Pansport Forum
Saveti lekara => Ostala pitanja iz oblasti medicine => Temu započeo: Marko29 Decembar 27, 2014, 10:21:34 posle podne
-
Pozdrav Slaviša.Opet ja. Imam neke probleme ovih dana sa konstipacijom.tacnije evo nedelju dana.U prosloj suboti sam cijeli dan imao zatvor pojeo sam 4 jabuke i vecerao bijeli kupus i onda sam isao u wc aali sam morao da se naprezem. Da bih ostale dane posle toga poceo da imam tvrde stolice neredovne u cetvrtak sam cak isao 4 puta ali malo.Juce i prekjuce povremeno podrigujem i imam gasove. Stolice su mi neredovne nekad i i izostanu. Danas sam se naduo posle sendvica jer nisam bio u mogucnosti da jedem juvano na radu i podrigivao sam i imao gasove . A kada sam vecerao osjecao sam krcanje u crijevima i malo podrigivanje a gasove takodje . Koje i sad imam povremeno Stolice je bila prije tog sendvica danas ali obimno dosta mala u odnosu na prijasnje.Pa ako imas neke savjete za ishranu da vratim sve u prijasnje stanje
-
Pozdrav Slaviša.Opet ja. Imam neke probleme ovih dana sa konstipacijom.tacnije evo nedelju dana.U prosloj suboti sam cijeli dan imao zatvor pojeo sam 4 jabuke i vecerao bijeli kupus i onda sam isao u wc aali sam morao da se naprezem. Da bih ostale dane posle toga poceo da imam tvrde stolice neredovne u cetvrtak sam cak isao 4 puta ali malo.Juce i prekjuce povremeno podrigujem i imam gasove. Stolice su mi neredovne nekad i i izostanu. Danas sam se naduo posle sendvica jer nisam bio u mogucnosti da jedem juvano na radu i podrigivao sam i imao gasove . A kada sam vecerao osjecao sam krcanje u crijevima i malo podrigivanje a gasove takodje . Koje i sad imam povremeno Stolice je bila prije tog sendvica danas ali obimno dosta mala u odnosu na prijasnje.Pa ako imas neke savjete za ishranu da vratim sve u prijasnje stanje
Ajmo ovako...napiši nam svoj dnevni meni po obrocima...potrudi se da( ako si u mogućnosti) napišeš i količinu namirnica( u gramima) koje imaš za obroke...mislim da smo u tvom prethodnom pitanju o slezini naveli "Transilane" kao pomoćno sredstvo u terapiji "zatvora"...
Podeliću sa tobom i sa našim dragim forumašima jedan jako koristan tekst...svaki simptom koji si naveo objašnjenjen do detalja( uzročno-posledične veze i terapija)...
Izvor: Doživeti 100
Često bezazlene, reĂ°e ozbiljne, ali u svakom slučaju veoma neprijatne tegobe urbanog čoveka bez hrane možemo živeti nekoliko nedelja, pa čak i dva meseca.
Autor: dr Jelena Gligorijević
načelnik Odeljenja za ishranu, Klinički centar Srbije
Opstipacija
Hronična opstipacija je jedna od najčešćih crevnih bolesti pretežno populacije zapadnih zemalja. Civilizacija je savremenom čoveku nametnu la tempo života, način ishrane, stresove i druge činioce koji značajno utiču da se sve veći broj osoba žali na hronični zatvor.
Zavisno od definicije ovog poremećaja, opstipacija se javlja kod 5% do 25% populacije i čak svako treće dete uz rasta 6 – 12 godina ima ove tegobe.
Definicija opstipacije je veoma subjektivna ali najčešće uključuje tvrdu stolicu, otežanu defekaciju i neredovno pražnjenje. Kod dece se može javiti i abdominalni bol, povraćanje i gubitak apetita, dok starijim pacijentima veći problem predstavlja tvrda stolica kao i otežano i nekompletno pražnjenje.
Kod odraslih, normalna učestalost defekacije varira od jedne stolice na treći dan, do tri stolice dnevno. Osobe koje hranom unose preporučene količine biljnih vlakana iz voća, povrća i proizvoda od celih zrna žitarica, obično imaju obimniju i mekšu stolicu kao i lakšu defekaciju.
Koji su uzroci opstipacije?
Etiologija hronične opstipacije obuhvata brojne uroĂ°ene, gastrointestinalne, ne urološke, hirurške, endokrine, metaboličke, psihičke i socijalne uzroke.
Kod inače zdravih ljudi, najčešći uzroci opstipacije su:
– ponavljano odlaganje defekacije tj. neodazivanje nagonu na defekaciju;
– ishrana koja ne obezbeĂ°uje dovoljne količine biljnih vlakana;
– nedovoljan unos tečnosti;
– manjak fizičke aktivnosti;
– hronična upotreba laksativa.
Lečenje blage i funkcionalne opstipacije
1. Savetovati bolesnika da se odmah odazove nagonu za defekaciju (ne odlagati pražnjenje).
2. Uputiti bolesnika kako da ishranom poveća unos biljnih vlakana.
3. Objasniti bolesniku koliko tečnosti treba da unese dnevno (minimum 2 litra).
4. Pružiti sve potrebne preporuke o vrsti, intenzitetu i vremenu trajanja svako dnevne fizičke aktivnosti.
5. Bolesnike koji redovno koriste laksative, savetovati da uz gore nabrojane mere, postupno smanjuju dozu laksativa i prelaze na blaže proizvode.
6. Samo ukoliko je za i sta neophodno, bolesniku propisati neki od laksativa.
Nadimanje, gasovi i stomačni grčevi
Česte su žalbe na osećaj nadimanja, gasove i stomačne grčeve, koji osim što stvaraju uglavnom blage subjektivne tegobe, u suštini najčešće nemaju većeg zdravstvenog značaja.
ReĂ°i je slučaj da su ove tegobe povezane sa ozbiljnim oboljenjima creva, žučnih puteva, jetre i pankreasa.
U želudcu i crevima se normalno nalazi približno 200 mililitara gasova, koji se većim delom tu i stvaraju ali mogu biti i posledica gutanja vazduha (aerofagija).
Količine gasova umnogome variraju od osobe do osobe ali i kod iste osobe postoje velike varijacije od dana do dana. U proseku, ljudi dnevno izbace pri bližno 700 ml različitih gasova, ali te količine mogu biti i višestruko veće. Gasovi se mogu izbacivati podrigivanjem, zatim kroz čmar a odreĂ°ene količine se apsorbuju kroz creva u krv i potom preko pluća izdahnu.
Ukoliko se neko požali na višak gasova, može se raditi o učestalom podrigivanju ili o učestalom izbacivanju gasova kroz čmar ili pak o nakupljanju gasova u želudcu i crevima, što dovodi do rastezanja zidova ovih organa i posledičnog osećaja nelagodnosti, nadutosti ili pak grčeva i bolova.
Ne postoji uvek precizna povezanost izmeĂ°u količine gasova koja se zaista nalazi u crevima i subjektivnog osećaja pojedinca.
Dakle, izvesne osobe se žale na izražene tegobe i kada su u crevima objektivno prisutne uobičajene količine gasova. Druge osobe, pak, ne osećaju tegobe i čak ni ne primećuju veoma velike količine gasova u svojim crevima.
Najčešći uzrok gasova, nadimanja i grčeva jeste ishrana sa velikim količinama:
– vlakana, posebno rastvorljivih (ima ih u ovsu, ječmu, voću, mahunarkama, semenkama)
– nesvarljivih skrobova (mahunarke – pasulj, sočivo, soja, kikiriki; cela zrna žitarica)
– mlečnog šećera (kod intolerancije laktoze)
– umerene količine fruktoze (voćnog šećera)
– umerene količine alkoholnih šećera (pr. sorbitol)
Povećano stvaranje gasova
Do povećanog stvaranja gasova u želudcu i crevima može doći zbog fermentacije( vrenja) ugljenih hidrata (šećera i skrobova), pod dejstvom crevnih bakterija fiziloške crevne flore, što može prouzrokovati osećaj nelagodnosti, nadimanja i grčeva.
Uzrok po većanog stvaranja gasova može biti preterani rast crevnih bak te ri ja (što je reĂ°i slučaj), ili pak odreĂ°eni način ishrane. Do preteranog rasta bakterija u želudcu i tankom crevu, može doći usled delimične opstrukcije creva, za tim kod poremećaja crevne pokretljivosti, kod poremećaja imuniteta i posle nekih operacija.
Tada, usled fermentacije relativno velikih količina nesvarenih ugljenih hidrata u tankom crevu, koje je mnogo osetljivije na rastezanje od debelog creva, kod bolesnika se osećaj nelagodnosti i nadutosti javlja relativno brzo posle obroka a mogu se javiti i grčevi i bolovi.
