TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 395639 Teme od strane 25009 Članovi Poslednji član: srecko sojic

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Maj 20, 2024, 02:30:31 pre podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: [1] 2 3 ... 9 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: НУТРИТИВНА ПИРАМИДА  (Pročitano 975 puta)
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 6046


« Odgovor #125 poslato: Maj 19, 2024, 07:55:25 posle podne »

МАСТИ И УЉA
ЗАЧИНИ

Предност  увек дати биљним уљима:
маслиново,   сунцокретово, ... хладно цеђено ...
Довољно је конзумирати око 7 кафених кашичицa- око 35 ml уља на дан.
Треба избегавати веће количине масти и уља, а нарочито свињску маст, чварке, кајмак, мајонез и сличне производе.
Најбоље је конзумирати уља у свежем стању, а избегавати пржење масти и уља.
УЉЕ ОБАВЕЗНО У САЛАТЕ !!!
ЗАЧИНИ – сваког дана се могу јести сви свежи и суви зачини. Треба избегавати зачине са сољу, a такође и вештачке заслађиваче.
СО - до 6 g|dan.
МАЈОНЕЗ ИЗБЕГАВАТИ !!!
Mast pre preporučujem od suncokretovog ulja. Maslinovo i kokosovo su zdrave varijante ulja.
Jeste. Sva rafinisana ulja treba izbegavati. To verujem da će se svi složiti i to stoji u svim preporukama.
Da, samo što u ovoj stoji ulje ispred masti, a suncokretovo ulje definitivno nije ispred masti.
Ja sam više za svinjsku mast, ali nisu uvek preporuke takve. Jer se obično obrađuje mediteranska ishrana, kao najzdravija, pa se prednost uve daje uljima, naravno nerafinisanim. Recimo postoje preporuke da se namirnice obrađuju kuvanjem, a da se na kraju doda maslinovo ulje, kako se i ono ne bi termički obrađivalo.
Ljudi sa naših podneblja od pamtiveka koriste mast te smatram da smo se mi navikli generacijski na to te da se može ponešto spremiti i na masti. Svakako to treba da bude PONEKAD, a ne učestalo. Kuvano i bareno je uvek najzdravija varijanta.
Nasi stari nisu imali problema sa aterosklerozom,dok su spremali na masti.
I jeli slaninu za dorucak umesto ovih preradenih stvari i peciva. ;)
I bili su mnogo vitalniji.
Radili puno teze fizicke poslove i nikad nisu rekli ne mogu ili ne stignem....
I laički gledano trebali bi za neke stvari da se ugledamo na starije ljude.
Upravo tako!!U mnogim stvarima!!!!
Kad smo već kod toga... Da li imate tako neki "starinsko" omiljeno jelo ili užinu?
Naravno!Mada ne mogu da se setim imena,uglavnom uzmes hleb naseces na kriske pa umocis u mleko pa u jaje i ispeces.....hmmmmm....to jos uvek jedem ponekad kad imam cheatmeal.
Da nije "popara"?
Ja volim i poparu, proju, kačamak. I ono na čemu su mnogi odrastali ranije- namažem mast na hleb i malo tucane paprike preko. Imaš ti dr Anita neka omiljena starinska jela?
Kačamak definitivno, mada i popara, dzem i marmelada, maslac i tucana paprika... U principu dosta tih stvari koje su se ranije jele. Moderne obroke baš i ne volim. 😁
I ja sam generalno više za starinske obroke. Mada ima i nekih modernih koje volim. Sve zavisi.
I ja isto,ali ja mesam starinsko  i moderne.Od oba sam uzeo sto je zdravo.
Tako je najbolje. Mnogi upravo to i rade. Kombinuju se stari i novi recepti i prave interesantne kombinacije jela.
Tu je moj sin doktor.Ponekad pravi kombinacije da ja samo gedam i cekam sta ce ispasti ali cesto bude dobro!
Šta je tako interesantno kombinovao?
Ima vise interesantnih stvari,cim se setim najinteresantnijeg napisacu.Moracu njega da pitam da mi pomogne... ;D
Sada cega se mogu setiti da je od ostatka jalapeno paprike je napravio tako dobar sos da ga ja jedem i sa mesom i u supi pa cak i sa sendvicem,tu je pomesao sve i svasta.I soseve iz Pansportovog asortimana kao i zacine...
Ili kad kuva testo onda od ostataka hrane napravi takvu kombinaciju da polizemo prste....prosli put nismo imali mleveno meso a hteli smo spagete da jedemo ali je on u blenderu samleo svinsjko meso peceno,dodao pelat i zacine i napravio jako dobre "spagete"...
Zanimljive kombinacije. Svaka mu čast. Treba se snaći i kada nemaš sve sastojke. Očigledno da ima talenat za kulinarstvo.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 6046


« Odgovor #124 poslato: Maj 19, 2024, 07:53:57 posle podne »

МАСТИ И УЉA
ЗАЧИНИ

Предност  увек дати биљним уљима:
маслиново,   сунцокретово, ... хладно цеђено ...
Довољно је конзумирати око 7 кафених кашичицa- око 35 ml уља на дан.
Треба избегавати веће количине масти и уља, а нарочито свињску маст, чварке, кајмак, мајонез и сличне производе.
Најбоље је конзумирати уља у свежем стању, а избегавати пржење масти и уља.
УЉЕ ОБАВЕЗНО У САЛАТЕ !!!
ЗАЧИНИ – сваког дана се могу јести сви свежи и суви зачини. Треба избегавати зачине са сољу, a такође и вештачке заслађиваче.
СО - до 6 g|dan.
МАЈОНЕЗ ИЗБЕГАВАТИ !!!
Mast pre preporučujem od suncokretovog ulja. Maslinovo i kokosovo su zdrave varijante ulja.
Jeste. Sva rafinisana ulja treba izbegavati. To verujem da će se svi složiti i to stoji u svim preporukama.
Da, samo što u ovoj stoji ulje ispred masti, a suncokretovo ulje definitivno nije ispred masti.
Ja sam više za svinjsku mast, ali nisu uvek preporuke takve. Jer se obično obrađuje mediteranska ishrana, kao najzdravija, pa se prednost uve daje uljima, naravno nerafinisanim. Recimo postoje preporuke da se namirnice obrađuju kuvanjem, a da se na kraju doda maslinovo ulje, kako se i ono ne bi termički obrađivalo.
Ljudi sa naših podneblja od pamtiveka koriste mast te smatram da smo se mi navikli generacijski na to te da se može ponešto spremiti i na masti. Svakako to treba da bude PONEKAD, a ne učestalo. Kuvano i bareno je uvek najzdravija varijanta.
Nasi stari nisu imali problema sa aterosklerozom,dok su spremali na masti.
I jeli slaninu za dorucak umesto ovih preradenih stvari i peciva. ;)
I bili su mnogo vitalniji.
Radili puno teze fizicke poslove i nikad nisu rekli ne mogu ili ne stignem....
I laički gledano trebali bi za neke stvari da se ugledamo na starije ljude.
Upravo tako!!U mnogim stvarima!!!!
Kad smo već kod toga... Da li imate tako neki "starinsko" omiljeno jelo ili užinu?
Naravno!Mada ne mogu da se setim imena,uglavnom uzmes hleb naseces na kriske pa umocis u mleko pa u jaje i ispeces.....hmmmmm....to jos uvek jedem ponekad kad imam cheatmeal.
Da nije "popara"?
Jeste!!!!
A ti poparu praviš sa mlekom i jajima? Nisam znao da se tako radi.
Ja lično ne, sa vodom i sirom pravim, nego znam ljude koji umesto vode koriste mleko i vole da dodaju jaje na kraju, mada sam to videla samo kod dve osobe.
Možda nekada tako napravim, da vidim kakvog je ukusa. Deluje kao zanimljiva kombinacija.
Ima raznih varijacija pa nije loše nekad modifikovati recept . Meni je zanimljivo i kad u kačamak dodaju krompir.
Meni uz krompir sve ide.Obozavamkrompir u bilo kojoj formi.
Ja naročito volim kada stigne mladi krompir.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 6046


