TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 406699 Teme od strane 25075 Članovi Poslednji član: prolomvoda

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Novembar 18, 2025, 12:23:08 posle podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: [1] 2 3 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Kim  (Pročitano 131 puta)
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
******
Na mreži Na mreži

Poruke: 32519


Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #34 poslato: danas u 09:47:51 pre podne »

Kim je generalno siguran začin i unos u uobičajenim količinama u ishrani rijetko izaziva probleme. Međutim, kod prekomjerne konzumacije, mogu se javiti neki neželjeni efekti:

Probavne smetnje: Veće količine mogu izazvati nadutost, grčeve ili proljev zbog pojačanog varenja.

Alergijske reakcije: Kod osjetljivih osoba mogu se javiti osip, svrab ili čak otežano disanje, iako je rijetko.

Povećana kiselost želuca: Kod osoba sklonih gastritisu ili refluksu, previše kima može pogoršati simptome.

Interakcije sa lijekovima: Kim u vrlo velikim količinama može potencijalno pojačati dejstvo antikoagulansa ili lijekova za šećer, ali ovo se obično ne dešava kod obične kulinarske upotrebe.

U praksi, normalno začinjavanje jela kimeom je sigurno i zdravo, a problemi se javljaju samo kod izuzetno velikih količina ili individualne preosjetljivosti.
Sa kimom sam imao kontakt jos u detinjstvu kada mi je baka stavljala na kiflice koje sam obozavao....
Isto, samo su kod nas bile pogačice sa kimom. 😁
I to je pravila,ali rede od kiflica....
Sačuvana
drAnita Mrdakovic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 5775


« Odgovor #33 poslato: Novembar 17, 2025, 12:22:54 posle podne »

Kim je generalno siguran začin i unos u uobičajenim količinama u ishrani rijetko izaziva probleme. Međutim, kod prekomjerne konzumacije, mogu se javiti neki neželjeni efekti:

Probavne smetnje: Veće količine mogu izazvati nadutost, grčeve ili proljev zbog pojačanog varenja.

Alergijske reakcije: Kod osjetljivih osoba mogu se javiti osip, svrab ili čak otežano disanje, iako je rijetko.

Povećana kiselost želuca: Kod osoba sklonih gastritisu ili refluksu, previše kima može pogoršati simptome.

Interakcije sa lijekovima: Kim u vrlo velikim količinama može potencijalno pojačati dejstvo antikoagulansa ili lijekova za šećer, ali ovo se obično ne dešava kod obične kulinarske upotrebe.

U praksi, normalno začinjavanje jela kimeom je sigurno i zdravo, a problemi se javljaju samo kod izuzetno velikih količina ili individualne preosjetljivosti.
Sa kimom sam imao kontakt jos u detinjstvu kada mi je baka stavljala na kiflice koje sam obozavao....
Isto, samo su kod nas bile pogačice sa kimom. 😁
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
******
Na mreži Na mreži

Poruke: 32519


Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #32 poslato: Novembar 16, 2025, 08:46:45 posle podne »

Kim je generalno siguran začin i unos u uobičajenim količinama u ishrani rijetko izaziva probleme. Međutim, kod prekomjerne konzumacije, mogu se javiti neki neželjeni efekti:

Probavne smetnje: Veće količine mogu izazvati nadutost, grčeve ili proljev zbog pojačanog varenja.

Alergijske reakcije: Kod osjetljivih osoba mogu se javiti osip, svrab ili čak otežano disanje, iako je rijetko.

Povećana kiselost želuca: Kod osoba sklonih gastritisu ili refluksu, previše kima može pogoršati simptome.

Interakcije sa lijekovima: Kim u vrlo velikim količinama može potencijalno pojačati dejstvo antikoagulansa ili lijekova za šećer, ali ovo se obično ne dešava kod obične kulinarske upotrebe.

U praksi, normalno začinjavanje jela kimeom je sigurno i zdravo, a problemi se javljaju samo kod izuzetno velikih količina ili individualne preosjetljivosti.
Sa kimom sam imao kontakt jos u detinjstvu kada mi je baka stavljala na kiflice koje sam obozavao....
Sačuvana
drAnita Mrdakovic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 5775


« Odgovor #31 poslato: Novembar 16, 2025, 06:53:42 posle podne »

Kim je generalno siguran začin i unos u uobičajenim količinama u ishrani rijetko izaziva probleme. Međutim, kod prekomjerne konzumacije, mogu se javiti neki neželjeni efekti:

Probavne smetnje: Veće količine mogu izazvati nadutost, grčeve ili proljev zbog pojačanog varenja.

Alergijske reakcije: Kod osjetljivih osoba mogu se javiti osip, svrab ili čak otežano disanje, iako je rijetko.

Povećana kiselost želuca: Kod osoba sklonih gastritisu ili refluksu, previše kima može pogoršati simptome.

Interakcije sa lijekovima: Kim u vrlo velikim količinama može potencijalno pojačati dejstvo antikoagulansa ili lijekova za šećer, ali ovo se obično ne dešava kod obične kulinarske upotrebe.

