TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 406263 Teme od strane 25076 Članovi Poslednji član: prolomvoda

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Oktobar 13, 2025, 07:39:33 posle podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: [1] Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Savet u vezi sa regulisanjem težine i terapijom za hipotireozu  (Pročitano 65 puta)
Gpz
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #6 poslato: danas u 09:27:34 pre podne »

Hvala vam na podršci, to zaista puno znači i motivše, posebno kada dolazi od vas koji ste kompetentni.

Moj cilj je i dalje 73 kg, i ta brojka mi je urezana u glavu verovatno od samog početka vodenja računa o ishrani. Tada sam razgovarao sa endokrinologom i nutricionistom i ta brojka je cirkulisala, a to mi je i bila neka idealna težina u mladosti.

Iskreno, imam gvozdenu disciplinu i zaista se trudim. Znam da nije lako, ali verujem da je moguće  tako sam pre 30 godina prestao da pušim. Da budem iskren, čak i da ne uspem da izgubim ta poslednja 2-3 kg, nije kraj sveta. Treba biti realan i slušati svoje telo.

Međutim, svaki mali uspeh mi psihološki puno znači. Kada izgubim 200-300 grama na nedeljnom nivou, ja sam super zadovoljan. Redovno se merim jednom nedeljno, subotom, uvek u isto vreme i pod istim uslovima, sa istom vagom.

Čitam redovno na forumu rubriku za početnike, odlični tekstovi! Često se vraćam da ponovo pročitam i upamtim neke stvari. Hvala vam puno što delite tako vredne savete.

Imam jedno konkretno pitanje:

Često se na forumu pominju "sagorevači" i razni suplementi. Koliko bi to bilo dobro za mene i da li bih smeo nešto da koristim? Da li je to preporučljivo samo onima koji se intenzivno bave sportom u teretani, ili može biti od koristi i meni?

Unapred se izvinjavam ako ponekad ne odgovorim odmah, jer zbog profesionalnih obaveza nisam uvek u mogućnosti da budem za računarom, a na telefonu je u mojim godinama sve sitno. :)

Hvala vam još jednom na svim odgovorima i strpljenju!
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
Van mreže Van mreže

Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #5 poslato: danas u 07:55:44 pre podne »

Poštovani,

Novi sam korisnik foruma i voleo bih da čujem mišljenje u vezi moje situacije.

Imam 58 godina, muškarac sam, visok 181 cm i težak 75 kg. Iako se trudim, imam velike poteškoće sa smanjenjem težine.

Već 25 godina se lečim od hipotireoze i trenutno sam na terapiji od 100 mcg L-Thyroxine Christiaens.

Zanima me vaše iskustvo i saveti kako da efikasnije regulišem i stabilizujem težinu uz ovakvo stanje.

Možda moja težina od 75 kg na 181 cm deluje prihvatljivo, ali do nje sam došao mukotrpnim radom i ogromnim odricanjima tokom poslednjih 14 godina. Ozbiljno sam krenuo 2011. godine, sa početnih 116 kg.

Kao svaki početnik, prošao sam kroz razne dijete i početničke greške, gubivši u početku po 2-3 kg mesečno. Međutim, ciklus "gubitak-povratak" (joj-efekt) bio je izražen čim bih prestao sa dijetom, težina bi se vratila, često i veća nego pre.

Poslednjih 5-6 godina praktikujem autofagiju (intermitentni post). Vremenom sam prozor za jelo suzio sa 12 sati na sadašnjih 6 sati dnevno, što mi odlično odgovara i psihički i fizički. Uglavnom se držim keto i paleo principa ishrane, trudim se da se hrana priprema kod kuće i izbegavam industrijski procesiranu hranu.

Problem koji primećujem u poslednje dve godine je izuzetno spor dalji gubitak težine. Teško mogu da smršam 1 kg godišnje, dok, ukoliko se opustim, lako dobijem 1-2 kg za samo nedelju dana. Stekao sam utisak da je moj organizam dostigao svoju "minimalnu težinu" i da se opire daljem gubitku. Moj cilj od 73 kg se čini nedostižnim.
Ovo naravno utiče na motivaciju, jer se osećam kao da se moram konstantno kontrolisati bez vidljivog napretka.

Pored hipotireoze, važno je napomenuti da mi je, prema rečima moje doktorke, problem u transformaciji T4 u T3. I pored toga, moji nalazi TSH, T4 i T3 su uglavnom u referentnim granicama, sa blago povìšenim homocisteinom 12.

Svakodnevno odvajam sat vremena za brzo hodanje ili bicikl ponekad i kućni bicikl (zbog lošeg vremena i problema sa meniskusom i zglobovima). Razumem iz drugih tema na forumu da je trening sa tegovima ključan, ali trenutno nemam teretanu u blizini, a i fizički ograničenja me sprečavaju. Snalazim se najbolje što umem i mogu :)

Moje pitanje glasi: Šta je sledeći korak? Da li je moguće prevazići ovaj zastoj? Da li postoji nešto što propuštam u vezi ishrane, treninga ili podešavanja terapije?

