TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 394566 Teme od strane 25004 Članovi Poslednji član: Sandra1986

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Mart 28, 2024, 12:03:12 posle podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: [1] Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Kalorije i makronutrijenti?  (Pročitano 1737 puta)
cantawait
Zainteresovan član
***
Van mreže Van mreže

Poruke: 302

« Odgovor #8 poslato: Jul 09, 2015, 03:35:38 posle podne »

Pa ti neces da kuvas jaja 2h ili isto toliko przis na ne znam kojoj temperaturu. Ako vec przis jaja onda przi na teflonu bez ulja.
Ja ulje uopste ne koristim, jedino za salatu.
« Poslednja izmena: Jul 09, 2015, 03:46:28 posle podne od strane cantawait » Sačuvana
R1
Napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 1531

« Odgovor #7 poslato: Jul 04, 2015, 09:46:47 posle podne »

E jbga ako to bude uticalo drasticno necu vise ni trenirati xD
Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9519


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #6 poslato: Jul 04, 2015, 09:29:06 posle podne »

Samo mala napomena...duža termička obrada u manjem ili većem stepenu dovodi do smanjenja biološke vrednosti proteina...

Tokom pripremanja hrane na visokoj temperaturi, može doći do promene nutritivne vrednosti proteina. Kod većine namirnica, ta vrednost se smanjuje, ali ako je hrana kratko izložena visokoj temperaturi, nutritivna vrednost proteina se bitno ne menja.

Termička obrada hrane uzrokuje složene hemijske procese, uključujući i denaturaciju proteina. Pod uticajem visokih temperatura (npr.: prženje ili kuvanje jaja), dolazi do denaturacije, tj. do delimičnog ili potpunog narušavanja sekundarne, tercijarne i kvarterne strukture proteina. Pri prelazu iz uvijenog oblika molekula proteina u odvijeni, ne dolazi do kidanja peptidnih veza, pa primarna struktura, koju odreĂ°uje redosled amino kiselina u polipeptidnom lancu, ostaje netaknuta. Posledica denaturacije su promene fizičko-hemijskih i bioloških svojstava proteina (npr.: smanjenje "topljivosti", gubitak enzimskog delovanja).

Procesi denaturacije ne utiču na nutritivnu vrednost proteina, jer i u početnoj fazi proteolitičke razgradnje proteina tokom varenja , dolazi do sličnih procesa.

Kada se proteini zagrevaju u prisustvu ugljenih hidrata (naročito mono- i disaharida), na visokoj temperaturi, dolazi do niza reakcija, koje su poznate kao Maillardove reakcije posmeĂ°ivanja a koje rezultiraju pojavom melanoidnih pigmenata. Tokom tih procesa dolazi do kondenzacije "redukujućih šećera" s amino-grupom proteina( amino kiselina), pa se smanjuje biološka raspoloživost proteina iz hrane.

Što je proces temperaturne obrade duži i što je temperatura na kojoj se hrana priprema viša, to se više smanjuje biološka vrednost proteina.  

Osim spomenutog, tokom zagrevanja i pripremanja hrane na visokoj temperaturi, proteini mogu postati otporni na uticaj enzima. Npr., glutenin i kazein postaju otporni na hidrolizu. U nekim slučajevima se može povećati nutritivna vrednosti nekih proteina (npr. kada se na povišenoj temperaturi razgrade inhibitori enzima).

Sve u svemu, svi proteini bi trebalo da budu na broju  :D
Sačuvana
R1
Napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 1531

« Odgovor #5 poslato: Jul 04, 2015, 09:03:50 posle podne »

Ma gde cu jos i na to paziti, svakako ne mogu se izgubiti proteini, jedino dodavanje masti, ali valjda nije drasticna razlika :/
Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9519


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #4 poslato: Jul 04, 2015, 08:27:55 posle podne »

Sve je ok...ali ne zaboravi da je "nutritivna baza"...tj. "sirovi sastav" neke namirnice polazna tačka...kuvanje, barenje neće drastično "promeniti" nutritivni sastav...ali prženje na ulju će to zasigurno izazvati( na zaboravi i na trans-masti)...  ;)
« Poslednja izmena: Jul 04, 2015, 08:29:33 posle podne od strane Slavisa Stojic » Sačuvana
R1
Napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 1531

« Odgovor #3 poslato: Jul 04, 2015, 01:21:22 posle podne »

Odlicno ima bukvalno sve zasebno, hvala.
Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9519


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #2 poslato: Jul 04, 2015, 01:04:50 posle podne »

Najbolji pregled mikro i makronutritivne vrednosti svake namirnice... http://nutritiondata.self.com/

Sajt je na engleskom jeziku...ali za svaku namornicu imas sve detaljno od kalorija do sadrzaja mikroelemenata...

P.S. ne ocekuj nemoguce...bez preterane zahtevnosti...budi realniji u ocekivanjima...
« Poslednja izmena: Jul 04, 2015, 01:06:27 posle podne od strane Slavisa Stojic » Sačuvana
R1
Napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 1531

« Odgovor #1 poslato: Jul 04, 2015, 12:48:39 posle podne »

Za neke namirnice lako se snalazim, za neke imam neodumice. Recimo jaja, sve je navedeno za 100g, a mene zanima npr kcal/p/uh/m za

- jedno celo przeno jaje
- jedno celo bareno jaje
- przeno belance
- przeno zumance
- bareno belance
- bareno zumance

Ne mora u miligram, ali odokativno, ja sam do sada racunao za prosecno jaje proteine 4g u belancu, 4g u zumancetu, ostale vrednosti nisam znao, ali sada mi trebaju.

I koliko recimo kriska hleba ima tih vrednosti?
« Poslednja izmena: Jul 04, 2015, 12:50:20 posle podne od strane R1 » Sačuvana
Stranice: [1] Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »
 

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.081 sekundi sa 18 upita.