Pansport Forum
Ostale teme => Aktuelni članci => Temu započeo: PANSPORT BEOGRAD Avgust 23, 2010, 09:14:57 pre podne
-
Da li ste znali da parče hleba namazanog medom ublažava simptome mamurluka? A, parče jabuke podstiče bržu razgradnju alkohola u krvi? Evo još nekih namirnica koje možete da iskoristite kao lek – bukvalno.
Hleb i med
Hleb ili keks namazani medom, kao i druge namirnice bogate fruktozom olakšavaju mamurluk, tvrdi dijetetičarka Dalia Kembel. To je zato što fruktoza, prirodni šećer, podstiče bržu razgradnju alkohola u telu.
Dobri izvori fruktoze su jabuke, trešnje, grožĂ°e i paradajz.
Kafa
Ukoliko bolujete od astme, a lekovi vam nisu pri ruci posegnite za šoljom kafe, savetuju britanski stručnjaci. Pijenje kafe takoĂ°e smanjuje rizik od ciroze i nekih oblika raka. Ipak, ne preporučuje se srčanim bolesnicima i trudnicama.
Zeleni čaj
Ne postoji delotvornije sredstvo za eliminisanje štetnih sumpornih spojeva od zelenog čaja. Njih proizvode bakterije koje se množe u područjima gde nema kiseonika, poput zadnjeg dela jezika i nabora u desnima. Zeleni čaj sadrži i materije koje uklanjaju mirise, pa sprečavju zadah.
autor:B. Tasić
izvor:blic
-
Spanać i kupus smanjuju rizik od dijabetesa
Osobe koje često jedu zeleno lisnato povrće, naročito spanać i kupus, izložene su manjem riziku od razvoja dijabetesa.
Rezultati istraživanja britanskih naučnika, tokom kojeg su proučavane prehrambene navike 220.000 odraslih osoba, pokazali su da jedan obrok zelenog lisnatog povrća (110 grama) dnevno smanjuje rizik od pojave dijabetesa tipa 2 za 14 odsto.
Nije utvrĂ°eno zašto lisnato povrće ima taj zaštitni efekat, ali naučnici pretpostavljaju da je za to "odgovoran" visok nivo antioksidanata, pre svega vitamina C, kao i velike količine magnezijuma kojima je ovo povrće bogato, navodi se u studiji objavljenoj u "Britanskom medicinskom žurnalu", a prenosi BBC.
autor:Mondo
preuzeto sa :Monda
-
pored zelenog caja, sramota je stavljati kafu :) jer ona deluje kiselo na organizam a zeleni caj bazno, a retko ko pije oba :)
mada za to sto je navedeno za astmu, prvi put cujem, mislim da lupaju :) ne znam kako bi se to moglo objasniti...
-
za kafu - čini mi se da ima podjednak broj i "za" i "protiv"...
-
ja sam poceo da dodajem kafu u ovsene, onu jacobs intense :D bas cool bude, kontam da kafa moze pre treninga
-
pored zelenog caja, sramota je stavljati kafu :) jer ona deluje kiselo na organizam a zeleni caj bazno, a retko ko pije oba :)
mada za to sto je navedeno za astmu, prvi put cujem, mislim da lupaju :) ne znam kako bi se to moglo objasniti...
U prirodnim izvorima postoje tri farmakološki aktivna metilksantina: teofilin, teobromin i kofein.
Kofein i teofilin su prirodni sastojci kafe i čaja, dok je teobromin sastojak kakoa.
Osnovno farmakološko dejstvo metilksantina je bronhodilatacija, mada su oni u ovom smislu manje efikasni od beta2-adrenergičkih agonista. Osim bronhodilatacije, izgleda da metilksantini inhibiraju i neke dogaĂ°aje iz kasne faze napada. TakoĂ°e, metilksantini su stimulansi CNS-a, pojačavaju budnost. Ovi lekovi, mogu takoĂ°e, da prouzrokuju tremor i uznemirenost, utiču na san i stimulišu disanje. Svi metilksantini stimulišu srčani rad, delujući pozitivno hronotropno i inotropno. Dovode i do vazodilatacije u najvećem broju krvnih sudova, mada u nekima mogu da dovedu i do vazokonstrikcije, kao što je to slučaj sa krvnim sudovima u centralnom nervnom sistemu.
preuzeto sa:stetoskop.info
-
Osam namirnica za borbu protiv stresa
Svi znamo da napetost može biti pogubna za naše navike u ishrani. Ali, prava (zdrava) hrana često može pomoći pri ublažavanju nerazumnog žvakanja i još bolje, može smanjiti anksioznost (teskobu) i njene simptome.
