz Australije je pokazalo da riblje ulje poboljšava efiksanost vežbanja u redukciji “neželjnih” kilograma. Dobrovoljci kojima je davano riblje ulje su mršavili više od onih koji ga nisu konzumirali. Vežbanje uz „suplementaciju” ribljim uljem ima pozitivan efekat na oblikovanje tela, tj. distribuciju telesne masti. Najprostije rečeno, „riblje ulje” aktivira mehanizam za sagorevanje masti, a „gasi” mehanizam za njihovo skladištenje.

Imunitet: Veruje se da redovno uzimanje ribljeg ulja pomaže u „jačanju imunog odgovora” , tj. dovodi do povećane otpornosti na razne uzročnike prehlade i gripa. Omega-3 masne kiseline prisutne u ribljem ulju jačaju imuni sistem uticajem na citokine i eikosanoide( parakrini „hormoni” koji nastaju iz EPA i DHA) prisutne u našem telu. Sa druge strane, smatra se da riblje ulje doprinosi i normalizovanju pojačanog imunog odgovora kod auto-imunih bolesti poput lupusa, psorijaze, astme( imuni sistem napada sopstvena tkiva).

AIDS( sida): Istraživanja sprovedena od strane „Nutritivnog naučnog programa u Leksingtonu” su ukazala da riblje ulje ima pozitivan učinak na „stabilizaciju imunog odgovora” kod obolelih od AIDS-a.

Upale: Riblje ulje ima antiupalno dejstvo. Redovno uzimanje ribljeg ulja može da pomogne onima koji pate od hroničnih inflamatornih bolesti( reumtoidni artritis). Riblje ulje je efikasno u tretiranju raznih autoimunih bolesti sistema ograna za varenje( ulcerozni kolitis, Kronova bolest...).

Artritis: U slučaju osteoartritisa, riblje ulje je pokazalo značajan učinak kod smanjenja uticaja enzima koje „uništavaju” hrskavicu.

Depresija i anksioznost: Zbog prisustva Omega-3 masnih kiselina, riblje ulje je „dobro” za otklanjanje depresije, „tuge”, anksioznosti, mentalnog umora, stresa, smanjenog libida, suicidnih tendencija( sklonost ka samoubistvu) i ostalih pshičkih poremećaja. UtvrĂ°eno je da se riblje ulje može koristiti kod stabilizacije raspoloženja i u tretmanu bipolarnih poremećaja( manično-depresivni poremećaji). Ne čudi onda činjenica da se u zemljama gde se ova namirnica konzumira redovno, slučajevi depresije su retki.

Alchajmerova bolest: Istraživanja su pokazala da su omega-3 masne kiseline, uključujući EPA i DHA, efikasne u tretmanu Alchajmerove bolesti. „Alchajmerova asocijacija” preporučuje ribu sa višim sadržajem masnih kiselina pacijentima kao zaštitu od demencije i Alchajmerove bolesti( antioksidativni učinak omega-3 na nervne ćelije).

Koncentracija i učenje: Dokazani su pozitivni efekti redovne konzumacije ribljeg ulja kod sindroma dečije hiperaktivnosti, emocionalne nestabilnosti, promene raspoloženja, loše koordinacije, nemogućnosti održavanja pažnje, lošeg pamćenja, slabe koncentracije, impulsivnosti,  ili poremećaja u učenju( disleksija), riblje ulje u obliku tableta, suplemenata ili kapsula se pokazalo kao dobro pomoćno sredstvo. Pošto mozak „sadrži” od oko 60% lipida( masti), u čiji sastav dominantno ulaze esencijalne masne kiseline kao što su omega-3 i omega-6, ovo ulje pomaže u poboljšanju funkcije mozga.

Poboljšanje vida: Dobro je poznato da je riblje ulje blagotvorno za poboljšanje vida. TakoĂ°e se smatra da pomaže kod ublažavanja degenerativnih promena na „makuli” usled starosti(Makula, žuta mrlja je centralni deo mrežnjače ili tačka jasnog vida u užem smislu, kojom raspoznajemo oblike i boje.)

Nega kože: Riblje ulje pomaže u poboljšavanju „stanja suve kože”. Čini je sjajnijom i zategnutijom. Smatra se da je korisno kod različitih problema sa kožom, kao što su ekcemi na koži, svrab, crvenilo i osipi.

Akne: Riblje ulje je efikasno za tretman akni takoĂ°e.

Dijabetes: Omega-3 masne kiseline kao sastojci ćelijske membrane svake ćelije našeg organizma, direktno utiču na njenu propustljivost i osetljivost ćelija i tkiva na insulin, tako da riblje ulje ima pozitivan učinak i kod dijabetesa tipa 2.

čirevi: Simptomi peptičkog ulkusa-čira( želudac i dvanaestopalačno crevo) uključuju - bol u abdomenu, gorušicu, lošu probavu, povraćanje, gubitak apetita, itd. se mogu ublažiti konzumacijom ribljeg ulja, a smatra se da riblje ulje doprinosi i bržem „zarastanju ulkusa”.

Trudnoća: Riblje ulje je veoma korisno za žene u trudnoći, jer DHA koja je prisutna u njemu pomaže u razvoju očiju i mozga bebe. TakoĂ°e se smatra da pomaže u sprečavanju pobačaja, preranog roĂ°enja i male težine novoroĂ°enčeta. Istraživanje voĂ°eno u Danskoj na preko osam hiljada žena u drugom stanju je pokazalo da ishrana siromašna ribljim uljem može da dovede do pojačanog rizika od preranog roĂ°enja bebe. EPA i DHA takoĂ°e pomažu u borbi protiv depresije nakon poroĂ°aja. Zato je preporučljivo konzumirati riblje ulje za vreme trudnoće.

Nega kose: Riblje ulje pomaže u održavanju sjaja kose. Omega-3 masne kiseline pomažu u rastu kose, jer „potpomažu” ishranu folikula. Zato riblje ulje sprečava gubitak kose i pomaže njen brži rast.

Borba protiv stresa: Redovnom upotrebom ribljeg ulja menja se odgovor našeg tela na stres, smanjuje se preterano lučenje kortizola i adrenalina( hormoni stresa), omogućava se uspostavljanje hormonske ravnoteže.

Riblje ulje je i odličan izvor vitamina A i D.

Inače, neka istraživanja ukazuju i na anabolički potencijal ribljeg ulja( doza od 4 gr), koje u prisustvu dovoljnog „nivoa insulina i dostupnih amino kiselina”, posle treninga, dovodi do stimulacije „signalnih puteva” koji direktno učestvuju u sintezi mišićnih proteina ( mTOR i p70), smatra se da ima uticaja i u senilnoj sarkopeniji( gubitak mišićne mase kod starijih osoba).

5 g ribljeg ulja( preporuka za dnevni unos) u zavisnosti od kvaliteta, sadrži 170-560 mg EPA i 75-310 mg DHA, dok je preporučeni dnevni unos ovih masnih kiselina 180 mg za EPA i 120 mg za DHA

Sačuvana
loco lobo
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

Poruke: 126

« Odgovor #1 poslato: Mart 02, 2015, 06:27:54 posle podne »

Interesuje me razlika izmedju omega 3 i fish oil? Ima li neke velike razlike ili su sitnice upitanju i sta uzeti od ta dva? Pozdrav
Sačuvana
Stranice: 1 [2] Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »
 

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.082 sekundi sa 17 upita.