TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 398865 Teme od strane 25051 Članovi Poslednji član: Octavia

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Decembar 04, 2024, 08:17:29 posle podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: 1 ... 5 6 [7] 8 9 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: НУТРИТИВНА ПИРАМИДА  (Pročitano 9451 puta)
drAnita Mrdakovic
Entuzijasta
******
Na mreži Na mreži

Poruke: 4081


« Odgovor #42 poslato: Maj 04, 2024, 06:55:51 posle podne »

МАСТИ И УЉA
ЗАЧИНИ

Предност  увек дати биљним уљима:
маслиново,   сунцокретово, ... хладно цеђено ...
Довољно је конзумирати око 7 кафених кашичицa- око 35 ml уља на дан.
Треба избегавати веће количине масти и уља, а нарочито свињску маст, чварке, кајмак, мајонез и сличне производе.
Најбоље је конзумирати уља у свежем стању, а избегавати пржење масти и уља.
УЉЕ ОБАВЕЗНО У САЛАТЕ !!!
ЗАЧИНИ – сваког дана се могу јести сви свежи и суви зачини. Треба избегавати зачине са сољу, a такође и вештачке заслађиваче.
СО - до 6 g|dan.
МАЈОНЕЗ ИЗБЕГАВАТИ !!!
Mast pre preporučujem od suncokretovog ulja. Maslinovo i kokosovo su zdrave varijante ulja.
Jeste. Sva rafinisana ulja treba izbegavati. To verujem da će se svi složiti i to stoji u svim preporukama.
Da, samo što u ovoj stoji ulje ispred masti, a suncokretovo ulje definitivno nije ispred masti.
Ja sam više za svinjsku mast, ali nisu uvek preporuke takve. Jer se obično obrađuje mediteranska ishrana, kao najzdravija, pa se prednost uve daje uljima, naravno nerafinisanim. Recimo postoje preporuke da se namirnice obrađuju kuvanjem, a da se na kraju doda maslinovo ulje, kako se i ono ne bi termički obrađivalo.
Ljudi sa naših podneblja od pamtiveka koriste mast te smatram da smo se mi navikli generacijski na to te da se može ponešto spremiti i na masti. Svakako to treba da bude PONEKAD, a ne učestalo. Kuvano i bareno je uvek najzdravija varijanta.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 7423


« Odgovor #41 poslato: Maj 04, 2024, 06:54:16 posle podne »

Nije preporuka nije 100% dobro za svakoga.Oni uzimaju neki prosek,ali to je i normalno.Ko ne postoji nijedan univerzalni trening program za svakoga,tako se i ovo varira.
Ja se uglavnom slazem sa sve sto je dr.Anita navela i za zitarice,ulja,voca,mozda bih dodao da kod brasna treba obratiti paznju u kakvom obliku ga jedemo.Hleb bih smanjio na minimum.
Najčešće se preteruje sa hlebom i pecivima. Tu treba najviše korigovati ishranu kod mnogih.
Mislim da je za većinu ljudi dovoljno da samo malo više konzumiraju voće i povrće , a malo manje fast food.
Sigurno da je tako. Obično je veći unos peciva, a manji unos voća i povrća. Samo da se to koriguje.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 7423


« Odgovor #40 poslato: Maj 04, 2024, 06:53:19 posle podne »

НАПАЈАЊЕ
Предност треба дати:
- обичној води са чесме (чесмовачи)
- природно минералној негазираној води или благо (изворски) газираној води са мало натријума у себи !!!
- биљним чајевима (до 3-4 шоље дневно),
- соковима од поврћа или воћа без додатка шећера (100 % воћни сокови), лимунада без шећера, и сл.
- супе, чорбе, ...
 Избегавати:
алкохолна пића,
кафу у већим количинама - до 3 (макс. 4) кафе дневно,
слатке воћне сирупе или друге слатке напитке,
газиране напитке

Препоручује се да дневно треба уносити 1 - 3 литра течности*
Da ustanovimo da voda nema zamenu. To je najbitnije shvatiti.
I zato treba da vodimo računa o očuvanju svoje životne sredine.
Naravno, čuvajmo vodene površine.
A kada računamo količinu unete tečnosti neka to bude tečnost kroz vodu.
Tako je. Mogu i ceđeni sokovi i čajevi. Ali uz to mora da se pije i voda. Jer su sve to osmotski aktivne supstance.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 7423


« Odgovor #39 poslato: Maj 04, 2024, 06:52:06 posle podne »

