TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 398431 Teme od strane 25050 Članovi Poslednji član: jefta86

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Novembar 23, 2024, 05:36:47 posle podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: [1] Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Hrana koja štiti od upala  (Pročitano 1478 puta)
PANSPORT BEOGRAD
PeĂ°a
Global Moderator
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 3424


Prodavnica u YBC-u

Pansport
« Odgovor #1 poslato: Septembar 24, 2009, 07:22:31 pre podne »

                                     Hrana koja štiti od upala
                           Idealne namirnice koje će vam ojačati organizam



Ukoliko vas muči višak kilograma, nema potrebe da se podvrgavate rigoroznim dijetama. Pustite da hrana bije bitku za vas, poručuju autori knjige „Vaše telo“, doktori Majkl F. Rojzen i doktor Mehmet C. Oz.

Oni su došli do zaključka da hrana koja ublažava zapaljenja pomaže u gubitku kilograma. Dakle, birajte hranu koja sadrži hranljive materije koje će upravo to učiniti - ili tako što će imati direktan uticaj na antizapaljenske ili antioksidantske vrednosti.
Osim što ćete izgubiti kilograme, pripremićete vaše telo za hladne dane i ojačaćete imunitet.
Antioksidanti su ono što odreĂ°enoj hrani najčešće daje ukus, znači - jedite hranu sa izraženijim ukusom i jarkih boja. (Hrana koju jedete trebalo bi da bude ukusna; možete poboljšati ukus time što ćete kao začin koristiti dva različita izvora hrane. Na primer, dodajte malo osušenog paradajza u sos od paradajza.)

Omega-3 masne kiseline

Izgleda da omega-3 masne kiseline - koje nalazimo u ribljem ulju - pomažu pri ublažavanju zapaljenja. Preporučujemo da koristite omega-3 masne kiseline u tri obroka od po 115 grama ribe nedeljno, dva grama ribljeg ulja u tabletama ili 28 grama oraha dnevno (transmasnoće umanjuju uticaj omega-3 masnih kiselina).


Zeleni čaj

Vlada mišljenje da katehini iz zelenog čaja sprečavanju razlaganje masti. Istraživanja su pokazala da pijenje tri šolje zelenog čaja dnevno smanjuje telesnu težinu i obim struka za pet procenata u periodu od tri meseca. On, takoĂ°e, pospešuje metabolizam (svi nebiljni čajevi sadrže jedinjenja koja pospešuju metabolizam).

Čaša piva

Dobrobiti piva važe samo ukoliko je reč o jednoj čaši dnevno. Ljudi koji piju više od pet litara piva, imaju jasnu sliku o tome šta ih čini podložnim trbušnom masnom tkivu, nezavisno od svih ostalih rizika.

Zrna jojobe

Pokazalo se da šteluju sistem onako kako bismo i sami želeli, povećavaju nivo dobrog holesterola i leptina koji zauzdava glad. Dodatak ishrani u vidu ekstrakta jojobe (dodatak simondsin se, takoĂ°e, pravi od jojobe) iznosi 2,5-5 grama za većinu ljudi (50 miligrama po kilogramu telesne težine).

Kafa

Kafa je najveći izvor antioksidanata (nezavisno od kofeina, koji i sam ima antioksidantske vrednosti). Prepuna je polifenola i odlično je niskokalorijsko piće koje se preporučuje kada vas spopadne žudnja za hranom. Nude nam se i oblici bez kofeina, kojima se mogu izbeći neželjena dejstva ove crne tečnosti. A koji je drugi po redu najveći izvor antioksidanata? To su banane, koje poseduju sedam puta manje ovih supstanci od kafe.


Proces eliminacije

Da biste promenili svoje raspoloženje, način na koji razlažete hranu i skladištite masnoću, neophodno je da spoznate koren samog sistema. Morate utvrditi koja vam hrana možda pravi probleme pri varenju, bez obzira na to koliko blagi bili ti simptomi. Najbolji način da to utvrdite jeste da se podvrgnete testu eliminacije hrane.
Treba da u potpunosti eliminišete pojedine grupe hrane u roku od najmanje tri dana zaredom. (Ponekad je potrebno da pojedine namirnice eliminišete na dve ili više nedelje kako biste utvrdili na koji način one zaista deluju na vaš organizam.) Tokom perioda podvrgavanja testu, zapisujte sve ono što primetite, tj. koje promene osećate: količinu energije, umor i odlazak u toalet. Zapisujte kada izbacite pojedinu grupu hrane iz upotrebe i kada je ponovo uvrstite u svoj jelovnik - na taj način ćete zaista moći da utvrdite koje su promene u ishrani dovele do poboljšanja ili pogoršanja vašeg opšteg stanja.
Evo rasporeda koji predlažemo: pšenični proizvodi (uključujući raž, ječam i ovas), mlečni proizvodi, rafinisani ugljeni hidrati (naročito šećer), zasićene masnoće i transmasnoće i veštačke boje (koje su neizbežne jer se nalaze gotovo u svakoj namirnici).
Ovaj eksperiment će vam pomoći da utvrdite koje namirnice ne odgovaraju vašem sistemu za varenje, ali on ima i dodatnu korist. Eliminisanjem hrane po grupama na nekoliko dana u nizu pomoći će vam da istrenirate svoje telo da konzumira hranu u manjim porcijama.


Autor: E.B

Sačuvana
   
Stranice: [1] Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »
 

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.112 sekundi sa 17 upita.