-
Tamna čokolada
Ima visok nivo flavonoida koji pomažu u opuštanju (drugi odličan izvor flavonoida je čaj od kamilice), te materije koje će vam popraviti raspoloženje. Tamnije čokolade sadrže više zdravih supstanci, pa uzimajte one sa 70 odsto ili više kakaoa.
-
Obrano mleko
Čaša toplog mleka uistinu je smirujuća. Jedno istraživanje je pokazalo da su žene koje su pile četiri ili više puta dnevno manje masno ili obrano mleko imale upola manje šansi da dožive stres povezan s PMS-om od onih koje su mleko pile manje od jednom sedmično
-
Zobena kaša
Pomoći će vam da proizvodite serotonine, hormone koji pomažu u smirivanju, u borbi protiv negativnih efekata teskobe. U jednom trenutku ćete produžiti delovanje serotonina i moći ćete biti sigurni da vam je nivo šećera u krvi sasvim u redu.
-
Lososovo meso
Istraživanja su pokazala da je meso lososa bogato omega-3 kiselinama, te da može smanjiti stres povećanjem nivoa serotonina. Uzimanje omega-3 kiselina može suzbiti proizvodnju hormona kortizola i adrenalina, koji mogu izazvati teskobu.
-
Orasi
Oni su se pokazali dobrim za snižavanje krvnog pritiska, što je ključno za one čija srca su pod povećanim pritiskom usled visokog prisustva adrenalina. Zapravo, konzumacija oraha se pokazala tako zdravom da stručnjaci preporučuju da se uzima četrdesetak grama svaki dan.
-
Semenke suncokreta
One su dobar izvor folne kiseline, koja pomaže telu da proizvede hormon dopamin. Taj hormon je ključan za normalno funkcionisanje organizma i bitan je za postizanje zadovoljstva.
-
Spanać
Istraživanja pokazuju da magnezijum, koji ćete naći u lisnatom zelenom povrću kao što je spanać, poboljšava odgovor vašeg tela na stres.
-
Borovnice
Njihovi antioksidansi su protivteža učincima hormona stresa, kortizola, u vašem telu.
autor:E. B.
izvor:Blic Online
-
Jos kada bi svako jutro mogao da pronadjem sve ove namirnice u svom firizideru, i da se pritom nocu obnavljaju, pa gde bi mi kraj bio :D... ja mislim da vecina ljudi zna koliko su sve ove namirnice (btw svaka cast za sve clanke) odlicne, ali su lenji i pojedu ono sto im je pri ruci...
Stvarno od ovoga sto si naveo sve, ne znam sta vise volim.
-
Svaka čast Ognjene, baš je u tome stvar.
Znam i ja šta je zdravo ali kad i kako sve to da nabavim? Trebao bi mi ceo dan ili neka treća osoba da nabavlja sprema hranu... lični kuvar, onda bi izgledala kao Madona ;)
-
Čaj od hibiskusa reguliše pritisak
Možda niste znali da čaj od hibiskusa može da pomogne u snižavanju visokog krvnog pritiska. Do tog otkrića je došla američka nutricionistkinja Dijana Mekej, a prezentovala ga je na sastanku Američkog udruženja za srce.
(http://img26.imageshack.us/img26/442/28966819.jpg) (http://img26.imageshack.us/i/28966819.jpg/)
Mekejova je testirala 65 dobrovoljaca, od kojih je pola grupe slučajno izabranih ispitanika tokom šest nedelja pilo po tri šolje čaja od hibiskusa dnevno, dok su drugi pili placebo napitak koji je imao veštačku aromu i boju hibiskusa. Svi su se inače hranili kao i do tada i nisu menjali stil svojih aktivnosti.
Rezultati su pokazali da je onima koji su pili čaj od hibiskusa sistolni (gornji) pritisak opao za 7,2 mm živinog stuba. Rezultati takoĂ°e pokazuju da su oni koji su imali najviši sistolni pritisak (129 i više) najbolje reagovali na čaj od hibiskusa jer je njihov sistolni pritisak opao u proseku za 13,2 mm živinog stuba, a dijastolni (donji) pritisak im je opao za 8,7 mm.