Najčešći uzrok – šećeri i masti
U zapadnim zemljama pa i kod nas, poslednjih godina značajno je povećan unos fruktoze (voćnog šećera), ali ne zbog povećanog unosa voća, već zbog neumerenog konzumiranja voćnih sokova i napitaka, kao i kukuruznog sirupa koji je takoreći nezaobilazni sastojak gaziranih sokova, i raznih konditorskih proizvoda, kekse va, slatkiša i sličnih namirnica.
Kod dece unos 10 – 20 grama fruktoze, a kod odraslih unos 25 grama ovog šećera, ne može se u potpunosti svariti a sva nesvarena fruktoza fermentisaće u crevima i dovesti do simptoma nadutosti, gasova i ponekad grčeva.
Veoma kalorični obroci kao i obroci sa puno masnoća mogu usporiti prolazak i iz bacivanje gasova. U normalnim okolnostima, usporeno izbacivanje i zadržavanje gasova usled obilnih i masnih obroka, može doprineti osećaju nadutosti. U slučaju nekih funkcionalnih poremećaja crevnog trak ta, poput iritabilnog kolona, osoba može osećati veću nelagodnost i bolne grčeve.
Intolerancija laktoze
Intolerancija mlečnog šećera, laktoze, javlja se često (smatra se da kod nas 20 – 30 % odraslih ne podnosi laktozu). Kod ovih inače zdravih osoba, usled nedostatka enzima laktaze, varenje laktoze u tankom crevu je nepotpuno, pa nesva renalaktoza prelazi u kolon( debelo crevo). Pod dejstvom crevnih bakterija, laktoza u kolonu fermentiše do kratko lančanih masnih kiselina i gasova. Sve ovo uzrokuje pojavu karakterističnih simptoma: osećaj nadutosti, gasovi, grčevi, obimne kašaste stolice i ponekad proliv.
Ukoliko se ovakvi simptomi javljaju posle konzumiranja mleka, može se posumnja ti na intoleranciju laktoze. Tada se rade dodatni testovi, što je posebno važno kod dece, s obzirom da kod njih grčevi mogu biti toliko jaki, da podsećaju na ne ko ozbiljno hirurško oboljenje. Ukoliko se ovo banalno nepodnošenje laktoze ne prepozna na vreme, dete može i da izgubi na težini, odnosno rast u visinu ne pra ti proporcijalni porast težine.
Preporuke kod nadimanja, gasova i grčeva
• Fizička aktivnost (šetnja, lagane vežbe, kućni poslovi, rad u bašti, ples i sl).
• Jesti polako i ne pričati punim ustima.
• Izbegavati pijenje na slamku (zbog aerofagije).
• Smanjiti unos voćnih i gaziranih sokova, slatkiša i konditorskih proizvoda.
• Izbegavati obilne, veoma kalorične i preterano masne obroke.
• Osobe koje ne tolerišu mlečni šećer, umesto mleka mogu da koriste sir i jogurt.
• Ograničiti unos mahunarki, voća, ovsa, semenki (samo ukoliko sve gore navedeno ne pomaže a tegobe su izražene).
-
Pa recimo ujutru pojedem.2 3 parceta sira trapista,mortadele i u par dana malo ruske salate i hleba li nwekad sendvic.Za rucak kuvano obavezno sve zavisi sta je na meniju recimo juce je bila supa od cureceg mesa sa rizom i sargarepom i peceni krompir i curece meso, za uzinu nesto voca jabuke kivi ili nesto slicno, dok za veceru pojedem isto nesto lako kao za dorucak.Ponekad za dorucak jedem i popare kada sam bio u skoli ovih dana
-
Pa recimo ujutru pojedem.2 3 parceta sira trapista,mortadele i u par dana malo ruske salate i hleba li nwekad sendvic.Za rucak kuvano obavezno sve zavisi sta je na meniju recimo juce je bila supa od cureceg mesa sa rizom i sargarepom i peceni krompir i curece meso, za uzinu nesto voca jabuke kivi ili nesto slicno, dok za veceru pojedem isto nesto lako kao za dorucak.Ponekad za dorucak jedem i popare kada sam bio u skoli ovih dana
Treniraš?
Šta su ti ciljevi?
Koliko dugo već imaš "stomačnih problema"?( neka vremenska odrednica)
Da li možeš da povežeš "stomačne probleme" sa uvoĂ°enjem neke hrane na meni?
Da li se to ranije "učestalo javljalo"?
Da li si pod stresom...nekada i periodi pojačanog stresa mogu da dovedu do "zatvora"?
Nadam se da kada je sendvič u pitanju, hleb koji se koristi je sa oznakom "integralni"( provereno od integralnog brašna)?
Koliko vode( čiste vode) piješ u toku dana?
Da li imaš ribu na meniju? Koliko puta nedeljno?
Koristiš li ovsene, ražene pahuljice? Lan?
Šta koristiš od suplementacije, naravno, ako koristiš?
Povrće? Brokoli, zelena salata, kelj, paprika, paradajz? Mahunarke( pasulj, grašak...)? Presno?
Moja preporuka bi bila da imaš 4-6 "konkretnih" obroka...koliki ti je razmak izmeĂ°u obroka?
-
Pa bio sam pod stresom kada sam imao onaj bol u slezini od toga to je ta tvrda neredovna stolica trajala nekih nedelju dana tacno je juce bilo.Treniram da sam zdrav i da fino izgledam. Danas sam imao 4 obroka mala nisam se prejedao.Od suplementacije ne pijem nista.Nije bio integralni nego obicni bijeli hleb.Ribu imam svremena na vrijeme jednom u 2 nedelje mozda jedem ribu. A problemi sa stomakom i stolicom mozda kada sam poceo da jedem malo suvlju hranu.Probleme nisam stim imao nbez mozda eto ponekad dan 1 nemam stolicu al to jednom u pola godine normalno sve.
-
Danas sam bas isao dosta u wc ali to su male stolice nisu obimno velike stomak mi povremeno krci i osjecam u stomaku ono kao pred praznjenje osjecaj. A jutros sam na štre srca popio vode i 2 kasike maslinovog ulja i doruckovao hleba i sira obicnog kravljeg i popio jedan caj.Rucao ostatak rucka od juce supe curetine i krompira i posle toga sam poceo da idem u wc male stolice su u pitanju. Takodje posle rucka sam pojeo i bananu popio jedan kakao i pojeo malo cokolade.
-
Umesto proizvoda od belog brašna...akcenat stavi na integralne varijante( od celog zrna) - "tonus hleb", raženi, graham hleb...ali treba skrenuti pažnju i na to da "pojedini" proizvoĂ°ači hleba i peciva koriste mix belog i integralnog brašna( ušteda - "laka zarada"), tako da je nekada najbolje sam biti svoj majstor...
Za doručak možeš npr. 100 gr ovesnih pahuljica sa malo mleka i neki kvalitetan izvor proteina visoke biloške vrednosti...npr. belanca...5 blenaca i 1 celo jaja, npr.
Ubaci povrće - zelenu salatu, karfiol, boraniju, brokoli, kelj, grašak, pasulj...dakle, i povrće je dobar izvor dijtenih vlakana...akcneta na presno( što manje termičke obrade) i kuvano...bananu možeš neposredno posle treninga sa npr. mericom whey proteina...
Banan plus čokolada...malo "cimamo" pankreas ;) ( čini mi se da je to malo više prostih šećera odjednom)...u ishrani akcenat stavi na izvore složenih ugljenih hidrata...kako to stalno ponavljam početnicima...
SLOŽENI UGLJENI HIDRATI SU NAJBITNIJI IZVOR ENERGIJE ZA VAŠE TELO...
ONI SU IZVORI SPOROSLOBAĂDAJUĆE ENERGIJE...DAKLE, NJIHOVIM DOVOLJNIM UNOSOM ĆETE IMATI MANJE ČESTE NAPADE GLADI, DUŽE ĆETE BITI SITI...
Izvori složenih ugljenih hidrata: ovsene, ražene pahuljice, ječam, heljda,kinoa, beli i braon "integralni" pirinac, krompir, hleb od integralnog brasna( bez mikseva sa belim brasnom)...svi proizvodi od belog brašna( peciva, beli hleb, testa za picu) su NAJVEĆI NEPRIJATELJI VAŠE „VITKE“LINIJE...RECITE NE MUSLIJU( previše „šećera“), kao i KORN FLEKSU!
ZABORAVITE NA„GLUPOSTI“ POPUT SLATKIŠA I GRICKALICA KOJE BRZO DUŽU INSULIN...
VIŠE INSULINSKIH SKOKOVA( prostih ugljenih hidrata)=VIŠE MASNOG TKIVA=OSEĆAJ STALNE GLADI
Nisi mi odgovorio, da li treniraš?
Maslinovo ulje koristi uz salate od povrća, uz "čvrst obrok"...nema potrebe za takvim preterivanjem - voda i maslinovo ulje...kod "osetljivih" može izazvati laksativni efekat...
Ubaci SVEŽU ribu(oslić, skuša, pastrmka, losos) bar 2-3 puta nedeljno na meniju...a preporučujem i suplementaciju omega-3 masnim kiselinama...
