TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 398082 Teme od strane 25051 Članovi Poslednji član: MichaelKem

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Novembar 07, 2024, 05:34:33 pre podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: 1 2 [3] 4 5 ... 7 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Poremecaji u ishrani  (Pročitano 829 puta)
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
Van mreže Van mreže

Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #64 poslato: Novembar 01, 2024, 09:49:46 posle podne »

Zajedničko za poremećaje iz ove grupe je patološki strah od debljine i poremećena telesna shema – ove osobe doživljavaju sebe kao „debele“ i kada su realno neuhranjene, sa brojnim pridruženim poremećajima: raspoloženja, percepcije, odgovora na fizičke i emocionalne signale i obrazaca ponašanja vezanih za ishranu.
Veliki je problem kada neko ima pogresnu percepciju svog izgleda.
O daaaa.To je kad bilderi vide samog sebe manjeg nego sto inace jesu ili neko vidi sebe debelog iako je mrsav....
Posebna problematika. Potreban je specifican tretman.
Kupiti ogledalo koji uvelicava. ;D ;D ;D
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #63 poslato: Novembar 01, 2024, 05:22:44 posle podne »

Prejedanje – simptomi
Može se desiti da vi niste gojazni, već da ste potpuno normalne težine, a da ipak imate ovaj poremećaj. Šta onda? Postoje određeni simptomi koji se prvenstveno manifestuju u ponašanju i ispoljavanju određenih emocija (zbog čega se ovaj poremećaj često naziva i “emocionalno prejedanje”). Na primer:

Periodična konzumcija nenormalno velikih količina hrane, na primer na svaka dva sata
Osećaj da nemate kontrolu nad glađu
Jedete čak i kad ste siti ili niste gladni uopšte
Brzo konzumiranje hrane prilikom napada prejedanja
Konzumacija hrane do granice pucanja, kad više niste u stanju ništa da okusite
Potreba da jedete sami ili da se skrivate od drugih
Osećaj depresije, gađenja, sramote, krivice ili uznemirenosti zbog hrane
Često držanje dijete, bez ikakvih rezultata
Za razliku od osoba koje imaju bulimiju, nakon što ste se “prejeli”, vi se ne rešavate ekstra kalorija povraćanjem, uzimanjem laksativa ili preteranim vežbanjem, već ćete pokušati da držite dijetu ili da jedete normalne obroke, što opet, paradoksalno, može dovesti do još veće potrebe za prejedanjem.

Kada je u pitanju prejedanje hranom, upravo jedan od pokazatelja ozbiljnosti ovog poremećaja se određuje prema tome koliko puta nedeljno imate ovakve epizode.
U danasnje vreme se povecava broj osoba sa ovim poremecajem.

Zvuci mi psiholoski, kao ispunjavanje neke praznine ili kaznjavanje sebe.
Svakako da su razliciti moguci uzroci.

Sta bi po tebi jos mogao da bude?
Smatram da je najvazniji uzrok stres. A moguci su i genetski faktori, kao cesto drzanje dijeta, sto ce pokrenuti vecu zelju za hranom.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #62 poslato: Novembar 01, 2024, 05:18:50 posle podne »

Najčešći poremećaji ishrane su anoreksija nervoza i bulimija nervoza.
Istraživaja ukazuju da se broj obolelih povećava iz godine u godinu.
Jos uvek se povecava?Mislio sam da je to vec proslost.

Ne bi verovao koliko ljudi/zena prolazi kroz to, ali se cuti...
Ja sam mislio da je to vec odavno proslo....da sad imaju naduvavanje usne,zadnjice,botox itd....
A i to je posebno sta se sve primenjuje, zarad neke lepote.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #61 poslato: Novembar 01, 2024, 05:17:47 posle podne »

Poremećaj u ishrani nastaje najčešće kao posledica držanja restriktivnih dijeta, kod osoba koje su psihički i emocionalno osetljive. Poremećajishrane je veoma širok pojam koji obuhvata stanje od kompulzivnog prejedanja do anoreksije. Poremećaji ishrane uglavnom se javljaju u mlađoj životnoj dobi i adolescenciji. Karakterističan je:

*poremećen odnos prema hrani
*negativna slika o sopstvenom telu
*kao i narušeno samopoštovanje.
Srecom to nisam imao,samo ma koliki sam bio uvek sam sebe video kao nedovoljno velikog,ali to je vec druga tema.
Odlicna tema!
Imaju osobe sada cesto i taj poremecaj. To je bigoreksija.
Znam,ima i dobar film o tome. ;)
Naci cu. Nekada da pogledam. Da li znas mozda kako se tacno zove?
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #60 poslato: Novembar 01, 2024, 05:16:41 posle podne »

Kada je znak da treba da posetite lekara?
Lek za prejedanje postoji pre svega u vidu terapije, a ako ustanovite da imate neki od gore navedenih simptoma, poželjno bi bilo da se što pre javite lekaru. Problemi sa prejedanjem mogu da traju jako kratko i brzo da prestanu, ili da počnu da se navraćaju i samim tim da potraju godinama, naročito ako se ne tretiraju.

