TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 398431 Teme od strane 25050 Članovi Poslednji član: jefta86

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Novembar 23, 2024, 01:49:10 posle podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: 1 [2] 3 4 ... 6 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Bundeva - otkrice meseca :)  (Pročitano 17781 puta)
Ognjen Stojanović
Gost
« Odgovor #67 poslato: Novembar 01, 2009, 09:09:08 pre podne »

Nisi nista dodao :)

I da, kada se zavrsi spremanje, logicno, samo izgnjecis te komadice bundeve viljuskom i bude onako taman gusta... prelepo

modify: tek sada se pojavilo, ucitalo ili sta vec
« Poslednja izmena: Novembar 01, 2009, 09:16:13 pre podne od strane Ognjen Stojanović » Sačuvana
PANSPORT BEOGRAD
PeĂ°a
Global Moderator
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 3424


Prodavnica u YBC-u

Pansport
« Odgovor #66 poslato: Novembar 01, 2009, 09:05:46 pre podne »

I da, pitao sam mamu u vezi supe...

Isecka se na kockice i stavi da se kuva... U drugoj serpi se stavi izdinstan luk i kada se skuvaju kockice bundeve u vodi t.j. napravi corbica, onda se sve to prelije u serpicu sa lukom... I to je to :) Enjoy


Za to sam pitao u drugoj temi,
ali svakako hvala na odgovoru.

A kada sam vec tu,da dodam nesto o bundevi


                        


   Semenke, meso i ulje bundeve za zdrav organizam








Nepravedno zanemarena bundeva je odličan izvor vitamina, minerala i drugih važnih materija. Siromašna je kalorijama i lako se vari. A sva lekovita svojstva semenki i ulja bundeve još nisu otkrivena.

- Bundeva se može naći na pijacama tokom cele jeseni i zime - kaže Branka Mirković, nutricionista. - Doskora se nije preterano cenila u ishrani i uglavnom se koristila za pite ili pečena u rerni. U narodnoj medicini je uvek visoko vrednovana, a danas je tako vrednuje i zvanična medicina. U kulinarstvu, ali i u kozmetici sve se više koristi - objašnjava ona.

Jestivi delovi
Kao namirnica je veoma korisna. Jestivo je njeno narandžasto meso, zatim semenke, koje su odličan dodatak ishrani. A ulje od bundeve spada meĂ°u najkvalitetnija ulja.

Hranljivi sastojci
Bundeva ima manju količinu belančevina, ugljenih hidrata i masti, ali i vitamina karotina ili provitamina A, C, E i K vitamina iz grupe B, i to B1, B2 i B6 zatim nacina, folne kiselina, minerala kalijuma, fosfora, kalcijuma i gvožĂ°a. Treba pomenuti i pektin, celulozu, kao i druga biljna vlakna. Njena energetska vrednost se preporučuje u dijetetskim režimima ishrane jer meso bundeve ima samo 26 kcal na 100 gr, semenke 467 cal na 100 gr, a ulje od bundeve 879 cal na 100 g.

Beta karoten
Danas se zna da beta karoten, kojim bundeva obiluje, ima višestruko zaštitno delovanje na naš organizam. On blokira dejstvo slobodnih radikala i tako direktno sprečava oštećenje ćelijske DNK strukture, deluje kao jak antioksidant, što znači da stopira razvoj superoksida i peroksida. Dnevna doza potrebna organizmu je od sedam do 10 mg. Preventivno se koristi jer smanjuje rizik od pojave raka grla, jednjaka, želuca i grlića materice.

Semenke bundeve
Njihova kalorijska vrednost je velika, ali sadrže niz dobrih sastojaka od celuloze, pektina do fitosterina, fitina i salicilne kiseline. Semenke treba oljuštiti pre upotrebe, ali voditi računa da se ne ukloni tanka sivozelena opna, koja je posebno bogata ovim sastojcima. Semenke bundeve mogu da se grickaju, dodaju pecivu ili salatama.

Bundevino ulje
Ulje bundeve dobijeno hladnim postupkom ceĂ°enja je veoma lako svarljivo i koristi se za pripremu salata. Tamnozelene je boje, sadrži masne esencijalne kiseline: oko 45 odsto linoleinske, 25 odsto oleinske, 30 odsto palmitinske i stearinske, ali i lecitin, koji je prirodni emulgator koji čisti krvne sudove.

