Pansport Forum

Saveti lekara => Kako se pravilno hraniti => Temu započeo: Keva Septembar 01, 2010, 09:22:10 pre podne

Naslov: Pitanje u vezi sa ribom u konzervi (Tunjevina, sardina i sl...)
Poruka od: Keva Septembar 01, 2010, 09:22:10 pre podne
Imam jednu dilemu vec duze vreme i raspravljam se sa drugom godinama pa reko da potrazim savet ako je neko upucen :)
E posto svi stalno pricaju kako je tunjevina idealan izvor proteina, zanima me da li se to odnosi i na sardine i tunjevine koje su u ulju, jer npr ja sardine nisam nikad video van ulja, a tunjevinu sam tek skoro i jako retko vidjam da ima negde da se kupi u vodi (salamuri ako je to to), i obicno je dosta skuplja
e sad uglavnom je to oko 70% meso ostalo to ulje, pa me sad zanima kad se' sve to maksimalno iscedi, to sto ostane koliko je to dobar odnos protein/mast (posto ja kontam da tu ipak se upije bas dosta ulja), ili tako nesto ne pomisljati i iskljucivo kupovati onu u salamuri?
Mozda treba da napomenem da ja imam malo presavijenu holecistu pa slabije podnosim masti, pa sad me zanima jel to sto ja mislim da ima puno ulja placebo ili stvarno ima previse?
Naslov: Odg: Pitanje u vezi sa ribom u konzervi (Tunjevina, sardina i sl...)
Poruka od: BBBbbb Septembar 01, 2010, 09:53:01 pre podne
Pa u salamuri i nije skuplja zato sta su to komadi, a toliko otprilike kostaju i komadi u ulju. Sad zasto nema komadica u salamuri ne znam.
Za ulje imas dve opcije - ili se isprsis za tunu u maslinovom ulju pa ne brines bas toliko da li si svaku kap iscedio ili isperes vrelom vodom.

Ako nisi bas frik dovoljno ti je da ostavis u posudi da se izdvoji ulje i prospes ga. To sto ostane onda nije toliko strasno. Mada slamura FTW.
Naslov: Odg: Pitanje u vezi sa ribom u konzervi (Tunjevina, sardina i sl...)
Poruka od: BojanLeet Septembar 01, 2010, 10:05:45 pre podne
Prvo iscedis , pa operes mlakom vodom, tj samo propustis par minuta blag mlaz da ide od gore i bude ko barut suvo. :D
Naslov: Odg: Pitanje u vezi sa ribom u konzervi (Tunjevina, sardina i sl...)
Poruka od: Keva Septembar 01, 2010, 10:07:33 pre podne
Pa obicno samo iscedim nisam probao da ispiram...
Naslov: Odg: Pitanje u vezi sa ribom u konzervi (Tunjevina, sardina i sl...)
Poruka od: Alen Radošević Septembar 01, 2010, 10:59:22 pre podne
Ne može mnogo ulja da upije, ali dovoljno je da ocediš jer šta se brineš koliko ulja ima u samoj tunjevini koja je oceĂ°ena, koliko inače grama masti unosiš u toku dana?
Naslov: Odg: Pitanje u vezi sa ribom u konzervi (Tunjevina, sardina i sl...)
Poruka od: Biochemo Septembar 01, 2010, 12:04:16 posle podne
Barut suvo - samo iscediš, posle pustiš mlaz vode unutra, i to ocediš. Gotovo.
Naslov: Odg: Pitanje u vezi sa ribom u konzervi (Tunjevina, sardina i sl...)
Poruka od: Zoltan Kozma Septembar 01, 2010, 01:14:31 posle podne
Pa obicno samo iscedim nisam probao da ispiram...

Stavis tunu u mrezicu-cediljku...lagano pustas topli mlaz vode i posle nekog vremena je sve ok.Mada ne vidim poentu toga toliko...ako vec zelis defku onda se zna uzmes oslic kuvan na vodi i sve reseno ;)
Naslov: Odg: Pitanje u vezi sa ribom u konzervi (Tunjevina, sardina i sl...)
Poruka od: Ognjen Stojanović Septembar 01, 2010, 01:19:08 posle podne
Ja sam samo za cedjenje, bez "pranja" vodom. jer to sto ostane ako se dobro stisne metal je nista, to ulje i treba uneti, ne moze skoditi pa da pojedete 5 kg tune takve ili sardine... plus, ukus je 3 puta bolji makar i sa tako malo ulja, a nista posebno se ne dobija t.j. gubi u vidu masti ili dodatnih kalorija, preveliko optericivanje ako se bas toliko vodi racuna... plus sardina se zna raspasti kada se hoce bas i poslednji gram ocediti ili isprati. to su proteini, uz to idu masti :)
Naslov: Odg: Pitanje u vezi sa ribom u konzervi (Tunjevina, sardina i sl...)
Poruka od: MightyMO Septembar 02, 2010, 11:36:21 pre podne
Imam jednu dilemu vec duze vreme i raspravljam se sa drugom godinama pa reko da potrazim savet ako je neko upucen :)
E posto svi stalno pricaju kako je tunjevina idealan izvor proteina, zanima me da li se to odnosi i na sardine i tunjevine koje su u ulju, jer npr ja sardine nisam nikad video van ulja, a tunjevinu sam tek skoro i jako retko vidjam da ima negde da se kupi u vodi (salamuri ako je to to), i obicno je dosta skuplja
e sad uglavnom je to oko 70% meso ostalo to ulje, pa me sad zanima kad se' sve to maksimalno iscedi, to sto ostane koliko je to dobar odnos protein/mast (posto ja kontam da tu ipak se upije bas dosta ulja), ili tako nesto ne pomisljati i iskljucivo kupovati onu u salamuri?
Mozda treba da napomenem da ja imam malo presavijenu holecistu pa slabije podnosim masti, pa sad me zanima jel to sto ja mislim da ima puno ulja placebo ili stvarno ima previse?

imaš u IDei odličnu tunu K+, u salamuri...   nije skuplja uopšte.

A ako uzimaš u ulju, propereš kroz cediljku ili na gazi... to ulje koje vidiš nije riblje ulje
Naslov: Odg: Pitanje u vezi sa ribom u konzervi (Tunjevina, sardina i sl...)
Poruka od: Keva Septembar 06, 2010, 06:51:49 pre podne
Ok hvala na odg
ma nije opterecivanje zbog kalorija, nego kao sto rekoh slabije metabolism masti, pa mi smeta
a dosta vremena mi i smeta jer mislim da je masnije kad u stvari nije :)
placebo je cudo
pa zato cisto pitam
Naslov: Odg: Pitanje u vezi sa ribom u konzervi (Tunjevina, sardina i sl...)
Poruka od: Zoltan Kozma Septembar 06, 2010, 12:00:50 posle podne
Ok hvala na odg
ma nije opterecivanje zbog kalorija, nego kao sto rekoh slabije metabolism masti, pa mi smeta
a dosta vremena mi i smeta jer mislim da je masnije kad u stvari nije :)
placebo je cudo
pa zato cisto pitam

Ko pita ne skita ;)
Tu smo da pomognemo zato slobodno ubuduce pitaj ako nesto nije jasno :)
Naslov: Odg: Pitanje u vezi sa ribom u konzervi (Tunjevina, sardina i sl...)
Poruka od: Ognjen Stojanović Septembar 06, 2010, 01:13:46 posle podne
Napisao sam ti, kada otvoris stisnes jako odgore i iscedidjes skoro sve. ono malo sto ostane ti treba i dobro ce ti doci a i mnogo je ukusnije to malo nego nista