Prvo što bi trebalo da uradite jeste da porazgovarate sa svojim lekarom o problemu, ili osećanjima koja proživljavate, ali ako niste spremni da se poverite lekaru, onda bi trebalo da razogovarate sa nekom vama bliskom osobom. Ta osoba može da bude prijatelj, partner, učitelj ili sveštenik ako vam tako odgovara, ali poenta je da vas ta osoba navede na pravi put, odnosno da vas motiviše da se podvrgnete tretmanu.

Kada je u pitanju kompulzivno prejedanje samopomoć je isto jako bitna, pored lekarske intervencije, jer ćete jedino tako steći neophodnu disciplinu da ovo izgurate do kraja. Takođe, osobe koje imaju ovaj poremećaj mogu postati eksperti u skrivanju ovakvog ponašanja, što samim tim otežava i njihovim bližnjima da utvrde da problem uopšte postoji. U tom sučaju, treba da pristanete na otvoren razgovor, i dopustite da vam se pomogne.
Vazno je i da osobe iz blize okoline prepoznaju simptome,da bi mogle da bi se sto pre pocelo sa lecenjem te osobe.
Dzaba kada ta osoba koja je obolela ne da da joj/mu se pomogne.
U nekim situacijama mora i prinudno da se odreaguje.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #59 poslato: Novembar 01, 2024, 05:15:52 posle podne »

Zajedničko za poremećaje iz ove grupe je patološki strah od debljine i poremećena telesna shema – ove osobe doživljavaju sebe kao „debele“ i kada su realno neuhranjene, sa brojnim pridruženim poremećajima: raspoloženja, percepcije, odgovora na fizičke i emocionalne signale i obrazaca ponašanja vezanih za ishranu.
Veliki je problem kada neko ima pogresnu percepciju svog izgleda.
O daaaa.To je kad bilderi vide samog sebe manjeg nego sto inace jesu ili neko vidi sebe debelog iako je mrsav....
Posebna problematika. Potreban je specifican tretman.
Sačuvana
drAnita Mrdakovic
Entuzijasta
Van mreže Van mreže

« Odgovor #58 poslato: Novembar 01, 2024, 05:03:59 posle podne »

Mislim da su uzročnici najčešće hormonske ili psihološke prirode, kao i nauceno pogrešno ponašanje vezano za ishranu. Dijete su veliki faktor rizika za svaki poremećaj ishrane.

Da kao kod poremecaja stitne zlezde....ali ne znam koliko je vezano za samu ishranu?
Važno je u pogledu da mnogo mogu uticati na veliku promenu apetita koja uzrokuje pogrešne navike u ishrani.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #57 poslato: Oktobar 31, 2024, 08:32:04 posle podne »

Lek za prejedanje postoji pre svega u vidu terapije, a ako ustanovite da imate neki od gore navedenih simptoma, poželjno bi bilo da se što pre javite lekaru. Problemi sa prejedanjem mogu da traju jako kratko i brzo da prestanu, ili da počnu da se navraćaju i samim tim da potraju godinama, naročito ako se ne tretiraju.

Prvo što bi trebalo da uradite jeste da porazgovarate sa svojim lekarom o problemu, ili osećanjima koja proživljavate, ali ako niste spremni da se poverite lekaru, onda bi trebalo da razogovarate sa nekom vama bliskom osobom. Ta osoba može da bude prijatelj, partner, učitelj ili sveštenik ako vam tako odgovara, ali poenta je da vas ta osoba navede na pravi put, odnosno da vas motiviše da se podvrgnete tretmanu.

Kada je u pitanju kompulzivno prejedanje samopomoć je isto jako bitna, pored lekarske intervencije, jer ćete jedino tako steći neophodnu disciplinu da ovo izgurate do kraja. Takođe, osobe koje imaju ovaj poremećaj mogu postati eksperti u skrivanju ovakvog ponašanja, što samim tim otežava i njihovim bližnjima da utvrde da problem uopšte postoji. U tom sučaju, treba da pristanete na otvoren razgovor, i dopustite da vam se pomogne.
Vazno je i da osobe iz blize okoline prepoznaju simptome,da bi mogle da bi se sto pre pocelo sa lecenjem te osobe.

