Pansport Forum
Ishrana => Način ishrane u odnosu na cilj => Temu započeo: Miki91 Avgust 27, 2014, 05:45:10 posle podne
-
Pozdrav forumasi.
Imam pitanje. Kupio sam danas 1kg 200 grama lososa za naredna 3 dana, umesto pileceg belog u ishrani. Zanima me koliko je to ok?
Ovde sam se informisao da konzerviranu ribu ne treba jesti u velikim kolicinama, ali nista nije receno o ovome, pa me eto zanimalo. Smatram da je ok, ali ne skodi biti na oprezu :) .
Hvala unpared na odgovorima.
-
Razlika izmedju lososa i piletine je ponajvise u masti. Losos ima 13,4 g a cisto belo meso 3,2 g masti na 100g. Bakalar ti je zaista kvalitetna riba, ima i dosta kreatina. Mada za nase uslove oslic uopste nije los. :D
-
odlican izvor proteina, a uz to bogat i omega-3 masnim kiselinama, zasto ne bi bilo ok :) riba i treba da se nadje na meniju svakog sportiste, bar povremeno
-
Losos...predivno...obiluje proteinima visoke bioloske vrednosti, vitaminima B kompleksa, fosforom i selenom, i naravno, omega-3 masnim kiselima koje imaju mnogo pozitivnih efekata na zdravlje ljudi...
Energetska i nutritivna vrednost na 100 g...
Nutrijent /Merna jedinica jed. /Količina
Energetska vrijednost kcal / kJ 116 / 485
Ukupno proteina gr 19,94
Ukupno ugljenih hidrata gr 0,00
Ukupno masti gr 3,45
– od toga: zasićene masne kiseline g 0,56
Dijetna vlakna gr 0,00
Holesterol mg 52,00
Voda gr 76,35
Aminokiselina triptofan gr 0,22
Aminokiselina treonin gr 0,87
Aminokiselina izoleucin gr 0,92
Aminokiselina leucin gr 1,62
Aminokiselina lizin gr 1,83
Aminokiselina metionin gr 0,59
Aminokiselina cistin gr 0,21
Aminokiselina fenilalanin gr 0,78
Aminokiselina tirozin gr 0,67
Aminokiselina valin gr 1,03
Aminokiselina arginin gr 1,19
Aminokiselina histidin gr 0,59
Monosaharidi gr 0,00
Disaharidi gr 0,00
Polisaharidi gr 0,00
Mononezasicene masne kiseline gr 0,93
Polinezasicene masne kiseline gr 1,35
Vitamin A IU 117,00
Tiamin-B1 mg 0,17
Riboflavin-B2 mg 0,06
Niacin mg 7,00
Folati mcg 4,00
Pantotenska kiselina mg 0,75
Vitamin C mg 0,00
Vitamin D IU 0,00
Vitamin E IU 0,64
Vitamin K mcg 0,40
Kalcij (Ca) mg 13,00
Bakar (Cu) mg 0,08
Gvozdje (Fe) mg 0,77
Magnezij (Mg) mg 26,00
Fosfor (P) mg 230,00
Kalijum (K) mg 323,00
Natrijum (Na) g 0,067
Cink (Zn) mg 0,55
Mangan (Mn) mg 0,02
Selen (Se) mcg 44,60
Izvor podataka: USDA National Nutrient Database for standard Reference, Release 16 (July 2003)
Sve u jednom...savrsenstvo ;D
-
Nutritivna vrednost 100 gr "pilecih prsa"
kcal 110 (462 kJ)
Ukupno masti 1.2g 2%
Zasicene masti 0.3g 2%
Holesterol 58mg 19%
Natrijum 65mg 3%
Ugljeni hidrati 0g 0%
Dijetna vlakna 0g 0%
Proteini 23.1g
Kalcijum 11mg
Kalijum 255mg
Kad uporedimo losos i pilece belo...hm...sta mislite ko pobedjuje u duelu?
