TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 398438 Teme od strane 25051 Članovi Poslednji član: Jelena Nedeljkovic

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Novembar 24, 2024, 10:03:16 posle podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: 1 ... 37 38 [39] 40 41 ... 48 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Povreda trbusnog zida bruh ili kila  (Pročitano 171843 puta)
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #142 poslato: Februar 10, 2011, 08:43:03 posle podne »

:-X
Sačuvana
Robert
Top poster
Van mreže Van mreže

Pansport
« Odgovor #141 poslato: Februar 10, 2011, 08:24:55 posle podne »

Tako je. Zato sam i napisao u jednom od prethodnih postova ovde da doktori uopšte ne obraćaju pažnju na to da li je neko sportista i da li mu treba 100% funkcionalnosti tela i nakon operacije.

Da ne pričamo o drugoj strani medalje gde, ako hoćeš da "lekar obrati pažnju na tebe, moraš "dodatno da se potrudiš" za tako nešto...
Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #140 poslato: Februar 10, 2011, 07:58:37 posle podne »

Tako je, ne bave se sportistima!
Nije isto lečiti babu i sportistu. Problem je što nema kvalitetnog pristupa sportisti, u savetima, programu rehabilitacije....
biće bolje  :)

p.s. tu je mesto lekara sportske medicine koji treba da sportisti da odgovore na sva ta pitanja, kada se vraća treningu, kakva rehabilitacija posle povrede ili operacije...... Sportisti je važno da izvuče 100%, a baki je dovoljno i 60%

;)
Sačuvana
daniela svarc
lekar, savetnik za ishranu, doktor nauka
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #139 poslato: Februar 10, 2011, 04:33:51 posle podne »

Mislimda je problem i pristupu bolesniku.
Kod nas ti narede na miruješ, a zaista nema potrebe za mirovanjem. Čim se čovek oseća bolje treba da se aktivira ali naravno treba mu objasniti kako i šta sme da radi. E sad ljude ovde mrzo da idu u detalje pa je jendostavnije da se kaže da miruje... Mislim da je u tome problem
Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #138 poslato: Februar 10, 2011, 10:04:07 pre podne »

samo malo objašnjenje: posle operacije postoji period zarastanja tkiva - to su faze stvaranja ožiljka i one traju koliko traju (kako Bog zapoveda, čovek još nije otkrio tehnologiju da utiče na to  ;) ). Posle 4-6 nedelja je ožiljak u potpunosti sazreo, tj formiran.....
Rana teretana u postoperativnom periodu, bi značila vežbe sa minimalnim težinama, da se spreči preveliki gubitak na formi (mišićnoj masi). Najgore je strogo mirovanje, tu su gubici a većim brojem nedelja vrlo veliki.
Znači, nikako napinjanja pre 4-6 nedelja posle op.....
Lep pozdrav  :)
Sačuvana
Robert
Top poster
Van mreže Van mreže

Pansport
« Odgovor #137 poslato: Februar 10, 2011, 07:58:27 pre podne »

To me uvek vraća na srednjoškolske dane kada sam živeo u internatu. :D Fuuj!!!
Sačuvana
daniela svarc
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #136 poslato: Februar 09, 2011, 07:47:12 posle podne »

sad kad si to rekao Roberte setio sam se. U USA nakon infarkta miokarda, kineziolog zaposlen u bolnici dolazi cim se pacijent probudi, dodje sebi itd, da pocne sa vezbanjem. Kod nas je sve: bolje nemoj nista! Kriminalni smo...

Ovde ti daju za ručak pasulj po kome pliva maščina, a u prilogu kao kobasica a ono opet mast.
Sačuvana
biljanans
Zainteresovan član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #135 poslato: Februar 08, 2011, 11:49:29 posle podne »

To se nasi doktori mnogo brinu za nas, zabranjena teretana 6 meseci , sto je sigurno, sigurno  ;D
Kada sam imala povredu kolena, doticni sportski cika doktor, kada je cuo da idem u teretanu i da vezbam 4 do 5 puta nedeljno, boze sta sam sve tada morala da cujem, kao da sam najveci zlotvor prema svom telu
Sačuvana
Robert
Top poster
Van mreže Van mreže

Pansport
« Odgovor #134 poslato: Februar 08, 2011, 11:36:47 posle podne »

Baš tako, druže! Doktori ovde obično odmahuju glavom kada ih pitaš za treninge posle operacije i gledaju savetima da te udalje od teretane. Što više ti prolongiraju odmor pa i posle dugog odmora umeju da poruče: "ako baš moraš, počni da treniraš ali se pazi".

Malo je pravih stručnjaka u toj oblasti. Kad sam počeo da se raspitujem kod naših lekara za operaciju, šokirao sam se. Pa da li su oni normalni 6 meseci da ne treniram nikako, a posle toga samo "ako baš moram", kao što mi reče jedan "stručnjak".
A da ne pričam kako neki traljavo odrade operaciju i ne pitaju da li je neko sportista i da li će mu to telo trebati i dalje(naravno, funkcionalnost tela je potrebna svakome, ne samo sportistima) ili treba opet da doĂ°e na operaciju zato što je kila probila baš na isto mesto.

