Pansport Forum

Saveti lekara => Kako se pravilno hraniti => Temu započeo: Takahiro Februar 04, 2010, 12:26:18 posle podne

Naslov: Leblebija
Poruka od: Takahiro Februar 04, 2010, 12:26:18 posle podne
ne znam dal je vec bila ovde na forumu.. ne verujem..
dakle..

LEBLEBIJA ili slanutak (Leblebi)

Leblebija je mahunasta biljka iz porodice bobova. Najvise se uzgaja u Arapskom svetu, Indiji, a moze se naci u u Srednjoj Evropi. Bila je veoma popularna u Persiji. Seme leblebije moze se koristiti na vise nacina: Moze se kuvati dok je mlado (poput graska), osuseno seme se koristi za dobijanje brasna, ili se kuva ili se pece.

Mlada leblebija:
(http://i220.photobucket.com/albums/dd136/djoledjole/leblebijasirova.jpg)

Nutritivne vrednosti osusenog semena leblebije na 100g:
17,4 - 23,3g proteina
53,5 - 63,6g uh
4,1 - 5,5g biljne masti
3,3 - 5,5g celuloze
3,2 - 3,4g minerala.

Osusena leblebija:
(http://i220.photobucket.com/albums/dd136/djoledjole/sari_tuzlu_leblebi.jpg)

Leblebija je veoma dobar izvor gvozdja, cak i kuvana leblebija sadrzi duplo vise gvozdja od jednake kolicine mesa. Kolicina kalcijuma u leblebiji je takodje visoka i udruzena je s belancevinama koje povecavaju njegovu apsorpciju. Ako je u obroku zastupljena i zitarica, takav obrok ima potpuni sastav potrebnih aminokiselina. Ima nizak glihemijski indeks.

Pecena leblebija:
(http://i220.photobucket.com/albums/dd136/djoledjole/leblebijaprzena.jpg)

Nacini spremanja leblebije:

Dakle mladu leblebiju mozete spremati poput boranije ili graska, ali nigde kod nas nisam video da ima da se kupi mlada. Osusena se prodaje kao pecena i kao nepecena.
Nepecena osusena leblebija moze da se kuva i tako kuvana da se mesa sa raznim zitaricama, pirincem, odlican dodatak supi...
Moze se samleti u blenderu i uz dodatak raznih zacina i malo maslinovog ulja moze da se napravi odlican namaz za hleb!!!
Mozete napraviti brasno od samlevene leblebije i mesati ga sa drugim vrstama brasna u izradi hleba i peciva..
Dodatak povrcu u raznim salatama...
Przena leblebija je veoma popularna grickalica na Bliskom Istoku. Takodje i neprzena leblebija se moze jesti sama i nekuvana i nepecena.

;)


Naslov: Odg: Leblebija
Poruka od: Johnny Bravo Februar 05, 2010, 01:21:03 pre podne
 8) 8) 8)

ja sam par puta cisto iz radoznalosti jeo pecenu kap grickalicu i nije lose  :)
hteo sam par puta da je skuvam ili nesto da probam,ali nikako to da izvedem  :)
Naslov: Odg: Leblebija
Poruka od: sajonac Februar 05, 2010, 07:35:37 pre podne
Oduvek me je zanimala sto se tice hranljivih vrednosti,svaka cast na trudu Takahiro
Naslov: Odg: Leblebija
Poruka od: daniela svarc Februar 06, 2010, 05:22:15 posle podne
ne znam da li ste čuli za humus - premaz od leblebija i maslinovog ulja.. e to je ukusno!
to recimo može biti i tzv dip tj da se u to umače povrće (krastavac, šargarepa celer).. zvuči nam možda malo strano ali je zaista zdravo i sito...
Naslov: Odg: Leblebija
Poruka od: MightyMO Februar 08, 2010, 04:33:15 posle podne
svaka čast za temu :)

zaboravljena namirnica, u mom slučaju, totalno....

Naslov: Odg: Leblebija
Poruka od: Takahiro Februar 08, 2010, 05:58:46 posle podne
verujem da je malo ko koristi... ja sam je do sada samo grickao s vremena na vreme.... al moracu da probam da napravim ovaj namaz i da vidim kakva je kad je kuvana :)
Naslov: Odg: Leblebija
Poruka od: Ognjen Stojanović Februar 08, 2010, 07:23:19 posle podne
I ja rekto kupim. Ali bas volim i bas prija kada ste stalno gladni, cisto da ubacite nesto u usta i grickate... U Turskoj se to u tonama jede i sada kada sam bio poslednji put ostalo mi ali i dalje se ne setim bas da uzmem u zdravoj hrani i da grickam. A postoji i neka bela leblebija, nisam to vidjao kod nas? Rekao bih da nije "prelivena" sa nicim, jednsotavno je prirodno takva, sad dali je ta obradjena ili bas suprotno, ne obradjena, neznam, ali kombinacija obicne i te je super :)
Naslov: Odg: Leblebija
Poruka od: Takahiro Februar 08, 2010, 10:15:01 posle podne
Mislim da su bela i zuta (ona nasa) prirodne vrste... Ima svacega na bliskoistocnim pijacama..
Check this out!