Unapred vam se zahvaljujem na vremenu, strpljenju i svakom korisnom savetu.
Svaka cast na ovako iscrpnom izvestaju,ovako nam je puno lakse da damo savete kada znamo skoro sve parametre!
Kao drugo svaka cast na izgubljenoj tezini dosad kao i na istrajnosti!Upravo ce vam ta istrajnost sada biti na najvecem testu,jer se telo sada brani i naucio je/prilagodio se vasem sadasnjem rezimu zivota,mislim tu i na trening i na ishranu .Ovih 2 kg ce biti najteza,ali nije nemoguca!Samo budite strpljivi i nastavite ovako kao dosad.
Sačuvana
drAnita Mrdakovic
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #4 poslato: Oktobar 12, 2025, 03:14:45 posle podne »

Ja bih Vam savetovala da odete kod iskusnog lekara dijetetičara da se konsultujete oko ishrane.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #3 poslato: Oktobar 12, 2025, 03:13:24 posle podne »

Vaša težina je već odlična

BMI vam je oko 22,8 što je idealno.

Želja da smršate još 2 kg je razumna, ali realno gledano – telo se sada prirodno brani jer ste blizu “set point-a” – težine koju telo smatra optimalnom (često i pogrešno, ali stabilno). Gubitak masti ispod toga postaje veoma spor i često zahteva precizniji pristup, više strpljenja, ili čak redefinisanje ciljeva.
Mogući razlozi stanja:

Metabolička adaptacija: telo "uči" kako da funkcioniše sa manje kalorija.

Nedostatak progresivnog opterećenja (treninga sa otporom).

Preduga faza kalorijskog deficita bez cikličnih faza održavanja.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #2 poslato: Oktobar 12, 2025, 03:11:23 posle podne »

Poštovani,

Hvala vam na iscrpnom i veoma zrelom izlaganju vaše situacije – vidi se da imate veliko iskustvo, disciplinu i ozbiljan pristup svom zdravlju, što je za svaku pohvalu. Iako nije lako održavati težinu ni zdrav metabolizam sa hipotireozom, vi ste već postigli uspeh – gubitak preko 40 kg i njegovo dugoročno održavanje je retkost čak i kod potpuno zdravih ljudi.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
Gpz
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #1 poslato: Oktobar 12, 2025, 11:22:00 pre podne »

Poštovani,

Novi sam korisnik foruma i voleo bih da čujem mišljenje u vezi moje situacije.

Imam 58 godina, muškarac sam, visok 181 cm i težak 75 kg. Iako se trudim, imam velike poteškoće sa smanjenjem težine.

Već 25 godina se lečim od hipotireoze i trenutno sam na terapiji od 100 mcg L-Thyroxine Christiaens.

Zanima me vaše iskustvo i saveti kako da efikasnije regulišem i stabilizujem težinu uz ovakvo stanje.

Možda moja težina od 75 kg na 181 cm deluje prihvatljivo, ali do nje sam došao mukotrpnim radom i ogromnim odricanjima tokom poslednjih 14 godina. Ozbiljno sam krenuo 2011. godine, sa početnih 116 kg.

Kao svaki početnik, prošao sam kroz razne dijete i početničke greške, gubivši u početku po 2-3 kg mesečno. Međutim, ciklus "gubitak-povratak" (joj-efekt) bio je izražen čim bih prestao sa dijetom, težina bi se vratila, često i veća nego pre.

Poslednjih 5-6 godina praktikujem autofagiju (intermitentni post). Vremenom sam prozor za jelo suzio sa 12 sati na sadašnjih 6 sati dnevno, što mi odlično odgovara i psihički i fizički. Uglavnom se držim keto i paleo principa ishrane, trudim se da se hrana priprema kod kuće i izbegavam industrijski procesiranu hranu.

Problem koji primećujem u poslednje dve godine je izuzetno spor dalji gubitak težine. Teško mogu da smršam 1 kg godišnje, dok, ukoliko se opustim, lako dobijem 1-2 kg za samo nedelju dana. Stekao sam utisak da je moj organizam dostigao svoju "minimalnu težinu" i da se opire daljem gubitku. Moj cilj od 73 kg se čini nedostižnim.
Ovo naravno utiče na motivaciju, jer se osećam kao da se moram konstantno kontrolisati bez vidljivog napretka.

Pored hipotireoze, važno je napomenuti da mi je, prema rečima moje doktorke, problem u transformaciji T4 u T3. I pored toga, moji nalazi TSH, T4 i T3 su uglavnom u referentnim granicama, sa blago povìšenim homocisteinom 12.

Svakodnevno odvajam sat vremena za brzo hodanje ili bicikl ponekad i kućni bicikl (zbog lošeg vremena i problema sa meniskusom i zglobovima). Razumem iz drugih tema na forumu da je trening sa tegovima ključan, ali trenutno nemam teretanu u blizini, a i fizički ograničenja me sprečavaju. Snalazim se najbolje što umem i mogu :)

Moje pitanje glasi: Šta je sledeći korak? Da li je moguće prevazići ovaj zastoj? Da li postoji nešto što propuštam u vezi ishrane, treninga ili podešavanja terapije?

Unapred vam se zahvaljujem na vremenu, strpljenju i svakom korisnom savetu.

Sačuvana
Stranice: [1] Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.037 sekundi sa 12 upita.