TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 398429 Teme od strane 25050 Članovi Poslednji član: jefta86

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Novembar 22, 2024, 10:10:35 posle podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: 1 [2] 3 4 ... 6 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Bol u ramenu,vratu i oko lopatice  (Pročitano 12478 puta)
belgrade style
Napredni član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #67 poslato: Oktobar 23, 2015, 02:29:39 posle podne »

Nemam vrtoglavice niti trnjenje u rukama. Zbog obaveza ne treniram vec nekih nedelju dana i dosta su se smanjili bolovi u vratu tj skoro da su i neprimetni. Kad pomeram u stranu, ne osecam nikakav vise bol. Jedino kad pomerim unazad, osetim vrlo mali bol u tom skroz zadnjem polozaju glave tj maksimumu koliko mogu da pomerim glavu unazad mada je to mozda i sasvim normalno jer napinjem glavu da ide preko granice dokle se sama spusta. Valjda me razumes. Pre me je bolelo i ranije, pre tog maksimuma. Moguce da mi sipka za cucanj pravi taj problem, da je nepravilno drzim a ta strana mi je, mislim, slabija od leve jer kad god me ukoci iz nekog razloga uvek me boli ta strana.

Nije mi nesto jasno kod onih vezbi pa da te pitam...

Koraci u ispravljanju nepravilne posture glave i vrata:
1. zategnite ramena unazad
2. spustite bradu na grudi
3. pomerite vrat unazad
4. podignite glavu gore
5. zategnite ramena još jednom, ispravite leĂ°a, pomerite vrat što više unazad.

Ovaj cetrvrti korak, jel to podizanje glave u stvari podizanje brade na gore?
Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #66 poslato: Oktobar 23, 2015, 09:21:37 pre podne »

pazi, svaka vežba i pokreti koji izazivaju tegobe u vratu - treba da izbegavaš....
Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #65 poslato: Oktobar 23, 2015, 09:20:58 pre podne »

da li radiš ovo?

Vežbe za korekciju nepravilnog držanja:
- Prva vežba: stanite pored zida, oslonite lopatice i ramena na zid (obratite pažnju da spoljne drzanjeglave_1tačke ramena oslonite na zid), spustite bradu na grudi, bez podizanja brade pomerite vrat što više unazad, podignite bradu i pogled na više, kao da gledate preko nekoga ispred vas.
- Druga vežba: sedite, oslonite se laktovima na kolena, spojite šake. Pomerajte polako glavu i vrat što više napred, što više pozadi. Zadržite glavu u krajnjem prednjem i zadnjem položaju, postanite svesni osećaja kada je glava pomerena napred i kada je ona pozadi.
- Treća vežba: u istom položaju oslonjeni laktovima na kolena savijete leĂ°a u luk, povijete ramena prema napred i uvučete stomak, zatim ispravite leĂ°a u luk povlačeći ramena u nazad i podižuči glavu što više na gore. Ovo se može izvoditi na podu, oslonjeni na šake i kolena, kao kada se mačka proteže.
- Četvrta vežba: kada sedite, sedite na lopti za pilates, posebno kada radite za računarom. Sedenje na lopti za pilates aktivira mišiće stabilizatore trupa, što olakšava pravilno držanje tela.
Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #64 poslato: Oktobar 23, 2015, 09:19:39 pre podne »

da li radiš ovo?

Koraci u ispravljanju nepravilne posture glave i vrata:
1. zategnite ramena unazad
2. spustite bradu na grudi
3. pomerite vrat unazad
4. podignite glavu gore
5. zategnite ramena još jednom, ispravite leĂ°a, pomerite vrat što više unazad.
Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #63 poslato: Oktobar 23, 2015, 09:18:25 pre podne »

da li radiš na ovome?

Korekcija nepravilne posture (držanja)
Prvi korak u korekciji protruzije glave je povlačenje ramena u nazad. Povlačenje ramena aktivira kontrakciju mišića gornjeg segmenta leĂ°a i ramenog pojasa (mišići romboideusi i trapezijusi) koji povlače lopatice prema kičmenom stubu i smanjuju kifotičan položaj grudne kičme (povijena leĂ°a i grudni koš). Kifotična postura grudne kičme je povijenost kičmenog stuba prema napred, što predstavlja osnov za protruziju vrata i glave prema napred. Povlačenje lopatica (zatezanje) i kontrakcija mišića trapeziusa i romboideusa ispravlja kifotično držanje grudnog dela kičmenog stuba. Ispravljanje grudnog koša smanjuje protruziju glave čime se rasterećuje napetost mišića vrata.
Ispravljanje grudne kičme i povlačenje ramena unazad povećava težinu glave i opterećenje vratnih mišića. Ovo nas primorava da povučemo glavu unazad, kako bi smanjili opterećenje vratnih mišića. Pomeranje vrata unazad smanjuje težinu glave i dovodi do korekcije pozicije glave u odnosu na vrat. Podizanje glave na gore dodatno ispravlja položaj vrata i smanjuje napetost u vratnim mišićima.
Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #62 poslato: Oktobar 23, 2015, 09:10:07 pre podne »

Pedja, sad nesto razmisljam... jel moguće da imam te bolove u vratu zbog šipke za čučanj? Vraćam film i nešto se čini (mada nisam siguran) da su bolovi počeli u približno vreme kada sam izbacio sunĂ°er i počeo da stavljam direktno šipku na ramena.
hm, ukoliko imaš problema sa vratom i vratnom kičmom ne radi ništa sa opterećenjem iza vrata!
ovo je jako važno(!)
Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #61 poslato: Oktobar 23, 2015, 09:08:59 pre podne »