« Odgovor #123 poslato: Maj 19, 2024, 07:53:12 posle podne »

Nije preporuka nije 100% dobro za svakoga.Oni uzimaju neki prosek,ali to je i normalno.Ko ne postoji nijedan univerzalni trening program za svakoga,tako se i ovo varira.
Ja se uglavnom slazem sa sve sto je dr.Anita navela i za zitarice,ulja,voca,mozda bih dodao da kod brasna treba obratiti paznju u kakvom obliku ga jedemo.Hleb bih smanjio na minimum.
Najčešće se preteruje sa hlebom i pecivima. Tu treba najviše korigovati ishranu kod mnogih.
Mislim da je za većinu ljudi dovoljno da samo malo više konzumiraju voće i povrće , a malo manje fast food.
I vodu umesto sokova.
Da, to ja uvek naglašavam, čak ni ceđeni sokovi umesto vode.
U danasnje vreme sve mora posebno da se naglasi nazalost.
Koliko sam puta cuo pa pijem ja dosta tecnosti.I kad im kazem da mi kazu sta su konkretno pili onda ispada da su pili kafu,caj koja tera vodu iz tela i sokove poput koka kole....pa kad im lepo to objasnis da to ne valja tako neki shvate neki ne shvate ili nece da shvate.
Razumem te. Uvek je bilo i biće onih koji ne žele da shvate.
Ali mi nije jasno onda zasto se zali....ti mu kazes resenje i on/ona i dalje nastavljaju po svome.....
Verovatno zato što je lakše nastaviti sa starim navikama nego ih korigovati, a usput, olakšanja radi, se i žale.
Da,ali ako zna da je to sto radi lose onda zasto to nastavlja da radi....
Pa baš zato što je lakše. 😅 A posledice se ne vide.
Ali znas/svestan si da trujes svoj organizam......
To je slično kao kod pušenja i konzumiranja alkohola. Nekome nerazumljivo, nekome sasvim normalno.
Baš tako. Nekome je normalno sve nezdravo da konzumira i tako da živi. Postane mu svakodnevica.
I posebno je kod hipertenzivnih osoba teško korigovati te navike.
Jeste. Mada sam primetio da i kod drugih osoba sa hroničnim bolestima je teško promeniti loše navike.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 6046


« Odgovor #122 poslato: Maj 19, 2024, 07:51:58 posle podne »

МАСТИ И УЉA
ЗАЧИНИ

Предност  увек дати биљним уљима:
маслиново,   сунцокретово, ... хладно цеђено ...
Довољно је конзумирати око 7 кафених кашичицa- око 35 ml уља на дан.
Треба избегавати веће количине масти и уља, а нарочито свињску маст, чварке, кајмак, мајонез и сличне производе.
Најбоље је конзумирати уља у свежем стању, а избегавати пржење масти и уља.
УЉЕ ОБАВЕЗНО У САЛАТЕ !!!
ЗАЧИНИ – сваког дана се могу јести сви свежи и суви зачини. Треба избегавати зачине са сољу, a такође и вештачке заслађиваче.
СО - до 6 g|dan.
МАЈОНЕЗ ИЗБЕГАВАТИ !!!
Mast pre preporučujem od suncokretovog ulja. Maslinovo i kokosovo su zdrave varijante ulja.
Jeste. Sva rafinisana ulja treba izbegavati. To verujem da će se svi složiti i to stoji u svim preporukama.
Da, samo što u ovoj stoji ulje ispred masti, a suncokretovo ulje definitivno nije ispred masti.
Ja sam više za svinjsku mast, ali nisu uvek preporuke takve. Jer se obično obrađuje mediteranska ishrana, kao najzdravija, pa se prednost uve daje uljima, naravno nerafinisanim. Recimo postoje preporuke da se namirnice obrađuju kuvanjem, a da se na kraju doda maslinovo ulje, kako se i ono ne bi termički obrađivalo.
Ljudi sa naših podneblja od pamtiveka koriste mast te smatram da smo se mi navikli generacijski na to te da se može ponešto spremiti i na masti. Svakako to treba da bude PONEKAD, a ne učestalo. Kuvano i bareno je uvek najzdravija varijanta.
Nasi stari nisu imali problema sa aterosklerozom,dok su spremali na masti.
I jeli slaninu za dorucak umesto ovih preradenih stvari i peciva. ;)
I bili su mnogo vitalniji.
Radili puno teze fizicke poslove i nikad nisu rekli ne mogu ili ne stignem....
I laički gledano trebali bi za neke stvari da se ugledamo na starije ljude.
Upravo tako!!U mnogim stvarima!!!!
Kad smo već kod toga... Da li imate tako neki "starinsko" omiljeno jelo ili užinu?
Naravno!Mada ne mogu da se setim imena,uglavnom uzmes hleb naseces na kriske pa umocis u mleko pa u jaje i ispeces.....hmmmmm....to jos uvek jedem ponekad kad imam cheatmeal.
Da nije "popara"?
Jeste!!!!
A ti poparu praviš sa mlekom i jajima? Nisam znao da se tako radi.
Ja lično ne, sa vodom i sirom pravim, nego znam ljude koji umesto vode koriste mleko i vole da dodaju jaje na kraju, mada sam to videla samo kod dve osobe.
Možda nekada tako napravim, da vidim kakvog je ukusa. Deluje kao zanimljiva kombinacija.
Ima raznih varijacija pa nije loše nekad modifikovati recept . Meni je zanimljivo i kad u kačamak dodaju krompir.
I to nisam probao. aAlo kombinujemo ugljene hidrate. Verujem da dobro deluje.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 6046