Ipak, losos je bolje konzumirati 3 puta nedeljno...piletina je pogodnija za svakodnevnu upotrebu...
-
Miki jel si kupio u Matijevicu onaj sto sam ti preporucio ? Pitam jer me zanima ima li toga i dalje, i koja cena naravno ? :)
-
Osim sto je kvalitetna namirnica,izuzetno ukusna riba i ko god da je u mogucnosti da je jede preporucio bih mu.
-
@Slavisa Hvala na temeljnom obrazlozenju (jos jednom :D ), pomoglo je mnogo. Hvala i svima na misljenjima :) .
@Pecha Ovde u Matijevicu u Nisu, platio sam 400 din. kg. Na nekom je popustu, pa da iskoristim :D
-
@Slavisa Hvala na temeljnom obrazlozenju (jos jednom :D ), pomoglo je mnogo. Hvala i svima na misljenjima :) .
@Pecha Ovde u Matijevicu u Nisu, platio sam 400 din. kg. Na nekom je popustu, pa da iskoristim :D
Djubrad, ovde u Pancevu pre mesec dana bila akcija 299 din kg. Mozda im to ostalo odavno, par nedelja do isteka roka pa ono...da ne kazem bilo dzabe. :)
-
Pa mislim da je tamo generalno dosta jeftinije. Ovde su poludeli sa cenama :(
Prosle nedelje, pilece grudi 1kg bile 400 dinara, sad u ponedeljak sam placao 460 kg :O
I ja pretpostavljam da je zbog toga, ali sta fali ;)
-
Losos fileti sveza riba ne moze da se nadje ispod 1500 din /kg.
-
Da, fileti su :)
Da li to steti?
-
Sveza morska riba nikako ne moze da steti !
-
Sveza morska riba nikako ne moze da steti !
Miki, zašto bi ti fileti štetili??? Sveža morska riba i konzervirane varijante su dva različita pojma...a i "toksičnost" nekih vrsta ribe zavisi od voda u kojima žive...losos fileti...DA! Topla preporuka!
-
Pa ne znam, pitam :D
Jedoh ih 2 puta danas :)
-
http://nutritiondata.self.com/facts/finfish-and-shellfish-products/4231/2
Sve sto te zanima o nutritivnoj vrednosti namirnica...evo za losos...do detalja...imas i za podvrste...odlican sajt...topla preporuka...
-
Jako koristan sajt, hvala na preporuci :)
-
Losos fileti sveza riba ne moze da se nadje ispod 1500 din /kg.
Nemamo Mare mi te mogucnosti, sirotinja raja. :) Mislili smo na smrznute varijante lososa.
-
Da, tuzna je istina da mi je i smrznuta riba "luksuz" :D
-
Riba doĂ°e super kao promena vrlo čestom i monotonom meniju (piletina, jaja...). Ipak, običnim smrtnicima je obično van dometa da bi se češće nalazila na stolu (ne računajući oslić).
Ja obožavam somovinu. Nekad, kada sam u žurbi, svratim do ribarnice koja se bavi i pripremom ribe, pa mi ispeku na roštilj par stotina grama. 1 kg spremljenog soma je 1.000 dinara.
-
Jedan kilogram lososa naspram tri kilograma pilećeg belog. Računica je jasna. Mislim da možemo lepo da napredujemo sa namirnicama koje nam naše podneblje daje. Piletina, junetina, svinjetina,jaja,posni sirevi, krompir, rečna riba. Izuzetak je pirinač. Nije da se bez njega ne može, ali je pristupačan skoro kao domaći proizvod. Daleko od toga da ne bih jeo lososa, probao sam dimljenog i stvarno je ukusan i prija promena svakako, ali po ovoj ceni dostupan je malobrojnima. Ne patim za njim.