Hvala Pedja, probacu sa ovim vezbama. A jel mogu da bude povezane mucnine sa bolovima u vratu? Npr. dok se istezem na kraju treninga ili ako pred kraj radim vezbe za vrat osetim ponekad neku mucninu, ne bas uvek. Mozda ima i veze samo sa tezinom treninga...
da, može imati veze...
vrtoglavica, trnjenje ruku nema uopšte...?
Sačuvana
belgrade style
Napredni član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #60 poslato: Oktobar 18, 2015, 09:18:22 pre podne »

Pedja, sad nesto razmisljam... jel moguće da imam te bolove u vratu zbog šipke za čučanj? Vraćam film i nešto se čini (mada nisam siguran) da su bolovi počeli u približno vreme kada sam izbacio sunĂ°er i počeo da stavljam direktno šipku na ramena.
Sačuvana
belgrade style
Napredni član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #59 poslato: Oktobar 13, 2015, 08:44:39 pre podne »

Hvala Pedja, probacu sa ovim vezbama. A jel mogu da bude povezane mucnine sa bolovima u vratu? Npr. dok se istezem na kraju treninga ili ako pred kraj radim vezbe za vrat osetim ponekad neku mucninu, ne bas uvek. Mozda ima i veze samo sa tezinom treninga...
Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #58 poslato: Oktobar 12, 2015, 11:52:59 pre podne »

pogledaj txt o držanju glave

http://www.pansport.rs/tekstoteka/zdravlje/pravilno-dranje-glave.html
Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #57 poslato: Oktobar 12, 2015, 11:52:10 pre podne »

Fiziološki položaj glave
Glava se nalazi pozicionirana na vrhu vratnog dela kičmenog stuba, postavljena na prvom vratnom pršljenu, koji se zove atlas. Glava ima težinu od oko 6 kg i normalno je pozicionirana mišićnim tonusom mišića fleksora i ekstenzora vrata. Vratna kičma ima svoju normalnu fiziološku krivinu, fiziološku lordozu, koja je ispupčena prema napred. Vrat nosi težinu glave i održava je pri svakodnevnim aktivnostima i pokretima. Normalno glava i vrat su u balansu koji održavaju mišići vrata suprotstavljajući se sili gravitacije koja privlači glavu prema tlu. Kod poremećaja položaja glave dolazi do ispravljanja normalne krivine vratne kičme, što pojačano opterećuje kičmeni stub, mišiće, ligamente i fasije vrata. Pomeranje glave prema napred dovodi do disbalnasa izmeĂ°u glave i vrata.
Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #56 poslato: Oktobar 12, 2015, 11:49:50 pre podne »

Šta je protruzija glave napred?
Poremećaj posture vratne kičme (protruzija glave prema napred) dovodi do pojačanog mišićnog opterećenja i pojave bolova u vratu i ramenom pojasu. Protruzija glave predstavlja poremećaj normalnog položaja glave pri uspravnom držanju. Normalno glava i vrat su u liniji sa telom tj položaj vrata i glave je na zamišljenoj liniji koja ide od karlice duž leĂ°a prema temenu. Ova linija treba da je prava i zakrivljenosti delova tela duž nje treba da su minimalne. Ova linija prestavlja projekciju kičmenog stuba. Kičmeni stub treba da je prav pri uspravnom stavu i držanju (normalno kičmeni stub ima svoje krivine u obliku slova S, ali one su diskretne). Protruzija glave napred predstavlja pomeranje glave iz uspravnog težišta put napred, što remeti balans svih struktura – mišića, pršljenova, ligamenata. Protruzija glave i zamor mišića dovode do ispravljanja normalne zakrivljenosti vratne kičme, povećanog opterećenja na ligamentima, zglobovima kičmenog stuba i meĂ°upršljenskim diskovima, što ubrzava degenerativne promene i dovodi do starenja vratne kičme. Podizanje glave pri protruziji napred, dovodi do povećanja opterećenja mišića vrata. Prednji položaj glave često se kompenzuje retrofleksijom vrata. Retrofleksija znači prekomerno savijanje vrata unazad. Kontrakcija mišića ekstenzora glave i vrata podižu glavu na gore ali povećavaju tenziju u vratu. Jedini ispravan korektivni manevar je korekcija položaja i držanja vrata, odnosno smanjenje protruzije glave – vrat i glava u liniji sa trupom i kičmenim stubom.
Sačuvana
belgrade style
Napredni član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #55 poslato: Oktobar 12, 2015, 11:40:59 pre podne »

Na poslu sam za kompjuterom i uglavnom gledam da se naslonim na stolicu da mi budu prava ledja ali nisu baš uvek. Doduše, pre sam i kod kuće visio za kompom ali sada jako retko. Sada kad me je popustila ukočenost nemam bolove pri kašljanju ali pri napinjanju u teretani zna da zaboli, najviše kad radim triceps na latu.
Sačuvana
belgrade style
Napredni član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #54 poslato: Oktobar 12, 2015, 11:36:44 pre podne »

Spavam na leĂ°ima. Jastuk- imao sam ih 2, jedan na drugom a sada sam jedan skinuo ali mi se opet desilo isto. Prošao me je sada taj bol koji mi se desio posle mrtvog ali hoću da vidim zbog čega se to dešava, da sprečim, jer mi se već 2 puta dešava. Sada je I dalje ostao bol u vratu. Kad nagnem vrat unazad skroz do kraja boli me sa desne strane u podnožju. To je taj bol koji je konstantan već sigurno 2 meseca.
Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #53 poslato: Oktobar 12, 2015, 11:36:06 pre podne »

da li se bol pojačava pri napinjanju?
kašljanju? kijanju?
Sačuvana
Stranice: 1 [2] 3 4 ... 6 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.108 sekundi sa 17 upita.