« Odgovor #121 poslato: Maj 19, 2024, 07:50:42 posle podne »

МАСТИ И УЉA
ЗАЧИНИ

Предност  увек дати биљним уљима:
маслиново,   сунцокретово, ... хладно цеђено ...
Довољно је конзумирати око 7 кафених кашичицa- око 35 ml уља на дан.
Треба избегавати веће количине масти и уља, а нарочито свињску маст, чварке, кајмак, мајонез и сличне производе.
Најбоље је конзумирати уља у свежем стању, а избегавати пржење масти и уља.
УЉЕ ОБАВЕЗНО У САЛАТЕ !!!
ЗАЧИНИ – сваког дана се могу јести сви свежи и суви зачини. Треба избегавати зачине са сољу, a такође и вештачке заслађиваче.
СО - до 6 g|dan.
МАЈОНЕЗ ИЗБЕГАВАТИ !!!
Mast pre preporučujem od suncokretovog ulja. Maslinovo i kokosovo su zdrave varijante ulja.
Jeste. Sva rafinisana ulja treba izbegavati. To verujem da će se svi složiti i to stoji u svim preporukama.
Da, samo što u ovoj stoji ulje ispred masti, a suncokretovo ulje definitivno nije ispred masti.
Ja sam više za svinjsku mast, ali nisu uvek preporuke takve. Jer se obično obrađuje mediteranska ishrana, kao najzdravija, pa se prednost uve daje uljima, naravno nerafinisanim. Recimo postoje preporuke da se namirnice obrađuju kuvanjem, a da se na kraju doda maslinovo ulje, kako se i ono ne bi termički obrađivalo.
Ljudi sa naših podneblja od pamtiveka koriste mast te smatram da smo se mi navikli generacijski na to te da se može ponešto spremiti i na masti. Svakako to treba da bude PONEKAD, a ne učestalo. Kuvano i bareno je uvek najzdravija varijanta.
Nasi stari nisu imali problema sa aterosklerozom,dok su spremali na masti.
I jeli slaninu za dorucak umesto ovih preradenih stvari i peciva. ;)
I bili su mnogo vitalniji.
Radili puno teze fizicke poslove i nikad nisu rekli ne mogu ili ne stignem....
I laički gledano trebali bi za neke stvari da se ugledamo na starije ljude.
Upravo tako!!U mnogim stvarima!!!!
Kad smo već kod toga... Da li imate tako neki "starinsko" omiljeno jelo ili užinu?
Naravno!Mada ne mogu da se setim imena,uglavnom uzmes hleb naseces na kriske pa umocis u mleko pa u jaje i ispeces.....hmmmmm....to jos uvek jedem ponekad kad imam cheatmeal.
Da nije "popara"?
Ja volim i poparu, proju, kačamak. I ono na čemu su mnogi odrastali ranije- namažem mast na hleb i malo tucane paprike preko. Imaš ti dr Anita neka omiljena starinska jela?
Kačamak definitivno, mada i popara, dzem i marmelada, maslac i tucana paprika... U principu dosta tih stvari koje su se ranije jele. Moderne obroke baš i ne volim. 😁
I ja sam generalno više za starinske obroke. Mada ima i nekih modernih koje volim. Sve zavisi.
I ja isto,ali ja mesam starinsko  i moderne.Od oba sam uzeo sto je zdravo.
Tako je najbolje. Mnogi upravo to i rade. Kombinuju se stari i novi recepti i prave interesantne kombinacije jela.
Tu je moj sin doktor.Ponekad pravi kombinacije da ja samo gedam i cekam sta ce ispasti ali cesto bude dobro!
Svaka mu čast. To je baš lepo što daje nove ideje.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 6046


« Odgovor #120 poslato: Maj 19, 2024, 07:49:37 posle podne »

МАСТИ И УЉA
ЗАЧИНИ

Предност  увек дати биљним уљима:
маслиново,   сунцокретово, ... хладно цеђено ...
Довољно је конзумирати око 7 кафених кашичицa- око 35 ml уља на дан.
Треба избегавати веће количине масти и уља, а нарочито свињску маст, чварке, кајмак, мајонез и сличне производе.
Најбоље је конзумирати уља у свежем стању, а избегавати пржење масти и уља.
УЉЕ ОБАВЕЗНО У САЛАТЕ !!!
ЗАЧИНИ – сваког дана се могу јести сви свежи и суви зачини. Треба избегавати зачине са сољу, a такође и вештачке заслађиваче.
СО - до 6 g|dan.
МАЈОНЕЗ ИЗБЕГАВАТИ !!!
Mast pre preporučujem od suncokretovog ulja. Maslinovo i kokosovo su zdrave varijante ulja.
Jeste. Sva rafinisana ulja treba izbegavati. To verujem da će se svi složiti i to stoji u svim preporukama.
Da, samo što u ovoj stoji ulje ispred masti, a suncokretovo ulje definitivno nije ispred masti.
Ja sam više za svinjsku mast, ali nisu uvek preporuke takve. Jer se obično obrađuje mediteranska ishrana, kao najzdravija, pa se prednost uve daje uljima, naravno nerafinisanim. Recimo postoje preporuke da se namirnice obrađuju kuvanjem, a da se na kraju doda maslinovo ulje, kako se i ono ne bi termički obrađivalo.
Ljudi sa naših podneblja od pamtiveka koriste mast te smatram da smo se mi navikli generacijski na to te da se može ponešto spremiti i na masti. Svakako to treba da bude PONEKAD, a ne učestalo. Kuvano i bareno je uvek najzdravija varijanta.
Nasi stari nisu imali problema sa aterosklerozom,dok su spremali na masti.
I jeli slaninu za dorucak umesto ovih preradenih stvari i peciva. ;)
I bili su mnogo vitalniji.
Radili puno teze fizicke poslove i nikad nisu rekli ne mogu ili ne stignem....
I laički gledano trebali bi za neke stvari da se ugledamo na starije ljude.
Upravo tako!!U mnogim stvarima!!!!
Kad smo već kod toga... Da li imate tako neki "starinsko" omiljeno jelo ili užinu?
Naravno!Mada ne mogu da se setim imena,uglavnom uzmes hleb naseces na kriske pa umocis u mleko pa u jaje i ispeces.....hmmmmm....to jos uvek jedem ponekad kad imam cheatmeal.
Da nije "popara"?
Jeste!!!!
A ti poparu praviš sa mlekom i jajima? Nisam znao da se tako radi.
Ja lično ne, sa vodom i sirom pravim, nego znam ljude koji umesto vode koriste mleko i vole da dodaju jaje na kraju, mada sam to videla samo kod dve osobe.
Možda nekada tako napravim, da vidim kakvog je ukusa. Deluje kao zanimljiva kombinacija.
I ja sam isto takav uvek voljan i spreman da probam nesto novo.
Dobro je biti otvoren i za nove stvari. Mada ja to ne praktikujem baš uvek.
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 27523


Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #119 poslato: Maj 18, 2024, 10:12:01 posle podne »

МАСТИ И УЉA
ЗАЧИНИ

Предност  увек дати биљним уљима:
маслиново,   сунцокретово, ... хладно цеђено ...
Довољно је конзумирати око 7 кафених кашичицa- око 35 ml уља на дан.
Треба избегавати веће количине масти и уља, а нарочито свињску маст, чварке, кајмак, мајонез и сличне производе.
Најбоље је конзумирати уља у свежем стању, а избегавати пржење масти и уља.
УЉЕ ОБАВЕЗНО У САЛАТЕ !!!
ЗАЧИНИ – сваког дана се могу јести сви свежи и суви зачини. Треба избегавати зачине са сољу, a такође и вештачке заслађиваче.
СО - до 6 g|dan.
МАЈОНЕЗ ИЗБЕГАВАТИ !!!
Mast pre preporučujem od suncokretovog ulja. Maslinovo i kokosovo su zdrave varijante ulja.
Jeste. Sva rafinisana ulja treba izbegavati. To verujem da će se svi složiti i to stoji u svim preporukama.
Da, samo što u ovoj stoji ulje ispred masti, a suncokretovo ulje definitivno nije ispred masti.
Ja sam više za svinjsku mast, ali nisu uvek preporuke takve. Jer se obično obrađuje mediteranska ishrana, kao najzdravija, pa se prednost uve daje uljima, naravno nerafinisanim. Recimo postoje preporuke da se namirnice obrađuju kuvanjem, a da se na kraju doda maslinovo ulje, kako se i ono ne bi termički obrađivalo.
Ljudi sa naših podneblja od pamtiveka koriste mast te smatram da smo se mi navikli generacijski na to te da se može ponešto spremiti i na masti. Svakako to treba da bude PONEKAD, a ne učestalo. Kuvano i bareno je uvek najzdravija varijanta.
Nasi stari nisu imali problema sa aterosklerozom,dok su spremali na masti.
I jeli slaninu za dorucak umesto ovih preradenih stvari i peciva. ;)
I bili su mnogo vitalniji.
Radili puno teze fizicke poslove i nikad nisu rekli ne mogu ili ne stignem....
I laički gledano trebali bi za neke stvari da se ugledamo na starije ljude.
Upravo tako!!U mnogim stvarima!!!!
Kad smo već kod toga... Da li imate tako neki "starinsko" omiljeno jelo ili užinu?
Naravno!Mada ne mogu da se setim imena,uglavnom uzmes hleb naseces na kriske pa umocis u mleko pa u jaje i ispeces.....hmmmmm....to jos uvek jedem ponekad kad imam cheatmeal.
Da nije "popara"?
Ja volim i poparu, proju, kačamak. I ono na čemu su mnogi odrastali ranije- namažem mast na hleb i malo tucane paprike preko. Imaš ti dr Anita neka omiljena starinska jela?
Kačamak definitivno, mada i popara, dzem i marmelada, maslac i tucana paprika... U principu dosta tih stvari koje su se ranije jele. Moderne obroke baš i ne volim. 😁
I ja sam generalno više za starinske obroke. Mada ima i nekih modernih koje volim. Sve zavisi.
I ja isto,ali ja mesam starinsko  i moderne.Od oba sam uzeo sto je zdravo.
Tako je najbolje. Mnogi upravo to i rade. Kombinuju se stari i novi recepti i prave interesantne kombinacije jela.
Tu je moj sin doktor.Ponekad pravi kombinacije da ja samo gedam i cekam sta ce ispasti ali cesto bude dobro!
Šta je tako interesantno kombinovao?
Ima vise interesantnih stvari,cim se setim najinteresantnijeg napisacu.Moracu njega da pitam da mi pomogne... ;D
Sada cega se mogu setiti da je od ostatka jalapeno paprike je napravio tako dobar sos da ga ja jedem i sa mesom i u supi pa cak i sa sendvicem,tu je pomesao sve i svasta.I soseve iz Pansportovog asortimana kao i zacine...
Ili kad kuva testo onda od ostataka hrane napravi takvu kombinaciju da polizemo prste....prosli put nismo imali mleveno meso a hteli smo spagete da jedemo ali je on u blenderu samleo svinsjko meso peceno,dodao pelat i zacine i napravio jako dobre "spagete"...
Meso i sirevi mogu mnogo lepo da se kombinuju i naprave razna jela, ja tu kombinaciju obožavam.
A i super je od Whey-a napraviti razna jela.
Tu sam ja bolji,imam vise iskustva sa tim od njega,ali sta on sve napravi od testa,mesa i sireva to nema nigde.
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 27523


Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #118 poslato: Maj 18, 2024, 10:10:39 posle podne »