Ovo neveliko istraživanje sugeriše da bi uključivanje čaja od hibiskusa u redovnu ishranu može pomoći u regulaciji krvnog pritiska.
autor:E. B.
uzeto sa:blic.rs
-
Crno vino i paradajz uništavaju rak
Odavno je poznato da namirnice kao što su paradajz, jagodičasto voće i crno vino blagotvorno deluju na zdravlje, ali ono što je pokazala nova američka studija zvuči kao senzacija: neke namirnice navodno deluju kao lekovi, tako što izgladnjuju kancerogene ćelije.
(http://img18.imageshack.us/img18/6927/86676941.jpg) (http://img18.imageshack.us/i/86676941.jpg/)
Kako pokazuju najnovija istraživanja, crno vino i čokolada bukvalno suzbijaju ćelije raka. Crno grožĂ°e, tamna čokolada i kupine, beli luk, soja, kao i razne vrste čajeva „izgladnjuju“ kancerogene ćelije, istakao je naučnik Vilijam Li na konferenciji održanoj u Long Biču, u američkoj državi Kaliforniji. „Mi namirnice ocenjujemo prema njihovoj sposobnosti da suzbiju rak“, istakao je Li. „Naša ishrana je naša trodnevna hemoterapija.“ Fondacija „Angiodženezis“ iz Masačusetsa otkrila je koje namirnice sadrže hemijske supstance koje utiču na prekid snabdevanja tumora krvlju. Li je kao primer naveo istraživanje Medicinskog fakulteta Univerziteta Harvard, koje je pokazalo da meĂ°u muškarcima koji više puta nedeljno jedu termički obraĂ°eni paradajz ima za 30-50 odsto manje obolelih od raka prostate. „U toku je opšta revolucija u medicini“, rekao je Li. Naučnici fondacije su uporeĂ°ivali dejstvo registrovanih lekova sa dejstvom peršuna, grožĂ°a, jagodičastog voća i drugih namirnica i tom prilikom ustanovili da namirnice podjednako efikasno kao i lekovi, a možda čak i bolje od njih, suzbijaju ćelije raka. „Za mnoge ljude, lečenje raka bazirano na ishrani biće jedino rešenje, budući da ne mogu svi sebi da priušte kupovinu skupih lekova protiv ove bolesti“, ističe Li.
autor:M. Anastasijević/Die Welt
preuzeto sa: www.blic.rs
-
Lisnato povrće smanjuje rizik od dijabetesa
Ishrana koja obiluje zelenim lisnatim povrćem može znatno da smanji rizik od obolevanja od dijabetesa, tvrde britanski stručnjaci.
(http://img137.imageshack.us/img137/2295/89612932.jpg) (http://img137.imageshack.us/i/89612932.jpg/)
Analizom podataka prikupljenih za potrebe šest ranijih studija o unosu voća i povrća utvrĂ°eno je da samo namirnice poput spanaća, brokolija, kelja ili kupusa imaju izraženo zaštitno dejstvo, kažu istraživači.
Rezultati studije u kojoj je učestvovalo 220.000 ispitanika sugerišu da je redovna konzumacija ovakvog povrća (oko 100 grama dnevno) povezana s prosečno 14 odsto manjim rizikom za razvoj dijabetesa tipa 2.
Stručnjaci veruju da je uzrok tome visok nivo antioksidansa poput vitamina C, ali i elemenata poput magnezijuma.
autor:B. Tasić
Foto: Shutterstock
preuzeto sa: www.blic.rs
-
Paradajz, plavi patlidžan i paprika su namirnice koje se ovih dana najčešće nalaze na našem stolu. Da biste što bolje mogli da iskoristite sve vitamine i minerale kojima obiluju, treba da znate kada i kako da ih koristite i spremate.
PARADAJZ
(http://img16.imageshack.us/img16/9444/26672580.jpg) (http://img16.imageshack.us/i/26672580.jpg/)
Ovo povrće bogato je vitaminom C, E, beta karotenom, magnezijumom, kalijumom i fosforom, a ima veoma malo kalorija. Sadrži bioflavonoid likopen, koji preventivno sprečava neke vrste raka jer smanjuje uticaje prostih radikala. Kalijum koji je odličan u zaštiti krvnih sudova i srca najbolje čisti naše ćelije ako preko paradajza sipate malo maslinovog ulja.
