TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 398432 Teme od strane 25050 Članovi Poslednji član: jefta86

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Novembar 23, 2024, 07:31:09 posle podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: [1] Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: SALMONELOZA  (Pročitano 3961 puta)
daniela svarc
lekar, savetnik za ishranu, doktor nauka
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 6121


« Odgovor #7 poslato: Avgust 29, 2007, 04:14:12 posle podne »

Ma kakva sigurn kupovina jaja, kao osobe koje poznaješ..
nemojte se zezati.. salmonela je opasna životinjka
Sačuvana
Mare_01
sieg heil! :)
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 3459

PANTA REI

« Odgovor #6 poslato: Avgust 29, 2007, 09:15:38 pre podne »

Ja jedem rovito kuvana jaja (belance tvrdo, a zumance tecno). Tvrdo kuvana bas i ne volim.
Pravim i jaje sa ovsenim pahuljicama, tako sto skuvam pahuljice sa belancetom pa posle samo umesam zumance.
Jel' ovo sve opasno? Ako jeste onda sam milion puta do sada imala srece.

ukoliko nabavljas jaja od nekog ko znas da drzi pilice u odgovarajucim uslovima i da ih ne mesa sa ostalom zivinom, u sta cisto sumnjam, onda i nisu toliko rizicna ali opet neki rizik postoji.
ako pak kupujes u prodavnici onda su sa farme i rizik je veci, mada njima nikako nije u interesu da se ti zarazis jajima kupljenim kod njih al tad je vec kasno, op 15 kg na vagi dole  ::)  :-\
tako da...ja sam batalio ovsena sa presnim jajima, iskreno savetujem i tebi..
Sačuvana
(\__/)
(='.'=)  Ovo je zeka. Kopirajte i zalepite zeku u vas
(")_(")  potpis kako bi mu pomogli da zavlada svijetom.
maja
Gost
« Odgovor #5 poslato: Avgust 29, 2007, 07:05:04 pre podne »

Daniela je vec napisala o tome.....
Sačuvana
bb
Zainteresovan član
***
Van mreže Van mreže

Poruke: 303

« Odgovor #4 poslato: Avgust 29, 2007, 05:31:58 pre podne »

Ja jedem rovito kuvana jaja (belance tvrdo, a zumance tecno). Tvrdo kuvana bas i ne volim.
Pravim i jaje sa ovsenim pahuljicama, tako sto skuvam pahuljice sa belancetom pa posle samo umesam zumance.
Jel' ovo sve opasno? Ako jeste onda sam milion puta do sada imala srece.
« Poslednja izmena: Avgust 29, 2007, 05:49:08 pre podne od strane bb » Sačuvana
Lokk1
Gost
« Odgovor #3 poslato: Avgust 29, 2007, 04:49:32 pre podne »

pa pre par dana sam jeo neku pljeskavicu u 1 ujutru ... odveo me drug ...ja kontao provereno mesto ...
a ono kao plastichnu flashu da sam jeo ... i josh stavio majonez ... i ja jedem i vidim da je odvratno ... i pitam ga kako mozesh ti ovde redovno da jedesh  :o :o .. budala me pogledao onako tuzno i kaze brate ja ovde prvi put jedem ...

bojim se da mi nije bilo svejedno ... jako sam se iznervirao ... da se otrujem zbog slepca. ..
al sva sreca proshlo vec 3-4 dana i nishta ... izvukao sam se ovaj put
Sačuvana
daniela svarc
lekar, savetnik za ishranu, doktor nauka
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 6121


« Odgovor #2 poslato: Avgust 03, 2007, 03:48:36 posle podne »

Kod nas na klinici najčešći su primeri trovanja Salmonelom preko rovitih jaja tj žumanaca.
Salmoneloza nije običan proliv, već može biti prilično teška bolest sa sepsom (bakterija uĂ°e u krvi).
Prema tome - izbegavajte presna jaja u svakom slučaju!
Sačuvana
maja
Gost
« Odgovor #1 poslato: Avgust 03, 2007, 01:22:00 posle podne »

Salmonelozu  izaziva trovanje bakterijom koja se naziva Salmonela (Salmonella).
Simptomi koji se javljaju kod zaaraženih osoba su glavobolja, grčevi u stomaku, proliv, mučnina i povraćenje.
Simptomi se javljaju u periodu od 6-72 sata posle infekcije.Oni obično traju od 4-7 dana, a ponekad i mnogo duže. Mala deca, stariji ljudi  ili  osobe sa oslabljenim imunitetom podložniji su težem obliku bolesti. Radi utvĂ°ivanja dijagnoze, uzorak stolice obolelog se šalje na test za utvrĂ°ivanje prisustva salmonele.

Salmonela se prenosi na ljude nakon konzumiranja nedovoljno skuvane hrane pripremljene od zaraženih životinja (mesa, piletine, jaja i njihovih preraĂ°evina).
Salmonela se može preneti i na već pripremljenu nezaraženu hranu npr. kada hranu koja neće biti kuvana sečemo kontaminiranim nožem ili kada se salmonela prenese sa ruku zaražene osobe koja rukuje hranom.
Lečenje se vrši uz odmor i unos dosta tečnosti.Kada je reč o težim slučajevima  oni se zadržavaju u bolnicama zbog dehidratacije ili u slučaju da doĂ°e do širenja infekcije sa creva na krvotok ili na druge delove tela.Lečenje antibioticima se vrši samo u težim slučajevima.

Salmonela se može uništiti kuvanjem, a radi preventive treba izbegavati sirovo ili nedovoljno kuvano meso, piletinu i jaja.Meso, pre svega proizvode od mlevenog mesa ne treba jesti ukoliko su još uvek rozikasti u sredini.
Pored ovoga bitno je voditi računa o higijeni ruku.
Sačuvana
Stranice: [1] Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »
 

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.124 sekundi sa 17 upita.