TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 406834 Teme od strane 25078 Članovi Poslednji član: milovan777

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Decembar 11, 2025, 12:23:48 posle podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: [1] 2 3 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Minimalistički pristup treningu – može li 3× nedeljno po 30 min da da rezultate  (Pročitano 4349 puta)
drAnita Mrdakovic
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #34 poslato: Decembar 10, 2025, 06:05:27 posle podne »

5. Kratko zagrevanje je obavezno
Čak i u 30-minutnom treningu, 3–5 min zagrevanja smanjuje rizik od povreda (mobilnost, kruženje ramenima, lagano istezanje, aktivacija gluteusa).
Da,ali to zagrevanje da ne racuna u onih 30 minuta.
Moze cak i da se računa, to je 3 min.
Mozda u vasim godinama,u mojim skoro duze samo zagrevanje od samog treninga.
A i recimo u powerliftingu dok sam stigao do radne serije od 220-230kg mi je bilo potrebno sat vremena,jer sam poceo sa praznom sipkom koja tezi 20 kg,pa 60 kg ,100kg,140,180,200,220 i ako sam isao na 230 onda i to.Naravno kako je rasla tezina tako sam smanjivao ponavljanja.
Dobro, to su već ekstremni slučajevi i primeri.
Kako kome,meni je to bila normala. ;)
Naravno, zato što si ti profesionalni sportista.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #33 poslato: Decembar 10, 2025, 06:04:53 posle podne »

2. Fokus na kvalitet pokreta, a ne na trajanje
U minimalističkom režimu svaka minuta je važna. Naglasak treba staviti na pravilno izvođenje vežbi kako bi se izbegle povrede i maksimalno iskoristio kratki trening.
Kao i smanjiti pauze izmedu serija,ne slikati se na drustvene mreze ili pricati telefonom nego sacekati 30-60 sekundi i nastaviti.
Tako minimalni trening maksimalno treba iskoristiti.
Da,samo njihov trening pristup pogotovo Dorianov je doveo do mnogih brojnih povreda zbog kojih je i morao da prestane sa takmicenjima.
Ne treba siliti intenzitet samo zato što je vreme skraćeno.
Zato sam i namerno naveo negativan primer,da to ljudi vide kako NE treba raditi.
Da, da. Dobar je primer da se vidi kako ne treba.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
Van mreže Van mreže

Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #32 poslato: Decembar 10, 2025, 11:23:27 pre podne »

Čak i u 30-minutnom treningu, 3–5 min zagrevanja smanjuje rizik od povreda (mobilnost, kruženje ramenima, lagano istezanje, aktivacija gluteusa).
A i recimo u powerliftingu dok sam stigao do radne serije od 220-230kg mi je bilo potrebno sat vremena,jer sam poceo sa praznom sipkom koja tezi 20 kg,pa 60 kg ,100kg,140,180,200,220 i ako sam isao na 230 onda i to.Naravno kako je rasla tezina tako sam smanjivao ponavljanja.
Kako kome,meni je to bila normala. ;)
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #31 poslato: Decembar 10, 2025, 11:22:18 pre podne »

U minimalističkom režimu svaka minuta je važna. Naglasak treba staviti na pravilno izvođenje vežbi kako bi se izbegle povrede i maksimalno iskoristio kratki trening.
Kao i smanjiti pauze izmedu serija,ne slikati se na drustvene mreze ili pricati telefonom nego sacekati 30-60 sekundi i nastaviti.
Da,samo njihov trening pristup pogotovo Dorianov je doveo do mnogih brojnih povreda zbog kojih je i morao da prestane sa takmicenjima.
Zato sam i namerno naveo negativan primer,da to ljudi vide kako NE treba raditi.
Sačuvana
drAnita Mrdakovic
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #30 poslato: Decembar 06, 2025, 07:33:25 posle podne »

Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #29 poslato: Decembar 06, 2025, 07:32:39 posle podne »

Sačuvana
dr Anita Mrdaković
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #28 poslato: Decembar 06, 2025, 06:13:07 posle podne »

Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #27 poslato: Decembar 06, 2025, 06:09:47 posle podne »