Priprema bundeve
Najjednostavniji oblik pripreme bundeve je pečenje u rerni. Tada se kora ne odstranjuje, a dužina pečenja zavisi od debljine ploda.
Od sirove bundeve možete da pripremate salatu ili da iscedite sok. Možete i da je pohujete (takav način pripreme se preporučuje samo mladim i zdravim ljudima), pravite krokete, kuvate supe, čorbe, variva ili slatke i slane pite. A veoma je ukusna kada se skuva u vodi ili na pari.
Bundeva može da se kombinuje sa mesom, sirom, dodajte u nju maslac, ulje ili pavlaku. Zaista možete da je koristite na mnogo načina, može da bude glavno jelo, prilog, salata, poslastica. Jela od bundeve oplemenite začinskim travama, peršunom, majčinom dušicom, lovorom, muskatnim oraščićem, cimetom, Ă°umbirom.

Primena kod posebnih režima ishrane
Bundeva je idealna namirnica za osobe koje imaju probleme sa želucem i crevima. Zbog vlakana idealna je kod opstipacije, ublažava tegobe kod upale debelog creva, kao odličan dijuretik se preporučuje kod upale mokraćnih kanala, bubrega, problema sa žuči. Veoma uspešno smanjuje holesterol u krvi, giht, reumatske probleme.


Primena u kozmetici
Odlično deluje na problematičnu kožu, posebno masniju sa miteserima, bubuljica i aknam,a tako da se stavlja u kreme i maske za lice. Ulje iz semenki bundeve je bogato cinkom i koristi se za upalne procese prostate, preventivno deluje na razvoj kancerogenih promena prostate.


Energetska vrednost na 100 grama
Kcal  26
Belančevine  1 g
Ugljeni hidrati  6,50 g
od cega secer 1,4g
Masti  0,10 g
Dijetalna vlakna  0,50 g
Voda  91,60 g





Autor: Biljana Tasić
Izvor: www.blic.rs
« Poslednja izmena: Novembar 01, 2009, 09:19:11 pre podne od strane PANSPORT BEOGRAD » Sačuvana
   
Ognjen Stojanović
Gost
« Odgovor #65 poslato: Oktobar 31, 2009, 10:24:56 pre podne »

I da, pitao sam mamu u vezi supe...

Isecka se na kockice i stavi da se kuva... U drugoj serpi se stavi izdinstan luk i kada se skuvaju kockice bundeve u vodi t.j. napravi corbica, onda se sve to prelije u serpicu sa lukom... I to je to :) Enjoy
Sačuvana
Ognjen Stojanović
Gost
« Odgovor #64 poslato: Oktobar 31, 2009, 10:23:42 pre podne »

8) 8) 8)

samo kupujte one sa ljuskom... ove već očušćenje možete da jedete i po 200g a da ne primetite a to je puuuuno kalorija :)

odlican savet  :)
u to sam se licno uverio i zato sam
presao iskljucivo na ljuskiranu varijantu  ;D

Da :) I preporucujem guljenje prstima jer je previse slano ako se zubima grcika, t.j. u tom slucaju se unese previse soli jer se uspust i mora progutati ljuske... mada ja volim i ljusku, nikakav mi problem pojesti celu sa ljuskom, to je i dobro za varenje, jedino sto opet kazem, ukoliko su neslane onda je prava varijanta...

e drago mi je sto ovo citam i shvatam da nisam jedini ludak koji ih jede cele  ;D
i kao sto kazes,obavezno da budu neslane :)

Haha, da, upravo tako
Sačuvana
Johnny Bravo
Jonathan "Johnny" Bravo
Global Moderator
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 3772


Baby,I can tell we both love the same things,ME

Pansport
« Odgovor #63 poslato: Oktobar 31, 2009, 01:12:38 pre podne »

 8) 8) 8)

samo kupujte one sa ljuskom... ove već očušćenje možete da jedete i po 200g a da ne primetite a to je puuuuno kalorija :)

odlican savet  :)
u to sam se licno uverio i zato sam
presao iskljucivo na ljuskiranu varijantu  ;D

Da :) I preporucujem guljenje prstima jer je previse slano ako se zubima grcika, t.j. u tom slucaju se unese previse soli jer se uspust i mora progutati ljuske... mada ja volim i ljusku, nikakav mi problem pojesti celu sa ljuskom, to je i dobro za varenje, jedino sto opet kazem, ukoliko su neslane onda je prava varijanta...

e drago mi je sto ovo citam i shvatam da nisam jedini ludak koji ih jede cele  ;D
i kao sto kazes,obavezno da budu neslane :)
Sačuvana

NEKADA...