-
Jedan kilogram lososa naspram tri kilograma pilećeg belog. Računica je jasna. Mislim da možemo lepo da napredujemo sa namirnicama koje nam naše podneblje daje. Piletina, junetina, svinjetina,jaja,posni sirevi, krompir, rečna riba. Izuzetak je pirinač. Nije da se bez njega ne može, ali je pristupačan skoro kao domaći proizvod. Daleko od toga da ne bih jeo lososa, probao sam dimljenog i stvarno je ukusan i prija promena svakako, ali po ovoj ceni dostupan je malobrojnima. Ne patim za njim.
Pa ja sam nasao po jako povoljnoj ceni, smrznutog doduse. 400 dinara kilogram :)
-
Ok malo "egzotike" nije na odmet, raznovrsnost cini zivot,tj. ishranu lepsom...ali da naglasimo, pogledajte uvek deklaraciju proizvoda..."nisam bogat da kupujem jeftine stvari"(sumnjivog kvaliteta)...
Male preporuke...
"Prvo, najbolje je uzimati svežu ribu. Tada joj je ukus najbolji. Medjutim sveža riba je obično skuplja od zaledjene, tako da mnogi ljubitelji ne mogu da je priušte. Ako morate da kupite zaledjenu uvek obratite pažnju na rok. U Srbiji je rok trajanja ovakvoj vrsti robe i do dve godine. Što je roba ,,mlaĂ°a“ utoliko bolje. Naravno, nećete se otrovati od proizvoda koji su nekoliko nedelja pred istekom roka, ali takvoj ribi je već odavno izgubljen onaj dobar ukus koji je imala. ZaleĂ°ena riba nikada ne može imati dobar ukus kao sveža.
Jednom odleĂ°enu ribu nemojte zaleĂ°avati ponovo, jer može biti opasno po zdravlje. Imajte na umu da kada je odledite, nećete dobiti istu količinu kao kada ste kupili, pogotovo kada je reč o filetima i mekušcima. Najčešće na deklaraciji imate procenat glazure, tj leda, tako da obratite pažnju i na taj podatak."
U svojoj ishrani akcenat stavljam na oslic, skusu i sarana...
"KAKAV OSLIĆ KUPITI?
Jedna od najpopularnijih vrsta riba za jelo kod nas je oslić. Njegova osnovna podela je na dve kategorije – hek i hoki, tj beli i plavi oslić. Beli se vodi kao kvalitetniji, ali opet, ne mora da znači, jer i to zavisi od proizvoĂ°ača. Pri kupovini vam je bitnije da obratite pažnju i na gramažu , jer je za prženje bolje odabrati krupniji oslić koji ima oko 300 ili 400 grama po komadu, ili više. Argentinski oslići važe za bolju vrstu.
KAKVOG ŠARANA KUPITI? ZALEĂDEN, DIMLJENI ILI ŽIV ŠARAN?
Pored oslića, na srpskim slavskim trpezama, uglavnom se nalazi i šaran. Ako ga kupujete, tražite živog, kojeg će vam verovatno u ribarnicama spremiti i iseći na šnicle ili polutke za dimljenje. ZaleĂ°eni šaran je često manje kvalitetan, a skuplji. Još jedan savet, uzmite uvek šarana sa krljuštima. Malo ćete se pomučiti oko čišćenja ako ga spremate sami, ali će vredeti jer je takav šaran manje mastan od takoznanog ,,golaća“ ili šarana bez krljušti.
KAKVU SKUŠU KUPITI?
S obzirom da je leto, mnogi ljudi vole da se na njihovim roštiljanjima nadju lignja ili skuša. Što se skuša tiče, obratite pažnju na zemlju porekla, jer su skuše iz severnih ledenih mora kvalitetnije. Tako da pri izboru uvek odaberite pre irsku, od, recimo španske skuše.
Još jedan savet za one koji slave tokom Božićnog posta, a žele da uštede neki dinar. Riba najčešće poskupljuje krajem novembra zbog ulaska u post, tako da ne bi bilo loše da ribu za slavu kupite mesečak dana ranije."