МАСТИ И УЉA
ЗАЧИНИ

Предност  увек дати биљним уљима:
маслиново,   сунцокретово, ... хладно цеђено ...
Довољно је конзумирати око 7 кафених кашичицa- око 35 ml уља на дан.
Треба избегавати веће количине масти и уља, а нарочито свињску маст, чварке, кајмак, мајонез и сличне производе.
Најбоље је конзумирати уља у свежем стању, а избегавати пржење масти и уља.
УЉЕ ОБАВЕЗНО У САЛАТЕ !!!
ЗАЧИНИ – сваког дана се могу јести сви свежи и суви зачини. Треба избегавати зачине са сољу, a такође и вештачке заслађиваче.
СО - до 6 g|dan.
МАЈОНЕЗ ИЗБЕГАВАТИ !!!
Mast pre preporučujem od suncokretovog ulja. Maslinovo i kokosovo su zdrave varijante ulja.
Jeste. Sva rafinisana ulja treba izbegavati. To verujem da će se svi složiti i to stoji u svim preporukama.
Da, samo što u ovoj stoji ulje ispred masti, a suncokretovo ulje definitivno nije ispred masti.
Ja sam više za svinjsku mast, ali nisu uvek preporuke takve. Jer se obično obrađuje mediteranska ishrana, kao najzdravija, pa se prednost uve daje uljima, naravno nerafinisanim. Recimo postoje preporuke da se namirnice obrađuju kuvanjem, a da se na kraju doda maslinovo ulje, kako se i ono ne bi termički obrađivalo.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 7423


« Odgovor #38 poslato: Maj 04, 2024, 06:48:16 posle podne »

Начин спремања:
 - барено (кувано)
 - печено: на тефлону, у рерни, на фолији, фритеза на ваздух, на роштиљу на струју, у посуђу без уља или са мало уља, и сл.
Риба, живина и јаја су:
 важни извор протеина;
 унос рибе смањује ризик од срчаних обољења;
 пилетина и ћуретина су месо сиромашно у засићеним мастима.
Za meso i ribu su mi u redu ove preporuke. Najviše da se vodi računa od koga se kupuje, da bi bilo što prirodnije i zdravije i da se pazi kako se priprema.
E to si dobro rekla- od koga se kupuje. Ponekad pomislim da je šteta što nismo primorska zemlja, pa da imamo garantovano svežu ribu. Mada i to nije garancija kod tih zemalja, kada stigne riba do nekih gradova koji nisu primorski.
Na primer znam da se kod nas može kupiti zdrava pastrmka, pa eto to može po preporuci. Za životinjsko meso verujem da svako može naći načina da se raspita od koga se kupuje.
Tako je. Ima ribnjaka, gde se može kupiti sveže ulovljena pastrmka. A jeste za ostalo meso- obično ljudi imaju svog mesara od poverenja. Koliko god je moguće da bude sigurnija varijanta.
Sačuvana
drAnita Mrdakovic
Entuzijasta
******
Na mreži Na mreži

Poruke: 4081


« Odgovor #37 poslato: Maj 04, 2024, 06:46:23 posle podne »

Nije preporuka nije 100% dobro za svakoga.Oni uzimaju neki prosek,ali to je i normalno.Ko ne postoji nijedan univerzalni trening program za svakoga,tako se i ovo varira.
Ja se uglavnom slazem sa sve sto je dr.Anita navela i za zitarice,ulja,voca,mozda bih dodao da kod brasna treba obratiti paznju u kakvom obliku ga jedemo.Hleb bih smanjio na minimum.
Najčešće se preteruje sa hlebom i pecivima. Tu treba najviše korigovati ishranu kod mnogih.
Mislim da je za većinu ljudi dovoljno da samo malo više konzumiraju voće i povrće , a malo manje fast food.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Entuzijasta
******
Na mreži Na mreži

Poruke: 4081


« Odgovor #36 poslato: Maj 04, 2024, 06:45:23 posle podne »

НАПАЈАЊЕ
Предност треба дати:
- обичној води са чесме (чесмовачи)
- природно минералној негазираној води или благо (изворски) газираној води са мало натријума у себи !!!
- биљним чајевима (до 3-4 шоље дневно),
- соковима од поврћа или воћа без додатка шећера (100 % воћни сокови), лимунада без шећера, и сл.
- супе, чорбе, ...
 Избегавати:
алкохолна пића,
кафу у већим количинама - до 3 (макс. 4) кафе дневно,
слатке воћне сирупе или друге слатке напитке,
газиране напитке