-
:D ;)Treniram redovno 3 do 4 puta nedeljno teretana.Javljam kako je kad pocnem primijenjevitat ovaj rezim ishrane.
-
Nadji negde kompot od sljiva i jabuka ako nema kupi suve sljive i skuvaj pa popi to...ovsene i laneno seme samleveno sa vrelom vodom cepaj ovo jedno vreme kao dorucak pa ces videti promenu ;)
-
Nadji negde kompot od sljiva i jabuka ako nema kupi suve sljive i skuvaj pa popi to...ovsene i laneno seme samleveno sa vrelom vodom cepaj ovo jedno vreme kao dorucak pa ces videti promenu ;)
Dobar predlog...
:D ;)Treniram redovno 3 do 4 puta nedeljno teretana.Javljam kako je kad pocnem primijenjevitat ovaj rezim ishrane.
Dodatni predlozi i sugestije...
1. Psenicne mekinje - Kada je u pitanju "lecenje zatvora", mekinje treba uzimati "zive", bez prethodnog natapanja u vodi. Njihovo bubrenje ce se tako obavljati unutar digestivnog trakta, sto je i potrebno. Optimalna doza je oko 15-20 grama mekinja, zamesanih sa jogurtom, kiselim mlekom ili domacim dzemom. Uzimaju se samo u jutarnjim satima, na prazan stomak. Treba znati da se efekat moze ocekivati tek nakon nedelju dana. Tada se dnevna doza psenicnih mekinja moze umanjiti a terapija se slobodno moze nastaviti i mesecima. Lecenje zatvora uz pomoc mekinja je potpuno bezbedno i ne razvija naviku, tako da je ovaj tretman potpuno prihvacen i od strane "savremenih lekara".
2. Semenke lana - Ovo je jos jedan delotvoran i bezopasan prirodni lek protiv zatvora. Jednu kasiku lanenog semena izmrviti i preliti sa 2dl toplog caja od kamilice. Ostaviti da odstoji 5 minuta, pa nakon toga popiti. Da bi se podstaklo praznjenje creva potrebno je popiti 2-3 ovakve doze u toku dana.
3. Med - U casi hladne vode rastvoriti jednu do dve kasike meda i piti ujutru na prazan stomak. Obavezno je da voda bude hladna jer med rastvoren u toploj vodi izaziva potpuno suprotan efekat. I ova metoda se moze svrstati u neskodljive pod uslovom da osoba ne boluje od dijabetesa.
4. Suve sljive - Imaju laksativno dejstvo i najbolje je kada se jedu na prazan stomak. Medjutim, u ozbiljnijim slucajevima i kod hronicnog zatvora ocekivani rezultat moze i da izostane.
5. Sena caj - Caj od sene je potpuno prirodno i izrazito efikasno sredstvo protiv zatvora ali ga treba veoma oprezno koristiti. Naime, to je veoma jako sredstvo za kojim treba posegnuti samo u slucaju akutne opstipacije. Iako veoma brzo dovodi do olaksanja, nije dobro upotrebljavati ga cesto jer bi dugotrajna upotreba svakako stvorila naviku i doprinela slabljenju prirodnih refleksa praznjenja.
6. Ricinusovo ulje - Efikasan prirodni lek za zatvor sa kojim se isto tako ne treba igrati jer veoma lako moze izazvati dehidrataciju i demineralizaciju organizma. Znaci, ricinusovo ulje svakako deluje protiv zatvora ali spada u sredstva za kratkorocnu upotrebu.
7. Tecnost i vlakna - Za svakoga a narocito za osobe koje pate od zatvora veoma je vazno unosenje sto vise tecnosti i redovna konzumacija namirnica bogatih biljnim vlaknima. Osim integralnih zitarica tu spadaju mahunarke, zeleno povrce, voce, korenasto povrce.
-
Evo i jedan video koji ti može biti od pomoći...
https://www.youtube.com/watch?v=TgEdETH3rno
-
Ljudi hvala puno zaista mi puno znači.Danas sam jeo 4 obroka stolicu sam imao jutros stomak manje krci malo u toku jela javljam kako je a od sjutra idem u nabavku lana i pahuljica sliva javljam kako je :) ;) :D Hvala puno momci zaista :) ;) :D
-
probaj i sa čašom tople vode i isceĂ°enim limunom, ujutru pre doručka... ubaci suve šljive u jogurt sa par kašika lanenog semena....
-
Situacija je malo bolja danas sam isa 2 puta u wc stolica manja od uobicajene i malo je tamnija tj braonkasta al evo pocinjem sa terapijom ovsene pahulčjice i probacu sjutra ovo sa limunom i vodom mnogo vam hvala za savjete znace mi puno.Javljam stanje ;) :) :D
-
Dijetna vlakna uvek i svuda...raznovrsnost ishrane nije samo tek tako "predložena", voće i povrće ne samo da su izvori mnogih blagotvornih supstanci( vitamina, minerala, "antioksidanasa"...), već i dijetnih vlakana...
Mislim da smo već pomenuli neke stvari, ali vredi ih pomenuti... http://www.pansport.rs/tekstoteka/ishrana/znaaj-i-uloga-dijetetskih-vlakana-u-ishrani.html
Osnovna uloga dijetnih vlakana u organizmu je da :
• Održavaju dobro zdravlje i vitalnost,
• Preveniraju srčana oboljenja( ateroskleroza),
• Snižavaju holesterol,
• Snižavaju i stabilizuju šećer u krvi,
• Sprečavaju opstipaciju( zatvor),
• Smanjuju verovatnoću za nastanak karcinoma debelog creva, divertikuloze.
• Preveniraju gojaznost,
• Deluju kao antioksidansi,
• Sadrže fitoestrogene.
Savremen način života i nedovoljno vremena za kvalitetnu, raznovrsnu i izbalansiranu ishranu za posledicu ima i nedovoljne količine biljnih vlakana u ishrani. Da bi osetili sve pozitivne strane unosa biljnih vlakana povećajmo njihov unos hranom, ali se pri tom mora voditi računa da bi povećanje unosa trebalo da bude sporo i postepeno.
Ako se odjednom unese veća količina vlakana može doći do nadutosti (flatulencije) što je praćeno pojavom gasova, ubrzanom peristaltikom i prolivima.
Vrlo je važno da kada jedete hranu koja sadrži dosta vlakana pijete dosta tečnosti, jer ukoliko to ne činite može doći do iritacije creva ili do pojave zatvora, a i tako će dijetna vlakna biti “maksimalno funkcionalna”.
Koliki je optimalan unos dijetnih vlakana?
Ne postoji standardna vrednost, ali mnogi nutricionisti preporučuju 20-35 grama/dan.
A ako ćemo detaljno o lanenom semenu...
"LANENO SEME - UPOTREBA
Laneno seme sa jogurtom je prava blagodet za naš organizam, a naročito za probavni trakt:poboljšava varenje,čisti creva od štetnih materija,eliminiše sluz,ubrzava metabolizam i omekšava stolicu.Za tu namenu preporučuju se isključivo mleveni lan i jogurt,kao prirodna terapija kod zatvora i velika pomoć za lečenje hemoroida.
LANENO SEME KAO LEK
Neki naučnici laneno seme smatraju najmoćnijom namirnicom na svetu. Postoji mnoštvo dokaza koji govore u prilog tome da konzumiranje semenki lana smanjuje rizik od nastanka srčanih bolesti, karcinoma, šloga i dijabetesa. U svom sastavu lan ima mnoštvo korisnih materija (vitamine E i B , kalcijum,magnezijum,kalijum, selen ,cink, fosfor…), ali za njegovu lekovitost naročito su značajni:
Lignini – fitoestrogeni koji imaju antioksidansna svojstva i pokazuju dobre efekte u lečenju hormonski zavisnih tumora.
Vlakna – U sastav lanenog semena ulaze rastvorljiva i nerastvorljiva vlakna, blagotvorna za probavu, zdravlje creva, održavanje idealne telesne težine i regulaciju holesterola…
Omega 3 masne kiseline – dobre masti koje dokazano sprečavaju bolesti srca i krvnih sudova.
Ove kiseline i lignini smanjuju upalu koja prati Parkinsonovu bolest, artritis i astmu, blokirajući lučenje odreĂ°enih protivupalnih agensa.
Ovo je od velike važnosti i za one koji redovno vežbaju, jer se ovako smanjuje upala mišića i ujedno skraćuje vreme oporavka.
Zahvaljujući pozitivnom dejstvu vlakana na digestivni trakt, reguliše crevnu floru koju ujedno i obnavlja, eliminišući toksine iz organizma naročito se preporučuje laneno seme protiv zatvora. Na taj način kontroliše telesnu težinu i smanjuje osećaj gladi.
Na želudac deluje oblažući njegovu sluzokožu, te smanjuje probleme s povećanom kiselinom.Osim toga, semenke lana su korisne za zdravlje kose i kože, a mogu ublažiti i bolove u grudima za vreme menstruacije.
Lekari često preporučuju laneno seme kao lek za miome( benigni tumori materice) – u vidu dodatne terapije i prevencije.