(http://i220.photobucket.com/albums/dd136/djoledjole/leblebijaobojena.jpg)
Naslov: Odg: Leblebija
Poruka od: MightyMO Februar 09, 2010, 04:32:58 posle podne
pa da, ovako ce sigurno pre privuci paznju nego obicne :)

...ali ipak, boje i arome... bez toga ako moze - tim bolje
Naslov: Odg: Leblebija
Poruka od: daniela svarc Februar 10, 2010, 08:20:04 posle podne
Mislim da su bela i zuta (ona nasa) prirodne vrste... Ima svacega na bliskoistocnim pijacama..
Check this out!

(http://i220.photobucket.com/albums/dd136/djoledjole/leblebijaobojena.jpg)

biće da su te prelivene cukerom..
probajte humus - genijalan je!
Naslov: Odg: Leblebija
Poruka od: Takahiro Februar 10, 2010, 10:34:00 posle podne

probajte humus - genijalan je!

daaaaaa jos kad se pospe ljutom paprikom.. mmmmm
Naslov: Odg: Leblebija
Poruka od: ivanx3m Februar 17, 2010, 01:40:13 posle podne
Čuo sam za humus, ali nisam imao pojma od čega se pravi...
Leblebiju sam obožavao kao klinac, ali je baš dugo nisam jeo. Moram ovo da potražim još danas! :-)
Naslov: Odg: Leblebija
Poruka od: daniela svarc Februar 17, 2010, 09:14:11 posle podne
ako naĂ°eš, javi..
ja u Srbiji još nisam videla humus
Naslov: Odg: Leblebija
Poruka od: Johnny Bravo Februar 18, 2010, 12:52:11 pre podne
 8) 8) 8)

ja gledao po netu i nasao ovo  :)

HUMUS

Sastojci:
150 g leblebija
3 čena belog luka
sok od jednog limuna (ili pola, ako volite manje kiselo)
1/2 šolje taana (u nedostatku zameniti sa 100 ml maslinovog ulja)
par kašika maslinovog ulja
malo mlevene ljute paprike
so

Postupak:
1. Oprati leblebije. Naliti vodom i ostaviti preko noći pa sutradan u drugoj vodi kuvati sat-dva na tihoj vatri dok ne omekša - ili produžiti vreme namakanja na 36 h i preskočiti kuvanje. Ocediti.
2. U blender ili seckalicu stavti leblebije, beli luk, sok od limuna, taan, maslinovo ulje, alevu papriku i so i ispasirati u glatku kašu.
3. Prebaciti u činiju za služenje, posuti alevom paprikom i ukrasiti maslinama.
Naslov: Odg: Leblebija
Poruka od: daniela svarc Februar 18, 2010, 01:09:52 posle podne
znam za taj recept.. ali nekako uvek zaboravim 1. da kupim leblebije 2. da ih potopim celu noć... ali moraću!Inače u humus se mogu stavljati bilo koje začinske biljke.. po meni to je odličan premaz za npr integralni hleb
Naslov: Odg: Leblebija
Poruka od: Johnny Bravo Februar 19, 2010, 07:19:26 pre podne
 8) 8) 8)

i ja se tesko nateram,ali mi deluje kao dobar premaz za ribu posle pecenja  kao i uopsteno za meso  :)
Naslov: Odg: Leblebija
Poruka od: Ognjen Stojanović Februar 23, 2010, 09:58:32 pre podne
MNoracu da probam humus. A kupio sam leblebiu juce ali upakovanu. i otvorim i da jedem, kad ono sipak, mora da se pece :) nema sanse onako sirova,  :-[
Naslov: Odg: Leblebija
Poruka od: Takahiro Februar 24, 2010, 10:10:41 posle podne
 Skuvaj pa sa pirinčom i nekim jakim začinom.. probaj
Inace evo jos koji detalj o leblebiji:

Zbog relativno visokog sadržaja prehrambenih vlakana, leblebija može pomoći u zaštiti od pojave raka debelog creva. Novije studije pokazuju da je zbog visokog sadržaja saponina, najbolja mahunarka za snižavanje holesterola.
Redovno konzumiranje snižava holesterol za 7% pa se tako smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti!
Mlevene semenke koriste se kao maske za lice i za lečenje peruti. TakoĂ°e se veruje da je leblebija i afrodizijak. Lišće leblebije primenjuje se u lečenju bronhitisa i kod uganuća zglobova.

U novije vreme ispituje se mogućnost da ona zameni široko primenjivanu soju. Razlog je sve veći porast alergija na proteine soje te velika upotreba GM soje.
Naslov: Odg: Leblebija
Poruka od: daniela svarc Februar 26, 2010, 07:21:58 posle podne
a još kad joj se doda masslinovo ulje tj omega 3 MK.. znači lek za srce i krvne sudove ;)
Naslov: Odg: Leblebija
Poruka od: PANSPORT BEOGRAD Avgust 11, 2010, 08:43:29 pre podne


                                     Bliskoistočna mahunarka dobra za zdravlje i uživanje



Osvežavajuća salata od leblebija i susamove pasete, humus, postala je veoma popularna i kod nas. Reč je o ukusnom jelu koje se lako sprema i veoma je zdravo.