МАСТИ И УЉA
ЗАЧИНИ

Предност  увек дати биљним уљима:
маслиново,   сунцокретово, ... хладно цеђено ...
Довољно је конзумирати око 7 кафених кашичицa- око 35 ml уља на дан.
Треба избегавати веће количине масти и уља, а нарочито свињску маст, чварке, кајмак, мајонез и сличне производе.
Најбоље је конзумирати уља у свежем стању, а избегавати пржење масти и уља.
УЉЕ ОБАВЕЗНО У САЛАТЕ !!!
ЗАЧИНИ – сваког дана се могу јести сви свежи и суви зачини. Треба избегавати зачине са сољу, a такође и вештачке заслађиваче.
СО - до 6 g|dan.
МАЈОНЕЗ ИЗБЕГАВАТИ !!!
Mast pre preporučujem od suncokretovog ulja. Maslinovo i kokosovo su zdrave varijante ulja.
Jeste. Sva rafinisana ulja treba izbegavati. To verujem da će se svi složiti i to stoji u svim preporukama.
Da, samo što u ovoj stoji ulje ispred masti, a suncokretovo ulje definitivno nije ispred masti.
Ja sam više za svinjsku mast, ali nisu uvek preporuke takve. Jer se obično obrađuje mediteranska ishrana, kao najzdravija, pa se prednost uve daje uljima, naravno nerafinisanim. Recimo postoje preporuke da se namirnice obrađuju kuvanjem, a da se na kraju doda maslinovo ulje, kako se i ono ne bi termički obrađivalo.
Ljudi sa naših podneblja od pamtiveka koriste mast te smatram da smo se mi navikli generacijski na to te da se može ponešto spremiti i na masti. Svakako to treba da bude PONEKAD, a ne učestalo. Kuvano i bareno je uvek najzdravija varijanta.
Nasi stari nisu imali problema sa aterosklerozom,dok su spremali na masti.
I jeli slaninu za dorucak umesto ovih preradenih stvari i peciva. ;)
I bili su mnogo vitalniji.
Radili puno teze fizicke poslove i nikad nisu rekli ne mogu ili ne stignem....
I laički gledano trebali bi za neke stvari da se ugledamo na starije ljude.
Upravo tako!!U mnogim stvarima!!!!
Kad smo već kod toga... Da li imate tako neki "starinsko" omiljeno jelo ili užinu?
Naravno!Mada ne mogu da se setim imena,uglavnom uzmes hleb naseces na kriske pa umocis u mleko pa u jaje i ispeces.....hmmmmm....to jos uvek jedem ponekad kad imam cheatmeal.
Da nije "popara"?
Jeste!!!!
A ti poparu praviš sa mlekom i jajima? Nisam znao da se tako radi.
Ja lično ne, sa vodom i sirom pravim, nego znam ljude koji umesto vode koriste mleko i vole da dodaju jaje na kraju, mada sam to videla samo kod dve osobe.
Možda nekada tako napravim, da vidim kakvog je ukusa. Deluje kao zanimljiva kombinacija.
Ima raznih varijacija pa nije loše nekad modifikovati recept . Meni je zanimljivo i kad u kačamak dodaju krompir.
Meni uz krompir sve ide.Obozavamkrompir u bilo kojoj formi.
Jesi li probao kačamak sa krompirom? Ja nisam.
Nisam ni ja jos,ali imam u planu. ;)
Sačuvana
drAnita Mrdakovic
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 3296


« Odgovor #117 poslato: Maj 18, 2024, 06:21:36 posle podne »

МАСТИ И УЉA
ЗАЧИНИ

Предност  увек дати биљним уљима:
маслиново,   сунцокретово, ... хладно цеђено ...
Довољно је конзумирати око 7 кафених кашичицa- око 35 ml уља на дан.
Треба избегавати веће количине масти и уља, а нарочито свињску маст, чварке, кајмак, мајонез и сличне производе.
Најбоље је конзумирати уља у свежем стању, а избегавати пржење масти и уља.
УЉЕ ОБАВЕЗНО У САЛАТЕ !!!
ЗАЧИНИ – сваког дана се могу јести сви свежи и суви зачини. Треба избегавати зачине са сољу, a такође и вештачке заслађиваче.
СО - до 6 g|dan.
МАЈОНЕЗ ИЗБЕГАВАТИ !!!
Mast pre preporučujem od suncokretovog ulja. Maslinovo i kokosovo su zdrave varijante ulja.
Jeste. Sva rafinisana ulja treba izbegavati. To verujem da će se svi složiti i to stoji u svim preporukama.
Da, samo što u ovoj stoji ulje ispred masti, a suncokretovo ulje definitivno nije ispred masti.
Ja sam više za svinjsku mast, ali nisu uvek preporuke takve. Jer se obično obrađuje mediteranska ishrana, kao najzdravija, pa se prednost uve daje uljima, naravno nerafinisanim. Recimo postoje preporuke da se namirnice obrađuju kuvanjem, a da se na kraju doda maslinovo ulje, kako se i ono ne bi termički obrađivalo.
Ljudi sa naših podneblja od pamtiveka koriste mast te smatram da smo se mi navikli generacijski na to te da se može ponešto spremiti i na masti. Svakako to treba da bude PONEKAD, a ne učestalo. Kuvano i bareno je uvek najzdravija varijanta.
Nasi stari nisu imali problema sa aterosklerozom,dok su spremali na masti.
I jeli slaninu za dorucak umesto ovih preradenih stvari i peciva. ;)
I bili su mnogo vitalniji.
Radili puno teze fizicke poslove i nikad nisu rekli ne mogu ili ne stignem....
I laički gledano trebali bi za neke stvari da se ugledamo na starije ljude.
Upravo tako!!U mnogim stvarima!!!!
Kad smo već kod toga... Da li imate tako neki "starinsko" omiljeno jelo ili užinu?
Naravno!Mada ne mogu da se setim imena,uglavnom uzmes hleb naseces na kriske pa umocis u mleko pa u jaje i ispeces.....hmmmmm....to jos uvek jedem ponekad kad imam cheatmeal.
Da nije "popara"?
Ja volim i poparu, proju, kačamak. I ono na čemu su mnogi odrastali ranije- namažem mast na hleb i malo tucane paprike preko. Imaš ti dr Anita neka omiljena starinska jela?
Kačamak definitivno, mada i popara, dzem i marmelada, maslac i tucana paprika... U principu dosta tih stvari koje su se ranije jele. Moderne obroke baš i ne volim. 😁
I ja sam generalno više za starinske obroke. Mada ima i nekih modernih koje volim. Sve zavisi.
I ja isto,ali ja mesam starinsko  i moderne.Od oba sam uzeo sto je zdravo.
Tako je najbolje. Mnogi upravo to i rade. Kombinuju se stari i novi recepti i prave interesantne kombinacije jela.
Tu je moj sin doktor.Ponekad pravi kombinacije da ja samo gedam i cekam sta ce ispasti ali cesto bude dobro!
Šta je tako interesantno kombinovao?
Ima vise interesantnih stvari,cim se setim najinteresantnijeg napisacu.Moracu njega da pitam da mi pomogne... ;D
Sada cega se mogu setiti da je od ostatka jalapeno paprike je napravio tako dobar sos da ga ja jedem i sa mesom i u supi pa cak i sa sendvicem,tu je pomesao sve i svasta.I soseve iz Pansportovog asortimana kao i zacine...
Ili kad kuva testo onda od ostataka hrane napravi takvu kombinaciju da polizemo prste....prosli put nismo imali mleveno meso a hteli smo spagete da jedemo ali je on u blenderu samleo svinsjko meso peceno,dodao pelat i zacine i napravio jako dobre "spagete"...
Meso i sirevi mogu mnogo lepo da se kombinuju i naprave razna jela, ja tu kombinaciju obožavam.
A i super je od Whey-a napraviti razna jela.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 3296


« Odgovor #116 poslato: Maj 18, 2024, 06:20:11 posle podne »