Pozitivno deluju na nervni i imunološki sistem (ublažavaju alergije i simptome lupusa), igraju važnu ulogu u metabolizmu kalcijuma i imaju blag diuretički efekat.Uvek treba jesti mleveni lan, kao dodatak doručku od žitarica ili jogurtu, a može se koristiti i lanena sluz, koja se dobija dvanaestočasovnim natapanjem semenki u vodi. Sluz se nakon toga procedi i popije. Ovo je odlično za regeneraciju želudačne sluzokože i pokretanje probave.
LANENO SEME SA JOGURTOM - RECEPT
Ako muku mučite sa opstipacijom i zatvorom ,laneno seme sa jogurtom vam može itekako pomoći da ubrzate metabolizam i regulišete vašu probavu.
Osim što ih pokreće,ono i umiruje nervozna creva,tako da je za probavu prava blagodet.
Ovaj jednostavan a zdrav recept možete pripremati svako jutro.Umesto jogurta se može koristiti i domaći kefir,postićićete slične,pa čak i bolje rezultate.
Ukoliko imate cele semenke lana,sameljite ih neposredno pred konzumaciju.
Ako ste već nabavili gotovo mleveno laneno seme,čuvajte ga van domašaja svetla ,zatvorenog na tamnom i hladnom mestu,jer u suprotnom postoji velika verovatnoća da će užegnuti.
Sa celim semenkama nije takav slučaj,mogu duže potrajati a da ne užegnu,ali opšta preporuka je da i njih držite zatvorene u frižideru.
Ako kupujete mleveni lan,nikad ne uzimajte prevelike količine istog,jer jednom kad se kesica otvori,treba da se potroši za najduže tri sedmice,jer u suprotnom rizikujete da se pokvari.
Stoga ,ako planirate biti jedini kozument ovih semenki,kupite manje pakovanje,da bi ste ga potrošili na vreme.
Još jedna napomena: neke osobe imaju alergiju na laneno seme ,ako ga još nikako niste koristiti,povedite i o tome računa."
Prijatno... ;)
-
Danas sam takodje imao 3 stolice manje braonkastei lakse su bile.Medjutim losa vijest je da me pomalo pecka oko anusa i povremeno malo zaboli ali ni krvarenja nikakovoga niti sluzi nema sto mi je zanimljivo. i gasove imam takodje.
-
Srećna Nova Godina Marko, sve najbolje...za neke promene je potrebno vremena, tako da ispoštuj preporuke, rezultate garantujem, tj. poboljšanje!
Inače, imaš li problema sa hemoroidima? Provodiš li duže vremena u sedećem položaju( npr. uz komp)...inače, dugotrajne čvrste stolice mogu pogoršati stanje...eto još jednog razloga za pridržavanje preporuka u promeni načina ishrane...
-
Srećna i tebi Slaviša pa da dugo slaviš i dočekuješ u zdravlje i veselje sa familijom i da ti se sve zelje ostvare.Ne nemam problema sa hemoroidima a u sedecem polozaju kako kad nekad vise sjedim nekad manje. A sada mi je stalo totalno kao da mi nista nije bilo.Poceo sam ishranu koju si mi preporucio i stolica je jutros bila manja ali nije bila tvrda sto me iznenadilo. :D ;) :)
-
Samo istrajno po pitanju promene načina ishrane, više tečnosti( vode), dijetnih vlakana, kretanja( fizičke aktivnosti)...biće sve ok...Hvala...
-
Slavisa juce prekjuce i pre prekjuce stolica je bila kao i prije se vratila normalne sadrzine oblika nema nije tvrda vec normalna jedino boja je braonkastija tamno ali siotuacija ide na bolje mnogo bolje. Danas znas kako praznici su pa sam jeo malko jace hrane pa sam imao gasove ali je sve proslo u roku od sat vremena i sad je sve normalno.Situacija ide na bolje uz ovakav rezim ishrane sve ce se vratiti kao sto je bilo. :) :D ;) :)
-
Slavisa juce prekjuce i pre prekjuce stolica je bila kao i prije se vratila normalne sadrzine oblika nema nije tvrda vec normalna jedino boja je braonkastija tamno ali siotuacija ide na bolje mnogo bolje. Danas znas kako praznici su pa sam jeo malko jace hrane pa sam imao gasove ali je sve proslo u roku od sat vremena i sad je sve normalno.Situacija ide na bolje uz ovakav rezim ishrane sve ce se vratiti kao sto je bilo. :) :D ;) :)
Drago mi je da saveti "deluju"...samo polako, sve će doći na svoje...možeš da ubaciš i "probiotik kapsule"...nisi li skoro pio neke antibiotike? Ili da si duže vreme bio na antibiotskoj terapiji? Antiobiotici , pogotovu "širokospektralni", npr. dovicin...mogu da "poremete" crevnu floru i izazovu neke od simptoma koje si naveo...
-
ne nisam pio bas nikakve antibiotike.Jedino sto pijem povremenio jeste vitamine B kompleksa nista vise. :D ;) :)
-
Samo b-kompleks...eh...ajmo nesto "jace"...neki vitaminsko-mineralni kompleks? ;)
Pogotovu znacajno u ovo zimsko vreme "prehlada"...
-
pa imas li neki da mi preporucis neki ovako da je dobar :) ;) :D
-
Danas sam imao 2 stolice takodje tamnije boje i malko su manje bile.
-
pa imas li neki da mi preporucis neki ovako da je dobar :) ;) :D
Odličan odnos cena/kvalitet, i sam ga koristim... http://www.pansport.rs/Vitaminsko-mineralni-kompleksi/Za-rekreativce-i-aktivne-ljude/NI325-My-Favorite-Multiple%C2%AE-Energizer.html
Da ne pomnjem i fenomenalnu kombinaciju biljnih ekstrakata za "energizing" efekat... ;)
Sve što ti treba na jednom mestu...
-
Slavisa mnogo ti hvala stvarno mi puno pomazes.Nazdravlje ti Badnje jutro pa 100 god da slavis u zdravlje i veselje sa porodicom.
-
Slavisa mnogo ti hvala stvarno mi puno pomazes.Nazdravlje ti Badnje jutro pa 100 god da slavis u zdravlje i veselje sa porodicom.
Hvala brate...takodje, sve najbolje tebi i tvojoj porodici...
-
Hristos se rodi srecan Bozic Slavisa :D ;) Ovih nekoliko dana stolica redovna skoro kao i prije boja se vratila u normalu nadam se da ce taj boljitak potrajati od sad rezim ishrane kao sto sam radio cu da nastavim da primjnenjujem zato sto mi bas odgovara. ;) :) :D
-
Vaistinu se rodi...Svaka promena čini život lepšim...naročito ako je na bolje...
Nema onoga to je "bilderska hrana", "hrana za sportiste" i sa druge strane hrana "običnih smrtnika"...osnove zdrave, kvalitetne i raznovrsne ishrane su iste za sve, samo se unos mikro i makronutrijenata prilagoĂ°ava potrebama( zahtevima)...
A kako napreduješ sa treningom? Redovno se trenira?
-
3 puta nedeljno nekad i do 4 puta treniram i zadovoljan sam kako napredujem. :) ;) :D Polako raqdim ne naglo da jurim neke tezine centimetre ili slicno :D
-
3 puta nedeljno nekad i do 4 puta treniram i zadovoljan sam kako napredujem. :) ;) :D Polako raqdim ne naglo da jurim neke tezine centimetre ili slicno :D
Ok...dok god teretana, tj. trening nije opsesija, opterecenje...sve je ok...
Ali kad si na treningu, na treningu si...nema "rasipanja paznje" na nebitne stvari...intenzitet, pravilno dozirano opterecenje, "kvalitet", posvecenost - kljuc dobrog treninga... ;)
-
Primijetio sam da ovih dana uopste namam nagon da osjecam kad treba da imam praznjenje nego malko samo osjetimk i onda me uhvate gasovi i kad podjem u wc smanji se ti gasovi i onda ih nema.A sad 2 dana zadnja ‚boja stolice bas normalna ali obimno se smanjila ii malko je otvrdjala. :) :D
-
Primijetio sam da ovih dana uopste namam nagon da osjecam kad treba da imam praznjenje nego malko samo osjetimk i onda me uhvate gasovi i kad podjem u wc smanji se ti gasovi i onda ih nema.A sad 2 dana zadnja ‚boja stolice bas normalna ali obimno se smanjila ii malko je otvrdjala. :) :D
Iskreno mislim da se nepotrebno opterećuješ stolicom i sl.
Neko vreme ne razmišljaj o svemu tome...opusti se...dovoljno dijetnih vlakana, "kašaste hrane", hidratacije (vode), redovne fizičke aktivnosti...primeni već date preporuke i opušteno...
Inače, duže, redovno korišćenje laksativa( ricinusovo ulje, panlax, bisakodil...) ili nekih čajeva sa istim efektom( sena ) može izazvati "gašenje" refleksa "potrebe za praženjem"...pretpostavljam da nisi koristio ništa od navedenog...