3. Kombinuj snagu i kardio u jednoj sesiji
Najbolji pristup za kratke treninge:
15 min treninga snage (čučnjevi, sklekovi, potisci, veslanje)
15 min intervalnog kardija (npr. brže hodanje, bicikl, orbitrek, lagani HIIT prilagođen nivou)
Ja sam trenutno u toj fazi sa tim da radim otprilike oko sat vremena i mogu reci da mi daje rezultate cak i u ovim godinama.
Super, svaka čast! 💪
Hvala ti. ;)
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #26 poslato: Decembar 06, 2025, 06:09:20 posle podne »

Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #25 poslato: Decembar 06, 2025, 06:08:14 posle podne »

U vreme kada većina ljudi živi ubrzano i stalno se bori sa manjkom vremena, sve češće se postavlja pitanje: da li je moguće napraviti vidljiv napredak uz samo tri treninga nedeljno po 30 minuta?
Minimalistički pristup treningu postaje sve popularniji, ali i dalje izaziva sumnje – da li je to dovoljno za snagu, kondiciju i zdravlje?
Iz ugla lekara, kratki treninzi mogu biti izuzetno efikasni ako se rade pametno – uz dobar odabir vežbi, pravilnu tehniku, odgovarajući intenzitet i redovno praćenje opšteg zdravlja. Čak i mali, ali dosledni napori mogu značajno smanjiti rizik od hroničnih bolesti, poboljšati kondiciju i podići energiju tokom dana.
U ovoj temi pokušaćemo da razbijemo mit da je „potrebno vežbati satima“, i objasnimo kako kratki treninzi mogu dati odlične rezultate, posebno za zaposlene, roditelje i sve koji traže maksimalan efekat uz minimalno vreme.
Da se razumemo za takmicarski sport je nedovoljno,ali za svakodnevne potrebe ljudi i za zdravlje je sasvim dovoljno.
Mada recimo krajem sedamdesetih je Mike Mentzer vezbao nedeljno 5 puta od ponedeljka do petka dnevno po pola sata i nazvao ga Mike Memtzerov Heavy Duty trening sto je podrazumevalo po jednu radnu seriju po vezbi.
Sredinom devedesetih je engleski takmicar Dorian Yates je po Mentezerovom sistemu treninga osvojio 6 Mr.Olimpija,ali njih dvojica su izuzetak.
Ali da direktno odgovorim na tvoje pitanje to je sve popularnije bas zbog tmepa zivota u kojim zivimo,a i iskreno za te potrebe je dovoljno.
Lepo je što si izneo i taj sportski aspekt.
Nema na cemu,Sve to mi je u malom prstu(u sva 3 sporta) i ako mogu sa time da doprinesem nasem voljenom forumu i ljudima koji citaju rado to radim! ;)
Sačuvana
drAnita Mrdakovic
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #24 poslato: Decembar 01, 2025, 07:26:03 posle podne »

Da li biste za minimalističke treninge pre preporučili kardio, vežbe snage ili kombinaciju ova dva?
Zavisno od cilja ali za vezbe snage su idealne. ;)
Mada sad bi vec preporucio kombinaciju zbog zdravlja.
Slažem se. Svakako je kombinacija snage i kardia najbolja.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #23 poslato: Decembar 01, 2025, 07:25:05 posle podne »

Da li ste nekada probali minimalistički režim treninga (npr. 3×30 min nedeljno)? Kakvi su bili rezultati?
Radio sam 4 puta po 60 minuta,sada radim 5 puta po 60 minuta i sasvim mi je dovoljno,cak sam i u boljoj formi nego sto sam bio kada sam "redovno" vezbao.
Dobro, tebi kao profesionalnom sportisti je drugačiji minimum.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #22 poslato: Decembar 01, 2025, 07:24:08 posle podne »

Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #21 poslato: Decembar 01, 2025, 07:23:25 posle podne »

3. Kombinuj snagu i kardio u jednoj sesiji
Najbolji pristup za kratke treninge:
15 min treninga snage (čučnjevi, sklekovi, potisci, veslanje)
15 min intervalnog kardija (npr. brže hodanje, bicikl, orbitrek, lagani HIIT prilagođen nivou)
Ja sam trenutno u toj fazi sa tim da radim otprilike oko sat vremena i mogu reci da mi daje rezultate cak i u ovim godinama.
Super, svaka čast! 💪
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #20 poslato: Decembar 01, 2025, 07:22:44 posle podne »

Sačuvana
dr Anita Mrdaković
Stranice: [1] 2 3 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.042 sekundi sa 13 upita.