Funta, ne znam kakav tačno odgovor očekuješ...sve je više studija koje pokazuju da komplementarnost proteina nije samo zabluda...  

Svi smo upoznati sa onim čuvenim pravilom da se biljni proteini, kao nekomplentni ne računaju ( nemaju sve esencijalne amino kiseline i / ili one nisu u prihvatljivim količinama / odnosima), vegani u prvi plan stavljaju kombinovanje proteina iz različitih izvora u cilju dobijanja kompletnog profila amino kiselina(npr. kombinacija mahunarki i pirinča)...
Kod vegetarijanaca se čak u prvi plan stvalja kombinovanje proteina životinjskog porekla sa onima biljnog porekla, i da se na taj način povećava "iskoristljivost proteina" biljnog porekla...
PRINCIP KOMPLEMENTARNOSTI ( vegetarijanci i vegani)
• Žitarice i Mahunarke
• Žitarice i mlečni proizvodi
• Mahunarke i semenke ili badem
• Pirinač i pasulj
• Grašak i hleb
• Sočivo i pirinač
• Testenina i sir, sendvič sa sirom
• Susam i pasulj
Npr. kinoa se čak smatra "kompletnim proteinom"...
Ja uvek kažem, "najveći Božiji dar ljudima je sloboda izbora"...mnogi ljudi se "povode olako" i ne znajući kako da pravilno iskombinuju namirnice biljnog porekla da bi iz njih izvukli maksimum...ali uvek će biti stvari koje nedostaju...Vitamin B12, EPA i DHA - omega3( mada ulja mikroalgi su bogat izvor DHA i EPA, inače u biljnom svetu dominira ALA, a mi sisari imamo limitiranu sposobnost pretvaranja ALA u EPA i DHA), visokoapsorptivno hem gvožĂ°e( integralne žitarice, kopriva, proso, susam su takoðe dobri izvori gvožĂ°a iz biljnog sveta,inače, spanać je bogat oksalnom i fitinskom kiselinom -antinutrijenti, koji smanjuju apsorpciju gvožĂ°a, a i količina gvožĂ°a u spanaću je realno manja nego što se očekuje), tu su i problemi koji se tiču  kreatina, karnozina (beta-alanina), kao i taurina...
Zanimljive teme za čitanje...
http://anthonycolpo.com/forks-over-knives-the-latest-vegan-nonsense-dissected-debunked-and-destroyed/http://www.nutribodyprotein.com/protein-types.phphttp://www.gnolls.org/1444/does-meat-rot-in-your-colon-no-what-does-beans-grains-and-vegetables/http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26224750