-
Nista od toga nikad nisam upotrebljavao.A u pravu si i kad nisam mislio o tome mnogo mi je bilo bolje stvarno si u pravu. Samo preporuke koje sam dobio primjenjujem i ok je sve a kad razmisljam to i na psihuck bazu utice pa i tome skodi.Mnogo ti hvala Slaviša :D :) ;)
-
Ma opušteno...ali nikada ne treba zaboraviti uticaj psiho-somatike( uzročno-posledična sprega uma i tela) na pojavu nekih "tegoba", tako da bez preterivanja... ;)
Kad ćeš kod specijalsite hirurga vezano za "problem sa slezinom"? Jesu uraĂ°eni oni nalazi?
-
Nisu jos jer su mi rekli posle praznika s obzirom da nije hitno ;) :D
-
Pozz Slaviša opet ja.Nisam ti se javljao dok se nisam uvjerio da je sa stolicom sve u redu i u redu je bar to praznjenjenje se regulisalo svaki dan do 2 3 puta isto sve kao sto je i bilo medjutim ono krcanje crijeva nije prestalo ponekad se javi kad razmisljam o tome a kad ne razmisljam kao ni o stolici sve je stalo dok s u nedelju javila i gorusica gasovi su manje vise posle obroka koja je kratko trajala a evo i danas samo sto traje malo duze.Nikad me nije hvatala bez evio sad jutros sam imao laki dorucak malo hleba Djacki namaz i caj, Za rucak peceni krompir i piletina i onda sam posao u skolu tamo nisam jeo nista izbjegavam u poslednje vrijeme tu brzu hranu tad negdje oko 4 sata me krenulo kao malo peckati kroz zeludac pomalo i kroz grlo i kad sam dosao kuci popio sam malo sode bikarbone i osle 20 minuta jeo sam i spagete posto je to na meniju bilo danas. a inace mi je ishrana raznovrsna i sada sam opet popio sode bikarbone i opet me malo muci ta kisjelina pa eto sumnjam da nije Sindrom iritabilnog kolona.Al kad mi ses stolica normlizovala mislim da je sve u redu na organskoj osnovi osjecam se bas odlicno nista me ne boli bez eto ta gorusica i nista vise ;)
-
Sindrom iritabilnog kolona??? Hm...nije isključeno...ako ćemo detaljno o sindromu iritabilnog kolona...
"Sindrom iritabilnog kolona, odnosno iritabilnog debelog creva predstavlja najčešće gastrointestinalno oboljenje u kliničkoj praksi. Stručnjaci ga posmatraju kao bolest savremenog čoveka. Karakterišu ga bolovi u trbuhu u kombinaciji sa poremećajem stolice u vidu proliva i/ili zatvora. Češće se javlja kod žena nego kod muškaraca a simptomi se kod većine pacijenata javljaju do 35. godine.
Sindrom iritabilnog kolona
Tačan uzrok nastanka iritabilnog kolona nauka još uvek nije utvrdila. Pokretljivost creva je poremećena iako organskih uzroka nema (nikakve izrasline ili druge promene nisu prisutne). Iritabilni kolon je vrlo neprijatno oboljenje ali ne uzrokuje trajnu štetu crevima, ne izaziva krvarenja, niti vodi nekoj drugoj ozbiljnijoj bolesti poput raka.
Kod pacijenata sa sindromom iritabilnog kolona tegobe se javljaju ili pojačavaju u vreme stresnih situacija. Često pacijenti početak svoje bolesti vezuju za neku stresnu situaciju iz svog života (problemi u porodici, na poslu, bolest ili smrt u porodici, novčane poteškoće, psihičke traume iz detinjstva).
Ishrana siromašna dijetnim vlaknima je najbitniji faktor nastanka, dok alkohol i pušenje mogu pojačati simptome već nastalog sindroma iritabilnog kolona. Kod pacijenata, kod kojih se periodi zatvora i proliva smenjuju neophodno je ispitati i intoleranciju na laktozu kao i nepodnošljivost na neke sastojke hrane.
POSTOJE TRI OSNOVNA OBLIKA OVOG SINDROMA
Kod prvog oblika se javljaju bol u trbuhu i zatvor i to je spastični kolon. Kod drugog oblika se javlja proliv koji može biti povremeni ili stalni (funkcionalni proliv), i kod trećeg oblika se naizmenično javljaju proliv i zatvor. Treba reći da je klinička slika sa zatvorom češća kod žena, a kod muškaraca se daleko češće javlja proliv.
Za bol je karakteristično da se pojačava nakon obroka a smanjuje nakon pražnjenja creva. Bol je difuznog je tipa, znači prostire se uglavnom duž čitavog trbuha. Pražnjenje creva je neredovno, manje od 3 stolice nedeljno, može biti i otežano, nepotpuno i bolno. Formirane stolice su često uske kao olovka. Proliv se ispoljava ujutru ili nakon obroka u vidu reĂ°ih stolica male zapremine. Kod ovih pacijenata je prisutno nadimanje trbuha i često može biti prisutna sluz u stolici. Bolovi i proliv se nikada ne javljaju tokom sna, za razliku od organskih bolesti creva kada osoba ima i prolive i bolove tokom noći. Neretko su prisutne i tegobe tipa gorušice, mučnine i povraćanja. Isto tako, kod osoba sa sindromom iritabilnog kolona je primećena učestalost glavobolja, palpitacija, pojačanog znojenja, a kod žena i dismenoreje. Kod oblika sa zatvorom pacijenti posledično često imaju i hemoroide. MeĂ°utim, bez obzira na navedene simptome, opšte stanje bolesnika je dobro.
DIJAGNOZA
Pri postavljanju dijagnoze neophodno je prvenstveno ostvariti dobar kontakt sa pacijentom. Bitno je da pacijent shvati da mu lekar veruje i da njegove tegobe nisu umišljene. Nedostatak organskih promena na samim crevima je osnovni razlog ovakvom pristupu. Dijagnostika obuhvata prvo razgovor sa lekarom, kako bi se prepoznali simptomi i isključile druge bolesti (divertikulits, čir na dvanaestopalačnom crevu, problemi sa žučnom kesom, parazitske bolesti, rani ulcerozni kolitis).
Kod pacijenata starijih od 40 godina, koji ranije nisu imali slične tegobe, a imaju krv u stolici ili pozitivnu porodičnu anamnezu na tumore debelog creva, neophodno je isključiti mogućnost postojanja polipa i tumora (uraditi kolonoskopiju). Kod žena treba isključiti neke bolesti genitalnog trakta koje mogu imati sličnu simptomatologiju (tumori ženskih polnih organa, upale jajnika ili postoperativna stanja s priraslicama na crevima). Neophodan je fizikalni pregled, detaljna laboratorijska analiza, ultrazvuk trbuha, pregled stolice na okultnu krv( "skrivena krv") i rektosigmoidoskopija. Ako je proliv izrazito prisutan treba uraditi pregled stolice na parazite, isključiti nedostatak laktaze, prisustvo zapaljenskih bolesti creva, alkoholizam, hipertireozu...
Na kraju bitno je naglasiti da se konačna dijagnoza postavlja „per exclusionem“, odnosno isključivanjem drugih bolesti koje imaju slične simptome.
LEČENJE JE USMERENO NA UBLAŽAVANJE SIMPTOMA
Kada se postavi dijagnoza, pristupa se lečenju. Osnovni cilj lečenja je uspostavljanje normalnog rada creva. To se prvenstveno postiže korigovanjem ishrane u smislu uvoĂ°enja namirnica bogatih dijetnim vlaknima. Preporučuje se i dovoljna količina tečnosti, biljni čajevi, voće, povrće ali i izbegavanje začinjene, ljute hrane, alkohola i pušenja. Jako je bitno imati obroke u odreĂ°eno vreme.
Pošto je stres kod velikog broja pacijenata okidač, neophodno je izbegavati ga. Naravno, to je vrlo teško u životu savremenog čoveka i zato je bitno da naučimo da se izborimo sa stresnim situacijama. Da li će to biti sport, šetnja, dobra knjiga, razgovor sa psihoterapeutom, prijateljima ili neka druga aktivnost, stvar je izbora pojedinca.
Univerzalni lek za ovu bolest ne postoji pa je lečenje uglavnom usmereno na ublažavanaje simptoma. Za ublažavanje bolnih grčeva koriste se uglavnom spazmolitici (lekovi koji opuštaju glatku muskulaturu), antidijaroici kod učestalih, obilnih proliva. Lečenje kod zatvora se postiže promenom načina ishrane ili ukoliko to ne pomogne upotrebom laksativa. Neophodna je ishrana bogata celulozom (voće, kuvano i sveže povrće). Poželjno je jesti hleb od integralnih žitarica, a često je potrebno dodavati i mekinje, nekoliko kašika pre ili uz obroke u vodi ili jogurtu. Mineralna voda bogata magnezijumom može da pomogne ali je ne treba piti hladnu već sobne temperature i to ujutro pre doručka, ali i u toku dana pre ručka i večere. TakoĂ°e namirnice čijim varenjem se oslobaĂ°aju gasovi kao što su mahunarke: grašak, pasulj itd. mogu pogoršati tegobe kod iritabilnog kolona te se njihova upotreba treba razmotriti. Obroci bi trebali da budu manji ali češći. Neophodno je smanjiti unos alkohola i začinjenih jela.