U praksi, normalno začinjavanje jela kimeom je sigurno i zdravo, a problemi se javljaju samo kod izuzetno velikih količina ili individualne preosjetljivosti.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 5775


« Odgovor #30 poslato: Novembar 16, 2025, 06:52:13 posle podne »

Kim je začin koji osim što poboljšava ukus hrane ima i brojne zdravstvene koristi:

Podrška varenju: Stimuliše proizvodnju želudačnih sokova i enzima, pomažući boljoj probavi i smanjenju nadutosti i gasova.

Bogata antioksidansima: Sadrži flavonoide i vitamine koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala i smanjuju upale u organizmu.

Poboljšava metabolizam: Može doprinositi boljoj apsorpciji hranljivih materija i regulaciji nivoa šećera u krvi.

Podrška imunom sistemu: Sadrži vitamin C i minerale poput gvožđa, koji jačaju odbrambene sposobnosti organizma.

Diuretiksko dejstvo: Pomaže izbacivanje viška tečnosti i toksina iz tijela.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9907


« Odgovor #29 poslato: Novembar 15, 2025, 06:31:01 posle podne »

Uz to rečeno, budite oprezni kada uzimate bilo koji suplement koji sadrži mnogo više kima nego što biste mogli da konzumirate hranom.
Baš kao i sa bilo kojim sastojkom, telo možda nije opremljeno da obradi doze koje normalno ne bi iskusilo u ishrani.
Ako odlučite da isprobate suplemente, obavestite svog lekara šta uzimate i koristite suplemente kao dopunu, a ne kao zamenu za medicinske tretmane.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9907


« Odgovor #28 poslato: Novembar 15, 2025, 06:30:34 posle podne »

Druge, eksperimentalnije koristi, poput gubitka težine i poboljšanog holesterola u krvi, mogu zahtevati veću dozu, verovatno u obliku suplemenata.
Više studija je testiralo suplemente kima do 1 grama (oko 1 kašičice) bez prijava problema od strane učesnika. Međutim, prijavljene su teške alergijske reakcije na kim, ali su veoma retke.

Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9907


« Odgovor #27 poslato: Novembar 15, 2025, 06:30:06 posle podne »

Da li treba koristiti kim?
Neke od blagodeti kima možete dobiti samo korišćenjem malih količina za začinjavanje hrane.
Ove količine će obezbediti antioksidante, gvožđe i potencijalne koristi za kontrolu šećera u krvi.

Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9907


« Odgovor #26 poslato: Novembar 15, 2025, 06:29:21 posle podne »

Postoji nekoliko komponenti kima koje mogu imati antiinflamatorne efekte, ali istraživači još uvek ne znaju koje su najvažnije.
Pokazano je da biljna jedinjenja u nekoliko začina smanjuju nivoe ključnog markera upale, NF-kapaB.
Trenutno nema dovoljno informacija da bi se znalo da li su kim u ishrani ili suplementi kima korisni u lečenju upalnih bolesti.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9907


« Odgovor #25 poslato: Novembar 15, 2025, 06:28:56 posle podne »

Može se boriti protiv upale
Studije in vitro su pokazale da ekstrakti kima inhibiraju upalu.

Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9907


« Odgovor #24 poslato: Novembar 15, 2025, 06:28:14 posle podne »

Studije na miševima su pokazale da komponente kima smanjuju zavisno ponašanje i simptome odvikavanja.
Međutim, potrebno je mnogo više istraživanja kako bi se utvrdilo da li bi ovaj efekat bio koristan kod ljudi.
Sledeći koraci uključuju pronalaženje specifičnog sastojka koji je izazvao ovaj efekat i testiranje da li deluje kod ljudi.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9907


« Odgovor #23 poslato: Novembar 15, 2025, 06:27:50 posle podne »

Može pomoći kod zavisnosti od droga
Zavisnost od droga je sve veći problem na međunarodnom nivou.
Opioidni narkotici stvaraju zavisnost tako što otimaju normalan osećaj žudnje i nagrade u mozgu. To dovodi do kontinuirane ili povećane upotrebe.

Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9907


« Odgovor #22 poslato: Novembar 15, 2025, 06:27:13 posle podne »

Nekoliko komponenti kima smanjuje rast bakterija koje se prenose hranom i određenih vrsta zaraznih gljivica.
Kada se svari, kim oslobađa komponentu koja se zove megalomicin, koja ima antibiotska svojstva.
Pored toga, studija u epruveti je pokazala da kim smanjuje otpornost određenih bakterija na lekove.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9907


« Odgovor #21 poslato: Novembar 15, 2025, 06:26:45 posle podne »

Može sprečiti bolesti koje se prenose hranom
Jedna od tradicionalnih uloga kima u začinjavanju je verovatno bila bezbednost hrane.
Mnogi začini, uključujući kim, izgleda da imaju antimikrobna svojstva koja mogu smanjiti rizik od infekcija koje se prenose hranom.

Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9907


« Odgovor #20 poslato: Novembar 15, 2025, 06:25:47 posle podne »

Ponovo, nisu sve studije saglasne. Jedna studija koja je koristila manju dozu od 25 mg dnevno nije primetila nikakvu promenu telesne težine u poređenju sa placebom.
Sačuvana
Stranice: [1] 2 3 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »
 

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.046 sekundi sa 12 upita.