МАСТИ И УЉA
ЗАЧИНИ

Предност  увек дати биљним уљима:
маслиново,   сунцокретово, ... хладно цеђено ...
Довољно је конзумирати око 7 кафених кашичицa- око 35 ml уља на дан.
Треба избегавати веће количине масти и уља, а нарочито свињску маст, чварке, кајмак, мајонез и сличне производе.
Најбоље је конзумирати уља у свежем стању, а избегавати пржење масти и уља.
УЉЕ ОБАВЕЗНО У САЛАТЕ !!!
ЗАЧИНИ – сваког дана се могу јести сви свежи и суви зачини. Треба избегавати зачине са сољу, a такође и вештачке заслађиваче.
СО - до 6 g|dan.
МАЈОНЕЗ ИЗБЕГАВАТИ !!!
Mast pre preporučujem od suncokretovog ulja. Maslinovo i kokosovo su zdrave varijante ulja.
Jeste. Sva rafinisana ulja treba izbegavati. To verujem da će se svi složiti i to stoji u svim preporukama.
Da, samo što u ovoj stoji ulje ispred masti, a suncokretovo ulje definitivno nije ispred masti.
Ja sam više za svinjsku mast, ali nisu uvek preporuke takve. Jer se obično obrađuje mediteranska ishrana, kao najzdravija, pa se prednost uve daje uljima, naravno nerafinisanim. Recimo postoje preporuke da se namirnice obrađuju kuvanjem, a da se na kraju doda maslinovo ulje, kako se i ono ne bi termički obrađivalo.
Ljudi sa naših podneblja od pamtiveka koriste mast te smatram da smo se mi navikli generacijski na to te da se može ponešto spremiti i na masti. Svakako to treba da bude PONEKAD, a ne učestalo. Kuvano i bareno je uvek najzdravija varijanta.
Nasi stari nisu imali problema sa aterosklerozom,dok su spremali na masti.
I jeli slaninu za dorucak umesto ovih preradenih stvari i peciva. ;)
I bili su mnogo vitalniji.
Radili puno teze fizicke poslove i nikad nisu rekli ne mogu ili ne stignem....
I laički gledano trebali bi za neke stvari da se ugledamo na starije ljude.
Upravo tako!!U mnogim stvarima!!!!
Kad smo već kod toga... Da li imate tako neki "starinsko" omiljeno jelo ili užinu?
Naravno!Mada ne mogu da se setim imena,uglavnom uzmes hleb naseces na kriske pa umocis u mleko pa u jaje i ispeces.....hmmmmm....to jos uvek jedem ponekad kad imam cheatmeal.
Da nije "popara"?
Jeste!!!!
A ti poparu praviš sa mlekom i jajima? Nisam znao da se tako radi.
Ja lično ne, sa vodom i sirom pravim, nego znam ljude koji umesto vode koriste mleko i vole da dodaju jaje na kraju, mada sam to videla samo kod dve osobe.
Možda nekada tako napravim, da vidim kakvog je ukusa. Deluje kao zanimljiva kombinacija.
Ima raznih varijacija pa nije loše nekad modifikovati recept . Meni je zanimljivo i kad u kačamak dodaju krompir.
Meni uz krompir sve ide.Obozavamkrompir u bilo kojoj formi.
Jesi li probao kačamak sa krompirom? Ja nisam.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 27523


Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #115 poslato: Maj 17, 2024, 10:17:22 posle podne »

МАСТИ И УЉA
ЗАЧИНИ

Предност  увек дати биљним уљима:
маслиново,   сунцокретово, ... хладно цеђено ...
Довољно је конзумирати око 7 кафених кашичицa- око 35 ml уља на дан.
Треба избегавати веће количине масти и уља, а нарочито свињску маст, чварке, кајмак, мајонез и сличне производе.
Најбоље је конзумирати уља у свежем стању, а избегавати пржење масти и уља.
УЉЕ ОБАВЕЗНО У САЛАТЕ !!!
ЗАЧИНИ – сваког дана се могу јести сви свежи и суви зачини. Треба избегавати зачине са сољу, a такође и вештачке заслађиваче.
СО - до 6 g|dan.
МАЈОНЕЗ ИЗБЕГАВАТИ !!!
Mast pre preporučujem od suncokretovog ulja. Maslinovo i kokosovo su zdrave varijante ulja.
Jeste. Sva rafinisana ulja treba izbegavati. To verujem da će se svi složiti i to stoji u svim preporukama.
Da, samo što u ovoj stoji ulje ispred masti, a suncokretovo ulje definitivno nije ispred masti.
Ja sam više za svinjsku mast, ali nisu uvek preporuke takve. Jer se obično obrađuje mediteranska ishrana, kao najzdravija, pa se prednost uve daje uljima, naravno nerafinisanim. Recimo postoje preporuke da se namirnice obrađuju kuvanjem, a da se na kraju doda maslinovo ulje, kako se i ono ne bi termički obrađivalo.
Ljudi sa naših podneblja od pamtiveka koriste mast te smatram da smo se mi navikli generacijski na to te da se može ponešto spremiti i na masti. Svakako to treba da bude PONEKAD, a ne učestalo. Kuvano i bareno je uvek najzdravija varijanta.
Nasi stari nisu imali problema sa aterosklerozom,dok su spremali na masti.
I jeli slaninu za dorucak umesto ovih preradenih stvari i peciva. ;)
I bili su mnogo vitalniji.
Radili puno teze fizicke poslove i nikad nisu rekli ne mogu ili ne stignem....
I laički gledano trebali bi za neke stvari da se ugledamo na starije ljude.
Upravo tako!!U mnogim stvarima!!!!
Kad smo već kod toga... Da li imate tako neki "starinsko" omiljeno jelo ili užinu?
Naravno!Mada ne mogu da se setim imena,uglavnom uzmes hleb naseces na kriske pa umocis u mleko pa u jaje i ispeces.....hmmmmm....to jos uvek jedem ponekad kad imam cheatmeal.
Da nije "popara"?
Ja volim i poparu, proju, kačamak. I ono na čemu su mnogi odrastali ranije- namažem mast na hleb i malo tucane paprike preko. Imaš ti dr Anita neka omiljena starinska jela?
Kačamak definitivno, mada i popara, dzem i marmelada, maslac i tucana paprika... U principu dosta tih stvari koje su se ranije jele. Moderne obroke baš i ne volim. 😁
I ja sam generalno više za starinske obroke. Mada ima i nekih modernih koje volim. Sve zavisi.
I ja isto,ali ja mesam starinsko  i moderne.Od oba sam uzeo sto je zdravo.
Tako je najbolje. Mnogi upravo to i rade. Kombinuju se stari i novi recepti i prave interesantne kombinacije jela.
Tu je moj sin doktor.Ponekad pravi kombinacije da ja samo gedam i cekam sta ce ispasti ali cesto bude dobro!
Šta je tako interesantno kombinovao?
Ima vise interesantnih stvari,cim se setim najinteresantnijeg napisacu.Moracu njega da pitam da mi pomogne... ;D
Sada cega se mogu setiti da je od ostatka jalapeno paprike je napravio tako dobar sos da ga ja jedem i sa mesom i u supi pa cak i sa sendvicem,tu je pomesao sve i svasta.I soseve iz Pansportovog asortimana kao i zacine...
Ili kad kuva testo onda od ostataka hrane napravi takvu kombinaciju da polizemo prste....prosli put nismo imali mleveno meso a hteli smo spagete da jedemo ali je on u blenderu samleo svinsjko meso peceno,dodao pelat i zacine i napravio jako dobre "spagete"...
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 27523


Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #114 poslato: Maj 17, 2024, 10:07:47 posle podne »

МАСТИ И УЉA
ЗАЧИНИ

Предност  увек дати биљним уљима:
маслиново,   сунцокретово, ... хладно цеђено ...
Довољно је конзумирати око 7 кафених кашичицa- око 35 ml уља на дан.
Треба избегавати веће количине масти и уља, а нарочито свињску маст, чварке, кајмак, мајонез и сличне производе.
Најбоље је конзумирати уља у свежем стању, а избегавати пржење масти и уља.
УЉЕ ОБАВЕЗНО У САЛАТЕ !!!
ЗАЧИНИ – сваког дана се могу јести сви свежи и суви зачини. Треба избегавати зачине са сољу, a такође и вештачке заслађиваче.
СО - до 6 g|dan.
МАЈОНЕЗ ИЗБЕГАВАТИ !!!
Mast pre preporučujem od suncokretovog ulja. Maslinovo i kokosovo su zdrave varijante ulja.
Jeste. Sva rafinisana ulja treba izbegavati. To verujem da će se svi složiti i to stoji u svim preporukama.
Da, samo što u ovoj stoji ulje ispred masti, a suncokretovo ulje definitivno nije ispred masti.
Ja sam više za svinjsku mast, ali nisu uvek preporuke takve. Jer se obično obrađuje mediteranska ishrana, kao najzdravija, pa se prednost uve daje uljima, naravno nerafinisanim. Recimo postoje preporuke da se namirnice obrađuju kuvanjem, a da se na kraju doda maslinovo ulje, kako se i ono ne bi termički obrađivalo.
Ljudi sa naših podneblja od pamtiveka koriste mast te smatram da smo se mi navikli generacijski na to te da se može ponešto spremiti i na masti. Svakako to treba da bude PONEKAD, a ne učestalo. Kuvano i bareno je uvek najzdravija varijanta.
Nasi stari nisu imali problema sa aterosklerozom,dok su spremali na masti.
I jeli slaninu za dorucak umesto ovih preradenih stvari i peciva. ;)
I bili su mnogo vitalniji.
Radili puno teze fizicke poslove i nikad nisu rekli ne mogu ili ne stignem....
I laički gledano trebali bi za neke stvari da se ugledamo na starije ljude.
Upravo tako!!U mnogim stvarima!!!!
Kad smo već kod toga... Da li imate tako neki "starinsko" omiljeno jelo ili užinu?
Naravno!Mada ne mogu da se setim imena,uglavnom uzmes hleb naseces na kriske pa umocis u mleko pa u jaje i ispeces.....hmmmmm....to jos uvek jedem ponekad kad imam cheatmeal.
Da nije "popara"?
Jeste!!!!
A ti poparu praviš sa mlekom i jajima? Nisam znao da se tako radi.
Ja lično ne, sa vodom i sirom pravim, nego znam ljude koji umesto vode koriste mleko i vole da dodaju jaje na kraju, mada sam to videla samo kod dve osobe.
Možda nekada tako napravim, da vidim kakvog je ukusa. Deluje kao zanimljiva kombinacija.
Ima raznih varijacija pa nije loše nekad modifikovati recept . Meni je zanimljivo i kad u kačamak dodaju krompir.
Meni uz krompir sve ide.Obozavamkrompir u bilo kojoj formi.
Sačuvana
drAnita Mrdakovic
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 3296


« Odgovor #113 poslato: Maj 16, 2024, 05:51:00 posle podne »

МАСТИ И УЉA
ЗАЧИНИ

Предност  увек дати биљним уљима:
маслиново,   сунцокретово, ... хладно цеђено ...
Довољно је конзумирати око 7 кафених кашичицa- око 35 ml уља на дан.
Треба избегавати веће количине масти и уља, а нарочито свињску маст, чварке, кајмак, мајонез и сличне производе.
Најбоље је конзумирати уља у свежем стању, а избегавати пржење масти и уља.
УЉЕ ОБАВЕЗНО У САЛАТЕ !!!
ЗАЧИНИ – сваког дана се могу јести сви свежи и суви зачини. Треба избегавати зачине са сољу, a такође и вештачке заслађиваче.
СО - до 6 g|dan.
МАЈОНЕЗ ИЗБЕГАВАТИ !!!
Mast pre preporučujem od suncokretovog ulja. Maslinovo i kokosovo su zdrave varijante ulja.
Jeste. Sva rafinisana ulja treba izbegavati. To verujem da će se svi složiti i to stoji u svim preporukama.
Da, samo što u ovoj stoji ulje ispred masti, a suncokretovo ulje definitivno nije ispred masti.
Ja sam više za svinjsku mast, ali nisu uvek preporuke takve. Jer se obično obrađuje mediteranska ishrana, kao najzdravija, pa se prednost uve daje uljima, naravno nerafinisanim. Recimo postoje preporuke da se namirnice obrađuju kuvanjem, a da se na kraju doda maslinovo ulje, kako se i ono ne bi termički obrađivalo.
Ljudi sa naših podneblja od pamtiveka koriste mast te smatram da smo se mi navikli generacijski na to te da se može ponešto spremiti i na masti. Svakako to treba da bude PONEKAD, a ne učestalo. Kuvano i bareno je uvek najzdravija varijanta.
Nasi stari nisu imali problema sa aterosklerozom,dok su spremali na masti.
I jeli slaninu za dorucak umesto ovih preradenih stvari i peciva. ;)
I bili su mnogo vitalniji.
Radili puno teze fizicke poslove i nikad nisu rekli ne mogu ili ne stignem....
I laički gledano trebali bi za neke stvari da se ugledamo na starije ljude.
Upravo tako!!U mnogim stvarima!!!!
Kad smo već kod toga... Da li imate tako neki "starinsko" omiljeno jelo ili užinu?
Naravno!Mada ne mogu da se setim imena,uglavnom uzmes hleb naseces na kriske pa umocis u mleko pa u jaje i ispeces.....hmmmmm....to jos uvek jedem ponekad kad imam cheatmeal.
Da nije "popara"?
Ja volim i poparu, proju, kačamak. I ono na čemu su mnogi odrastali ranije- namažem mast na hleb i malo tucane paprike preko. Imaš ti dr Anita neka omiljena starinska jela?
Kačamak definitivno, mada i popara, dzem i marmelada, maslac i tucana paprika... U principu dosta tih stvari koje su se ranije jele. Moderne obroke baš i ne volim. 😁
I ja sam generalno više za starinske obroke. Mada ima i nekih modernih koje volim. Sve zavisi.
I ja isto,ali ja mesam starinsko  i moderne.Od oba sam uzeo sto je zdravo.
Tako je najbolje. Mnogi upravo to i rade. Kombinuju se stari i novi recepti i prave interesantne kombinacije jela.
Tu je moj sin doktor.Ponekad pravi kombinacije da ja samo gedam i cekam sta ce ispasti ali cesto bude dobro!
Šta je tako interesantno kombinovao?
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 3296