Neredovna stolica kod mnogih pacijenata traje godinama pre nego što se jave lekaru verovatno zbog odsustva ozbiljnijih tegoba na samom početku bolesti. Naravno, stanje se sa godinama pogoršava a bolovi u trbuhu i nadutost bivaju sve izraženiji. Savet svim pacijentima je da se na vreme, blagovremeno jave svom lekaru, kako bi se postavila dijagnoza i započelo lečenje.
napisala: Dr Slavica Milovanović - ĂDorović"
-
Po pitanju gorušice...preporuka za čitanje, divan tekst našeg strongemena - Milana Jovanovića
"Gotovo da nema čoveka koji u toku života nije imao iskustvo sa pojavom gorušice. Gorušica ili osećaj peckanja u grudima javlja se zbog vraćanja (refluksa) želudačne kiseline, a stanje koje nastaje zbog ponovljenih epizoda gorušice naziva se gastroezofagealnog refluksa ili skraćeno GERB. Ta bolest je obično posledica slabosti mišića, donjeg ezofagealnog sfinktera (DES). DES okružuje u obliku prstena donji deo jednjaka. Kod gutanja DES se otvara, omogućavajući prolaz hrane u želudac. Inače, DES mora biti zatvoren kako se kiselina iz želuca ne bi vraćala u jednjak, a ako se to desi javlja se osećaj pečenja.
Sama bolest krije mnoge opasnosti, jer kod endoskopskog pregled, čak iako neko ima gorušicu, u 55 % slučajeva nema promena na jednjaku, dok se one registruju u oko 45 % slučajeva i to može dalje dovesti i do težih oštećenja, - Baretov ezofagus, koji je zapravo predkancerozno stanje, u kojem dolazi do metaplazije i pojave želudačnog epitela u jednjaku.
Uzrok nastanka
Mnogi uzroci izazivaju opuštanje DES-a: pojedini lekovi, odreĂ°ena hrana, emocionalni stres, pušenje, brzo jedenje, neodgovarajuće žvakanje ili ležanje nakon jela. Čak i kad je DES čvrst, gorušica se može pojaviti kao posledica pritiska na mišić od preteranog jela, tesne odeće, trudnoće ili debljine.
Klinička slika
Glavni simptom je bolni osećaj peckanja u grudima. Ponekad je bol jaka kao kad čovek ima infarkt miokarda (ponekad osobe s infarktom misle da imaju gorušicu). Oba stanja izazivaju bolove u grudima. Obično se razvija u roku od sat vremena nakon jela.
Lečenje
Gorušica se leči tzv. antacidima - lekovi koji neutrališu želudačnu kiselinu, ublažavaju bol i pečenje u grudima. Gelusil® Lac pokazao je odlične rezultate u terapiji gorušice. Ovaj antacid efikasno neutrališe višak želudačne kiseline i brzo otklanja bol, gorušicu i druge tegobe koje prate prekomerno lučenje želudačne kiseline. Gelusil® Lac stvara i zaštitni sloj koji štiti sluzokožu želuca i duodenuma.
U skorije vreme za terapiju prekomernog lučenja želudačne kiseline i ulkusa (čira) sve više se upotrebljavaju H2 blokatori, kao što je Ranitidin u šumećim tabletama. Lekari ga rado preporučuju jer deluje već nakon 15 minuta na smanjenje sekrecije želudačne kiseline, a pritom ne remeti sekreciju zaštitne sluzi i enzima u procesu varenja. Ubrzava zarastanje i ublažava tegobe kod peptičkog ulkusa.
Savremena terapija sprovodi se uz primenu nove generacije lekova iz grupe takozvanih "inhibitora protonske pumpe" (pantoprazol, a to je Controloc), ti preparati deluju sprečavajući stvaranje kiseline u želucu.
Većina bolesnika dobro reaguje na terapiju koja traje 4-8 nedelja, tako što se jedna tableta uzima ujutru, pre jela i u dozi od 40 mg, meĂ°utim, kada se prestane sa terapijom simptomi bolesti se veoma često vraćaju i zato veliki broj bolesnika mora da bude na, takozvanoj, terapiji održavanja, tačnije, da dnevno uzima neki iz ove grupe lekova u dozi od 20-40 mg i to – godinama.
Prevencija
Prevencija je najbolji način borbe protiv gorušice. Uz nekoliko jednostavnih pravila možete izbeći ovaj neprijatan problem i u miru uživati u svim blagodetima odmora.
Dok jedete, opustite se. Stres povećava proizvodnju želudačne kiseline. Sedite i jedite polako. Uživajte u svakom zalogaju. Slušajte opuštajuću muziku. Ne preterujte u količini hrane. Pokušajte da jedete četiri ili pet manjih obroka umesto tri velika.
Izbegavajte ljutu hranu. Verovatno niste znali da neka hrana pojačava izlučivanje želudačne kiseline: agrumi, beli luk, gazirana pića, začinjena hrana i hrana na bazi paradajza. Neka hrana izaziva otpuštanje jedinjenja sličnih hormonima koji opuštaju DES: masna hrana, čokolada, čaj, kafa i alkohol. Nemojte se ispružiti odmah nakon jela. Prvo šetnja, a onda idite na spavanje. Ako vas gorušica muči tokom noći, nemojte jesti nekoliko sati pre odlaska na spavanje.
Oslabite. Prevelika težina pojačava pritisak na želudac i može proterati kiselinu u jednjak. Zbog toga je gorušica tako česta kod trudnica. Otpustite kaiš. Tesna odeća povećava pritisak na želudac. Žvaćite gume za žvakanje. One pojačavaju stvaranje pljuvačke, koja može da ublaži pečenje u jednjaku i vraća kiselinu nazad u želudac. "
S obzirom na udruženost tegoba vezanih za pražnjenje creva, gorušicu i sl. , moja preporuka bi se ticala promena načina ishrane, više dijetnih vlakana( "oznaka intergralno"), češći, a manji , REDOVNI obroci, bez začina, alkohola, duvana, manje stresa, a više opuštanja...probotik kapsule, od mlečnih proizvoda koristiti jogurt i kefir...dobra hidriranost...
I naravno, preporuka za konsultaciju sa gastroenterlogom...
-
Upravo sada sam se testiraon na povecanu kandidu i ono vodu ostavim do umutru pljunem u casu i onda gledam pljuvacku meni je oni kao mjehurici od pljuvacke su ostali gore stim sto sam u dnu case gledao kao nesto da se kroz vodu pokrece kao trakice neke pa moguce da imam malo povecanu kandidu bas je to cini mi se najvjerovatnije jer su simptomi isti i ta nervoza aknksioznost i sve ostalo sto ide uz to. :) :D
-
"Spit test" :D
Ha, ha...
Da bi odredili nivo candide u organizmu to možete uz pomoć medicinskih analiza, koje mogu biti skupe i u nekim slučajevima nisu pouzdane. Najpouzdaniji medicinski test za candidu je "test imunokompleksa" i IG test.
MeĂ°utim, postoji i kućni test za candidu, nepoznatog porekla, koji ljudi koriste već duzi niz godina da bi odredili "nivo" candide u organizmu. Test je jednostavan, besplatan i daje uglavnom pouzdane rezultate.
Candida saliva test - SPIT TEST
Pre nego što odete na spavanje, napunite čašu čistom vodom i ostavite je pored kreveta.
Sledeće jutro, odmah nakon što se probudite, pljunite u vodu.
Ne pokušavate skupiti u ustima velike količine pljuvacke, samo pljunite ono malo što imate u ustima nakon buĂ°enja.
Ostavite čašu na 15 minuta.
NaĂ°ite izvor svetlosti i pogledajte u čašu.
Ako je vaša "pljuvacka" ostala na površini čaše, ili se "otopila", sa Vama je sve u redu. Normalno je ako su u vodi prisutni mehurići vazduha.
Ako je voda postala mutna, ili se u vodi vide trake, koje se spuštaju prema dole, ili ako se "pljuvacka" skupila dole, postoji velika mogućnost da imate previše candide u organizmu.
U ovom slučaju predlažemo da se obratite za savet svom lekaru ili pokušate se rešiti candide "na prirodan način".
Ovo navodim zbog ostalih pratilaca ove teme...
A evo jednog mog teksta o candidi i ishrani koja ce pomoci u resevanju ovog problema...
http://www.pansport.rs/tekstoteka/ishrana/anti-kandida-dijeta.html
SMRT CANDIDI!