Pomaže varenju

Leblebije su vrsta mahunarki koje predstavljaju odličan izvor proteina. Sadrže mnogo biljnih vlakana koja su zaslužna za snižavanje holesterola. Istraživanja su pokazala da redovno konzumiranje ove mahunarke može veoma brzo da snizi holesterol. Leblebije se lako vare i blagotvorno deluje na organe za varenje. Preporučuju se osobama koje pate od sindroma iritabilnog creva. Leblebije imaju i nizak glikemijski indeks, tako da mogu da pomognu u stabilizaciji nivoa šećera u krvi.


Čuva kosti

U ovim mahunarkama ima i magnezijuma, koji je, kako pokazuju poslednja istraživanja, ključan za regulisanje pritiska. Magnezijum je neophodan i za prenošenje nervnih impulsa i regulisanje kontrakcije, odnosno opuštanja mišića. To znači da nervi koji kontrolišu rad srčanog mišića mogu optimalno da rade samo ako ima dovoljno magnezijuma u organizmu. Magnezijum takoĂ°e ima veoma važnu ulogu u vezivanju kalcijuma za kosti, pa neki istraživači povezuju osteoporozu pre sa nedostatkom magnezijuma nego sa nedostatkom kalcijuma (jer u slučaju manjka magnezijuma, ni kalcijum ne može da se na odgovarajući način apsorbuje u organizmu). Ovaj mineral učestvuje u regulisanju srčanog ritma i snižavanju nivoa holesterola. Veoma je važan za trudnice jer smanjuje opasnost od spontanog pobačaja i prevremenog poroĂ°aja.


Izbacuju otrove
Leblebije imaju još jedno korisno svojstvo, a to je da pomažu da se iz organizma izbace sulfati (koji se često koriste kao konzervansi u preradi hrane). Američka uprava za hranu i lekove je iznela podatak da je jedan od 100 ljudi preosetljiv na sulfate. Ova osetljivost može da se javi u bilo kom periodu života, a simptomi su joj slabost, mučnina, dijareja, osip, teško disanje.


Bogate gvožĂ°em
Ova mahunarka je dobar izvor gvožĂ°a, jer čak i kada je kuvana, sadrži duplo više gvožĂ°a od iste količine mesa. Sadržaj kalcijuma i kalijuma u lišću leblebije je veći nego u spanaću i kupusu, dok je sadržaj gvožĂ°a, cinka i bakra približno isti.


autor:E. B.
izvor:blic






 
Naslov: Odg: Leblebija
Poruka od: PANSPORT BEOGRAD Avgust 11, 2010, 08:50:54 pre podne

Recept za humus

Savršenu salatu, koju možete da poslužite i kao glavno jelo možete lako da napravite kod kuće.


Potrebno vam je:
- šolja suvih leblebija
- četiri češnja belog luka
- malo bibera
- pola kašičice soli
- sok od četvrtine limuna
- dve-tri kašike tahinija (pasta od susama)
- tri kašike maslinovog ulja
- malo „vegete“


Za preliv

- četiri kašike maslinovog ulja
- malo aleve paprike
- malo semenki susama
- seckani peršunov lista

 

Ko voli:
- dve kašike pavlake
- četvrtina kašičice crvene suve paprike

 

Priprema:
Leblebije potopite u vodi i neka stoje preko noći. Kuvajte ih sat i po ili dva u zavisnosti u kojem ste ih „stanju“ kupili: ako su sušene ili drugačije nepreraĂ°ene, neka bude dva sata; ako su pečene (kao grickalice), može i jedan sat na tihoj vatri. Sačuvajte vodu u kojoj su se kuvale ili onu iz konzerve. U blenderu ili pomoću štapnog miksera, sjedinite leblebije, zgnječeni beli luk, tahini, so i ulje, meljite polako dodajući tečnost, dok se ne postigne željena gustina.


Ako volite, možete da dodate malo pavlake ili jogurta. Slično je i sa biberom i alevom paprikom.


Posluživanje: Kad je humus gotov, u sredini tanjira napravite malu rupu, dodajte maslinovo ulje, crvenu papriku i peršun po želji, kao ukras, i uživajte u predivnom ukusu.
Naslov: Odg: Leblebija
Poruka od: deni12 Avgust 14, 2010, 03:22:00 posle podne
Citat:

"Ako je u obroku zastupljena i zitarica, takav obrok ima potpuni sastav potrebnih aminokiselina. Ima nizak glihemijski indeks".

Jel se ovde misli mozda na zitaricu kao sto je ovsene pahuljice? npr?
Naslov: Odg: Leblebija
Poruka od: daniela svarc Avgust 16, 2010, 08:22:14 posle podne
ili još bolje integralni pirinač