TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 381220 Teme od strane 24899 Članovi Poslednji član: Alex89

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Avgust 16, 2022, 05:09:25 pre podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: [1] 2 3 ... 6 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Probiotici  (Pročitano 1361 puta)
Boban Šaranović
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 5697


« Odgovor #84 poslato: Jul 21, 2022, 10:06:54 posle podne »

Probiotik i odmah nakon njega kefir. Sjajna kombinacija da započnemo dan.


Gesendet von iPhone mit Tapatalk
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 1493


« Odgovor #83 poslato: Jul 19, 2022, 03:04:29 posle podne »

I moji su ranije pravili jogurt i kiselo mleko. Ukus je nekako blaži u odnosu na kupovni. Definitivno je uvek bolje u kućnoj režiji :)
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 22597


Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #82 poslato: Jul 19, 2022, 08:55:13 pre podne »

Moj cale je tako pravio jogurt i bio je puno bolji od kupovnog.
Inace i ja pored probiotika pijem enzime za varenje.Hvala Bogu nemam problema sa varenjem,ali verujem da nece skoditi.
Sačuvana
Miletić Dušan
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 14641


« Odgovor #81 poslato: Jul 19, 2022, 06:55:13 pre podne »

Mislio si da sam praviš kefir? Pa to je po meni dobra stvar. Ima recepata na netu. Ja sam konzumirao domaći jogurt i domaće kiselo mleko. Ukus je mnogo bolji nego kupovno. Tako da verujem da ćeš biti zadovoljan i ako sam napraviš kefir.

Nisam mislio vec jesam pravio. 🙂
Vrlo je jednostavno zapravo. 🙂
Verujem i da je ukus mnogo bolji od onog u prodavnicama.

Pa drugaciji je.... Manje kiseo. 🙂
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 1493


« Odgovor #80 poslato: Jul 16, 2022, 09:21:18 posle podne »

Mislio si da sam praviš kefir? Pa to je po meni dobra stvar. Ima recepata na netu. Ja sam konzumirao domaći jogurt i domaće kiselo mleko. Ukus je mnogo bolji nego kupovno. Tako da verujem da ćeš biti zadovoljan i ako sam napraviš kefir.

Nisam mislio vec jesam pravio. 🙂
Vrlo je jednostavno zapravo. 🙂
Verujem i da je ukus mnogo bolji od onog u prodavnicama.
Sačuvana
Miletić Dušan
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 14641


« Odgovor #79 poslato: Jul 16, 2022, 08:15:39 pre podne »

Mislio si da sam praviš kefir? Pa to je po meni dobra stvar. Ima recepata na netu. Ja sam konzumirao domaći jogurt i domaće kiselo mleko. Ukus je mnogo bolji nego kupovno. Tako da verujem da ćeš biti zadovoljan i ako sam napraviš kefir.

Nisam mislio vec jesam pravio. 🙂
Vrlo je jednostavno zapravo. 🙂
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 1493


« Odgovor #78 poslato: Mart 13, 2022, 07:22:07 posle podne »

Mislio si da sam praviš kefir? Pa to je po meni dobra stvar. Ima recepata na netu. Ja sam konzumirao domaći jogurt i domaće kiselo mleko. Ukus je mnogo bolji nego kupovno. Tako da verujem da ćeš biti zadovoljan i ako sam napraviš kefir.
Sačuvana
Miletić Dušan
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 14641


« Odgovor #77 poslato: Mart 13, 2022, 06:41:53 posle podne »

Naravno. Postoji mnogo namirnica koje sadrže prirodne probiotike. Neke od tih namirnica su: kiseli kupus, jogurt, kiseli krastavci, kefir, neke vrste sireva (mocarela, čedar, gauda, švapski sir).

Sta mislis o glivi od koje se pravi kefir?
Dakle, da se samostalno pravi, a ne kupuje.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 1493


« Odgovor #76 poslato: Mart 13, 2022, 04:25:58 posle podne »

Pored probiotika, značajni su i prebiotici. Prebiotička hrana je bogata posebnom vrstom ugljenih hidrata zvanim oligosaharidi. Dobre bakterije u crevima jedu ove fermentabilne ugljene hidrate, kako bi osigurale raznovrsnost crevnih bakterija. U suštini, oligosaharidi su „hrana“ za telo da proizvodi sopstvene probiotike (dobre bakterije). Hrana koja predstavlja prebiotike: jabuke, špargle, banane, ječam, kakao, lan, beli luk, ovas, crni luk, morske alge.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 1493


« Odgovor #75 poslato: Mart 13, 2022, 04:10:36 posle podne »

Naravno. Postoji mnogo namirnica koje sadrže prirodne probiotike. Neke od tih namirnica su: kiseli kupus, jogurt, kiseli krastavci, kefir, neke vrste sireva (mocarela, čedar, gauda, švapski sir).
Sačuvana
Miletić Dušan
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 14641


« Odgovor #74 poslato: Mart 12, 2022, 08:36:11 posle podne »

Ok. Pored suplementacije, da li postoji drugi nacin da se ubace dobre bakterije?
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 1493


« Odgovor #73 poslato: Februar 13, 2022, 09:43:29 pre podne »

Kada si to već pomenuo, evo nekih istorijskih zanimljivosti o počecima istraživanja vezanim za probiotike.
Prva zapažanja korisnih bakterija dao je Eli Mečnikof 1905. godine, kada je predložio da je razlog za povećanu dugovečnost bugarske populacije posledica laktobacila koji se koriste za proizvodnju jogurta koji se obično konzumira u tom regionu, a ne samog proizvoda kao što je ranije se verovalo. Ipak, iako su ove primedbe postavile osnovu za istraživanje potencijalnih korisnih mikroorganizama, tek nekoliko decenija kasnije počelo je formalno istraživanje probiotika.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 1493


« Odgovor #72 poslato: Februar 13, 2022, 09:28:40 pre podne »

Smatram da je to tako, jer se nije ni toliko znalo o svojstvima probiotika. Odnosno značajne studije su krenule od 1973. godine. Kako je govorio jedan moj profesor, koji je sada u penziji- Dok sam ja studirao teško da bi neko tada mogao da kaže da su creva praktično najvažniji organ u telu.
Sačuvana
Miletić Dušan
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 14641


« Odgovor #71 poslato: Februar 09, 2022, 07:55:04 pre podne »

Zbog cega se do pre par godina nije pricalo o probioticima tokom konzumacije antibiotika?
Sačuvana
drAnita Mrdakovic
Napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 1006


« Odgovor #70 poslato: Februar 05, 2022, 07:47:10 posle podne »

Svakako utiču na citokine i smanjuju upalne procese pa su samim tim i dobri u trenažnom procesu.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
Stranice: [1] 2 3 ... 6 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »
 

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.067 sekundi sa 19 upita.