Препоручује се да дневно треба уносити 1 - 3 литра течности*
Da ustanovimo da voda nema zamenu. To je najbitnije shvatiti.
I zato treba da vodimo računa o očuvanju svoje životne sredine.
Naravno, čuvajmo vodene površine.
A kada računamo količinu unete tečnosti neka to bude tečnost kroz vodu.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 7423


« Odgovor #35 poslato: Maj 04, 2024, 06:45:10 posle podne »

Nije preporuka nije 100% dobro za svakoga.Oni uzimaju neki prosek,ali to je i normalno.Ko ne postoji nijedan univerzalni trening program za svakoga,tako se i ovo varira.
Ja se uglavnom slazem sa sve sto je dr.Anita navela i za zitarice,ulja,voca,mozda bih dodao da kod brasna treba obratiti paznju u kakvom obliku ga jedemo.Hleb bih smanjio na minimum.
Najčešće se preteruje sa hlebom i pecivima. Tu treba najviše korigovati ishranu kod mnogih.
Sačuvana
drAnita Mrdakovic
Entuzijasta
******
Na mreži Na mreži

Poruke: 4081


« Odgovor #34 poslato: Maj 04, 2024, 06:44:24 posle podne »

МАСТИ И УЉA
ЗАЧИНИ

Предност  увек дати биљним уљима:
маслиново,   сунцокретово, ... хладно цеђено ...
Довољно је конзумирати око 7 кафених кашичицa- око 35 ml уља на дан.
Треба избегавати веће количине масти и уља, а нарочито свињску маст, чварке, кајмак, мајонез и сличне производе.
Најбоље је конзумирати уља у свежем стању, а избегавати пржење масти и уља.
УЉЕ ОБАВЕЗНО У САЛАТЕ !!!
ЗАЧИНИ – сваког дана се могу јести сви свежи и суви зачини. Треба избегавати зачине са сољу, a такође и вештачке заслађиваче.
СО - до 6 g|dan.
МАЈОНЕЗ ИЗБЕГАВАТИ !!!
Mast pre preporučujem od suncokretovog ulja. Maslinovo i kokosovo su zdrave varijante ulja.
Jeste. Sva rafinisana ulja treba izbegavati. To verujem da će se svi složiti i to stoji u svim preporukama.
Da, samo što u ovoj stoji ulje ispred masti, a suncokretovo ulje definitivno nije ispred masti.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Entuzijasta
******
Na mreži Na mreži

Poruke: 4081


« Odgovor #33 poslato: Maj 04, 2024, 06:43:12 posle podne »

Начин спремања:
 - барено (кувано)
 - печено: на тефлону, у рерни, на фолији, фритеза на ваздух, на роштиљу на струју, у посуђу без уља или са мало уља, и сл.
Риба, живина и јаја су:
 важни извор протеина;
 унос рибе смањује ризик од срчаних обољења;
 пилетина и ћуретина су месо сиромашно у засићеним мастима.
Za meso i ribu su mi u redu ove preporuke. Najviše da se vodi računa od koga se kupuje, da bi bilo što prirodnije i zdravije i da se pazi kako se priprema.
E to si dobro rekla- od koga se kupuje. Ponekad pomislim da je šteta što nismo primorska zemlja, pa da imamo garantovano svežu ribu. Mada i to nije garancija kod tih zemalja, kada stigne riba do nekih gradova koji nisu primorski.
Na primer znam da se kod nas može kupiti zdrava pastrmka, pa eto to može po preporuci. Za životinjsko meso verujem da svako može naći načina da se raspita od koga se kupuje.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 7423


« Odgovor #32 poslato: Maj 04, 2024, 06:43:08 posle podne »

НАПАЈАЊЕ
Предност треба дати:
- обичној води са чесме (чесмовачи)
- природно минералној негазираној води или благо (изворски) газираној води са мало натријума у себи !!!
- биљним чајевима (до 3-4 шоље дневно),
- соковима од поврћа или воћа без додатка шећера (100 % воћни сокови), лимунада без шећера, и сл.
- супе, чорбе, ...
 Избегавати:
алкохолна пића,
кафу у већим количинама - до 3 (макс. 4) кафе дневно,
слатке воћне сирупе или друге слатке напитке,
газиране напитке

Препоручује се да дневно треба уносити 1 - 3 литра течности*
Da ustanovimo da voda nema zamenu. To je najbitnije shvatiti.
I zato treba da vodimo računa o očuvanju svoje životne sredine.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 7423