-
Evo danas rezime.Dorucak oko 8 ovsene pahuljice sa mlijekom 15 20 minuta posle jela krenuolo je malo podrigivanja pa gorusica radio sam trening 2 sata nakon jela posle treninga sam popio jedan beviplex i i nakon 1 vremena od treninga sam rucao malo kuvane boranije kukuruzni hleb zatim ribu(kinez riba) koja je danas bila przena odmah me uhvatila kao peckanje u grlu a potom i u ostalima djelovima izmedju pluca ispod medjurebarne kosti malo naginuci na desnu stranu posao sam u skolu sa gorusicom nista tamo nisam niti jeo niti pio gorusica je stala oko 3 sata ili 3 ipo da bi mi na casu negdje oko 4 ipo podrignuo sam jednom i to gorenje ili pečenje je opet krenulo sada sam dosao kuci pojeso sam jednu jabuku a kako mi ni ona nije makla tu gorusicu opet popio sam sodu bikarbonu na kasicici kafenoj malo samo.E sad neznam ni bih li sta jeo nista ne razumijem sta je ovo popustam psihicki totalno. A stolicu sam imao jutros standardnu kao i pruije normalna velicina oblik i prije 12 malo manju. a zanimljivo je da ono krcanje crijeva koje sam prije imao vise se nije pojavljivalo barema danas. ;) ???
-
Izbegavaj prženje na ulju...ne samo zbog uticaja na pojavu gorušice, već i zbog "pojave trans masti"... http://www.pansport.rs/tekstoteka/zdravlje/zle-trans-masti.html
Moguće je da imaš i haitus herniu( želudačna kila)...ali je konsultacija gastroenterologa najbitnija...
"Dijafragma pretstavlja mišićno-vezivnu pregradu koja razdvaja grudnu od trbušne duplje i organe koji se nalaze u njima. Na dijafragmi se nalazi nekoliko otvora a kroz jedan od njih prolazi jednjak kroz koji hrana prelazi u zeludac i dalje u creva. Hijatus hernija (želudacna kila) predstavlja prolaz jednog dela želuca iz trbušne u grudnu duplju kroz otvor na dijafragmi, kroz koji normalno prolazi samo jednjak.
Uzrok nastanka
Razlozi zbog kojih dolazi do slabljenja mišićno-vezivne potkedijafragme i proširenja prirodnih otvora jos uvek nisu dovoljno poznati. Bez obzira na razlog, u osnovi se radi o popuštanju tonusa mišića dijafragme, smanjenja elastičnosti vezivnog tkiva, koji su urodjeni ili se javljaju sa starenjem, a najčešće su posledica naglog ili pak dugotrajnog povišenja pritiska unutar trbušne duplje (udarci u trbuh, nepravilno disanje prilikom fizičkog opterećenja, dugotrajna opstipacija, itd.). Smatra se da svaka treća osoba sa navršenih 50 godina života ima tzv. želudačnu kilu, i to najčešće bez simptoma.
Postoji nekoliko tipova hijatusne hernije: Hernija kratkog jednjaka koja se javlja zbog toga sto je jednjak urodjeno kraži i povlači želudac u grudnu duplju.
Najcesca hernija je klizajuca, kod koje se spoj jednjaka i zeluca pomera "kliza" iznad i ispod dijafragme, a simptomi nastaju kada se spoj, zajedno sa delom želuca nalazi iznad dijafragme.
Nekada se pored želuca u grudnoj duplji mogu naci i delovi creva i slezina. Takodje postoje i kombincije svih ovih želudacnih kila.
Klinička slika
Osobe koje imaju hiatusnu herniju najčešće nemaju tegobe. Na postojanje želudačne kile može se posumnjati ukoliko se jave simptomi refluksne bolesti, odnosno gorušica i vraćanjenje hrane, zatim osećaj pritiska pod grudnom kosti nakon obroka i u ležećem položaju, nekada osećaj ubrzanog ili nepravilnog rada srca, takodje nakon obroka ili u ležećem položaju. Može se javiti bol u gornjem delu trbuha, koji se širi u ledja, ramena i prema vratu i može potsećati na bol u akutnom koronarnom sindromu, što često u strahu dovodi bolesnika najpre kod kardiologa.
Nekada se mogu javiti i tegobe sa disanjem kao što su osećaj nedostatka vazduha, kratkog daha ili gušenja. Iako su simptomi krajnje nespecifični, neki od njih mogu ukazati da se radi o hijatusnoj herniji kao što su javljanje tegoba nakon obroka i njihovo pogoršanje pri ležanju ili zauzimanju presavijenog polozaja gornjeg dela tela kao na primer pri sedenju ili pertlanju cipela.
Komplikacije hijatus hernije
Hijatusna pospešuje nastanak reflusne bolesti jednjaka (vracanje hrane i zeludacnog soka koji nagriza zavrsni deo jednjaka), moze uzrokovati nastanak ulceracija( čirevi), u delu želuca koji prolazi kroz hijatus( otvor na dijafragmi), što akutno može dovesti do povraćanja krvi a dugotrajno do značajne anemije.
Dijagnoza
Dijagnoza hiatusne hernije postavlja se na osnovu dobro uzete anamneze nastanka i razvoja simtpoma, njihove povezanosti sa obrocima i promenom položaja tela. Klinički pregled je od male koristi u postavljanju dijagnoze hiatusne hernije ali je značajan zbog izključenja drugih bolesti koji se mogu manifestovati na sličan način. Najcesce je potrebno uraditi endoskopsko ispitivanje- gastroskopiju, koja omogućava kompletan pregled jednjaka i želuca. Nekada, a naročito ako se planira operativno lečenje potrebno je uraditi i kontrasno rengensko snimanje sa koriscenjem Barijuma, kada je moguće učiniti i procenu veličine i odrediti tip hijatusne hernije..
Šta sve mozete sami da uradite
Najčešći savet koji možemo dati pacijentu je da uzima manje i češće obroke, izbegava uzimanje hrane unutar 4 sata pre odlaska u krevet, da prošeta nakon obroka, podigne uzglavlje na kome spava, ne nosi tesnu odeću i izbegava saginjenje gornjeg dela tela put napred. Za gojazne osobe, neophodna je redukcija telesne mase.
Lečenje
Ukoliko promena životnih navika ne dovede do smanjenja tegoba u terapiju treba uključiti i lekove koje će prepisati lekar specijalista, gastroenterolog, nakon razgovora i pregleda. Najčešće se upotrebljavaju lekovi koji smanjuju sekreciju želudačne kiseline ali je nekada, istinaretko, potrebna i hiruska intervencija. Hirurško lečenje se primenjuje kod velikih hijatus hernija ili onih koje su fiksirane u grudnu duplju, kod krvarenja koja dovode do teških anemija.
Asist. Dr Ivan Jovanovic, gastroenterolog"
-
Moguce bas moguce zato sto evo danass sam isto imao gorusicu cijeli dan a samo sam jeo riblje corbe i kuvanu ribu i to je sve i evo sad cu vecerat nesto neznam nesto da mi ne skodi vidjecu a interesuije me da li bih smio surutku da pijem jer sam je pio posle treninga za oporavak misica :) i interesuje me ako je to smijem li trening radit normalno ili da smanjim ili kako. sjutra idem po uput za gastroenerologa.
-
i interesuje me da li od te hiatus hernije moze doci do izlecenja totalnog uz ove korekcije ishrane i svu proceduru i da li se trening moze normalno obavljati. ;)
-
i interesuje me da li od te hiatus hernije moze doci do izlecenja totalnog uz ove korekcije ishrane i svu proceduru i da li se trening moze normalno obavljati. ;)
Prva stvar - ovo je ipak samo "virtuelno" savetvalište, ne mogu sa sigurnošću garantovati da se radi o bilo kom navedenom sindromi, poremećaju ili bolesti...
Zato ću svima uvek preporučiti odlazak kod izabrabog lekara ili lekara specijaliste koji se može detaljno "pozabaviti" preciznijim fizikalnim pregledom, kao i i dijagnostičkim procedurama...više bolesti može imati slične simptome...a lab. dijagnostika, kao i druge procedure mogu pomoći u diferencijalnoj dijagnozi...
U većini slučajeva se hiatus hernia javlja kod starije populacije, ali treba uvek razmišljati o više mogućih uzroka, tzv. diferencijalna dijagnoza...
Ako ćemo o pojavi gorušice, pobrojaću sve moguće uzroke (benigne prirode)...
1) Povremeno imate osećaj pečenja iza grudne kosti
nakon što ste pojeli nešto masno i prezačinjeno, slano, prženo, sok od ceĂ°enog južnog voća ili paradajz. Prema lekarskoj statistici, od 30 do 50 odsto pacijenata hospitalizovanih s dijagnozom napad stenokardije i infarkt miokarda imaju potpuno zdravo srce i krvne sudove. Ispostavlja se da je snažan bol u grudima izazvan običnom gorušicom. Pacijent najčešće ima gorak ili kiselkast ukus u ustima. Možete samo sebi pomoći tako što ćete popiti čašu hladne vode, mleka ili čašu alkalne mineralne vode. Posisajte tabletu nekog antacida (leka koji neutrališe želudačnu kiselinu) tipa „gelusil lak“.