Sok od paradajza posredstvom kalijuma snižava krvni pritisak, pomaže izlučivanju želudačnih i crevnih sokova, što znači da je odličan za varenje. Preventivno nas štiti od reumatskih oboljenja, gihta, bubrežnih i srčanih bolesti.
Osvežava, odličan je laksativ i dijuretik, regeneriše minerale, ima dezinfekciono i antiinfektivno svojstvo. Sok od paradajza je napitak koji pročišćava krv i obnavlja minerale.
Obogaćuje jela, supe, soseve i savršen je preliv za testeninu. Osušen na suncu i usoljen izvrstan je dodatak salatama i jelima. Sokovi od ceĂ°enog paradajza su odlični za čišćenje organizma.
PLAVI PATLIDŽAN
(http://img16.imageshack.us/img16/192/52458283.jpg) (http://img16.imageshack.us/i/52458283.jpg/)
Ovo povrće je odličan laksativ i dijuretik, umiruje organizam, štiti jetru i sprečava pojavu anemije. Ukusan i zasitan, a veoma je dragocen kod niskokaloričnih režima ishrane. Obiluje vitaminima A i E, proteinima i ugljenim hidratima, kalijumom i beta karotenom.
Pri kupovini vodite računa da plod bude čvrst, neoštećene kore, sveže zelene peteljke i birajte manje plodove jer imaju manje semenki i sigurno su manje gorki. Kod mlaĂ°ih plodova ne morate da skidate koru. Ako ga pečete u rerni, obavezno ga probušite viljuškom na više mesta da ne pukne. Možete ga seći na deblje ploške, posolite, pobiberite i obavezno ostavite 15 minuta da odstoji kako bi sva gorčina izašla. Odlično se kombinuje sa drugim povrćem, paprikom, paradajzom, tunjevinom i jagnjećim pečenjem.
Smatra se savršenom namirnicom ako vodite računa o kalorijama jer je niskokaloričan a daje osećaj sitosti. Zbog izrazitog ukusa, teksture, nutritivnih vrednosti, a niske cene zovu ga i sirotinjski kavijar.
Bitno je napomenuti da ako ga pržite ili pohujete, patlidžan upija neverovatno mnogo ulja i zato je bolje da ga pečete ili grilujete.
PAPRIKA
(http://img710.imageshack.us/img710/6426/55358938.jpg) (http://img710.imageshack.us/i/55358938.jpg/)
Vrednost paprike bilo sveže ili osušene jeste da sadrži dosta C vitamina i kapsarin koji joj daje ljutinu, a koji podstiču apetit i lučenje želudačnih sokova, čime se ubrzava proces varenja i tako sprečava nepotrebno truljenje i fermentacija u crevima. Sadrži dosta vode, vitamina, kalijuma, fosfora i magnezijuma.
Osvežava i jača želudac, širi krvne sudove, čuva jetru, ima dezinfekciona svojstva, antireumatična i sprečava nadimanje. TakoĂ°e poboljšava cirkulaciju i odlična je za dijetetske niskokalorične režime ishrane jer je bogata vodom i pomaže u eliminaciji masti. Zbog obilja vlakana brzo zasićuje, zbog čega se unosi manje hrane. Obična paprika podstiče pražnjenje creva jer deluje kao laksativ, a ljuta paprika ubrzava metabolizam.
Pa, ipak, ako teže varite kožicu paprike, skinite je pre konzumiranja, ograničite količinu paprike, pogotovo ljute ako imate hemoroide, proširene ili krhke kapilare, probleme sa pritiskom jer ljuta paprika širi kapilare i krvne sudove. Što se pripremanja tiče, najbolje ju je jesti sirovu, pomešanu sa drugim povrćem, grilovanu ili lagano prepečenu sa dodatkom maslinovog ulja i morske soli. Kao suva pojačava ukuse drugim jelima.
autor:Biljana Tasić
preuzeto sa: www.blic.rs
-
Ako naidjes na avokado napisi clanak, to bi bilo zanimljivo ljudima da procitaju, ove nase domace povrcke/vocke manje vise svi znaju i znaju benefiti ali sada da li neko jede ili ne, to je druga stvar...