Mora se pokusati...
Naravno da treba,to nije ni pitanje,to se podrazumeva.Ako ce neko probati to sam ja. ;)
Sačuvana
Miletić Dušan
Global Moderator
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #56 poslato: Oktobar 31, 2024, 07:53:52 posle podne »

Mora se pokusati...
Sačuvana
Miletić Dušan
Global Moderator
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #55 poslato: Oktobar 31, 2024, 07:53:08 posle podne »

Mislim da su uzročnici najčešće hormonske ili psihološke prirode, kao i nauceno pogrešno ponašanje vezano za ishranu. Dijete su veliki faktor rizika za svaki poremećaj ishrane.

Da kao kod poremecaja stitne zlezde....ali ne znam koliko je vezano za samu ishranu?
Sačuvana
Miletić Dušan
Global Moderator
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #54 poslato: Oktobar 31, 2024, 07:52:26 posle podne »

Naravno. Ali treba i roditelji npr. da znaju na koji nacin da pridju problemu.
To jeste. Ali je najbolje odmah konsultacija psihologa i psihijatra.

Apsolutno.
Sačuvana
Miletić Dušan
Global Moderator
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #53 poslato: Oktobar 31, 2024, 07:51:23 posle podne »

Prejedanje – simptomi
Može se desiti da vi niste gojazni, već da ste potpuno normalne težine, a da ipak imate ovaj poremećaj. Šta onda? Postoje određeni simptomi koji se prvenstveno manifestuju u ponašanju i ispoljavanju određenih emocija (zbog čega se ovaj poremećaj često naziva i “emocionalno prejedanje”). Na primer:

Periodična konzumcija nenormalno velikih količina hrane, na primer na svaka dva sata
Osećaj da nemate kontrolu nad glađu
Jedete čak i kad ste siti ili niste gladni uopšte
Brzo konzumiranje hrane prilikom napada prejedanja
Konzumacija hrane do granice pucanja, kad više niste u stanju ništa da okusite
Potreba da jedete sami ili da se skrivate od drugih
Osećaj depresije, gađenja, sramote, krivice ili uznemirenosti zbog hrane
Često držanje dijete, bez ikakvih rezultata
Za razliku od osoba koje imaju bulimiju, nakon što ste se “prejeli”, vi se ne rešavate ekstra kalorija povraćanjem, uzimanjem laksativa ili preteranim vežbanjem, već ćete pokušati da držite dijetu ili da jedete normalne obroke, što opet, paradoksalno, može dovesti do još veće potrebe za prejedanjem.

Kada je u pitanju prejedanje hranom, upravo jedan od pokazatelja ozbiljnosti ovog poremećaja se određuje prema tome koliko puta nedeljno imate ovakve epizode.
U danasnje vreme se povecava broj osoba sa ovim poremecajem.

Zvuci mi psiholoski, kao ispunjavanje neke praznine ili kaznjavanje sebe.
Svakako da su razliciti moguci uzroci.

Sta bi po tebi jos mogao da bude?
Sačuvana
drAnita Mrdakovic
Entuzijasta
Van mreže Van mreže

« Odgovor #52 poslato: Oktobar 31, 2024, 06:39:06 posle podne »

Poremećaj u ishrani nastaje najčešće kao posledica držanja restriktivnih dijeta, kod osoba koje su psihički i emocionalno osetljive. Poremećajishrane je veoma širok pojam koji obuhvata stanje od kompulzivnog prejedanja do anoreksije. Poremećaji ishrane uglavnom se javljaju u mlađoj životnoj dobi i adolescenciji. Karakterističan je:

Srecom to nisam imao,samo ma koliki sam bio uvek sam sebe video kao nedovoljno velikog,ali to je vec druga tema.
Odlicna tema!

To bi onda moglo spasti u -naruseno samopostovanje?

Hvala.
Nema to veze sa samopostovanjem.To svaki bilder ima tu bolest i zove se bigoreksija. ;)
Ne može se reći da nema veze sa samo poštovanjem. Možeš reći da misliš da nema kod tebe, a za ostalo je tu psihoanaliza.
Naravno da sam pricao o samom sebi,da nije tako TO bih napisao. ;)
Razumem, čisto sam skrenula pažnju da za ostale bi moglo biti tačno.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #51 poslato: Oktobar 30, 2024, 08:40:18 posle podne »

Odlicna tema!

Hvala.
Nema to veze sa samopostovanjem.To svaki bilder ima tu bolest i zove se bigoreksija. ;)
Ne može se reći da nema veze sa samo poštovanjem. Možeš reći da misliš da nema kod tebe, a za ostalo je tu psihoanaliza.
Naravno da sam pricao o samom sebi,da nije tako TO bih napisao. ;)
Sačuvana
drAnita Mrdakovic
Entuzijasta
Van mreže Van mreže

« Odgovor #50 poslato: Oktobar 30, 2024, 05:15:53 posle podne »

Odlicna tema!

Hvala.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
Stranice: 1 2 [3] 4 5 ... 7 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.136 sekundi sa 17 upita.