TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 395292 Teme od strane 25007 Članovi Poslednji član: mileddd

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Maj 01, 2024, 02:29:07 pre podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: [1] Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Kupus  (Pročitano 1821 puta)
Ognjen Stojanović
Gost
« Odgovor #3 poslato: Decembar 21, 2009, 07:01:50 posle podne »

Nakon bundeve kupus je postao najaktuelniji u ovom periodu...
Pure vitamin C  :)
Sačuvana
Robert
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 20575


Pansport
« Odgovor #2 poslato: Decembar 21, 2009, 05:32:16 posle podne »

Kupus, najčešće povrće koje mi se nalazi na meniju poslednjih mesec i po dva. Obožavam ga. :)
Sačuvana
PANSPORT BEOGRAD
PeĂ°a
Global Moderator
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 3439


Prodavnica u YBC-u

Pansport
« Odgovor #1 poslato: Decembar 21, 2009, 04:33:34 posle podne »



                                                         Kupus



  Zima je pravo vreme da uvrstite kupus na svoj jelovnik. Pored toga što ima samo 40 kalorija u 100 grama, sadrži znatne količine fosfora, kalcijuma, kalijuma i sumpora, gvožĂ°a, bakra, cinka i magnezijuma. A posebno je bogat vitaminom C, ali i vitaminima A, B1, B2, PP i K. Uz sve to, ima i izuzetno lekovita svojstva. Više o ovome za "Blic" govori Branka Mirković, nutricionista.

Svi ti elementi čine kupus hranom s mnoštvom dobrih svojstava, ali samo ako se uzima u sirovom stanju. Važno je pri tom birati zelene listove koji su mnogo bogatiji mineralnim solima od belih. I još nekoliko "zanimljivosti" o kupusu: ne može se poreći da je teško svarljiv i da stvara nadutost, ali je za to glavni krivac upravo kuvanje u vodi, jer ga voda lišava elemenata koji pogoduju dobrom varenju. Ako ne možete uvek da ga jedete u sirovom stanju, možete da ga kuvate na pari. Ili da tokom kuvanja dodate malo kima.

Kiseo kupus
Kiseo kupus takoĂ°e spada u kategoriju teško svarljive hrane, ali je to zato što se obično pravi sa suhomesnatim proizvodima, koji mu i daju to svojstvo. Zapravo, fermentacija kupusa tokom kiseljenja zamenjuje vrenje koje bi se obavilo tokom varenja. Štaviše, takvo pravljenje kupusa ima prednost jer zadržava sve mineralne soli i vitamine sirovog kupusa.

Bolesti creva
Jedna ili dve čaše sveže napravljenog soka od sirovog kupusa, svakoga dana izmeĂ°u obroka, mogu da pomognu u slučaju dijareje, kolitisa i upale creva.

Kašalj
Sirup od crvenoga kupusa smiruje kašalj. Za sirup je potrebno da sitno narendate glavicu crvenog kupusa, dobro izgnječite i procedite, a zatim blago ugrejete do 45 do 50 stepeni i dodate tri-četiri supene kašike meda i dva decilitara već pripremljenog čaja od sleza. Blago pomešajte smesu drvenom kašikom. Kada se masa sjedini, prirodno ohladiti i sipati u tamnu flašu i držati na hladnom. Nekoliko puta dnevno popiti jednu supenu kašiku.

Mamurluk
Posledice opijanja mogu se suzbiti ako uzmete dve velike kašike sirupa od crvenoga kupusa. Sirup se pravi tako što se kupusovom soku doda jednaka količina šećera (ili čak nešto više), pa se kuva na pari dok se ne zgusne.

Čir na želucu
Tri nepune čaše soka svežeg kupusa na dan najbolji su lek za čir na želucu. Lečenje se sprovodi do ozdravljenja.

Promuklost
Da ne bi ostali bez glasa, mnogi pevači pre izlaska na pozornicu popiju šoljicu neslane supe od kupusa, u koju je umešan jedno žumance.

Malokrvnost
Kupus je bogat mineralnim solima, vitaminima i hlorofilom, pa se preporučuje malokrvnim osobama koje bi trebalo da ga jedu sirov ili kuvan na pari, a bilo bi dobro da tokom dana popiju po dve čaše isceĂ°enog soka.

Apscesi
Svi gnojni procesi i upale (crni prištevi, furunkuli, flegmone, zanoktice, gnojne upale žlezda, tumori) mogu se lečiti kupusovim listom koji će suzbiti upalu i izvući gnoj. Na gnojno mesto treba staviti tri sloja kupusovog lista, tako da pokriju veliku površinu i ostaviti da deluje nekoliko sati ili čak cele noći. Postupak se ponavlja sve do ozdravljenja obolelog mesta.

Bronhitis
Na grudi i leĂ°a, već prema tome gde je bol najžešća, stave se tri ili četiri lista kupusa, pričvrste zavojem i ostave celu noć.

Rane i čirevi
Obložite listovima kupusa ranu ili čir tako da prelaze ivicu i menjajte u početku svaka dva sata, a zatim svaka četiri sata. Listovi kupusa izvlače nečistoću koja se odstranjuje čišćenjem rane slanom vodom (jedna kašičica morske soli stavi se u čašu prokuvane i ohlaĂ°ene vode) svaki put kad se menjaju listovi.

Dermatoze
Akne, lišajevi i neke vrste ekcema ublažavaju se oblozima od listova ili losionom od soka svežeg kupusa.

Udarci
Da bi se ublažile čak i veće modrice, stavljaju se oblozi od listova kupusa uvijenih u smotuljke koji se menjaju čim se sasuše, odnosno izgube svežinu.

Kineski kupus
Iako nije toliko popularan u našoj ishrani, kineski kupus ima manje celuloze, brže i lakše se priprema, tako da se preporučuje svima koji imaju problema sa varenjem celuloze.
Stimuliše reprodukciju ćelija i zato služi za zarastanje rana kako na koži, tako i sluzokoži. Bogat je mineralima, što doprinosi boljem radu metabolizma, i čisti krv.


Autor: Biljana Tasić
izvor blic


Sačuvana
   
Stranice: [1] Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »
 

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.11 sekundi sa 18 upita.