« Odgovor #112 poslato: Maj 16, 2024, 05:50:16 posle podne »

Nije preporuka nije 100% dobro za svakoga.Oni uzimaju neki prosek,ali to je i normalno.Ko ne postoji nijedan univerzalni trening program za svakoga,tako se i ovo varira.
Ja se uglavnom slazem sa sve sto je dr.Anita navela i za zitarice,ulja,voca,mozda bih dodao da kod brasna treba obratiti paznju u kakvom obliku ga jedemo.Hleb bih smanjio na minimum.
Najčešće se preteruje sa hlebom i pecivima. Tu treba najviše korigovati ishranu kod mnogih.
Mislim da je za većinu ljudi dovoljno da samo malo više konzumiraju voće i povrće , a malo manje fast food.
I vodu umesto sokova.
Da, to ja uvek naglašavam, čak ni ceđeni sokovi umesto vode.
U danasnje vreme sve mora posebno da se naglasi nazalost.
Koliko sam puta cuo pa pijem ja dosta tecnosti.I kad im kazem da mi kazu sta su konkretno pili onda ispada da su pili kafu,caj koja tera vodu iz tela i sokove poput koka kole....pa kad im lepo to objasnis da to ne valja tako neki shvate neki ne shvate ili nece da shvate.
Razumem te. Uvek je bilo i biće onih koji ne žele da shvate.
Ali mi nije jasno onda zasto se zali....ti mu kazes resenje i on/ona i dalje nastavljaju po svome.....
Verovatno zato što je lakše nastaviti sa starim navikama nego ih korigovati, a usput, olakšanja radi, se i žale.
Da,ali ako zna da je to sto radi lose onda zasto to nastavlja da radi....
Pa baš zato što je lakše. 😅 A posledice se ne vide.
Ali znas/svestan si da trujes svoj organizam......
To je slično kao kod pušenja i konzumiranja alkohola. Nekome nerazumljivo, nekome sasvim normalno.
Baš tako. Nekome je normalno sve nezdravo da konzumira i tako da živi. Postane mu svakodnevica.
I posebno je kod hipertenzivnih osoba teško korigovati te navike.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 3296


« Odgovor #111 poslato: Maj 16, 2024, 05:49:25 posle podne »

МАСТИ И УЉA
ЗАЧИНИ

Предност  увек дати биљним уљима:
маслиново,   сунцокретово, ... хладно цеђено ...
Довољно је конзумирати око 7 кафених кашичицa- око 35 ml уља на дан.
Треба избегавати веће количине масти и уља, а нарочито свињску маст, чварке, кајмак, мајонез и сличне производе.
Најбоље је конзумирати уља у свежем стању, а избегавати пржење масти и уља.
УЉЕ ОБАВЕЗНО У САЛАТЕ !!!
ЗАЧИНИ – сваког дана се могу јести сви свежи и суви зачини. Треба избегавати зачине са сољу, a такође и вештачке заслађиваче.
СО - до 6 g|dan.
МАЈОНЕЗ ИЗБЕГАВАТИ !!!
Mast pre preporučujem od suncokretovog ulja. Maslinovo i kokosovo su zdrave varijante ulja.
Jeste. Sva rafinisana ulja treba izbegavati. To verujem da će se svi složiti i to stoji u svim preporukama.
Da, samo što u ovoj stoji ulje ispred masti, a suncokretovo ulje definitivno nije ispred masti.
Ja sam više za svinjsku mast, ali nisu uvek preporuke takve. Jer se obično obrađuje mediteranska ishrana, kao najzdravija, pa se prednost uve daje uljima, naravno nerafinisanim. Recimo postoje preporuke da se namirnice obrađuju kuvanjem, a da se na kraju doda maslinovo ulje, kako se i ono ne bi termički obrađivalo.
Ljudi sa naših podneblja od pamtiveka koriste mast te smatram da smo se mi navikli generacijski na to te da se može ponešto spremiti i na masti. Svakako to treba da bude PONEKAD, a ne učestalo. Kuvano i bareno je uvek najzdravija varijanta.
Nasi stari nisu imali problema sa aterosklerozom,dok su spremali na masti.
I jeli slaninu za dorucak umesto ovih preradenih stvari i peciva. ;)
I bili su mnogo vitalniji.
Radili puno teze fizicke poslove i nikad nisu rekli ne mogu ili ne stignem....
I laički gledano trebali bi za neke stvari da se ugledamo na starije ljude.
Upravo tako!!U mnogim stvarima!!!!
Kad smo već kod toga... Da li imate tako neki "starinsko" omiljeno jelo ili užinu?
Naravno!Mada ne mogu da se setim imena,uglavnom uzmes hleb naseces na kriske pa umocis u mleko pa u jaje i ispeces.....hmmmmm....to jos uvek jedem ponekad kad imam cheatmeal.
Da nije "popara"?
Jeste!!!!
A ti poparu praviš sa mlekom i jajima? Nisam znao da se tako radi.
Ja lično ne, sa vodom i sirom pravim, nego znam ljude koji umesto vode koriste mleko i vole da dodaju jaje na kraju, mada sam to videla samo kod dve osobe.
Možda nekada tako napravim, da vidim kakvog je ukusa. Deluje kao zanimljiva kombinacija.
Ima raznih varijacija pa nije loše nekad modifikovati recept . Meni je zanimljivo i kad u kačamak dodaju krompir.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
Stranice: [1] 2 3 ... 9 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »
 

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.06 sekundi sa 12 upita.