Neka, hvala. Sreća pa mi buduća supruga živi u Nemačkoj, pa smo odmah tamo napravili konsultacije. Odeš na sajt klinike i lepo imaš poreĂ°ano kojim sportom možeš da se baviš posle koliko dana od operacije.

Mislim, sigurno neću da treniram punim intenzitetom odmah posle dve nedelje, ali mi puno znači što mogu da uĂ°em u teretanu tada i počnem lagano da treniram. Tako mi ta operacija doĂ°e kao dve nedelje nekog odmora koji i inače pravim u toku godine, a ne kao pola godine propalog vremena po tom pitanju.

Zaista smo kriminalni.

Sačuvana
quaresma
Fakultet za sport i turizam tims. assistant
Ultra napredni član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #133 poslato: Februar 08, 2011, 11:18:03 posle podne »

sad kad si to rekao Roberte setio sam se. U USA nakon infarkta miokarda, kineziolog zaposlen u bolnici dolazi cim se pacijent probudi, dodje sebi itd, da pocne sa vezbanjem. Kod nas je sve: bolje nemoj nista! Kriminalni smo...
Sačuvana
MSc Sport Scientist
Faculty of sport and tourism - Assistant
Center of Health, Exercise and Sport Science CHESS
http://chess.edu.rs/

sasa.semeredi@gmail.com   feel free to contact me

Practice will not make you perfect, perfect practice will make you perfect.
Robert
Top poster
Van mreže Van mreže

Pansport
« Odgovor #132 poslato: Februar 08, 2011, 11:01:42 posle podne »

Neverovatno mi kako naši doktori savetuju oko operacije hernije, a kako nemački.

U Nemačkoj operišeš herniju i istog dana ideš kući. A sa lakšim fizičkim aktivnostima počinješ posle nedelju dana, a sa teretanom možeš već posle 2 nedelje. Nisu to neke posebne klinike, na svakoj se radi tako i svugde je takav savet.

A ovi naši savetuju da 6 meseci izbegavaš teretanu. Da ne pominjem one koji pacijentu kažu da nikada više ne sme da trenira sa tegovima. :D

Inače, i ja imam problem sa preponskom hernijom i operisaću je tamo u toku ove godine. Zaista bi mi teško palo da toliko meseci odsustvujem sa treninga, plus što bi mi svi teško stečeni rezultati pali u vodu. Sreća je da mogu da biram.
Sačuvana
NATURE
Napredni član
Van mreže Van mreže

Чекам васкрсење мртвих, и живот будућег веka

« Odgovor #131 poslato: Februar 08, 2011, 04:54:16 posle podne »

Dr. Ognjen se u svakom slucaju trudi detaljno da opise/definise problem i da pomogne, to je sa svaku pohvalu. Mozda zato sto je nov na forumu : b 
Valjda se nece uobraziti vremenom :D

Keep up the good pace dr. :)
Sačuvana
daniela svarc
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #130 poslato: Februar 05, 2011, 09:43:04 posle podne »

Super si prošao ali svakako i dalje važi mirovanje.
Ruptura slezine je stvarno jako opasna stvar... samo polako i pažljivo
Sačuvana
pedjaftw
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #129 poslato: Februar 04, 2011, 08:41:13 posle podne »

Hvala puno!...Trudicu se da ispostujem ovakav rezim  ;)
Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #128 poslato: Februar 04, 2011, 08:26:26 posle podne »

vrlo ozbiljna stvar!!! Povreda slezine sa krvarenjem je povreda koja direktno ugrožava život, zbog mogućnosti iskrvarenja!!!
Bio si opserviran, nema krvarenja i to je to za početak. Verovatno postoji povreda u tkivu slezine (moguće i hematom), kapsula je opna koja okružuje slezinu i ona je cela, što je najvažnije. Dok je kapsula cela, nema rizika od krvarenja u stomak i rizika po život.
Posle povrede slezine može doći do naknadnog pucanja kapsule zbog krvarenja u tkivu slezine, zbog toga si bio praćen u bolnici. No to je sve ok sada.
Strogo mirovanje dve nedelje, bez vežbanja bilo koje vrste... kontakt i skok da ne spominjem (i trbušnjake).
Bilo bi dobro da se napravi kontrolni ultrazvuk. Nakon tri nedelje kreneš lagano vežbe snage bez forsiranja i lako aerobno. Nakon 4-6 nedelja mislim da možeš uz uredan ultrazvuk da se vratiš u pun trening.
p.s. u terminu vremena sam max bio na tvojoj strani  ;) . Bilo koji bol - prekid. Slabost, malaksalost, bol, nesvestica - doktoru odmah!!!
Puno uspeha  :)
Sačuvana
Stranice: 1 ... 37 38 [39] 40 41 ... 48 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.102 sekundi sa 17 upita.