2) Žvaćete žvakaću gumu
s mentom (pepermint ili spearmint), volite kafu, crnu čokoladu, redovno konzumirate alkohol ili gazirane napitke
Svi ti proizvodi slabe donji ezofagealni sfinkter (DES), mišić prstenastog oblika izmeĂ°u jednjaka i želuca. Kod gutanja taj mišić se otvara da bi hrana mogla da proĂ°e u želudac. Inače, taj mišić mora da bude zatvoren kako se kiselina iz želuca ne bi vraćala u jednjak i izazivala gorušicu. Dakle, preĂ°ite na kafu bez kofeina, belu čokoladu, negazirana pića i maksimalno smanjite alkohol.
3) Volite luk
Luk je čest uzročnik gorušce. Da biste izbegli neprijatnosti, sitno seckan luk nemojte dinstati na ulju već ga prelijte ključalom vodom, a zatim dodajte jelu koje spremate. Trenutno su pijace pune mladog luka, a da vam zelena perca ne bi smetala, držite ih u frižideru jer tako neće biti previše ljuta.
4) Pravite velike pauze izmeĂ°u obroka
Unošenje velike količine hrane u jednom obroku siguran je način da izazovete gorušicu. Zato lekari preporučuju osobama sklonim gorušici više manjih obroka u toku dana. Osim toga, kad završite obrok, ustanite, ispravite ramena i ostanite uspravno barem 10-15 minuta da bi hrana što pre sišla u želudac.
5) Kasno večerate
Vodite računa da večerate barem tri sata pre odlaska u krevet. Prelazak u horizontalu posle jela doprinosi zadržavanju hrane u jednjaku. Da vas noću ne bi mučila gorušica, podignite uzglavlje kreveta za 15 centimetara (stavite dodatni jastuk).
6) Pušite
Nikotin pojačava kiselost želudačnog soka, a sam proces pušenja povećava gutanje vazduha. Povećanje kiselosti i pritiska unutar želuca glavni su uzročnici bola iza grudne kosti. Prestanite da pušite.
7) Imate gorušicu u teretani
Pokretna traka, čučnjevi, dizanje tegova, gimnastika za trbušne mišiće i drugi vidovi fizičke aktivnosti povećavaju pritisak na želudac i doprinose vraćanju njegovog sadržaja u jednjak. Nemojte da jedete dva do dva i po sata pre odlaska u teretanu.
8. 8) Trudni ste( navodim i zbog pratilaca ove teme ženskog pola)
Rast materice povećava pritisak na želudac i izaziva gorušicu. Tome doprinosi i hormon progesteron jer slabi sfinkter izmeĂ°u jednjaka i želuca. Vodite računa da se nikada ne prejedete i nemojte jesti ništa masno i jako začinjeno. Nemojte odmah posle obroka da legnete, a kad odete u postelju, okrenite se na desnu stranu jer se tako želudac lakše prazni. Pomoći će vam i jogurt i grickanje badema ili nemasnog keksa.
9) Kašljete
Napadi kašlja izazivaju pomeranje dijafragme koja gura sadržaj želuca u jednjak. Treba da pijete Fluimucil( NAC), kao i sirup koji razbija zgusnuti sekret u disajnim putevima i olakšava iskašljavanje.
10) Uzimate „aspirin“ i druge nesteroidne anti-inflamatorne lekove( NSAIL, npr. ibuprofen, dkilofen, naproksen, analgin...)
„Aspirin“ je zapravo kiselina (acetil-salicilna) koja kod osetljivih osoba izaziva nadražaj osetljive sluzokože želuca. Zamenite ih „panadolom“. Zamolite lekara da vam prepiše neki analogni lek bez neželjenih dejstava.
Hiatus hernia se jedino hirurški koriguje, a navedene manipulacije su "palijativni" metod lečenja...dakle, ublažiće simptome, gorušicu, nadimanje, podrigivanje...
Surutka( u prahu ili domaća) ima veliki procenat ugljenih hidrata, a premalo proteina(oko 12%)...tako da je WHEY PROTEIN( koncentrat i/ ili izolat proteina surutke) najbolje rešenje...
Po pitanju treninga poštuj date preporuke o tome da obrok pre treninga ne sme da bude preobilan, razmak izmeĂ°u obroka i treninga bi trebalo da bude oko 2h...nema preterivanja sa težinama, ego-manijaštva po tom pitanju i sl.
-
Znam ja da je virtuelno i sve to al eto rekoh najbolje odgovara mojim simptomima pa me interesovalo samo lijeci li se i to nista danas idem kod izabranoga za uput kod gastroeneterologa. ;)
-
Bio sam kod izabranoga njegovo misljenje je da je to mozda malo na psihickoj bazi prepisao mi je Ranesan ali su mi u apoteci dali Ranitidin jer je to valjda isto i rekao ako me se ne popravi situacija da podjem kod gastroentereloga alio valjda nista strasno bar po njegovim rijecima i dobio sam uput za biohemijsku za urin i to jos neke pretrage da obave. :D ;)
-
Interesuje me sa ishranom da se hraniom sad kao i prije dok pijem ove tablete ili da neku dijetu pratim i miljeko ui mlijecne proizvode smijem li upotrebljavatil ili kako tvoj neki savjet jer od njega nisam dobio nista vezano za to ;)
-
Ranitidin( ranisan) selektivno blokira histaminske H2 receptore u parijetalnim ćelijama želudačne sluznice. Smanjuje i spontano i stimulisano lučenje želudačne kiseline.
Klinički najvažnije delovanje je inhibicija( blokiranje) dnevne i noćne sekrecije želudačne kiseline. Smanjenje ukupne količine želudačnog soka praćeno je i značajnim smanjenjem količine pepsina( enzim koji učestvuje u varenju proteina). Ovim delovanjem ranitidin ublažava tegobe kod svih oboljenja praćenih želudačnom hipersekrecijom.
Uobičajena dnevna doza iznosi 300 mg, a moguća su dva načina davanja: ili po 1 tableta od 150 mg ujutro i uveče, ili 1 tableta od 300 mg uveče pre spavanja...moja preporuka je manja doza 150 mg samo pred spavanje...
Inače, ne slažem se sa davanjem ranitidina( ranisana), ako nema indikacija za njegovu upotrebu, a da napomenem to su:
-(benigni) čirevi želuca i dvanaestopalačnog creva
- gastroezofagealni refluks i refluksni ezofagitis( usko povezani za "gorušicom")
- gastrična hipersekretorna stanja( "povećana kiselina")
- Zollinger-Ellisonovog sindrom
- krvarenja iz gornjeg dela digestivnog trakta (za parenteralne oblike)
- profilaksa ulkusa( čira) kod dugotrajne primene nesteroidnih antiinflamatornih lekova( andol, brufen, dikolfen)...
Dakle, prvo jasna dijagnoza, pa zatim i terapija u skladu sa tim...
Moja preporuka bi bila nešto "benignija" terapija, poput promene navika u ishrani, kao i Gelusil® Lac, koji je pokazao odlične rezultate u terapiji gorušice. Ovaj antacid efikasno neutrališe višak želudačne kiseline i brzo otklanja bol, gorušicu i druge tegobe koje prate prekomerno lučenje želudačne kiseline. Gelusil® Lac stvara i zaštitni sloj koji štiti sluzokožu želuca i duodenuma.
Po pitanju navika u ishrani ispisasmo toliko stvari...vrati pogled nekoliko postova unazad i primeni... ;)
-
Pozdrav Slavisa opet ja.nemam gorusicu i uopste mi se ne javlja vise i kad sam presao na normalnu ishranu.Jedino eto opet stolica koja mi nije kao sto mi je prije bila desava mi se da je maala a cesce idem u wc i sad ove nedelje sam imao tvrdu stolicu koja se evo danas normalizovala ali opet nije kao sto je bila.Razmisljam da pocnem da pijem neke probiotik kapsule i interesuje me da li one poboljsavaju stolicu.Hvala ti Slavisa :) :D
-
Da, kapsule probiotika mogu pomoći, kao i probiotski( fermentisani) mlečni proizvodi( jogurt, kefir, kiselo mleko), kao i biljna vlakna( prebiotici)...
Preporuka za detaljno čitanje na tu temu...
http://www.pansport.rs/tekstoteka/ishrana/biljna-vlakna-probiotici-i-prebiotici.html
Iskreno, mislim da se nepotrebno opterećuješ stolicom...
-
Ah ta anksioznost sta mogu jace je od mene :D ;)
-
Ah ta anksioznost sta mogu jace je od mene :D ;)
Opsesivnost...
Ali opušteno...predlažem da se više posvetiš treningu...a "manje minulom radu"... ;D
Neka tvoj "misaoni tok" više zaokupe trening, korektna ishrana...i vidljiv napredak na tom polju... ;)
-
stvarno znas da me ispunis pozitivnom energijom hvala ti puno. :D