« Odgovor #31 poslato: Maj 04, 2024, 06:42:09 posle podne »

МАСТИ И УЉA
ЗАЧИНИ

Предност  увек дати биљним уљима:
маслиново,   сунцокретово, ... хладно цеђено ...
Довољно је конзумирати око 7 кафених кашичицa- око 35 ml уља на дан.
Треба избегавати веће количине масти и уља, а нарочито свињску маст, чварке, кајмак, мајонез и сличне производе.
Најбоље је конзумирати уља у свежем стању, а избегавати пржење масти и уља.
УЉЕ ОБАВЕЗНО У САЛАТЕ !!!
ЗАЧИНИ – сваког дана се могу јести сви свежи и суви зачини. Треба избегавати зачине са сољу, a такође и вештачке заслађиваче.
СО - до 6 g|dan.
МАЈОНЕЗ ИЗБЕГАВАТИ !!!
Mast pre preporučujem od suncokretovog ulja. Maslinovo i kokosovo su zdrave varijante ulja.
Jeste. Sva rafinisana ulja treba izbegavati. To verujem da će se svi složiti i to stoji u svim preporukama.
Sačuvana
drAnita Mrdakovic
Entuzijasta
******
Na mreži Na mreži

Poruke: 4081


« Odgovor #30 poslato: Maj 04, 2024, 06:41:25 posle podne »

ЖИТАРИЦЕ И СЛИЧНИ ПРОИЗВОДИ
ПРЕДНОСТ увек треба дати:
интегралном зрну и производима
од интегралног зрна житарица,
црном брашну, раженом брашну,
кукурузном брашну, од хељде и сл.
пахуљицама - јечменим, раженим,
овсеним, пшеничним,
тестенинама без јаја, од интегралног брашна или поврћа,
пиринчу - интегралном.
ИЗБЕГАВАТИ: производе од белог брашна, ољуштени пиринач, и сличне производе.
Ja nisam za toliko forsiranje žitarica. Neki ljudi su obroke sa žitaricama stavili kao zamenu za meso i mlečne proizvode. Osim ukoliko nije u pitanju veganska ishrana ne preporučujem forsiranje žitarica. Takođe, belo brašno nije baš toliko štetno, te ukoliko nemate zdravstvenog razloga nemojte ga u potpunosti izbegavati.
I ja koristim proizvode od belog brašna. Pravim nekad i hleb od integralnog brašna. Razlika je što integralne žitarice imaju u sebi određene vitamine i minerale. Ali isto smatram da belo brašno nije štetno, kao što se predstavlja.
Integral o brašno je svakako zdravija varijanta ali ni obično belo brašno nije toliko štetno osim ukoliko neko nije alergičan.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 7423


« Odgovor #29 poslato: Maj 04, 2024, 06:40:12 posle podne »

Начин спремања:
 - барено (кувано)
 - печено: на тефлону, у рерни, на фолији, фритеза на ваздух, на роштиљу на струју, у посуђу без уља или са мало уља, и сл.
Риба, живина и јаја су:
 важни извор протеина;
 унос рибе смањује ризик од срчаних обољења;
 пилетина и ћуретина су месо сиромашно у засићеним мастима.
Za meso i ribu su mi u redu ove preporuke. Najviše da se vodi računa od koga se kupuje, da bi bilo što prirodnije i zdravije i da se pazi kako se priprema.
E to si dobro rekla- od koga se kupuje. Ponekad pomislim da je šteta što nismo primorska zemlja, pa da imamo garantovano svežu ribu. Mada i to nije garancija kod tih zemalja, kada stigne riba do nekih gradova koji nisu primorski.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 7423


« Odgovor #28 poslato: Maj 04, 2024, 06:37:51 posle podne »

МЛЕКО И МЛЕЧНИ ПРОИЗВОДИ
Предност увек дати обраном или полуобраном млеку и производима од таквог млека тј. треба узимати производе са мање млечних масти.
Млеко, јогурт, кефир, кисело млеко или сличне напитке треба пити макар пола литра дневно, млечних масти до 2,8 %.
Сир - млади, мекани сир или са мање млечних масти, највише до 20 %.
Ovo isto samo ako je neko intolerantan na laktozu ili ima drugi zdravstveni problem zbog koga mi ne prija mleko.
Jeste. Dobro je što sada mogu da se nađu i mlečni proizvodi bez laktoze. Ranije to nije bilo kao danas.
Sačuvana
Stranice: 1 ... 5 6 [7] 8 9 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »
 

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.107 sekundi sa 18 upita.