I SAD..
Ognjen Stojanović
Gost
« Odgovor #62 poslato: Oktobar 30, 2009, 06:50:29 posle podne »

Da :) I preporucujem guljenje prstima jer je previse slano ako se zubima grcika, t.j. u tom slucaju se unese previse soli jer se uspust i mora progutati ljuske... mada ja volim i ljusku, nikakav mi problem pojesti celu sa ljuskom, to je i dobro za varenje, jedino sto opet kazem, ukoliko su neslane onda je prava varijanta...
Sačuvana
daniela svarc
lekar, savetnik za ishranu, doktor nauka
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 6121


« Odgovor #61 poslato: Oktobar 30, 2009, 03:33:16 posle podne »

samo kupujte one sa ljuskom... ove već očušćenje možete da jedete i po 200g a da ne primetite a to je puuuuno kalorija :)
Sačuvana
Johnny Bravo
Jonathan "Johnny" Bravo
Global Moderator
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 3772


Baby,I can tell we both love the same things,ME

Pansport
« Odgovor #60 poslato: Oktobar 29, 2009, 08:35:47 posle podne »

 8) 8) 8)

e da semenke  :)
dok sam imao neku upalu prostate,po savetu lekara
grickao sam ih non stop u velikim kolicinama   :)
i mogu reci da se stvarno oseti efekat cinka i ulja  iz njih  :)
u rekordnom vremenu mi se povratila potencija  u normalu  :)
Sačuvana

NEKADA...


I SAD..
Ognjen Stojanović
Gost
« Odgovor #59 poslato: Oktobar 28, 2009, 07:17:38 posle podne »

A da ne spominjemo semenke... :)

Nista bolje nego da se resite pshicike gladi o koje ste bas pisali o drugoj temi!
Sačuvana
Johnny Bravo
Jonathan "Johnny" Bravo
Global Moderator
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 3772


Baby,I can tell we both love the same things,ME

Pansport
« Odgovor #58 poslato: Oktobar 28, 2009, 05:07:42 posle podne »

 8) 8) 8)

sigurno da postoji neki recept i kod nas :)
a da ne spominjem pitu od bundeve...
Sačuvana

NEKADA...


I SAD..
Ognjen Stojanović
Gost
« Odgovor #57 poslato: Oktobar 28, 2009, 07:07:16 pre podne »

U Turskoj sam jeo neki dezert od bundeve, kao kolac, ali je samo bundeva i mozda med, nisam skontao.. ali bas cudno izgleda i super je napravljeno... Kao da je napravljena masa samo od bundeve i od toga kolac
Sačuvana
Johnny Bravo
Jonathan "Johnny" Bravo
Global Moderator
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 3772


Baby,I can tell we both love the same things,ME

Pansport
« Odgovor #56 poslato: Oktobar 27, 2009, 11:48:58 posle podne »

 8) 8) 8)

ja u zadnjih par nedelja redovno kao dezert na brzinu u mikrotalasnoj
ispecem oko 300g bundeve  :)
stvarno odican slatkis kada se pazi na  klopu  :)
a za dorucak sam par puta narendao bundevu,dodao malo cimeta,malo prokuvao
na vreloj ringli cisto da omeksa,i onda dodao dve merice wheya -brutalna kasica :)
« Poslednja izmena: Oktobar 27, 2009, 11:52:03 posle podne od strane Johnny Bravo » Sačuvana

NEKADA...


I SAD..
daniela svarc
lekar, savetnik za ishranu, doktor nauka
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 6121


« Odgovor #55 poslato: Oktobar 24, 2009, 08:38:01 posle podne »

ma da, da se vratimo na bundeve... mene ništa ne zasiti kao bundeva - apsolutno carska namirnica za dijete.. skoro kao kupus ;)
Sačuvana
Ognjen Stojanović
Gost
« Odgovor #54 poslato: Oktobar 24, 2009, 11:17:53 pre podne »

Meni je uz bundevu glavna asocijacija noc vestica :D...

Daniel, to je jedini put kada sam merio... A cudno, bas ove zime sam i imao najmanji bf, mada bio sam mesec i po prakticno u letu jer sam bio u AUS, tako da se ne racuna kao prava zima :) mada docekao me je ovde sneg i jos par meseci sam imao toliko masti... nebitno, zaboravimo moje masti, hehe
Sačuvana
Mlaz0r
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

Poruke: 72

« Odgovor #53 poslato: Oktobar 23, 2009, 06:37:15 posle podne »

Meni je vec par godina UNAZAD za badnje vece i porodicnu trpezu ritual da jedem losos prebranac belu pogacu...i onda IDEMO U MASINU...smokve sljive,urme,KAJSIJE brusnica jao majko ................posle toga....GOGO WATER RETENTION -NE BUDE DOBRO! ;D ;D ;D
Sačuvana
Stranice: 1 [2] 3 4 ... 6 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »
 

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.122 sekundi sa 17 upita.