-
Hvala na preporukama gosn doktore :) :D
-
Koliko je škarpina OK kao riba; ili je ipak bolji losos...?
:)
-
Energetska vrednost 100 g sveže škarpine iznosi 92 kcal/385 kJ.
Od toga sadrži 0% ugljenihhidrata, 1% masti i 20% proteina...
Od minerala škarpina ima u manjim količinama - kalcijum (27 mg 3,4% RDA), gvožĂ°e (0,9 mg 6,4% RDA), magnezijum (31 mg 8,3% RDA), fosfor (162 mg, 23% RDA), cink (0,5 mg, 5% RDA) i selen (36,5 mg, 66% RDA).
Škarpina pripada "porodici bodljikavih riba".
Od vitamina škarpina sadrži tiamin (0,07 mg ,6% RDA), vitamin B6 (0,3 mg, 21% RDA), pantotensku kiselinu (0,75 mg, 12,5%RDA) i vitamin A (435 mcg, 5% RDA).
RDA - preporučeni dnevni unos...
Škarpina sadrži i u manjoj količini omega 3 masne kiseline, EPA 0,027 g, DPA 0,01 g i DHA 0,22 g.
Moj glas ide lososu... ;) Ipak je to riba sa otrovnim bodljama ;) mada je ovako OK!
Gde je naĂ°e SrĂ°ane??? ;D
-
Ta mi se svidja...
:D
Ne znam zbog čega, ali keva kada idemo kod nje na ručak, uvek nju kupuje... ...već godinama...
Možda čeka da se nabodem...
xD
Kada sam pri parama, kupim lososa.
:)
-
Koliko je OK riblja kožura da se jede (losos konkretno)?!?
:)
-
Koliko je OK riblja kožura da se jede (losos konkretno)?!?
:)
Samo tebi mogu pasti na pamet ovakva pitanja. ;D ;D ;D
-
Samo tebi mogu pasti na pamet ovakva pitanja. ;D ;D ;D
+1
;D
Palo mi na pamet, pošto znam da pileću nije OK jesti; ribu je OK jesti zbog zdravih masti, pa kontam da je u kožuri ima, pa 'ajde da pitam...
:D
-
Ha, ha, ha...da si me pitao za pileću "kožicu" pa ko iz topa da odgovorim...što se lososa tiče, hm, "navodnu štetnost" kožice lososa jedno može "pojačati" prženje na ulju i paniranje...u protivnom bilo kakva dilema je suvišna ;D
-
OK
Eto, i da se nasmeješ malo...
:D
-
Koliko je sigurna ova nutritivna vrednost za fillet lososa? Ja sam nalazio da ima mnoogo vise masti. Sad da li je filet toliko bezmasan ili? Nalazio sam od 4.5g masti do 13g masti na 100g
-
Ako nije tajna, gde si našao te vrednosti? Sajtovi? Linkovi?
-
My fitness pal i nutri data self
-
Neki od ovih sajtova, pogotovu, https://nutritiondata.self.com/ , nudi mnogo detalja od nutritivne vrednosti - pre i posle pripreme, raznih vrsta obrade, kao i razlika između pojedinih vrsta, podvrsta neke namirnice, tako da, oprezno...
-
Znaci ova tvoja nutritivna vrednost za lososa je tacna?
-
Smatram da je kombinacija najbolja opcija.Ne treba se samo bazirati na na lososu ili piletini.
-
To stoji, ali ja pricam za nutritivnu vrednost namirnice (filet lososa)
-
Manje više to je to. Odstupanja su na nekim sajtovima u odnosu na druge, ali vrlo mala odstupanja.
Sent from my Mi MIX 2 using Tapatalk
-
Kao što reče kolega, to je to...losos imaš često na meniju? U većim količinama? ... pa je ultra-tačna cifra tako bitna? Na nekom si specijalnom dijet-režimu?
-
Jesam, al nije bitno. Bitno je da dajete koliko toliko prave i proverene info. 1 nedeljno